10 dingen die je niet kunt recyclen (maar waarvan je het wel dacht)

10 dingen die je niet kunt recyclen

Als je eenmaal op je afval gaat letten, dan ga je meestal ook kijken wat je kunt recyclen. En het lijkt tegenwoordig wel of je vrijwel alles kunt recyclen. Dat is echter niet het geval. Hier een lijstje met tien dingen die je niet kunt recyclen, terwijl je misschien wel dacht dat het kon!

1. Papiersnippers
De waarde van papier is gebaseerd op de lengte van de papiervezels. Des te langer die vezels, des te meer men ermee kan. Als je papier versnippert, verkort je die vezels ontzettend, waardoor de snippers met geluk nog één keer gerecycled kunnen worden. Een gewoon ‘compleet’ papiertje kan vaak tot acht keer gerecycled worden…

2. Gekleurd papier
Een gekleurd papiertje in een stapel kan ervoor zorgen dat de hele stapel weggegooid moet worden. Net als een rode sok in je witte was; niet handig. Heb je echt gekleurd papier nodig? Ga dan liever voor pastelkleuren, daarvan is de impact kleiner.

3. Sap- en melkpakken
Hoewel deze pakken in sommige gevallen ingenomen worden, kun je er meestal niet bij. Wel zijn ze nu bezig met een actie om meer wél recyclebare melk- en sapverpakkingen te produceren. Volgens mij zijn de melk- en pappakken van de Lidl inmiddels al recyclebaar (of gemaakt van gerecycled materiaal, dat zou ik even moeten kijken als ik er weer ben).

4. Papieren koffiekopjes
Het superdunne filmpje aan de binnenkant is heel moeilijk te recyclen. Je kunt ze dan ook beter niet gebruiken en gewoon een mok pakken.

5. Vieze papieren bordjes, servetten, pizzadozen
Lijkt allemaal karton? Is het niet. Bovendien zorgt de vettigheid en olie uit eten ervoor dat deze producten niet makkelijk te recyclen zijn. Dat geldt vooral voor papier, bij plastic e.d. is dit een minder groot probleem.

6. Plastic tasjes en folie
Deze kun je het beste zoveel mogelijk thuis hergebruiken, want in de sorteermachine zorgen ze nog wel eens voor een ongeplande stop. Overigens kun je deze producten wel weer prima recyclen als je plastic al apart inlevert.

7. Verkeerde soorten plastic
Er zijn zeven verschillende soorten plastic en eigenlijk zijn alleen PETE en HDPE geschikt voor recycling. Om te kijken wat je in kunt leveren, kun je het beste de omschrijving lezen. Vragen ze om frisdrankflessen? Dan breng je die. Vragen ze om alles, dan lever je alles in.

8. Flessendopjes
Dit vond ik zelf een opvallende. Dopjes van bijvoorbeeld waterflesjes zijn niet te recyclen, omdat ze van een ‘verkeerd soort plastic’ (PP) gemaakt worden. Als het gewone plastic gesmolten wordt, kan het zijn dat de dopjes niet meesmelten. Beste optie: een duurzame waterfles kopen. Tweede optie: dopjes eraf draaien en niet bij het plastic doen.

9. Gebroken glas
Gebroken glas wordt nog wel gebruikt voor bijvoorbeeld decoratie, maar is moeilijker te recyclen. Dat komt omdat kleine stukjes in verschillende kleuren bijna niet te sorteren zijn. Probeer glas dus zoveel mogelijk heel mee te geven, ook als het daarna tijdens het recyclen toch weer kapot gaat.

10. Keukenpapier
Dit is meestal vies (en dus vervuilend voor het recycleproces) en van zo’n lage kwaliteit, dat je er qua recycling niets meer mee kunt. Je kunt hier dus het beste maar doeken voor gebruiken.

Zaten er nog verrassingen bij deze lijst en weet jij nog dingen die je niet kunt recyclen die niet genoemd zijn?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Wat een super post.
  Van de dopjes en gebroken glas wist ik het ook niet.
  Maar als ik heel eerlijk ben, denk ik dat hergebruik beter is dan recycling.

  Soms is er echter helaas geen betere optie en daarom vind ik het super dat hierover schrijft.

  Gr,
  Julia

 2. Dank je! En ik ben met je eens: hergebruik (of niet kopen en dus ook de productie niet stimuleren) is altijd beter. Recyclen zou pas als laatste moeten komen. Maar voor veel mensen (en zeker ook voor mij) is recyclen een eerste stap richting zero waste/met minder afval leven. En zoals je zegt: soms heb je niet echt een betere optie!

 3. Erg goede en behulpzame tips!
  Wij zijn ook erg fan van het hergebruiken van glazen producten! Neem eens een kijkje op onze website http://www.friendsofglass.com/nl
  we zijn benieuwd wat je ervan vindt, misschien kun je daar zelfs nog iets toevoegen over hoe je glas kunt hergebruiken!

  Groeten Friends of Glass Nederland

 4. IK wist wel dat je glazen niet in de glasbak mag gooien vanwege lood in het glas. Dus doen wij alleen maar de flessen erin. Alles wat je nu schrijft is redelijk nieuw voor mij. Dank hiervoor.Gr. LZV

 5. Goede lijst maar ik blijf gewoon keukenpapier gebruiken. Als je een keer een keukendoekje onder de microscoop hebt bekeken, zelfs bij dagelijks verversen en heet wassen, dan schrik je je wilt zo vies.
  Groetjes Kees

 6. Dank je voor deze lijst. Even een kritische vraag over de plastic doppen. Waar heb je dat vandaan? Dat wil mijn man graag weten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.