Afschrijving auto

Bij Zuinigaan las ik een stukje over niet meer bezuinigen en of ze dan wel of niet een auto zou kopen. Vervolgens ging het toen over de kosten van de auto en eventuele afschrijving.

De kosten voor mijn auto zijn niet hoog; ik betaal ongeveer €18,50 per maand aan verzekering, nog geen euro aan wegenbelasting (of eigenlijk: opcenten, want de wegenbelasting is eraf) en ik denk dat ik tegenwoordig per jaar maximaal één beurt (van €150 of €300, ruim genomen) moet laten uitvoeren. Je zou dus denken dat ik genoeg ruimte heb om ook afschrijving aan de kant te zetten, voor een nieuwe auto. Maar dat gebeurt dus niet.

Ik heb er een paar redenen voor:
1. Ik denk er helemaal niet aan
2. ‘Ik hoef toch geen andere auto’
3. Al het geld gaat in de verbouwing
4. Ik rijd bijna niet meer
5. De restwaarde van mijn auto is hoog, dus het bij te betalen bedrag relatief laag en dat is wel ergens vandaan te plukken als het moet

Toch zou het denk ik helemaal niet gek zijn om wel eens rekening te houden met afschrijving. Als je het geld niet gebruikt, kun je het altijd op een spaarrekening laten staan om extra rente te trekken.

Houden jullie rekening met afschrijving van je auto en waarom wel/niet/hoe?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Ik heb geen auto, en dus ook geen afschrijving. Maar ook toen ik er wel een had, dacht ik daar niet zo bij na. Maar ja, bij mijn eerste autootje had ik zo veel geluk (anderhalf jaar rond gereden, met plezier, in een 'oud barrel' van 400 euro via MP) dat ik dacht dat ik altijd wel zoveel geluk zou hebben. Er viel bijna niets af te schrijven =P. Bij mijn tweede autootje ging ik ervan uit dat ik er nog zeker 10 jaar mee vooruit kon (was hetzelfde type als het oude barrel, maar dan 10 jaar jonger), dus daar dacht ik verder ook niet bij na.

    Bij een volgende auto doe ik dat misschien wel.

  2. Ik heb heel bewust gekozen voor mijn auto en heb de afschrijving wel meegrekend. Een zuinig klein autootje voor in de stad behoud meer waarde. Zeker nu we geen wegenbelasting hoeven te betalen omdat hij milieuvriendelijk is. Ik houd het op 100 euro per maand aan afschrijving.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.