Waar doe je het voor?

In mijn directe omgeving heb ik een aantal mensen die best regelmatig problemen hebben op het werk. In negen van de tien gevallen is het echt niet aan diegene te wijten, maar aan de starheid van het bedrijf/haantjesgedrag van managers, enzovoorts. De een laat het erbij zitten, terwijl de ander het zo hoog mogelijk op probeert te spelen. Het resultaat is meestal hetzelfde: veel spanning en ergernis, maar geen (passende) oplossing.

Toen dacht ik ineens: waar doe je het eigenlijk voor? Werken in het algemeen bedoel ik dan. Natuurlijk is het fijn om je eigen geld te verdienen en voor jezelf en je gezin te kunnen zorgen, maar moet het allemaal zoveel? Kun je niet veel beter je wensen wat aanpassen, minder werken en de tijd die je overhoudt gebruiken om dingen te doen die je anders geld kosten? Denk aan voor je kinderen zorgen i.p.v. opvang, eten koken i.p.v. afhaal of kant en klaar, decoraties voor in je huis maken i.p.v. kopen.

Natuurlijk kun je niet zomaar stoppen en ik werk zelf ook meer dan fulltime, dus ik kan weinig zeggen, maar ik merk bij mezelf wel steeds meer een verschuiving naar ‘genoeg’; ik hoef niet per se meer geld op de rekening te hebben om door een winkelstraat te lopen en te denken ‘dat kan ik kopen’. Als elke maand de rekeningen betaald kunnen worden en we de verbouwing (zo zorgeloos mogelijk) door kunnen komen, dan is het ook goed. Dan breng ik liever wat meer tijd door met familie/vrienden (hoewel er van die laatste categorie na mijn jaren wél alleen maar werken niet echt meer veel over zijn) door of zit ik lekker alleen te fröbelen. En wat ik heb, geef ik zo zorgvuldig mogelijk uit, aan dingen die me écht iets waard zijn, zoals het huis. Ik ben er nog lang niet, maar als het me lukt om nog beter met mijn tijd en geld om te gaan, zodat ik nog meer vrijheid voor mezelf kan creëren, dan geloof ik dat ik toch een aardig gelukkig mens mag zijn!

Herken je jezelf hierin, of denk je er juist heel anders over?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
 1. Ik herken mezelf hier zeker in!
  Ik ben bewust minder gaan werken, hoewel ik toch ook erg graag werk 😉 om er te kunnen zijn voor mijn zoon als hij thuis komt uit school. Mijn man werkt 36 uur per week en is daardoor om de week een dag vrij om ook van onze zoon te genieten.
  Na mijn ziekte zijn we andere prioriteiten gaan stellen…

 2. Ik heb echt een beetje het idee dat dit allemaal met elkaar te maken heeft; minder spullen, minder wensen, minder rotzooi, vereenvoudigen en andere prioriteiten stellen die eigenlijk veel meer voldoening brengen. Best wel een beetje vreemd, want het lijkt alsof je hierdoor verandert, maar als ik voor mezelf goed nadenk, is het eerder terug naar vroeger, waarbij je ook dingen zelf deed, waarbij de dag begon met gezellig met z'n allen ontbijten en waar je na school bij een bakkie met wat lekkers de dag even met moeders door kon spreken.

 3. Herkenbaar. Ik werk drie dagen en vind het doorgaans best leuk maar ik zou liever voor mezelf werken en dan iets minder dan nu. Als de kindjes straks naar school gaan wil ik sowieso thuis zijn voor ze, als zij thuiskomen. Als dat nog wat stappen terug betekent, prima.

  30 Jaar geleden gingen mensen ook niet dood van de armoe en toen had men ook een stuk minder dan nu.

 4. Ik kan me hier helemaal in vinden!!
  Vroeger toen we allebei een fulltime baan hadden vloog ook hier het geld eruit.
  Nu we papa en mama zijn ben ik 3 dagen gaan werken en veel bewuster gaan leven en merk ik dat nu ook al hebben we minder inkomen en meer kosten veel meer geld overhouden dan toen we nog allebei fulltime werkten.
  Mede door nu veel zelf te doen en te repareren ipv meteen nieuw halen en zelf koken ipv kant en klaar.Voor 1 keer afhaal chinees kan ik een hele week het avondeten op tafel zetten!
  Mede natuurlijk ook omdat ik meer tijd heb om dingen zelf te doen.
  Ik werk heel graag maar toch diep in mijn hart zou ik heel graag thuisblijf mama zijn maar op dit moment durf ik het nog niet.

 5. Wat een mooi verhaal Puck.
  Dat gedoe met collega's en mensen die maar steeds gepromoveerd zijn tot het punt van incompetentie en nu "manager" zijn, heel herkenbaar. (Zie "the Peter principle" en/of "the Peter piramid")
  Wij hebben bewust geen tophypotheek genomen, zodat een van ons of allebei minder konden gaan werken in de toekomst. Toch is het nog een heel bedrag wat we iedere maand moeten betalen dus daar moeten we wel rekening mee houden.

 6. Hoi,
  Je hebt mijn blog gevonden en ik heb jouw nu dus ook gevonden. Leuk!!
  Ik herken me hier ook wel in, maar het is meer toeval eigenlijk. Door omstandigheden werk ik nu slechts 24 uur per week i.p.v. 36 uur per week en ik vind het heerlijk dat ik nu veel meer tijd heb voor de leuke dingen in het leven. Dus helemaal goed zo…
  Fijne avond alvast,
  Groetjes,
  Mirjam

 7. Ik werk al jaren 24 uur per week en ook manlief werkt part-time (aantal uren wisselt ivm eigen bedrijf). En ja dat heeft consequenties voor ons uitgaven patroon, maar ook voor onze vrije tijd!

  Dus… veel tweedehands, zelf koken en meer tijd voor familie en vrienden (en dan vind ik een etentje bij dierbaren leuker dan in een restaurant eerlijk gezeg – en tegenwoordig vaak nog beter van kwaliteit ook trouwens).

 8. Thuis werken is lekker, maar je moet discipline hebben. Meestal is het zo dat je na een tijdje niet meer zoveel doet. Collega's stimuleren elkaar.

  Ik merk dat ik met veel flexibeler ben geworden, door de verplichting om met iedereen door een deur te kunnen en toch dicht bij mezelf te blijven.

  Thuis werken is prima, als je maar regelmatig contact hebt met de opdrachtgevers, klanten enz. die je stimuleren.

  Ik zou het ook wel willen.

  Toen ik korter werkte ben ik daar toch van terug gekomen, omdat het effect heeft op het pensioen.
  Ik zei toen. Ik kan wel van 70% van een 100^salaris rondkomen, maar niet ven 70% van een 50% salaris.

 9. Ik heb het gewoon gedaan. Nu alweer 4 jaar geleden. Stoppen met een betaalde baan, terwijl het financieel niet kon. De eerste twee jaar teerden we in op ons spaargeld. Leven van minder geld moet je gewoon leren en ook dat onze verbouwing een soort 20 jaren plan werd of eerder een stukje van ons leven. Het huis groeit nu gewoon met ons mee. Ik bouw geen pensioen op en dat voelt niet als 'erg'. Ik vind het erg bevrijdend om te bouwen aan een levensstijl waarin ik minder (helemaal kan niet) afhankelijk ben van geld, nu maar ook voor later.
  Begrijp me niet verkeerd, het is geen lofzang en als de nood aan de man is zoek ik direct betaald werk, maar ik moet bekennen dat wij als familie een relaxt leven hebben (buiten ziek en zeer om). Daar doe ik het voor.

 10. @Helena: Dapper hoor! Ik werk nu thuis en dat is me relaxed genoeg. Helemaal stoppen zou ook niet kunnen, want door de verbouwing hebben we op het moment praktisch geen spaargeld. Ja, misschien een paar duizend euro, maar daar kunnen we niet eens één maand mee overbruggen. Mijn vriend overweegt wel om nu b.v. een jaar lang extra te werken om het huis af te krijgen, zodat de druk straks meer van de ketel is. Als dat voor een bepaalde (korte) periode is, is dat nog te overzien. Zolang ik dan thuis werk, kan ik wel meer in het huis oppakken en voorkomen we hopelijk alsnog dat we in een soort 'val' komen van het extra geld ook weer uitgeven aan niet-verbouwing/aflossing-gerelateerde dingen.

  Maar goed, zo ver is het nog niet.

 11. Ik herken het ook wel hoor. Ben ook gestopt met werken en ben dus lekker thuis bij de kinderen. Betaal me niet scheel aan kinderopvang. Eten staat altijd op tijd op tafel. Dus inderdaad is de afhaal nu iets bijzonders geworden. Ja je moet er ook dingen voor inleveren, je mist wel 1 inkomen. Maar wij hebben het er graag voor over.

  Groetjes Wallie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.