Dingen kopen waar je geen geld voor hebt

Begin deze week las ik een opvallend berichtje van het Nibud. Daaruit bleek dat bijna 6,5 miljoen mensen achteraf wel eens spijt hebben van aankopen. 3,5 miljoen mensen kopen dingen waar ze eigenlijk helemaal geen geld voor hebben.

WAT??

Bij die 6,5 miljoen Nederlanders zit ik ongetwijfeld ook. Ik heb zelden nog spijtaankopen, maar ze komen nog wel voor. Of niet echt spijtaankopen, maar wel aankopen waarvan ik nu den: had ik dat nu echt nodig? Maar dat zie ik maar als een leerproces, want steeds aan het negatieve gevoel vasthouden lijkt me ook weinig zinvol.

Maar 3,5 miljoen mensen die dingen kopen waar ze geen geld voor hebben, dat is véél! Wij hebben ons huis gekocht, daar hebben we geen geld voor en dus een hypotheek. Nu vind ik dat achteraf al niet de slimste actie van mezelf, maar realistisch bekeken kun je als twintiger in de meeste gevallen niet de cash op tafel leggen voor een huis. Huren kan ook, maar hier zie je vaak dat huurprijzen hoger liggen dan de maandlasten van een hypotheek voor hetzelfde. Dan ga ik zelf liever voor het opbouwen van vermogen door een huis te kopen.

Maar los daarvan: ik koop wel eens dingen waarvoor ik als een gek bij moet sparen. Zeker weten. Maar nooit als ik niet op een spaarrekening dat bedrag nog gewoon heb staan. Ik wil het dan eigenlijk van de spaarrekening daar niet aan uitgeven en ga dus proberen om het cash op mijn lopende betaalrekening te krijgen, maar als het echt nodig is, dan kan ik het altijd van de spaarrekening halen. Ik denk dat dit door mijn opvoeding komt; mijn ouders hebben altijd erin gehamerd (niet op een vervelende manier) dat je iets niet kon kopen als je het geld er niet voor had. Of beter gezegd: als je iets wilde, dan moest je ervoor werken/sparen. Als ik nu merk hoe mijn hypotheek al op mijn nek zit, dan ben ik maar wat blij met dat ik niet die aandrang voel om uit te geven wat ik niet heb…

Kopen jullie wel eens dingen waarvoor je eigenlijk het geld niet hebt? En zijn dat altijd spijtaankopen, of gaat het ook om dingen waar je een goede reden voor hebt (b.v. iets dat echt onmisbaar is, of dat je b.v. binnen een week het schip met geld verwacht)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik koop nooit dingen waar ik eigenlijk het geld niet voor heb.

  Soms wel dingen die een flinke hap uit m'n budget nemen en die (vanuit mijn optiek) puur luxe zijn. Dat zijn aankopen waarover ik echt kan dubben of ik ze zal doen of niet.

  Zoals soms een grotere uitgave voor een echt mooi kledingstuk. Komt niet vaak voor, brengt me niet in de problemen en gewoonlijk gaan die kledingstukken jaren mee en geniet ik er uiteindelijk ook echt van.

 2. Ik heb nog nooit iets gekocht waar ik geen geld voor had. Een hypotheek tel ik niet helemaal mee, want als je netjes je maandelijkse betalingen kan doen, kun je die eigenlijk wel betalen. En het zijn te grote bedragen om bij elkaar te sparen.
  Ik heb ook altijd geleerd dat je moet sparen voor iets wat je wilt hebben. Mede ook omdat mijn ouders het vroeger zelf niet altijd heel breed hadden.

 3. Ik heb gisteren nog een spijtaankoop gedaan… Voor mijn zus voor kerst een dvd gekocht a 7,00 euro…zag later een boek bij de boekhandel dat ik veel leuker vond om te geven a 5,95 euro. De dvd heb ik nu in de kadokast gelegd om later aan iemand kado te doen…i.p.v. zelf te gaan kijken! Dit jaar ga ik dus echt consuminderen: opruimen, flink sparen voor de studie van de kids en hypotheekaflossing, geen impulsaankopen meer, meterstanden bijhouden om te kijken waar ik nog meer energie kan besparen, zo min mogelijk koken met pakjes, kant en klare sauzen etc. Dit alles zal met vallen en opstaan gaan…Ik klik nu ook op sites: money miljonairs, euroclicks en cash 4 ladies. Zijn er ook mensen die enquetes invullen via sites? Ik ben hier huiverig voor i.v.m m'n privacy. Wil ook niet telefonisch worden lastiggevallen door bedrijven…Wie heeft er tips?

 4. eerst deden we dat wel vaak, geld uitgeven terwijl het eigenlijk niet kon, maar nu probeer ik toch op de rem te trappen wat dat betreft. Ook al krijg je binnenkort een groot bedrag als je gaat uitrekenen wat een paar maanden uitstel dan oplevert dan wachten we wel met die aankoop 🙂

  Gelukkig zijn we er nooit echt in de problemen mee gekomen, maar ik denk dat onze bankrekening daar wel van te lijden heeft gehad.

 5. Ja, pasgeleden nog… een dure rekenmachine voor zoonlief. Zijn oude was overleden en hij móet van school een bepaalde rekenmachine hebben (toink qua prijs, maar het móet een bepaald type zijn, ook dat nog) voor z'n huiswerk en repetities e.d. Tja… daar kan ik dan niet omheen, ook al komt het niet uit…

  Van spijt is geen sprake, maar wel balen dat het nú moet, zeg maar.

 6. Nee, ik doe dat eigenlijk niet… Ik heb een flink bedrag op de spaarrekening staan dus heb altijd wel geld achter de hand. Maar probeer daar zoveel mogelijk af te blijven. Ik kan ook niet roodstaan; dat scheelt ook!

 7. Wij kunnen niet roodstaan op onze rekening, betalen de hypotheek netjes af en hebben verder geen kredieten lopen. De Visa die we hebben omdat manlief vaak in het buitenland zit voor zijn werk (buiten Europa dus maestro volstaat niet) rekent de maand erna de volledige som af, niks afbetaling daarvan. Sparen voor je iets wil hebben, is dus de enige boodschap. Zo hebben we het onszelf verplicht, gelukkig al onmiddellijk doordat we het van thuis uit leerden, en niet door scha en schande wijs geworden.

 8. Ja, dit jaar nog. Onze zoon zat met z'n vriendin al ruim een half jaar in het buitenland en we hadden ze in die tijd alleen op skype gezien. De verjaardag van onze zoon kwam eraan en we hadden wel nog wat geld staan maar we wisten dat we dat in de loop van het jaar nodig hadden (o.a. het collegegeld van de jongste zoon). We hebben toen toch geboekt en hebben een geweldige week doorgebracht met onze zoon en z'n vriendin. We hebben verschrikkelijk krap gezeten toen we terug waren maar het is me elke cent waard geweest! Het collegegeld van jongste zoon betalen we nu in termijnen en we zijn als een gek aan sparen zodat ons dit niet nogeens overkomt. Door dit voorval ben ik nu dus aan het consuminderen en ben ik op allerlei blogs aan het lezen voor inspiratie. Eigenlijk heeft deze impuls aankoop die we ons niet konden permitteren, ons heel veel opgebracht ;)).
  Door het lezen van allerlei blogs (waaronder de jouwe!) heb ik nu zelfs een heel plan opgesteld. Te beginnen met het sparen van energie (ik zit nu op tweederde van mijn normale gebruik!) het volgende project wordt minder waterverbruik en daarna afvalreductie. Dan staat duurzaam, dus groener eten op het menu en ondertussen wordt er flink gespaard, is er een begroting voor 2012 gemaakt en zijn er plannen voor een depositospaarladder! Allemaal gehaald uit de blogs die ik ben gaan lezen toen we moesten bezuinigen.

 9. Nee, nog nooit iets gekocht waar we geen geld voor hebben. ( ik ben een enorme krent en vooral voor mezelf )
  Ik heb zelfs nog nooit rood gestaan. ( kan sinds 10 jaar ook niet ) ook geen creditcards oid.
  ( wat inderdaad soms wel handig kan zijn in het buitenland )

  Wel een hypotheek, maar beslist geen top hypotheek. Als het meezit is deze over 8 jaar ook afgelost.
  Vind dat ik het als 30 ér redelijk doe op fin gebied.

  Deboor

 10. Ik kan niks kopen als ik er geen geld voor heb…als ik wat wil moet ik ervoor sparen.
  Simpel, zo zouden ook grote projecten eens aangepakt moeten worden, dan ontstaan er geen miljoenenschulden meer.

  Ik heb dit jaar voor het eerst schulden gehad. Niet door mijn schuld, dat was omdat een Roemeense bende mijn bankrekening skimde en mijn net gestorte loon en vakantiegeld eraf haalde…De bank deed er vijf maanden over om een deel terug te betalen,ik moest bewijzen dat ik ze mijn pincode niet zelf gaf…absurd.

  Groet, Creanda

 11. Ik heb ook geleerd om eerst te sparen en dan pas iets te kopen. Ik vind het ook heel belangrijk dat dit aan kinderen geleerd wordt, volgens mij gebeurd dat tegenwoordig veel minder!

  Hier dus alleen een hypotheek en verder een goede buffer 🙂

 12. Nee, voor grote uitgaven hebben we een buffer op de spaarrekening staan. Met kleinere uitgaven wacht ik tot er genoeg geld op de betaalrekening staat, er is maar weinig wat niet kan wachten vind ik. De kinderen schiet ik ook nooit geld voor, het is goed voor ze om te leren behoeftes uit te stellen. Dat is toch al niet zo makkelijk in een wereld waarin alles te koop is.

 13. @creanda, Oe! Dat zijn inderdaad lastige dingen.
  Naar dat skimmen en dan ook nog eens dat gedoe!

  Wij hebben ooit maanden heel krap gezeten omdat manlief zijn contract niet verlengd werd en het 7 (!) maanden duurde voordat de ww eens ging uitkeren…

  Sindsdien hebben we een grotere buffer…

 14. Ik koop geen spullen waar ik het geld niet voor heb, met uitzondering van de hypotheek natuurlijk. Komt ook door mijn opvoeding en ik sta er zelf ook achter, geef dat nu al mee aan mijn kids. Ik heb weleens dingen gekocht waar ik achteraf 'spijt' van had of ontdekte dat het een miskoop was. Dat laatste komt steeds minder vaak voor omdat ik bij twijfel het artikel terugleg en weg ga uit de winkel om er eerst over na te denken. Dat werkt bij mij heel goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.