Zo bescherm je je huis tegen kou

Het zal niemand ontgaan zijn dat het de afgelopen dagen koud is geweest. Erg koud. Gisteren kregen we voor het eerst problemen met de waterleiding (geen water en 1 toilet spoelde niet door), vandaag was het de volle mep: geen water, geen van de drie toiletten spoelen door, etc. Ik dacht dat ik al heel veel tegen de vorst had gedaan, maar blijkbaar nog niet, dus vandaar dat ik op zoek ben gegaan naar tips om je huis tegen de kou te beschermen. Ik hoop dat jullie er ook iets aan hebben!

Waterleiding – preventief

– Bescherm de watermeter met een handdoek. Eromheen wikkelen en vastzetten met ducttape is vaak al voldoende.
– Isoleer alle leidingen, zeker als ze bijvoorbeeld direct onder het dakbeschot zitten
– Heb je de watermeter in de kelder? Zorg dan ook dat alle kieren en gaten dicht zijn, het kelderraampje dicht is, enzovoorts.
– Draai buitenkranen tijdig dicht. Laat de leidingen daarna ook even leeg lopen, zodat ook het water dat daar nog in zit niet kan bevriezen. Hetzelfde geldt voor kranen en leidingen die in de tuin of in niet-geïsoleerde schuurtjes/garages te vinden zijn
– Moeten er nog nieuwe leidingen geplaatst worden? Graaf ze dan tenminste 80 cm in, dat is ‘vorstvrij’.
– Gebruik verwarmingskabels of verwarmingstape. Die plaats je in de buisolatie. De kabels warmen op en houden zo de buizen warm.

Waterleiding – bij bevriezing
– Verwarm de ruimten waar de leidingen lopen, ga dus NIET met een föhn proberen de leidingen te ontdooien
– Draai kranen open, zodat overdruk die door ontdooien ontstaat direct weg kan
– Als alle leidingen ontdooid zijn: zet de kranen dicht, zet de hoofdkraan langzaam aan en kijk of de meter gaat draaien. Als dat zo is, heb je waarschijnlijk een lek. Draai dan de hoofdkraan weer dicht en ga op zoek naar het lek

CV/warmte
– Zet de cv ’s nachts niet lager dan 16 graden en zorg ervoor dat alle radiatoren tenminste een beetje open staan
– Heb je één thermostaat die in een warme ruimte hangt, maar lopen er ook buizen door bijvoorbeeld een niet-geïsoleerd deel (tijdens een verbouwing bijvoorbeeld)? Zet dan de verwarming ’s nachts wat hoger of zet een ventilatieroostertje in de ruimte met de thermostaat aan, zodat de verwarming ’s nachts echt een paar keer aanslaat en dus ook die niet-geïsoleerde buizen ‘actief’ houdt
– Doe gordijnen alleen open als de zon op de ramen schijnt en je dus warmte binnen kunt krijgen
– Wordt de ketel al wat ouder? Laat hem dan voor de winter nog even controleren
– Houd radiatoren altijd op stand 1; de meeste radiatoren hebben wel een vorststand, maar die blijkt in de praktijk niet altijd toereikend te zijn met extreme kou

Overig
– Haal goten na de herfst leeg, zodat sneeuw/ijs dat zich ophoopt in de goten weer goed weg kan lopen op het moment dat het ontdooit
– Toch nog schade? Mogelijk kun je de kosten bij de verzekering claimen, lees je voorwaarden er maar eens op na!
– Zijn er ramen die eigenlijk altijd wel open staan? Doe ze dicht en ga voor dagelijks een kwartiertje ventileren

Hebben jullie nog goede tips om je huis te beschermen tegen ernstige vorst én de kans op hoge kosten te voorkomen?

(En wie niets te doen heeft: a.u.b. even duimen dat we hier geen gebarsten leidingen krijgen! De verwarming staat aan, de hoofdkraan uit, kranen open, dus nu is het afwachten…)

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!


Niet lullen maar poetsen
Zonnepanelen goedkoper dan stroom


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Oei, hopelijk krijg je alles weer ontdooit.
  Schade claimen bij de verzekering kun je vergeten hoor. Dan melden ze gewoon dat je de boel maar beter had moeten onderhouden (hebben wij eens gehad met een lekkende dakgoot). Maar proberen kan natuurlijk nooit kwaad, mocht er schade zijn, je betaalt er tenslotte toch voor.

 2. Mijn ervaring is dat bevriezing lang niet altijd leidt tot leidingbreuk. Geleidelijk opwarmen en niet plaatselijk de leidingen verwarmen is een goede manier om knappen te voorkomen. Succes ermee!

 3. ik ben opgegroeid in een oud huis (zo'n 50 jaar geleden), daar werd bij strenge vorst de bovenverdieping (het onverwarnde deel van het huis) de gehele periode afgesloten. Beneden waar 2 kachels waren , werd omeen uur of 9 's avonds de rest van de waterleiding afgesloten tot de volgende ochtend. Er werden een paar emmers water in de keuken gezet. Misschien moet je ook kijken of je een deel voorlopig af kunt sluiten

 4. We hebben nu:
  – De hoofdkraan uit
  – De radiatoren overal aan
  – Verwarming flink hoog (die blijft draaien)
  – Deuren open naar ruimtes die koud zijn, omdat er geen radiator is
  – Straalkacheltje in de buurt van leidingen die mogelijk een probleem kunnen hebben

  Helaas nog steeds geen druppel water…

 5. In de tijd dat ik voor de drinkwater doding werkte factureerde ik regelmatig de kosten van herstel watermeter. In een flat was het schijnbaar iedere winter raak. Jaarlijks een factuur. De waterleiding buiten voor de watermeter is het probleem van de drinkwaterleiding. Watermeter en stopkraan daarna verantwoording consument. Een leiding hoort 60 cm diep in de aarde te zitten, boven de riolering.
  Gebruik nooit warm water uit de kraan voor thee of koffie, of groenten. Hier zitten foute dingen uit de leidingen in.

  Uit jouw verhaal herinner ik mijn jeugd in het grote huis waar wij woonden. Soms was de afvoer compleet bevroren.
  Ik wens je sterkte met de verbouwing en het werkbaar houden van de leidingen

 6. Hopelijk ontdooit de boel snel en zonder brokken…

  Ik liet in mijn oude huis de kraan 's nachts heel zachtjes lopen bij flinke vorst. Zoals ik op m'n blog al schreef heb ik vannacht vaatwasser en wasmachine een paar uur na elkaar laten draaien. Dan loopt de leiding met die kou ook even lekker door.

 7. Als de wind precies langs de badcelmuur waait,wikkel ik oude wollen truien om de leidingen. Leeg de stortbak en doe een schep zout in het toilet voor de nacht.Groeten Izerina

 8. Ha welkom bij de bevroren leidingen-club! Hier ook de hele dag in de weer geweest met een bouwkacheltje. Zo zonde van je dag.
  Om tien over vijf hadden we weer water, yeah!
  Zo lekker douchen. Za-lig!

 9. Als je een nieuwbouwhuis hebt geef ik als tip om de verwarming niet verder dan 18, maximaal 17 graden terug te zetten. Vaak zijn deze huizen beter geïsolleerd en hangt er "weinig" verwarmingscapaciteit. Met koud weer duurt het dan langer voor de ruimte weer is opgewarmt, dan bij oudere huize me zeer groote radiatoren. Dan kan je ook het beste de verwaming niet verder dan inderdaad 16, maximaal 15 terugzetten. Of je zet gewoon de pomp op een 24uurs cyclus.

  Bij ons liggen de leidingen in de vloer en niet in de muur. Het zal bij ons niet zo snel bevriezen gok ik. Daarnaast is ook de watermeer in de meterkast aanwezig en niet onder de deurmat :-). Ik hoef me dus iets minder zorgen te maken over deze zaken.

 10. Hier ook bevroren leidingen. Man had ze nog wel extra geïsoleerd voor de winter maar er lijkt geen kruid tegen gewassen te zijn. De leidingen lopen onder het dak, op het oosten. Wat dachten we ook toen we dat daar aanlegden… 🙁

 11. Hoe kan je tijdens een verbouwing de kou het best buiten houden. Voorlopig hebben we spleten onder de ramen waar de kou gewoon naar binnen kan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

336x280

Lekker Leven Met Minder

De gids voor geluk, vrijheid en rijkdom.

VOLG ONS OP

Krijg minimaal 150 euro cashback