Ontbijt: de belangrijkste maaltijd van de dag?

Sinds ik aan het consuminderen én sporten ben, probeer ik meer op mijn eten te letten. Ik weet dat op eten altijd veel te bezuinigen is en ik probeer een goede balans te vinden tussen gezond/goed en niet te veel. Dus in plaats van 3 ‘slechte’ zakken chips haal ik b.v. 1 zakje biologische rozijnen, om maar iets te noemen. Dat is goedkoper, maar ook beter voor me.

Met tussendoortjes gaat dat nu aardig, maar met gewoon eten vind ik het nog lastig. Hoe zit dat bijvoorbeeld met ontbijt? Ik heb altijd geleerd dat je flink stevig moet ontbijten, omdat je ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is. Maar als je verschillende diëten bekijkt, dan vind ik het ontbijt redelijk mager. Zelf ontbijt ik meestal met 2 boterhammen en een kopje thee en tegenwoordig drink ik ’s morgens voor of tijdens het ontbijt ook een glas water. Ik drink zelf veel te weinig, dus als ik in ieder geval ’s morgens en ’s avonds voor het naar bed gaan een glas drink, dan heb ik daarmee bijna een halve liter water binnen, die ik normaal niet zou hebben gedronken. Bovendien schijnt het – zeker als je het water een beetje lauw hebt – goed voor je stofwisseling/stoelgang te zijn, met name ’s morgens.

Ik heb het idee dat ik nog slimmer kan ontbijten, op een manier dat ik tot middageten geen trek meer heb in tussendoortjes, zodat ik mezelf niets hoef te ontzeggen, maar me de kosten en calorieën van een tussendoortje bespaar. ’s Avonds lukt dat vaak ook; als ik een flink bord avondeten eet, dan hoef ik vaak ’s avonds helemaal geen tussendoortjes meer. Dan drink ik hooguit wat, maar meer niet. Maar ’s morgens (en overigens ook tussen de middag) lijkt dat een stuk lastiger te zijn. Misschien omdat het geen warm eten, maar brood is?

Hoe doen jullie dat, ontbijten jullie stevig? En waarmee? En heb je dan tussendoor nog zin in wat lekkers, of red je het (op vol gevoel, niet alleen op wilskracht) wel weer tot de volgende maaltijd?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik ontbijt vaak met fruit en tussendoor nog eens wat fruit of bio-rozijnen. Af en toe bio-peperkoek bij de koffie oid.
  Ik heb 's ochtends geen honger en drink verder koffie met veel melk. Dat is eigenlijk het eerste dat ik binnen krijg. Pas later komt het fruit en de koek.
  Ik ben niet superslank, maar wel stabiel in gewicht (72 kilo bij 1.61). Het laatste jaar twee kilo minder geworden!
  Ik eet alleen wanneer ik honger heb. Ik houd niet zoveel van brood. Meer van warm eten ;)… en veel nootjes;)

 2. Bij het ontbijt of tussendoor : Een beker yoghurt met fruit. Ik maak er vaak een soort shake van. Diepvries fruit (blauwe bessen/frambozen/aardbeien i.d. zomer) met yoghurt in de blender. (Geen suiker) Heerlijk! En zo krijg ik dus goede anti-oxidanten binnen.

 3. Ik heb nooit zoveel tussendoor trek, maar als het toch voorkomt neem ik bij zoete trek een plak ontbijtkoek en bij hartige trek een cracker met kaas en soms ook wel een avocado met zout, peper en limoensap.

  Maar ik wil het ook weleens gaan proberen, stevig ontbijten, een soepje of salade tussen de middag en een lichte maaltijd 's avonds. Misschien nog lunch en avondeten omruilen.

 4. Ik sta niet te springen om te ontbijten maar ik eet altijd 2 boterhammen.(meer gaat er niet in zo vroeg op de ochtend) Dan heb ik toch inderdaad al vrij snel trek rond een uurtje of 10 a 11. Dan eet ik een stuk fruit of wat yoghurt. Na een stevige lunch of avondmaal heb ik geen behoefte meer aan tussendoortjes.

 5. Ik eet als ik honger heb en dan normale gezonde porties. Ik eet dus meestal pas later op de ochtend. waarom eten als je lijf er nog niet om vraagt, maar alleen omdat het acht uur is ofzo?Tussendoortjes zijn fruit en 's avonds een koekje of twee bij de koffie. Bij chips is het de kunst om dat echt als tractatie te laten zijn
  eén keer per week (of minder) en dan gewoon een bakje te vullen en de zak terug te doen in de kast. Werkt bij mij prima.

 6. Ik heb m'n ontbijtgewoonten een paar maanden geleden aangepast en dat bevalt me erg goed. Begin nu 's ochtends ook eerst met een glas (lauw) water en daarna 2 uitgeperste sinaasappels. Vervolgens nog een bakje yoghurt met wat fruit (halve geraspte appel of stukjes ananas of kiwi) en wat zaden (zonnebloempitten, lijnzaad, havervlokken) en een scheutje lijnolie. Moest even wennen het zg. 'vele werk' om het klaar te maken, maar het bleek 'm meer te zitten in een andere gewoonte aannemen, want in feite is het zo gepiept. Ben ook weer zelf aan het broodbakken geslagen (met speltmeel) en het valt me op dat ik minder trek heb na een lunch met eigengebakken brood dan wanneer ik een enkele keer weer 's brood uit de supermarkt eet (de extra boterham vanwege de dunnere plakjes nog niet eens meegerekend). Misschien ligt je trek na het ontbijt niet zozeer aan het eten van brood maar aan het soort/samenstelling van het brood? En heb (geschrapte) worteltjes als middagtussendoortje herontdekt!
  Inge

 7. Ik ontbijt om 6.45 met yogert, muesli en een stuk fruit (kiwi of banaan) erin. Rond 10.00 dan 30 gram noten/rozijnen. Lunch 3 keer brood met beleg en melk. 's Middags fruit tussendoor. Diner en dan rond 20.30 nog fruit. Mascha.

 8. Ik ontbijt met een fruitsalade met als extra: noten, rozijnen, lijnzaadolie, kokos.
  Rond een uur of tien neem ik een kop koffie met sojamelk en soms iets erbij (rijstwafel met beleg, fruit).
  Chips heb ik alleen in huis als er een verjaardag is. Ik kan er namelijk niet vanaf blijven. Als ik het niet in huis heb dan mis ik het ook niet. Heb ik heel erg trek in iets 'chipsachtigs' dan neem ik een rijstwafel met vegan parmezaanse kaas.

  Groetjes, VeggieMo (weegt 66 kilo bij 1.74, dat is meer dan ik gewend ben in de afgelopen jaren, ik wil er graag een paar kilo vanaf).

 9. Zou het een beetje afwisselen, dat is het beste voor je lijf. 's Ochtends bijv. yoghurt met muesli (havervlokken, rozijnen, zonnebloempitten en kokos zelf mengen bijvoorbeeld). Andere keer een shake maken:(diepvries)fruit mengen met wateren banaan in de blender. Liever niet elke dag brood.

  Als je trek krijgt tussendoor kan je noten, rozijnen of fruit eten.

  Drinken kan je beter niet bij je maaltijd doen omdat je maag je eten dan minder makkelijk verteert. Kan beter voor of tussen de maaltijden in veel drinken. In elk geval anderhalve liter water of kruidenthee…

  Als je energiebehoefte het grootste is, moet je ook het meeste eten. Dat is midden op de dag, als je al even bezig bent en nog even te gaan hebt.

  Je kan brood eten maar ook een salade maken, of een maaltijdsoep voor tussen de middag.

  Een dieet is nooit goed, het hongert je lijf uit en dat is een vervelend gevoel en je krijgt een tekort aan voedingsstoffen waardoor je allerlei kwaaltjes kan krijgen. Van dingen die echt gezond zijn kan je je niet snel overeten terwijl je er wel gezonder van wordt en uiteindelijk het gewicht bereikt dat het beste bij je past.

  Vind ik dan.

 10. Ik ontbijt met een eigen mix die ik meng:
  300 gram havermout
  100 gram geraspte kokos
  100 gram lijnzaad
  100 gram zonnebloempitten

  alles mengen en in een voorraadpot stoppen.
  Ik eet 4 el van dit mengsel samen met een theelepel kaneel en wat (geiten)yoghuert.
  Voor het knapperige effect doe ik er soms nog een eetlepel suikervrije cornflakes bij.

  Ik draai uren op dit ontbijt en taal dan niet naar tussendoortjes (aan de andere kant, ik ben niet echt actief)

 11. ik sta smorgen s om 6 uur op en moet dan niet denken aan eten,maar heb mezelf aangewend om elke ochtend een beker yoghurt met daarin fijngemalen havermout, honing en zelfgemaakt vruchtensap te maken zodanig dat het vloeibaar is, want iets opdrinken gaat me beter af dan iets te moeten eten, het is gezond , vult en zorgt ervoor dat ik niet halverwege de ochtend ga snoepen , soms doe ik er ook nog gembersiroop doorheen dat is goed voor de stoelgang. niet echt lekker maar goed te doen.

 12. Ik heb het gevoel,dat een combinatie van koolhydraten met wat eiwit me langer een vol gevoel geeft. Dus een eitje en een boterham.Of haverpap met sojamelk. Muesli en yochurt eet ik niet vaak,maar is ook zo'n combinatie.

 13. Ik eet elke 3 uur iets. Zo blijft het motortje draaien.

  Kwart over 6 ontbijt. Muesli met yoghurt, cornflakes met melk of 2 knackebrødjes met kaas en tomaat.

  Om half 10 ontbijtkoek. Om half 1 dan 2 broodjes met mager beleg. Om 3 uur/half 4 fruit. Zo'n 2 stuks. 2 mandarijnen gelden voor 1 stuk fruit.

  Uiterlijk 7 uur avondeten. Normale portie. Gewoon opletten dat je hoogstens 1x per week een P eet (pizza, patat, pasta, poffertjes, pannekoeken). In alle eerlijkheid eten we van die P's alleen de pasta. Eens per 2 weken ofzo.

  Ik beweeg elke dag. Waarbij 2 keer in de week fitness.

  Lekkere dingetjes. Ja, die eet ik wel. Maar daar sport ik dan ook voor. Elke woensdag eet ik met een vriendin wat lekkers. En op vrijdag en zaterdag eet ik ook een chippie o.i.d.

  Maar meer aan snaai-erijen eet ik niet. Geen koekjes bij de koffie. Geen snoepjes, 's avonds alleen een kopje thee. Is het geen woensdag, vrijdag of zaterdag, dan gaat er niets extra's naar binnen.

  Zo blijf ik fit en op gewicht.

 14. Ik ben absoluut niet slank, dus of je mijn tips wat hebt weet ik niet. Ik drink 'ochtends veel water ( vaak bijna 1 liter met een klein beetje citroensap ) voor het ontbijt. gewoon omdat ik sóchtends veel dorst heb/het lekker vindt. Dit gaat zonder moeite. Voor de rest wissel ik het ontbijt af naar gelang waar ik zin in heb en hoeveel ik tijd ik heb. Bij weinig tijd is het bv een banaan. Bij meer tijd kan het bv ook een roereitje ofzo zijn.

 15. Ik heb wel eens het devies gelezen: ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Maar dat was wel uit de tijd van zware lichamelijke arbeid.
  Ik gedij zelf het best op vaste porties elke dag. Alleen bij dreigende migraine-aanvallen ga ik snaaien, dan weet ik al hoe laat het is.

 16. Ik vind het grappig om te lezen hoeveel fruit er gegeten wordt. Voor mijzelf (met aanleg voor suikerziekte) is een stuk fruit echt het maximum.
  Ik eet of een bakje magere kwark met een handje noten of twee boterhammen of twee eitjes voor het ontbijt. Meestal red ik het wel tot de lunch maar ik neem ook regelmatig een droge rijstwafel of een knackebrodje met smeerkaas tussendoor.
  Groetjes Nikki

 17. Ik ontbijt met een groentensmoothie met een sinaasappel erdoor om het lekker te maken en daarna een bak yoghurt met lijnzaadjes en kaneel. Tussendoor een appel, lunch is vaak een restje van het avondeten van de dag ervoor en tussendoor rauwe wortel. 's Avonds eten we veel groente, meestal geen vlees of vis maar peulvruchten en we hebben quinoa ontdekt. Ook wel eens pasta en pizza zelfgemaakt. 's Avonds heb ik dan geen zin meer in eten, maar een lekkere pot kamillethee gaat er dan wel in. Toch ben ik veel te zwaar (86 kilo bij 1,79 m), maar langzaam maar zeker gaan de onsjes er af zonder honger lijden.

 18. Ik heb altijd geleerd dat je beter 6 keer kleinere porties kan eten dan 3 keer groot. Dat zou beter zijn voor de verbranding van je voedsel. Maar ook dat je dan x% van je dagelijkse vezels al bij het ontbijt moet binnenkrijgen. Dus eigenlijk is het gewoon uitvinden wat jou lijf het prettigste vind.
  Ik ontbijt met een boterham of een bakje cornflakes met yoghurt. Veel eten kan ik smorgens gewoon niet.

 19. Ik eet tegenwoordig havermout: 200 ml water koken, 4 ruime lepels havermout erbij, snufje zout, beetje kaneel, klein handje gedroogde gojibessen en op het laatst roer ik er nog een losgeklopt ei doorheen (voor de smeuigheid, en vult ook goed). Maar je kan er ook een handje walnoten of een klein lepeltje pindakaas of amandelkaas doorheen roeren. De hele ochtend heb ik geen honger, bovendien valt het aantal calorieen behoorlijk mee (omdat ik de havermout in water en niet in melk kook).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.