‘Gezin moet vooruitdenken’

De SNS-bank is er eindelijk achter: Gezinnen moeten vooruit denken. Want pensioenkortingen en dalende huizenprijzen zorgen ervoor dat veel zekerheden veranderd zijn in schijnzekerheden. Wie niet vooruit kijkt, mag straks sowieso tot z’n 70e doorwerken, of nog langer. Of: ze gaan sparen!

Dat is toch wel heel erg, dat dat in de laatste zin nog even genoemd wordt. Want is het ook zonder crisis/pensioengeneuzel/beroerde huizenmarkt niet gewoon belangrijk dat mensen sparen, en zeker als ze kinderen hebben? Je wilt toch dat je kinderen straks no matter what de mogelijkheid hebben om een vervolgopleiding te doen die aansluit bij wat ze kunnen? En dat ze als het even kan ook mee kunnen met mooie schoolreisjes? En hoe dacht je het te gaan doen als je wasmachine stuk is? Om maar een stom voorbeeld te noemen. Nederlanders zijn een vrij spaarzaam volkje, maar het gemiddelde bufferbedrag van ongeveer €5000 (dat zal nu trouwens iets meer zijn, want dit was in 2009 en volgens de laatste berichten gaan NLers steeds meer sparen) wordt volgens mij door een kleine groep omhoog getrokken.

Buiten familieleden om (die altijd spaarzaam zijn geweest + ondernemer + vrij succesvol), ken ik eigenlijk niemand die €5000 op z’n rekening heeft staan. Ik zelf trouwens ook niet. Ja, als ik mijn pensioenpotje plunder, dan ben ik er wel (en ook direct bij de bodem), maar het is niet dat ik het zo vrij beschikbaar heb voor een gemiddeld noodgeval. En met ‘gemiddeld noodgeval’ bedoel ik dan zoiets als een kapotte wasmachine. Als het losgeld voor familie is, dan mogen ze het natuurlijk direct hebben.

Maar goed, het is natuurlijk nooit te laat om daar verandering in aan te brengen en met mijn noodfonds ben ik al goed op weg. Maar hoe zit het eigenlijk met ‘de toekomst’? Ik ga er voor het gemak vanuit dat ik tot mijn dood voor mezelf moet zorgen. Zonder pensioen (bouw ik als ondernemer niet echt op) en zonder AOW. Omdat ik natuurlijk geen flauw idee heb hoe oud ik ga worden, heb ik het volgende bedacht:

1. Ik verlaag mijn lasten
Des te minder lasten je hebt, des te minder geld je nodig hebt. Omdat ik het niet zie zitten om in een caravan mijn oude dag door te brengen, denk ik hierin meer aan het aflossen van de hypotheek. Als we oud en bewaard zijn, kunnen we het huis misschien wel verkopen en wat kleiners met even veel of meer (privacy!) grond kopen, en ook nog een leuk bedrag op de spaarrekening houden. Maar als dat niet gebeurt, dan zouden we met z’n tweetjes voor zo’n €1000 per maand al een behoorlijk rijk leven kunnen hebben, als in: ruimte voor af en toe een uitje, wat sparen voor de zekerheid en eens een keer op vakantie. Niet gek, lijkt me. Ik hoop er zelf op dat onze hypotheek in 2024 afgelost kan zijn (dan word ik 40), maar dat is wel een optimistische droom die nog niet ondersteund wordt door de bedragen die ik nu kan afstorten. Hopelijk verandert dat straks als de verbouwing minder wordt/vervalt.

2. Ik spaar voor mijn pensioen
Als ik lasten verlaag en hetzelfde blijf verdienen, dan kan ik meer sparen. Ik vind het wel prettig om gewoon een potje te hebben, waar je eventueel wat rente van kunt trekken. In bovenstaand scenario zou dat potje ongeveer €350.000 moeten bevatten; dan krijg je met 3,5% rente elk jaar zo’n €12.000 uitgekeerd. In de praktijk kan dat potje natuurlijk nog minder bevatten, want in die €1000 per maand zit ook spaargeld én je hoeft niet dood te gaan met €350.000 op je rekening. Dat staat immers ook weer voor ongeveer 30 jaar leven met €12000 per jaar. €350.000 bij elkaar sparen klinkt me nu nog als onmogelijk in de oren, maar als ik bedenk dat de hypotheek weg is en ik hopelijk nog wel een jaar of 30 te leven heb, komt het toch ineens wél veel dichterbij.

3. Ik probeer mezelf nog onafhankelijker te maken
Sparen is een mooie manier om onafhankelijk te worden, maar wat mij betreft niet de enige. Als je supergoed bent in sparen, maar steeds geld uit moet geven omdat je b.v. reparaties in huis uit moet laten voeren of met een heel gezin biologisch wilt eten, dan schiet het natuurlijk niet zo hard op. Maar als je zelf meer tijd overhoudt, waarom zou je dan niet met een moestuintje beginnen? En waarom niet eens zelf proberen of je iets kunt repareren? Als je het geld op je rekening hebt om het eventueel alsnog door een professional te laten doen, wat verlies je dan door jezelf er eens aan te wagen? Wij kunnen inmiddels al zoveel meer dan toen we hier kwamen wonen en dat is echt een prettig gevoel. Dat je kunt kiezen of je iets door een ander laat doen, of dat je het zelf doet. En onafhankelijkheid zit ‘m natuurlijk ook weer in heel andere dingen: regenwater opvangen, zodat je minder gebruik hoeft te maken van leidingwater (b.v. voor planten e.d.), of zonnepanelen plaatsen zodat je (gedeeltelijk) in je eigen energie voorziet. Allemaal manieren om vooruit te kijken, je lasten te verlagen én jezelf minder afhankelijk te maken van de markt.

Ik denk dat als het me lukt om ook maar de helft te bereiken van wat ik het liefst zou willen, dat ik een heel lekker pensioen zal hebben dat NIET pas begint als ik 67 of 70 ben. Want dat is ook zoiets; vooruit kijken is geen straf, het is juist leuker voor jezelf. Hoe vaak zie je niet dat mensen hard werken tot hun 65e, met pensioen gaan en twee jaar later dood neervallen? Wat heb je er dan aan? Ik kijk liever vooruit en neem dan liever nu al een stapje terug uit de consumptiemaatschappij, om meer over te houden om dingen te doen die écht belangrijk zijn en daar niet mee te wachten tot ik oud/bejaard/krakkemikkig ben. Wij werken nu allebei, waarom niet een keer minder naar de IKEA en gewoon die €300-voor-zooi-die-je-toch-niet-nodig-hebt op een spaarrekening zetten? Uiteindelijk word je daar alleen maar beter van, 1. omdat je spaart en 2. omdat die zooi je na verloop van tijd toch in de weg gaat staan. Dan leef je volgens mij echt niets minder dan een ander.

Hoe zie jij je pensioen? En vind jij dat je vooruitdenkt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Groot gelijk om zo te denken.IK ben gepensioneerd. En blij met mijn buffer en afbetaald huisje. Er wordt alleen maar meer bezuinigd op de zorg. En wie weet,wat we op dat gebied nodig gaan hebben.Bovendien komt de tijd,dat we niet meer zelf kunnen klussen. groeten Izerina

 2. Ik denk inderdaad wel vooruit, toen we dit huis drie jaar geleden aankochten had ik de keus om 10.000 euro eigen geld direct in te leggen of het weg te zetten tegen 5,4% rente. We hebben voor het laatste gekozen. Het is een mooi spaarcentje voor als dochter gaat studeren. Ik gebruik de 540 euro die ik elk jaar vang wel als aflossing of voor onderhoud aan de woning.
  Verder los ik zoals je weet af op de hypotheek, hoe eerder die weg is hoe beter. Doe mijn best om zoveel mogelijk dit te doen, maar heb geen plan gemaakt van dan moet het klaar zijn. We hebben ook nog wel een 5000 euro los spaargeld op de rekening staan, maar dat is voor ons te weinig. Manlief werkt zo'n 65 tot 70 uur per week als vrachtwagenchauffeur, maar vorige maand was hij ziek en dan keldert je loon met een 1200 euro. We willen dus een grotere buffer maken dat mocht dit nog eens gebeuren we dit voor onszelf ingedekt hebben. Wil dus ook de vrije spaarrekening naar een 10.000 euro proberen te krijgen.
  Ik ben nog op zoek naar manieren om ons bankaldo te spekken. Vind het lastig, manlief gaf gisteren ook aan dat we eens kritisch moeten kijken samen naar manieren om meer geld te verdienen.
  Het allerliefst wil hij eerder stoppen met werken, of een dag minder per week gaan werken over een aantal jaren.
  Een kennis van ons verhuurt springkussens, loopt als een trein. Ze koopt de kussens voor een driehonderd euro per stuk in en verhuurd ze voor 80 a 100 euro per dag. Je hebt er niet al te veel werk mee, want de mensen komen ze zelf halen en terugbrengen. Ze vraagt een 100 euro borg.
  Zelf overweeg ik om creatieve workshops te gaan geven als we een blokhut hebben staan. Ik ben nl erg op mijn privacy gesteld en wil dus niet iedereen in mijn huis hebben. (verzekeringstechnisch ook niet ivm duurdere premie)Ben afgestudeerd activiteitenbegeleidster dus moet hier iets mee kunnen.
  Heb ook al gedacht aan eht maken van verjaardagskisten. Hier zit dan een bepaals thema in welke je kunt gebruiken op verjaardagen. Al vraag ik me af of daar nog een markt voor is nu steeds meer mensen buiten de deur de kinderfeestjes houden. Kortom we zijn nog zoekende naar de manier waarop….

 3. Wij zijn beiden 50+ en wij werken samen al 10 jaar partime, dat is ongeveer 1,25 baan Dit nemen ze mijn mannetje nooit meer af, wie zegt er idd dat je de 65 haalt. Door te consuminderen kunnen we deze lifestyle hebben en geloof me: we komen niks te kort, voel me zelfs rijk!

 4. Ik ben wel blij met onze buffer. De opbouw gaat nu niet meer zo hard 🙂 Ik baal ervan dat het zo moeilijk plannen is nu met onze plannen. Maar sparen en aflossen en onafhankelijker zijn is altijd goed!

 5. Ehm, wij hebben meer dan 5000 euro aan spaargeld 😉
  We zijn altijd al voorzichtig met geld geweest en ook al ging manlief meer verdienen we gingen 'er niet naar leven'.
  Door mijn chronische vermoeidheid heb ik geen inkomsten. Aan de andere kant hebben we daardoor niet de kosten van een extra baan en geven wij geen geld uit aan eten buiten de deur, junkfood, alcohol, roken, verre vakanties, weekendjes weg, winkelen.
  Niet altijd even leuk, maar sparen wordt er makkelijker van.

  VeggieMo

 6. Wij hebben er altijd vrolijk op los geleefd…na het kopen van onze woonboerderij zijn we bewuster gaan leven en meer gaan sparen. We hebben nu een buffer van 14.500,00 en een deposito voor de studie van de kids. Met 47 wijzer geworden…ik wilde dat ik eerder was gaan consuminderen! Hoe rijk waren we dan geweest… We hebben een volledige aflossingsvrije hypotheek… Met een eventuele erfenis (we hopen dat onze moeders 100 worden!!!) gaan we de hypotheek volledig aflossen. We gaan na onze verbouwing en studie kids zeker al beginnen met aflossen! Ik vind het belangrijk om financieel onafhankelijk te zijn, tevens moet je ook nu kunnen genieten van het leven!

 7. Ben het wel een beetje eens met Geldover, als je gezond bent moet je genieten. Sinds kort tot dit inzicht gekomen.
  Van 1000 euro per maand leven met twee personen? Is onder de bijstandsnorm. Twee keer zorgkosten is al veel per maand.

 8. Helaas, de bijstand houdt geen rekening met hypotheek, sterker nog als je huis is afbetaald en je zou een uitkering moeten aanvragen, wordt er van jou verwacht dat je opnieuw een hypotheek neemt om van dat geld te gaan leven.
  Zo oneerlijk is het systeem, want met een huurwoning krijg je eventueel wel een huurtoeslag.
  groet

  1. Dat is wel heel oneerlijk ja. Maar een bijstand moet wel rekening houden met woonlasten in het algemeen. Of ze dan uitgaan van huur of een hypotheek, dat maakt voor mijn punt niet zoveel uit. Ik bedoel alleen maar te zeggen dat je met €1000 voor 2 personen helemaal niet krap hoeft te leven, als dat betekent dat je geen woonlasten hebt.

 9. Keek net naar een uitzending van Zembla over hypotheken van een paar weken geleden. Aanrader! Hier wordt weer eens duidelijk gemaakt dat je nooit een tophypotheek moet nemen en vooral aflossen! En dan nog kan je in een situatie komen dat je de hypotheek niet meer kan opbrengen. De zorgplicht van banke is soms ver te zoeken, zie documentaire. Weer gemotiveerd om zo snel zoveel mogelijk te blijven aflossen! Wel met een voor ons prettige levensstandaard.

  1. Die uitzending heb ik ook gezien, vond het bizar om te horen dat de bank zo soort onderhands je huis kan verkopen, zonder dat je inspraak hebt in de prijs, terwijl je restschuld daardoor dus wel hoger kan worden. Het viel me wel op dat alle 'slachtoffers' (flink) hadden bijgeleend voor verbouwingen, jammer dat ze daar niet op in gingen, want ik had wel willen weten in hoeverre hen dat in de situatie had gebracht, of dat het er niets mee te maken had.

  2. Inderdaad, dat vraag ik me ook af en ik denk ook dat sommige gezinnen te slecht zijn voorgelicht maar ook wel erg makkelijk bij hebben geleend. Het gezin dat 40.000,00 bij een andere bank leent om de hypotheek en andere kosten te kunnen voldoen??? Hoe dom ben je! Het huis stond ook vol met voor mij overbodige dure spullen. Ik denk dat veel mensen ook in een slachtofferrol gaan zitten, je kan zelf ook actie ondernemen!

  3. Ja, omdat ik het hele verhaal nogal sneu vond, wil ik niet direct met de vinger gaan wijzen. Sowieso vind ik die actie van de bank buiten alle proporties, maar was dat van die €40k ook niet dat gezin dat meende €20.000 kosten te moeten maken om een half jaar elders onderdak te hebben? Dat vond ik ook nogal een absurd bedrag. Vanaf de zijlijn is het makkelijk praten, maar tegelijkertijd wordt een slachtofferrol óók wel heel makkelijk aangenomen.

 10. Ik vind het eerlijk gezegd een droomscenario. 385.000 euro hypotheek hebben en dan een spaarsaldo willen van 350.000 euro.
  Wij kunnen maandelijkse veel geld opzij zetten maar om dan 50.000 of 100.000 euro bij elkaar te krijgen gaat toch heel veel tijd overheen. Straks komen ook de studiekosten van de kinderen. Deze wil ik ook zonder studieschuld het leven in laten gaan.
  Wij zien wel hoe het gaat, de hypotheek is straks bij ons in ieder geval weg. En hoe hoog het spaarsaldo zal zijn???? wie weet.

  1. Makkelijk wordt het ook zeker niet, maar ik denk ook dat je in 30-40 jaar heel veel kunt bereiken, als je maar weet waar je mee bezig bent. Super dat jullie hypotheek straks al helemaal weg is, dat duurt hier nog even!

  2. Ja is ook fijn, maar ik ben dan ook 19 jaar ouder dan jij. Dus hebben eigenlijk al alles wat wij willen. Dus sparen nu ruim 1400 euro per maand. Dat is inclusief voor de kids en voor 'later'. Dus niet alles kunnen wij 'vrij' besteden.

  1. Als het op 67 blijft staan, dan duurt het voor mij ook nog tot 2051, maar aan je naam te zien zit jij nog in een wat andere fase, dus dan kan ik me best voorstellen dat je daar nog niet bij stil gaat staan. Ik weet ook niet of ik dat al had gedaan, als we niet in deze hypotheek 'gestonken' waren. (Geen slachtoffers hier overigens, we hebben een goed verstand gehad, als we dat dan niet op tijd gebruiken, is dat alleen ons te verwijten)

 11. wij hebben een minimum van 6000 euro op spaar rekening dus als er 6000euro opstaat hebben we zogezegd nul en als wat er boven komt is voor de boven af te werken ik doe mijn best om zo spaarzaam mogelijk te leven maar met drie kids is da ni altijd mogelijk:-)

 12. Helaas zit sparen er niet zo in bij mij. Maar voor het goede doel: een beter huis, dingen die echt nodig zijn voor ons beebje en voor mijn studie. Hopelijk, over ong 1,5/2 jaar kan ik werk gaan zoeken met mijn studie. En over 3 jaar betaal ik er niks meer voor en krijg ik gewoon vol uitbetaald (met diploma dus) waardoor mijn inkomen ineens 4 a 5 keer zo hoog word, terwijl mijn uitgaven sterk dalen door het niet meer hebben van studiekosten.
  Dan gaat er zeker gespaard worden voor pensioen. Want hoewel vriendlief gewoon een nette pensioenregeling heeft, heb ik tot op heden vrijwel niks opgebouwd. En omdat ik er toch een beetje van uitga dat wanneer ik oud en grijs ben, je toch alles zelf moet regelen, begin ik er het liefst zo snel mogelijk aan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.