Over daken, vakanties en hypotheken

Omdat de zomer (in tijd dan, qua weer valt het nog wat tegen) toch wel met rasse schreden dichterbij komt, moesten we het er toch eens goed over hebben. Een nieuw dak én een droomvakantie én een fikse hypotheekaflossing is ook voor ons namelijk wat te veel van het goede. Jammer, want de hypotheekaflossing is echt ‘mijn kindje’, ons gevoel roept om die vakantie en ons verstand schreeuwt om een nieuw dak.

En tsja, waar kies je dan voor? Omdat er toch een flinke kans bestaat dat onze financiële situatie er volgend jaar anders ( = minder goed) uitziet, hebben we uiteindelijk toch gekozen voor het dak. Hoewel het niet zo is dat het overal inregent (alleen in het niet-verbouwde deel), moet dat toch gebeuren. En je weet niet wat er volgende herfst/winter gebeurt. Als we nu flink de hand op de knip houden, de vakantie overslaan en het geld dat we daarvoor wilden sparen op de Dakrekening zetten, dan willen we ons best doen om dit jaar het dak nog te (laten) vervangen. Aan mijn kant betekent dat waarschijnlijk dat ik ook een klein beetje een concessie moet doen aan mijn wens om €10.000 op de hypotheek af te lossen dit jaar, tenzij ik ineens nog een fikse meevaller van de Belastingdienst krijg. En misschien wordt 2013 dan het jaar van onze droomvakantie.

In ieder geval betekent het wel dat ik nu aan de slag kan met een concreet spaarplan en daarvoor heb ik het volgende bedacht:

– Ik houd op mijn zakelijke spaarrekening een basisbedrag aan van één maand kosten, zodra ik dat heb, mag ik voor elke €1000 die ik in mijn pensioenpotje stop ook €1000 in de dakpot stoppen. Ik moet even kijken hoe dit gaat werken, want dat geld moet er natuurlijk wel zijn en ik beperk mijn privé-opnames liever tot een minimum, maar aan de andere kant: het is gewoon mijn geld en tot nu toe heb ik aan het einde van het jaar alleen maar teruggekregen, in plaats van bij moeten betalen, dus volgens mij kan ik het redelijk veilig opnemen.

– Alle opbrengsten van Marktplaats-verkopen gaan nu naar de Dakrekening

– Overige inkomsten verdeel ik over het Emergency Fund (tot €1000), de hypotheek, de buffer, de verbouwing en natuurlijk het dak, waarbij de verdeling ongeveer neer zal komen op 70% dak, 30% in 1-3 andere potjes, zodat dat niet compleet stil staat.

Zodra we in de buurt van de €15.000 zitten, gaan we concreet op zoek naar mooie pannen en betrouwbare leggers en offertes opvragen, dan verwachten we namelijk vrij snel te kunnen handelen.

Slim plan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Tja, doelen zijn er om bijgewerkt te worden. En je moet maar zo denken, je schaft de vakantie niet af, het is enkel een beetje uitstel. En die extra tijd kan je mooi stoppen in een leuke vakantievoorbereiding, toch? En uiteindelijk heb je van het dak (hopelijk) langer plezier dan van je vakantie.

 2. Als van de winter bij een storm en 4 graden buiten je dak lelijk lekt ben je die vakantie gauw vergeten lijkt me. Amerika loopt niet weg 😉

 3. Lijkt me best verstandig van je!
  Probleem met een lekkend dak is dat je vocht in je huis krijgt, ook al is daar nog niet gerenoveerd. Met een oud huis toch al een risico. Ons huis was zo vochtig toen we het kochten dat maanden met de ramen open hebben gestookt. Pas na een aantal jaren de verwarming gebruiken, kwam het helemaal goed.
  Die vakantie loopt echt niet weg!
  Wij sparen ook voor een vakantie naar IJsland volgend jaar, dit jaar kopen we (hopelijk) de garage 😉
  Je kan nu eenmaal niet alles tegelijk aanpakken. Heb je wel anderhalf jaar voorpret 😉 😉

 4. Volgens mij is het de juiste keuze! Het dak moet toch een keer gedaan worden, hoe sneller hoe langer je er plezier aan kan beleven.
  De vakantie zou toch een minder goede beleving hebben als je weet dat je dat geld eigenlijk had kunnen gebruiken voor het dak. Nà het dak zal het echt als genieten aanvoelen!
  Eens het dak gedaan is, krijg je ook weer meer zicht op de overige verbouwingswerken en dan is de grootste kost toch eigenlijk al gepasseerd.
  O ja, ons dak kostte toch wel ongev eer 20000 euro, wij hebben zo'n 90 m² dak, maar hebben ook het gebinte laten doen.

  1. Ik hoop dat het voor de herfst kan. Dat wordt wel flink doorwerken en ook stevig bezuinigen, maar met vakantiegeld + het beginnetje dat we al hadden + de verder gestopte verbouwing + eventueel een zakelijke opname en misschien zelfs nog een belastingteruggave moeten we ver kunnen komen. Maar dan moeten dus mijn andere werkklussen ook wel wat meezitten, dat was de laatste tijd wat minder, maar afgelopen week heb ik daar b.v. alweer bijna €200 mee verdiend. Als dat elke week zou lukken, heb je maandelijks toch ook weer €800 extra.

   O, en wat ook helpt: we verkopen vrij veel en hebben allebei wel wat waardevollere dingen uit verzamelingen enzo. Dat kun je maar één keer verkopen, maar soms levert het zo weer een paar honderd euro op. Als we goed ons best doen, denk ik dat we ook zo €2000 of €3000 moeten kunnen verdienen met dat soort verkopen.

  2. Waauw… Ik weet niet precies wat je zakelijke klussen inhouden maar daar verdien je dan aardig mee bij…
   Geen idee hoe jullie het elke keer opnieuw voor elkaar krijgen, in theorie klinkt het allemaal goed enzo maar om het in de praktijk ook vaak zo te kunnen doen… chapeau, zoals ik zei zou het bij ons enkele jaren duren… 🙂

  3. Da's dan gewoon mijn werk hè, maar omdat ik ondernemer ben, krijg ik geen salaris en moet ik er zelf een beetje voor zorgen dat ik uitkom met kosten/belastingdienst/salaris e.d. Daarom maak ik normaal alleen een salaris naar mezelf over en houd ik de rest allemaal zakelijk, maar voor dit soort uitzonderingsgevallen neem ik dan extra geld op 'uit de zaak'. Want van mijn salaris houd ik misschien een keer €100 in de maand over, dus dan gaat dat natuurlijk nooit lukken 😉

 5. Verstandelijk zeg ik het dak, maar bij ons heeft de vakantie prioriteit. Ik heb daar nl. veel leukere herinneringen aan dan aan materiële dingen. Sorry, maar dit voelt nu eenmaal zo.

  1. Bij ons was het ook echt zo: je verstand zegt het één, je gevoel zegt het ander. En wat je ook kiest, het voelt toch niet helemaal superlekker, terwijl dat normaal wel zo is, als je weet dat je voor iets bepaalds gaat. Tenminste, dat heb ik normaal wel.

 6. Hier zouden we ook voor het dak gaan. Voelt straks toch wel fijn als je de winter in gaat en dat je weet dat het dak goed is en dat je niet bang hoeft te zijn voor schade en onkosten vanwege een lekkend dak.

  Wij gaan dit jaar ook niet op vakantie. Het geld zetten we liever op een spaarrekening vanwege de onzekerheid van manlief zijn werk.
  Hopelijk volgend jaar weer op vakantie. Maar ik kan ook heel erg genieten van dagjes uit. We houden allebei van wandelen en er is nog genoeg te zien binnen een straal van een uur rijden hier vandaan.

  Groetjes,
  VeggieMo

 7. Ik had ook voor het dak gegaan en zou de vakantie doorschuiven naar volgende jaar. Een goed dak boven je hoofd is toch wel heel belangrijk. Had de keuze geweest tussen bv. een keuken en een vakantie. Tja dan was het toch vakantie geworden om bij te tanken na gedane arbeid.

 8. Misschien moet je qua vakantie eens met een Amerikaan praten, die komen vaak naar Nederland voor de mooie dingen hier. En wij moeten zo nodig daarheen. Als jij nou eens het lijstje van een Amerikaan afwerkt, en die persoon jouw lijstje in die streek van de VS, heb je volgens mij allebei leuke dingen gezien, half door andermans ogen.

 9. Toch best een lastige keuze, dat snap ik best. Toch denk ik dat je met een beter gevoel op vakantie zal gaan als je dak al klaar is. Daar moet je het toch dagelijks mee doen.

 10. Het lijkt mij een bijzonder slim plan, maar toch wel een beetje jammer dat jullie nu niet jullie droomvakantie gaan houden. Maar ja, dan moet je keuzes maken en het klinkt als een heel goede keuze… Zorg dan dat je in ieder geval een keer een weekendje weg gaat, zodat je toch een beetje vakantiegevoel zult ervaren…
  Ik wens je alvast een heel fijn weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

 11. Wat ik me afvraag, heb je geen bijgebouw dat je evt kunt en mag gaan verhuren als vakantiewoning, of een plek voor een caravan of tent?? Wellicht kun je op zo'n manier je inkomen nog vergroten.
  Ik vind het echt verstandig dat je voor je dak gaat. Uiteindelijk moet je er niet aan denken dat je door een slecht dak weer van voren af aan zou moeten beginnen.

  1. Ik heb geen bijgebouwen en zou zelf ook niets willen verhuren als ik het wel had. De privacy die ik nu heb, is zo'n beetje mijn grootste goed, daar zou ik geen andere mensen bij willen hebben, voor geen geld in de wereld. Op zich wel een goed idee hoor, want ik denk zeker dat je ermee kunt verdienen, maar het is echt niets voor mij.

 12. Kun je niet een huisruil doen met iemand uit Amerika? In september kun je goedkoop vluchten boeken tijdens de werelddealweken van KLM.
  Maar ik zou ook voor het dak gaan!
  Je kunt bij de plaatselijke bouwmarkten ook naar korting vragen. Wij krijgen bij 2 zaken korting en ze denken ook met je mee en hebben nogal eens partijen over.
  Succes en veel spaarplezier! Is te doen zo te lezen. BrEkster

 13. Ik zou ook eerst voor het dak gaan, dan de vakantie en dan extra aflossen. Je moet ook een beetje genieten van je harde (spaar)werk en je leven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.