Je aan het boodschappenbudget houden

Als de hand extra op de knip moet, let ik altijd meteen op de boodschappen. Aan de ene kant handig, maar aan de andere kant natuurlijk helemaal niet. Want ik heb niet voor niets een boodschappenbudget. Dus eigenlijk zou daar helemaal niets in te veranderen moeten zijn. Maar dat is niet helemaal waar, want ik beken: ik heb best veel moeite om dat bij te houden. Als ik het strak volg, dan doe ik ook heel strak en gestructureerd boodschappen. Dan heb ik wat ik moet hebben en houden we van de €40 vaak zelfs nog wat over. Maar als ik niet oplet, gaat het vaak veel harder. Niet dat ik dan tientjes over het budget zit, maar het tikt op maand- en jaarbasis natuurlijk wel door.

De beste methode heb ik nog niet gevonden. Nu we weer écht goed op moeten letten (want), reken ik uit wat ik per dag mag uitgeven. Dat maak ik dan over van de spaar- naar de gewone rekening (als dat nodig is en vaak is dat na het betalen van de hypotheek het geval) en dan houd ik me daaraan. Ik heb daar op zich ook helemaal geen moeite mee, want ik weet hoe ik goedkoop kan koken en weet over het algemeen ook de aanbiedingen te vinden. Maar even elke keer dat je boodschappen gaat doen die knop omzetten en in ‘vrekkenmodus’ gaan, dat vind ik wel lastig. Nu helpt het vaak al als ik op de fiets ga, want dan heb ik én niet onbeperkt ruimte om spullen mee te nemen én voel ik me al best een vrek, maar dan moet ik wel weer opletten dat ik niet dingen laat staan omdat ik denk dat we ze nog wel hebben, terwijl dat niet het geval is, waardoor iets op stel en sprong nog gehaald moet worden. Voor mezelf kan ik dan wel een dag (of twee) een alternatief bedenken, maar voor m’n vriend vind ik dat vervelend.

Maar goed, ik kan allerlei redenen bedenken waarom het boodschappen doen niet altijd even goed gaat, maar daar schiet ik niets mee op. Dus, een nieuw actieplan:

– Boodschappen zoveel mogelijk op de fiets doen (dus ook fietstassen schoonmaken!)
– Vooraf kijken wat er nog op de rekening staat en wat er voor die dag(en) beschikbaar is en me daar aan houden
– Basisvoorraad op peil houden en restjes zoveel mogelijk opmaken

Dit doe ik al zoveel mogelijk, maar het is nu de bedoeling dat ik het mezelf zo aan ga wennen, dat ik het ook structureel doe. Hopelijk levert dat wat meer ‘orde’ in de boodschappen op én nog een extra financiële besparing!

Hoe doen jullie boodschappen, heel gestructureerd, heel losjes of een combinatie, afhankelijk van hoe die dag/week/maand loopt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Mijn basisvoorraad is goed gevuld. Er staat voldoende pasta en rijst in de kast. Ook wel een voorraad pastasaus, twee aan drie blikken groente voor "nood".

  Deze maand heb ik ons een budget van 300 euro gesteld. Dit is voor eten, maar ook voor overige aankopen een action, kruidvat etc. en eerlijk gezegd het valt mij niet mee. Vanaf 1 juli geld gepint en er zit nog 120 euro in mijn beurs. Dus dat wordt nog zuinig aan doen.

 2. Ik doe heel gestructureerd boodschappen. Kijk wat er in de voorraad is, wat er eventueel nodig is, beoordeel de aanbiedingen, kijk welke gta er zijn. En maak dan een menu voor de hele week. Aan de hand daarvan maak ik een boodschappen brief. Die is gerangschikt naar de verschillende winkels (we hebben er veel) en ik zet er een prijs achter wat ik maximaal wil uitgeven. Zo weet ik van te voren of ik binnen mijn budget blijf of niet en waarmer ruimte zit. De huidige ah actie is opzich een aanslag op mijn budget, maar doordat ik alleen de dingen koop die we toch gebruiken bespaar ik op de lange termijn wel. Ik neem dan ook extra veel mee en let goed op de houdbaarheidsdatum. Bij de Dirk bijvoorbeel zijn de aanbiedingen vaak dingen die in de winkel dan een beperkte houdbaarheid blijken te hebben. Laatst chocomelk nog 2 maanden houdbaar, die pakken zijn normaal 8maanden houdbaar. Iets overdatum vind ik niet erg, maar het moet ook niet te gek gaan worden in mijn voorraadkast.

  1. Dat klinkt als een goed systeem. Hoeveel tijd ben jij ongeveer kwijt met die voorbereiding? En ga je echt je complete kast langs om te kijken of alles er is? Weet je dan wat er zou moeten zijn, of heb je daarvoor ook weer een lijstje? Ik vergeet b.v. wel eens dingen, omdat ik er niet aan denk ze te controleren. Neem bijvoorbeeld boter voor op brood; ik eet het niet en denk er dus helemaal niet aan en vriend vergeet altijd door te geven als het op is.

  2. die voorbereiding kost een uurtje denk ik. Maar goed, ik heb geen partner en mijn kind ligt om 8 uur wel in bed. Een goede besteding van de vrijdagavond meestal.
   De dingen die gedurende de week opgaan gaan op het speciaal daarvoor gereserveerde stukje op mijn week overzicht. (Naast het menu staat daar ook een schoonmaaklijst en weekkalender met de verschillende activiteiten op) (dat het op een lijstje staat wil overigens niet zeggen dat het ook gebeurt. Genieten en leuke dingen doen zijn vaak belangrijker).

   Ik heb een kast naast de keuken waarvan ik de inhoud zo'n beetje wel weet. Dat is de grijpvoorraad. Daar komen de dingen in die speciaal voor die week zijn aangeschaft en een basisvoorraad. Ook de inhoud van de koelkast weet ik wel uit mijn hoofd. (Die is vrij leeg)
   Van wat er in schuur in de diepvries zit en daar op de planken staat heb ik idd een exel lijstje. Als ik daar iets van overhevel naar grijpkast of vriezer/koelkast in de keuken dan werk ik het exel lijstje bij. Het is overigens geen vaste voorraad in die zin dat er altijd hetzelfde staat en er een minimum van dingen moet zijn.

   In exel heb ik ook een lijst waar ik per artikel / per supermarkt de standaardprijs bij houdt. Een aanbieding is niet altijd een aanbieding.

   Als het lijstje af is loop ik idd even de keukenkast en koelkast na of ik niets vergeet.

   Met dat ene uurtje bespaar ik veel tijd, want ik hoef niet te zoeken in de super (bij voorkeur zet ik de boodschappen ook nog op volgorde binnen de super). Ik hoef niet na te denken over wat we eten. Ik kijk 's morgens op het lijstje en haal uit de vriezer wat nodig is. Geen last-minute shopping meer. En dat scheelt zeker tijd wat we zijn vaak pas na 6 uur thuis.
   Natuurlijk schuift er ook wel eens wat of blijft er iemand eten, maar vaak weet je dat wel van te voren.

 3. Nu we ook super krap zitten, eet ik uit voorraad voor zo ver mogelijk. Het helpt wel dat we van alles gratis krijgen uit de moestuin van iemand! Net als ik denk nu moet ik toch echt iets van groenten hebben, krijg ik iets toegestopt van hen! Handig! Ben er blij mee! Ik heb nu een lade vol met bijna allemaal gratis groenten. Vlees genoeg in de vriezer (8 euro per kilo bio-rundvlees) alleen even tijdig ontdooien 😉

  Voordat we op vakantie gaan wil ik de koelkast en de kleine vriezer (combi) leeg hebben, ontdooien en schoon maken. Dan kan ie uit tijdens de vakantie en verbruikt ie lekker niks. Wat over is gaat mee op vakantie. We zitten alleen nog met een probleempje voor koeling onderweg. Maar ik hoop een koelbox van iemand te kunnen lenen voor die tijd. De onze is vorig jaar kapot gegaan en we hebben nog geen nieuwe en geen budget daarvoor.

  Als we de vriezer leeg eten, krijg je wel soms rare combinaties. Soms pakt dat heel goed uit en soms niet. Dat is dan pech hebben. Volgende keer beter!

  Ik ga vandaag eens een inventarisatie maken van wat we hebben en waar ik echt echt echt niet onderuit kom om te kopen. Ik heb minder dan 20 euro voor de komende week. Nou hopen dat het weer meedoet en we niet ook moeten tanken van dat geld. De auto staat met een lege tank op de oprit, namelijk. En dat willen we zo lang mogelijk rekken. We hebben half mei voor het laatst getankt! Een record!

  Met de fiets boodschappen doe ik sowieso altijd. Scheelt inderdaad in wat je meeneemt (voorkomt ook dat je weer te veel voorraden aanlegt, de ultieme vrekkenvalkuil;). Ik heb geïnvesteerd in een goede canvas tas en heb een krat voorop. Desnoods loop ik met een beladen fiets naar huis als ie niet te sturen meer is 😉
  Ik heb dan ook geen rijbewijs, dus geen andere keus! Elk nadeel, heb zijn voordeel, he!

 4. Van dingen die ik over heb maak ik vaak soep, maar daarvan eet ik dan een kopje en vergeet het vervolgens verder. Daar moet ik echt nog wat op verzinnen 🙁

  Verder heb ik nu geen vast bedrag, ik heb een redelijke voorraad aangelegd voor ''als de euro-shit hits the fan''. Wel dingen die we normaal ook eten, dus geen 100 blikken goulashsoep ofzo.

  Voedselprijzen stijgen sowieso keihard de laatste maanden, dus het is een goede investering, vind ik 🙂

 5. Ik houd me aan de regel om de basis als pasta en rijst en granen groot in te kopen en de rest per week te bekijken.
  Ook wcpapier, luiers (heb jij dan weer geen last van)e.d. koop ik groot in.
  Straks ga ik weer verder met bloggen en houd ik extra de hand op de knip.
  We gaan dan weer uit van 60 euro per week. Excl. kleding en verjaardagen.

 6. Wij zijn wel redelijk gestructureerd, Schatje haalt de wekelijkse boodschapen in de normale super en ik haal de rest bij de biowinkel, de lidl en de turkse winkel. Ik ga dan 1 keer per maand naar de turkse winkel, 1 x per maand naar de lidl etc. Ik weet precies wat ik waar koop en hoeveel geld er voor nodig is.
  Ik heb een excel staat waarbij ik de uitgegeven bedragen noteer en dan zie ik meteen wat er over blijft voor de rest van de weken/maand.
  Heel handig vind ik dat, want t is nu eenmaal zo dat je soms om voorraad in te kopen de ene week meer uitgeeft dan de ander.

 7. Wij shoppen behoorlijk ad hoc, we halen waar we die dag zin in hebben. Maar bij aanbiedingen van spullen die we veel gebruiken haal ik altijd een flinke voorraad en ook probeer ik steeds meer onbewerkte voedingsmiddelen te kopen.

  We geven denk ik relatief veel uit aan boodschappen, we eten veel biologisch, kopen misschien te vaak A-merken en bijv. een doosje wijn kost al meer dan jouw hele weekbudget (oeps!). Het is niet echt een post waar we op bezuinigen, al houd ik wel bij hoeveel we er aan uitgeven en word ik daar niet heel blij van…

  Ik zoek naar manieren om het zuiniger aan te doen, maar aan weekmenu's ben ik ook nog niet toe.

 8. Vaak blijf ik binnen mijn budget, maar afgelopen week had de appie zulke fijne aanbiedingen dat ik er toch overheen ben gegaan. Ik heb vooral voorraad artikelen gekocht die nu zeer scherp geprijst waren…Ik moet nu nog tot de 23e met 138 euro doen….met 2 kids, moet op zich te doen zijn hoor, heb de kelder/vriezer vol en wat ik voor in de koelkast nodig ben is niet zo heel erg duur. Gewoon ff weer kalm aan doen.

 9. Mijn logje staat er inmiddels op!
  Misschien nog een tip voor dingen als boter etc: Ik heb een magnetisch kladblokje op de koelkast hangen en altijd een pen daar in de buurt. Dingen als bloem, suiker, mayonaise enz die (bijna) op zijn schrijf ik daar op. Kan ik écht niet meer zonder dan haal ik ze bij de eerst volgende mogelijkheid en streep ze van de lijst. En anders wacht ik tot de maandboodschappen!

 10. redelijk gestructureerd sinds ik weer aan het werk ben. op zondagavond bekijk ik de aanbiedingen van de supermarkten hier in de buurt.. vervolgens maak ik een lijstje en doe ik op mijn vrije maandag zoveel mogelijk boodschappen voor de hele week. tussendoor af en toe iets 'vers' halen. 🙂

  soms is het wel vermoeiend de laatste tijd, omdat ik de boodschappen lopend doe en vriend geblesseerd thuis zit. het helpt hier soms als we veel restjes overhebben dan in het weekend 'restjes/tapasdag' te houden, dan eten we gewoon wat kleine dingetjes die dan niet helemaal bij elkaar passen! 🙂

 11. Ik ben niet zo goed in 'regeltjes'. Ik kan me een aantal weken heel goed aan mijn budget houden en dan ineens vind ik dat de voorraad te klein wordt (hoe zou dat nu kunnen 😉
  De komende maand houd ik vakantie van mijn budget want onze zoons zijn dan thuis en dat zijn echt megagrote eters.
  Wij gaan niet op vakantie dus dat scheelt weer een hele boel geld.

  Voeding is erg duur aan het worden. Vooral groente, fruit, uien en aardappelen. Het is zeker een kwart duurder (of nog meer) dan vorig jaar.
  Ik maak graag restjes op en koop bijna alleen basisproducten. Dat scheelt al heel veel geld.

  Groetjes, VeggieMo (die een beetje warrig is)

 12. Het hangt echt helemaal van mijn bui af, of ik op de centen let of niet. Gelukkig is het niet nodig, en koop ik gewoon waar ik zin in heb. Maar ik hou niet van verkwisting, dus probeer ik er toch goed op te letten, niet te veel en zeker niet te dure spullen in huis te halen.. Ben denk ik toch van nature wat zuinig, en niet te vergeten de invloed van mijn opvoeding…
  Ik wens je een heel mooie nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 13. Ik heb een voorgedrukte lijst,wat ik per supermarkt haal.Dat kopïeer ik als die bijna op is.De aanbiedingen schrijf ik er per week bij,dan weet ik of die echt goedkoper is of niet bij de andere supers.Zo is mijn basis,zoals rijst,bruine bonen e.d altijd aangevuld.Chinese wok/Italiaanse groentepaketten van de Appie koop ik als ze 35% zijn afgeprijst.Laatst hebben we de vriezers gemeten hoeveel ze eigenlijk verbruikten(15jr)dat was nogal wat nu hebben we één grote,dus nog grotere inhoud dan de twee die we hadden en verbruikt;2=1400kw p/jr naar 1=400 kw/p/jr!!Misschien een tip?Wij zijn met 7 Anne-Mae

 14. De eerste week van de maand doe ik vaak wat gekker dan normaal; lekkere dingetjes, beetje voorraad aanvullen. De laatste week is dan meestal weer schraal en schrapen, maar dan hebben we ook eigenlijk nog genoeg in de vriezer en kast liggen. We gaan bijna op vakantie en nu doe ik expres heel weinig boodschappen zodat we alles op kunnen eten (of eventueel meenemen) en de vriezer/koelkast 3 weken uit kan.

 15. Ik heb een maandbudget. In het begin van de nieuwe maand koop ik meestal groter in. De overige weken zijn dan goedkoper. Ik tracht rond te komen van 350 euro per maand en meestal lukt dit wel. Mijn voorraad houd ik altijd bij. Als ik iets uit de kast haal schrijf ik dit op een briefje. Als ik boodschappen ga doen worden deze spullen altijd gekocht samen met de basisboodschappen. Ons gezin bestaat uit 2 volwassenen en 2 kinderen. (13 en 10)

 16. Boodschappenlijstje ligt standaard op een centrale bereikbare plek. Daar schrijf ik op wat ik nodig heb.
  Wanneer het boodschappendag wordt, maak ik de dag ervoor met behulp van Yenom de rest en tevens vul ik dan een 6 dagen menu lijst.
  Als het dan boodschappendag is, scheur ik op de scooter na het werk langs mijn twee favoriete supermarkten en soms ook de groentenhandel.
  Veel groenten komen nu ook van moestuin.

  Op vrijdagavond of zaterdagmorgen scheur ik dan bijna 5 km naar de boer, waar ik de heerlijke karnemelk koop voor 50 cent per liter. Super wat smaakt dat geweldig.

  Ik heb een grote rieten mand op de scooter van Halfords, misschien lijk ik op een pizzabezorger:-))

  Kosten per week ergens tussen de 20 en 25 euro. Ik leef nu duurder en er is plek voor een biertje, meer fruit. Toch is het maximum poer maand 100 euro voor 1 persoon. En ja er eten ook nog wel eens mensen mee voor dit bedrag.

  Ik koop zelfs meestal geen zoutjes, want als ik het niet in huis heb, komen de kilo's er niet zo gemakkelijk aan.

 17. Ik hield eerder ook heel gestructureerd de uitgaven voor de boodschappen bij, maar nu ik aan het werk ben doe ik het minder. Probeer wel zo weinig mogelijk in de supermarkt te kopen en inderdaad zaken als luiers, luierdoekjes, toiletpapier groot in te kopen (gelukkig hebben we grote inbouwkasten tot het plafond :)). Zo houd ik voor pampers simply dry een bedrag van 5,- tot 7,50 per pak aan en meestal vind ik dat ook wel met een aanbieding. Toiletpapier mag niet meer kosten dan 0,25ct per rol (het kan natuurlijk goedkoper, maar wil wel graag de zachte 3-laagse: ben een verwende vrek ;)). De ruimte hebben we ervoor om het op te slaan dus waarom niet?

  Basisvoorraad blijft hier ook aangevuld, heb meestal ook wel vaste artikelen die ik haal, dus ik denk dat ik niet heel veel duurder uit ben dan toen ik de uitgaven nog heel gedetailleerd bijhield. De kilo-, liter- en stuksprijzen zitten aardig in mijn hoofd, zodat ik bepaalde aanbiedingen snel kan omrekenen. Mijn eigen braintraining 😉

 18. Ik heb een budget van 400 euro per maand. Een deel van de boodschappen doe ik online (bio bezorging) het restant bedrag pin ik zodat ik steeds papiergeld in de portemonee kan doen.
  Ik kan je dus niet zeggen waar het geld aan opgaat, maar dat maakt mij niet uit belangrijker is dat ik binnen het vooraf gestelde budget blijf en dat lukt op deze manier goed. Het contante geld maakt het heel inzichtelijk.
  In het begin van de maand doe ik vaak grote boodschappen, zodat ik voor de rest van de maand in ieder geval alle droge spullen in huis heb. En vers producten zo lang als mogelijk. De rest van de maand hoef ik dan alleen nog kleine boodschapjes te doen.

 19. Ik heb er ok nog steeds geen goed systeem voor, al denk ik dat ik geen honderd euro per persoon kwijt ben aan boodschappen.
  Deze 4 weken hoop ik zelfs op 50 euro per week uit te komen, daar ik veel in huis heb en inderdaad de vakantie eraan zit te komen.
  Ik haal wel bepaalde zaken in Duitsland omdat het daar goedkoper is. En afgelopen weekens heb ik bv t bone steak gehaald, deed dit normaal nooit, want in de aanieding nog steeds 35 euro de kilo. Aan de andere kant wanneer we uit eten gaan zijn we veel meer kwijt voor die steak. Dus nu een keer 7 euro vind ik dan kunnen.
  Heb afgelopen weekend veel groente en fruit gehaald dus daar pruts ik de komende week wel mee door. Pan goulash of zo.De groenten uit de achtertuin is niets geworden, wel heb ik de wereld aan stekken staan. Misschien dat we die volgend jaar kunnen verkopen.
  🙂
  NOu ga weer een kwartier iets doen voordat ik verder ga met een blog lezen. Fijne dag gewenst

 20. Wij krijgen 'maaltijdcheques' (waardebonnen, te besteden aan voedsel) voor ongeveer € 200 per maand, en daar proberen we mee uit te komen voor 2 volwassenen, een kleuter en een kruipertje. Voor de basisboodschappen lukt dat, maar poedermelk en baby-eten kopen we in Nederland, met echt geld. Olijfjes en rijst kopen we op de markt of in Afrikaanse winkels, waar ze de cheques niet accepteren.

  Ik mis mijn schoolbordje! In mijn vorige huis had ik een schoolbordje op de keukendeur waar ik al mijn boodschappen op schreef. Nu zwerven er elke week zo'n 3 papieren lijstjes door het huis en in mijn hoofd en vergeten we regelmatig wat.

  Siebrie

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.