Aflossen!

FocusWat is een betere manier om weer lekker in het ritme te komen dan gewoon weer goed van start te gaan met een aflossing op de hypotheek? Ik heb even ingeschat hoeveel ik op mijn lopende rekening moet houden om de laatste pintransacties te verwerken en wat overbleef weer verdeeld door 30% naar de hypotheekrekening te doen, 30% naar de verbouwing en 30% naar de buffer. Daardoor kwamen we op de hypotheekrekening weer net wat over de €500 uit, dus kon dat bedrag weer naar de bank toe.

Met het saldo van de spaarhypotheek (per juli 2013) en de aflossingen eraf, is de hypotheek nu nog €370.095,20. Dat betekent dat ik al ruim €42.000 heb gespaard/afgelost. Toen ik hier kwam wonen, was de executiewaarde €370.000. De laatste WOZ-waarde was €366.000. In beide gevallen is de verbouwing niet meegenomen, dus het lijkt steeds meer naar de goede kant te gaan. Het nieuwe dak, het nieuwe dubbele glas en het vergrote woonoppervlak zou toch minimaal voldoende moeten zijn om de waardedaling min of meer te compenseren, waardoor alles nu toch min of meer met ’t hoofd steeds verder boven water komt.

Natuurlijk betekent dat nog lang niet dat ik op mijn lauweren gaan rusten. De hypotheek is nog steeds erg hoog en betekent nog steeds een flinke maandelijkse last. Maar het is wel heel fijn om te weten dat het écht uitmaakt, dat aflossen, ook al gaat het met kleine beetjes per keer (relatief gezien) en duurt het echt nog wel even voor we bijvoorbeeld op een 1-salaris-niveau zitten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Doel voor 2013

Op deze manier kom ik ook weer een stukje dichterbij het doel voor 2013 voor wat betreft het aflossen van de hypotheek. Begin dit jaar hoopte ik dit jaar in totaal €2500 af te kunnen lossen. Dat lukte eind mei al en daarom besloot ik het doel bij te stellen naar €5000. Nu zit ik op €34000, dus dan heb ik nog 4 aflossingen te gaan. Met het geldschip dat ik volgende maand verwacht, zou ik al 2 van die 4 aflossingen kunnen doen. Dan zouden die laatste twee in 4 maanden ook echt wel moeten lukken. Het allerliefst zou ik dit jaar die kleinste hypotheek echter op de €50.000 brengen. Daarvoor zou er echter in totaal €7500 (nu dus nog €4500 ik had me verrekend in mijn voordeel: nog €3500) afgelost moeten worden. Dat lukt alleen als ik ook nog een mooi bedrag terug krijg van de belasting. Of dat erin zit hoor ik waarschijnlijk eind deze maand. Als alles dan een beetje vlot gaat (voor die termen) en ik krijg geld terug, dan hoort dat rond oktober/november binnen te zijn. Maar dat is een hele grote ‘als’, voor hetzelfde geld moet er betaald worden en dat zou alle plannen weer omgooien. Maar goed, het eerste doel is al gehaald, het tweede lijkt binnen handbereik, dus wie weet kan ik ook een gooi doen naar het derde!

Hoe lossen jullie het liefst af, in ‘kleine’ porties, of maak je liever grote klappers in één keer?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Gefeliciteerd met je aflossingen, het bouwen aan je buffer en het verbouwen van je huis.
  Dit jaar is een rampzalig aflosjaar, maar gelukkig heb ik een annuiteit, zodat maandelijks toch bijna 500 wordt afgelost op een kleine hypotheek. 370.000 is voor mij niet op te hoesten, kleinverdiener ie ik ben.

 2. Ik maak maandelijks een bedrag over, niet in een keer. Reden is dat ik genoeg geld achter de hand wil houden (sowieso 10 duizend buffer plus verwachte uitgaven voor de komende maanden).
  Maar extra aflossen zal niet altijd lukken want rondkomen gaat net. Deze maand gelukkig wel.

 3. Het duurde hier even, maar ii heb vriendlief eindelijk zover dat hij meegaat in een boodschappenbudget. Ik heb nog even te gaan voordat het gaat zoals ik zou willen ( dus met een spaarrekening voor hypotheek, buffer en nog wat meer).
  Het boodschappenbudget gaat mij wel een beetje meer ruimte geven om te sparen.

  Maar die aflossingen op jullie huis, wat een bedrag al. Wat ontzettend goed…

 4. Wat moet dat je een goed gevoel geven zeg, dat je al zo ver bent gekomen. Nog een hele lange weg te gaan ja, maar op deze manier is het duidelijk goed te doen voor jullie. Ik blijf het knap vinden.
  Ik wens je een heerlijke dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

 5. Weer goed bezig!
  Wij zijn bezig om de eerste aflossing te sparen ook €500,-
  We sparen nu alleen extraatjes, als de buffer weer op peil is kan er meer naar de hypotheekaflossing. Het zal de eerste extra aflossing worden, dus dat vind ik wel spannend!

 6. Ik los maandelijks 100 Euro af, dat gaat automatisch nadat ik het aan gegeven heb. Daarnaast sparen we voor aflossingen en doen meestal een aflossing van een paar duizend, als we het kunnen missen.

 7. Wij moeten minimaal 500 per x aflossen, dus iedere keer als het potje 'vol' is storten we dat in de extra aflossing. En bij vakantiegeld/bonus doen we wat extra. Verder als de HRA komt gaat die in 1 x integraal de aflossing in. Kan maar afgelost zijn 😉

  Het potje vullen we met het renteverschil en allerlei extraatjes zoals iets verkopen via MP.

  1. Wij vullen ook steeds het potje tot 500 euro. De HRA hebben we eigenlijk elke maand nodig om rond te komen, dus dat durf ik zo nog niet aan. Misschien dat we ons spaardeel toch nog een keer verlagen (dat moet iets van 190 zijn, maar is 375) en wat we daarvan overhouden aflossen. Maar eerst maar eens op deze manier doorgaan.

  2. kan me voorstellen dat je de HRA niet zomaar kan missen, het is toch een substantieel bedrag. We zijn dinky's en hebben die ruimte (nu) gelukkig. Ik gebruik het om te zorgen dat de maandlasten zo laag mogelijk worden, mochten we er ooit in inkomen op achteruitgaan.

   Jullie zitten denk ik juist meer in een situatie dat je dit soort 'ruimte' moet gebruiken omdat de inkomsten niet zo ruim zijn als ze waren. Gelukkig kan het, al valt het niet mee. Maar wel goed bezig! Hopelijk komen er ruimere tijden waardoor je er minder zorgen van hebt.

  3. Klopt, toen we dit huis kochten, hadden we als het ware 3-3,5 salarissen. Inmiddels hebben we er weer 2, maar tot een paar maanden terug zelfs 'maar' 1,5. We kunnen door sparen/extra werken/rustig aan doen soms wel extra dingen doen, zoals verbouwen en aflossen enzo, maar die +- €600 aan HRA kunnen we helaas nog niet structureel missen.

  4. Ja 🙂 Hoewel ik het in die tijd niet anders zou hebben gedaan; we hebben toen ook al ons geld in het huis gestopt, maar dan in (noodzakelijke) verbouwingen. Maar dat hoeft nu niet meer, want hoewel de keuken en badkamer na zo'n 30 jaar wel een opknapbeurt kunnen gebruiken, hoeft de rest nu dus niet meer gedaan te worden! Het verbouwen kostte ons eerst standaard al duizenden euro's in de maand, nu gelukkig niet meer!

 8. Wat doen jullie dat goed! Ik heb eergister de eerste extra aflossing gedaan, gewoon voor het gevoel en om te kijken hoe dat gaat. Ik zat er al een poos tegenaan te hikken, maar ons huis was nog niet klaar (bewoonbaar). Inmiddels wel en heb €100 gestort.Dat brengt onze hypotheek op €259.900!Nu afwachten hoe lang het duurt voor ik bericht krijg.
  Groetjes BrEkster

 9. Ik spaar iedere maand een bedrag en samen met de bespaarde rente door eerdere aflossingen gaat dat naar de spaarrekening. 4x per jaar doen we een aflossing, als er in het afgelopen kwartaal nog een deposito vrij is gekomen of we extraatjes hadden dan wordt dat ook meegenomen. Als we zo doorgaan zijn we eind 2018 van ons aflossingsvrije hypotheek af. De spaarhypotheek loopt nog tot 2035!! (in 2025 heeft het spaargeld er 20 jaar gestaan) Ik hoop dat de regels nog een keer veranderen en we eerder van die spaarhypotheek af kunnen, het is een gedrocht waar vooral de banken voordeel bij hebben.

  1. De spaarhypotheek is inderdaad een gedrocht. Het lijkt heel mooi allemaal, maar het systeem is er niet op gericht om zo snel mogelijk van je schulden af te komen, maar juist om ze zo groot mogelijk te houden. En inderdaad, banken varen daar vooral wel bij. Ik dacht dat je er na 15 of 20 jaar vanaf kon, afhankelijk van de specifieke afspraken in je overeenkomst. Maar wij moeten dus nog wel even, want wij hebben hem pas sinds 2009 lopen.

  2. Volgens mij is het afhankelijk van het bedrag. Als het boven een bepaalde grens is moet het minimaal 20 jaar lopen, anders kan 15 evt ook. Wij hebben 20 jaar, dat was het kortste wat kon. De andere helft van de hypotheek is aflossingsvrij, en daarop lossen we vol enthousiasme af. De bedoeling is dat tegen het eind van de twintig jaar alles min of meer tegelijk is afgelost. Nog achttien jaar te gaan 🙂

 10. Wij lossen maandelijks 500 euro extra af. Echter vanaf volgend jaar willen wij in jan/febr de 6000 euro die wij mogen aflossen direct storten. Daarna al het geld sparen en op het einde van het jaar alles wat wij niet nodig hebben boven de buffer extra aflossen op de tweede hypotheek. Deze hypotheek is echter al afgedekt met spaargeld op het einde van de looptijd.

 11. Goed zeg! Gefeliciteerd. Wij hebben dit jaar al twee keer een groot bedrag afgelost, dus nu gaat het wat minder hard. Ik wil even doorsparen tot het wat meer is. En wij mogen ook niet elke maand een kleiner bedrag overmaken. Er moet een bepaald minimum netto verschil tussen zitten.

 12. Wij zijn nu nog aan het sparen voor het aflossen van de autolening (dat mag alleen maar in één keer). Daarna gaan we sparen voor versnelde hypotheekaflossingen. De twééde aflossing in een kalenderjaar moet minstens 10% van de hoofdsom zijn. Dat halen we niet, dus voor ons is het zaak om die eerste (en enige) aflossing zo hoog mogelijk te maken.

  We zitten nu nog aan het begin van een annuïteitenhypotheek, dus alle aflossingen die we nú kunnen doen, leveren ons het meeste op.

  Siebrie

 13. Wij lossen af en toe extra af. Met 5 opgroeiende kinderen weet je nooit waar je financieel aan toe bent. Ik zet wel geld apart op een hypotheekspaarrekening en als ik dan voor mijn idee genoeg heb, stort ik het in de hypotheek. Dit jaar tot nu toe 6500 euro. Op de rekening staat nog geld wat ik heb terug gekregen van de belastingdienst maar dat laat ik staan tot ik definitief bericht gehad heb dat ik het mag houden 🙂

 14. Het heeft 1,5 jaar geduurd voor het zo was dat alles geminderd is, maar in januari kan mijn salaris wat binnen komt gelijk door naar de bank. En dat gaan we de komende 6 jaar doen om van de hypotheek af te zijn. (aflossingsvrij)Helemaal VRIJ !!!!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.