Prioriteit: genieten van het dagelijkse leven

Genieten van de kleine dingenOp zaterdag is alles altijd net even iets anders dan anders. Ik weet dat het qua werk dan wel meevalt, ik moet wel aan het werk, maar krijg in ieder geval niet mailtjes waar ik op moet reageren. Dus ik begon vanmorgen even met schoonmaken. Precies zo’n moment waarop het heerlijk is om wat te mijmeren. Ik zat eens na te denken over wat nu mijn prioriteiten in het leven zijn. Een van de dingen waar ik op kwam, was genieten van het dagelijkse leven. Maar hoe doe je dat nu? Ik denk dat dat voor iedereen wel verschillend kan zijn, maar voor mezelf kon ik wel een paar dingen bedenken die voor mij bijdragen aan kunnen genieten, zonder dat je daar echt bijzondere toeren voor uit hoeft te halen, zoals de wereld rondreizen, uit een vliegtuig springen of het klooster in gaan.

Wat voor mij echt dagelijks genieten kan zijn:

– Een schoon en opgeruimd huis
– Zo min mogelijk losse eindjes, qua klussen e.d.
– Gezelligheid, in de vorm van dieren en mensen, maar ook van kleuren/materialen/temperatuur
– Ruimte, om me heen, maar ook financieel en geestelijk

En het liefst heb ik alles op een tempo of in een stijl die bij mij past. Over het algemeen merk ik dat ik vooral van de kleine stapjes ben. Ik houd niet van dingen die opstapelen, waardoor je min of meer gedwongen wordt om op een gegeven moment een enorme klus aan te pakken, met alle bijkomende mogelijke problemen (stress, enorme kosten, etc.). Ik houd er echter ook niet van als dingen stil blijven liggen, want ik kan het niet voldoende los laten om er écht geen last van te hebben.

Hoe ik dat dan voor mezelf vertaal: ik kom graag elke keer een stapje verder, op alle vlakken. Als het gaat om persoonlijke ontwikkeling, om professionele ontwikkeling, om het afwerken van het huis, om de mate waarin ik het huis (en de tuin) onder controle heb, enzovoorts. En daar dan een balans in zoeken die ervoor zorgt dat ik vooruit kan blijven gaan, dus niet alles zelf willen doen, maar ook niet klakkeloos alles uitbesteden. Slimme keuzes maken, kijken wat voor mij goed is, in plaats van bijvoorbeeld denken dat ik me bij plan A moet houden, omdat ik daar een keer mee begonnen ben. Veranderen mag, ik denk dat je daar alleen maar sterker van kunt worden.

Op dit moment heb ik nog lang niet alles op orde, ik laat nog veel liggen en heb vaak nog moeite om weer in beweging te komen. Maar dit soort overpeinzingen helpen me wel om steeds helderder te krijgen wat ik nu eigenlijk belangrijk vind en hoe ik graag zou willen dat mijn leven eruit ziet. En met dat in mijn achterhoofd, wordt het hopelijk ook makkelijker om keuzes te maken. Of hopelijk; dat wordt het al. Zo merkte ik gisteren dat ik – nadat ik mijn lijstje had afgemaakt – eigenlijk helemaal niet stond te springen om akkoord te geven op het keukenproject. Ik wil het zeker laten uitvoeren, dat staat vast, maar ik ga nog wel een paar andere offertes opvragen, zodat ik niet alleen een goed gevoel heb bij het feit dat de klus wordt uitgevoerd (wat ik gelukkig al heb), maar ook bij de prijs en de manier waarop. Dan kost het misschien iets meer tijd, maar na een paar jaar komt het natuurlijk ook niet meer op een week aan.

Hoe belangrijk is genieten van het dagelijkse leven voor jullie en hoe geef je daar vorm aan? Ben je je daar regelmatig bewust van, of is het meer iets dat af en toe boven komt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. hmm, ik zit nu in mijn tuingerichte kamer, de zon schijnt de kamer in, op de achtergrond draait de wasmachine en mijn zoon zit voor de computer een spelletje te doen. ULTIEM GELUK en daar kan ik van genieten. Genieten dat neem je je niet voor (althans ik niet) het overvalt je, opeens is het er………..

  2. hier gaat het ook met kleine stapjes. en t verandert. eerst was ik alleen samen met man in ons flatje, na tijdje verhuist naar onze eengezinswoning (huur). zwanger, kindje, weer zwanger, 2e kindje, heel erg blij dat ze beide gezond zijn en de zwangerschappen goed gingen want dat is niet vanzelfsprekend en ondertussen leren omgaan met huishouden icm kind en werk en nu vanuit huis gastouder met bijbehorend meer huishouden doen en bewust genieten dat ik die keus heb om thuis te zijn bij mn eigen kids (ipv te klagen over t extra huishouden hierdoor :p) en stukje bij beetje ons huis naar ons zin te maken ondanks dat het een huurhuis is (en ik er dus niet te veel aan wil uitgeven ) vandeweek heerlijk genoten met zoontje, na t boodschapjes doen zagen we in t park 2 konijntjes.. 🙂 heel simpel maar vond het echt heerlijk. het besef dat ik niet hoefde te haasten naar werk maar met zoontje alle tijd had om naar de konijntjes te kijken 🙂

  3. Ik merk ook dat ik het vooral haal uit kleinere dingen. Ineens een leuk idee krijgen voor iets nieuws in mijn webshop, lekker zitten breien terwijl de zon schijnt en de wasmachine draait, waarbij zo de was lekker buiten kan drogen… Even met mijn vriend het centrum in en terug komen met anijsblokjes en fijne pennen… Grappig genoeg: merken dat het 16,5 graden is in huis en dat ik het niet eens koud heb…

  4. Sluit me aan bij izerina. Ik kan nu zo genieten van wandelen in het bos of gewoon naar mijn kinderen of man alleen maar kijken. Ik vind opgeruimd en klussen af ook rustig en fijn maar eerst alles wat leeft, dan alles wat geeft.

  5. De grootste uitdaging zit bij mij altijd dat ik niet moet gaan denken wat ik allemaal nog moet en wil op een dag. Dat kan me echt belemmeren in te genieten van waar ik mee bezig ben. Dus proberen te leven in het nu. Best lastig soms.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.