Ideeën voor de moestuin

Dat de tuin op de schop gaat, betekent ook dat het een mooi moment is om de moestuin te verplaatsen. Die zit in principe op een prima plek, maar het feit dat de varkens er niet meer zijn, betekent dat hun huisje (een heel schattig tuinhuisje), ook vrij staat. Als ik de moestuin wat verplaats, dan kan ik dat tuinhuisje gebruiken om tuingereedschap in op te bergen.

Mijn idee is om om het huisje en de moestuin heen een beukenhaag te zetten, als natuurlijke afscheiding. Dan kan ik wat makkelijker om de moestuin heenmaaien en is de kans kleiner dat er gras in terecht komt. Dat betekent wel dat ik dus moet gaan uitkienen hoeveel ruimte ik wil hebben voor de moestuin. Het mag niet te groot zijn, want ik wil het wel netjes bij kunnen houden, en het moet natuurlijk ook weer niet te klein zijn, want ik houd er wel van als ik gewoon een beetje de ruimte heb om dingen uit te zaaien en ik ook goed kan oogsten. Alles door elkaar wordt heel onoverzichtelijk voor mij. Ik heb net even in het weiland gelopen en kwam uit op zo’n 6 bij 12 meter. Dat leek me wel een mooi stuk. Een klein gedeelte daarvan ligt dan aan de ene kant van het huisje, de rest aan de andere kant. En ook nog een stukje ervoor. Dan heb je qua zon en schaduw volgens mij van alles wat.

Het frezen geeft ook de mogelijkheid om water naar dat schuurtje te brengen. Als ik gewoon een tuinslang in de grond leg, dat ik bij het huis aan de kraan kan koppelen en bij het tuinhuisje aan een extra stuk slang, een spuiter, of wat dan ook, dan heb ik dat niet over het gazon lopen en heb ik tegen relatief lage kosten een hoop extra gemak. Steeds met emmers heen en weer is ook geen doen, daarvoor is de moestuin dan wat te groot, evenals de afstand. De moestuin komt dan namelijk ongeveer 50 meter van het huis te liggen. Dat lijkt weinig, maar als je er 10x een zware gieter heen moet tillen, dan voelt dat toch wel anders. Tuinslang kun je hier gewoon per meter kopen, dus één lang stuk is te krijgen.

Maar voor het allemaal zover is: eerst verder slopen. De to-do-lijst raakt aardig leeg, maar de grootste klus staat er nog op, dus daar ben ik nu aan toe. Hopelijk gaat dat voorspoedig, en kunnen de afspraken voor de rest gemaakt worden. En tot die tijd ga ik geloof ik ook maar even een paar schetsen maken om te kijken of ik nog meer leuke ideeën kan bedenken. Ik moet ook nog een plekje vinden voor mijn vlinder/bijenbloemenweide, misschien kan dat wel naast de moestuin.

Wie heeft er nog leuke, handige tips voor de moestuin en het kiezen van een goede plek, goed formaat, enzovoorts? Ik heb nu de kans om het over te doen, dus dan het liefst meteen even zo geïnformeerd mogelijk doen 🙂

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. wow je bent echt heel wat van plan! knap dat je het allemaal zelf gaat doen, of krijg je hulp van je familie bijvoorbeeld?

  1. Het gedeelte van het gras huur ik dan een bedrijf voor in, daar heb ik zelf het gereedschap niet voor. De rest doe ik zelf, misschien dat er toevallig nog hulp komt, maar ik kan er niet specifiek op rekenen. En soms heb ik er wel een (betaalde) extra hand bij, dat scheelt ook! Sommige dingen lukken gewoon niet alleen, maar wat ik zelf kan doen, doe ik – ook i.v.m. kosten – zelf.

 2. Dat tuinhuisje, heeft dat toevallig een schuin dak ? Dan zou je misschien een regenton kunnen plaatsen: scheelt ook weer in de waterrekening !
  Groet, Greetje54

 3. Ik zou zelf de slang niet begraven, als ie lek gaat moet je hem opgraven. Liever zou ik een katrol systeem nemen, zodat je slang netjes opgeruimd is als je hem niet nodig hebt. Je pakt daneenvoudig je slang en wandelt. Eventueel zet je vast een grote regenton neer, die je kunt vullen… Die goot is een kwestie van een uurtje op een mooie dag.

  Petra

  1. Een katrol heb ik nu, maar daar ben ik voor deze afstand niet echt blij mee. Die heb ik dan wel als back-up, mocht de slang kapot gaan, maar heel veel kan er onder de grond volgens mij ook weer niet mee gebeuren…

 4. Zeker in je eentje, is 6 bij 12 een mooi stuk hoor. Hier hebben we ongeveer ongeveer100 m2 maar we hebben veel paden van houtsnippers en ik tuinier in bakken. Verbouw per soort straks niet teveel. Ik zou zelf de slang idd. niet in de grond doen, maar gewoon bovengrondsdoen, dan kan je hem ook gebruiken als je iets anders wilt sproeien.

 5. Onze groententuin is ongeveer 14 op 10 m en dat is meer dan genoeg voor 2 personen. Het is prettig om je eigen groenten te kunnen oogsten maar er kruipt veel werk en tijd in.

 6. Leuk, zoveel plannen! Mijn tuingereedschap staat ook allemaal samen in een soort tuinhuisje. Dit is echt heel handig. Ik heb wel alleen maar een siertuin, voorlopig nog geen moestuin… maar die staat ook nog op mijn planning.

 7. He, misschien kan je eens gaan kijken bij De Groene Luwte (degroeneluwte.nl) voor ideetjes? Ligt ook heel erg aan je grond denk ik, wat handig is. Als je kan kiezen tussen vette klei of een wat luchtiger stukje grond is dat laatste misschien beter. Of je moet compost en wat zand door je klei gaan staan spitten… Veel zon, weinig wind, goede grond, makkelijk overal bij kunnen… In bakken is handig omdat je dan minder last hebt van regen die blijft staan (als je op de klei zit), en van kou.

 8. Misschien heb je er wat aan. Mischien heb je compost genoeg.
  Zaterdag 22 maart is het landelijke compostdag veel vuilstortbedrijven/milieustraten geven dan gratis compost weg.
  Op compostdag.nl vind je meer info en deelnemende bedrijven.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.