Ervaringen of spullen: dubbele gevoelens bij aankopen?

Dubbele standaarden: die blijk ik er best op na te houden als het gaat om geld uitgeven. Waar ik namelijk met gemak een bak geld uitgeef aan ervaringen, heb ik met veel geld uitgeven aan spullen veel meer moeite. Maar ik zie ook dat dat niet voor iedereen geldt. Hoe kan dat toch, dat de keuze voor ervaringen of spullen soms zo verschilt én dat je voor het één soms geen grenzen kent, terwijl je aan het ander juist geen cent ‘verspilt’?

Spullen kopen gaat niet zo hard…

Met enige regelmaat word ik door vriendinnen gewezen op iBood.com. Voor wie het niet kent: dat is een site met dagaanbiedingen, waar je af en toe de ‘hunt’ hebt. Zo’n hunt wil zeggen dat gedurende een bepaalde periode de aanbiedingen elkaar snel afwisselen. Als alles verkocht is, volgt de volgende. Het zijn dan vaak wat betere aanbiedingen dan ‘normaal’ en je hoeft dus geen dag te wachten tot er wat nieuws is; sommige dingen zijn al binnen een minuut of 5 uitverkocht.

Als ik dan weer even kijk, dan merk ik dat me dat dus totaal niet triggert. Ik word al een beetje benauwd van de snelheid ervan en de druk om dan meteen te moeten kopen. Ik denk graag wel even na. Bovendien zijn het ook niet echt ‘mijn’ dingen; soms wel iets wat ik kan gebruiken, maar dan niet van het type/merk dat ik op het oog had en dan ben ik toch minder geneigd om impulsaankopen te doen, merk ik.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Maar als er ervaringen in het spel zijn…

Het stomme is dat ik dit wel prima kan negeren, maar dat ik de laatste tijd wel weer een behoorlijk zwak voor Vakantieveilingen aan het ontwikkelen ben. Ik blijf er nu even weg, maar heb in de afgelopen week toch weer een paar uitjes/belevingen/ervaringen weten te scoren. Overigens wel allemaal mooie dingen (o.a. een vaartocht en een vliegtocht). En daar merk ik dat ik mijn bod soms in de laatste seconden toch even opschroef, om toch als ‘winnaar’ uit de bus te komen.

Aangezien ik nu wel weer even de touwtjes iets strakker in handen wil nemen, ga ik me in ieder geval eerst richten op het minder kopen van spullen. Dat deed ik al niet zo heel veel en moet dan relatief makkelijk zijn. Daarnaast ook even goed nadenken bij de aanschaf van iets; is het echt iets waar ik blij van word? En kan ik het makkelijk betalen? Dan doen! Bij ‘nee’ op één van deze vragen (of allebei): niet doen. Volgens mij moet dat ook al behoorlijk schelen.

Dat wordt op zich nog een aardige uitdaging, want hier thuis gaat het wel, maar toevallig heb ik voor binnenkort eens zo’n ‘tussendoor even weg’ tripje gepland. Met de auto een paar daagjes Frankrijk in. Met de auto, relatief voordelige overnachtingen en lekker veel ruimte om spontaan dingen te bekijken. En zolang ik dan tijdens een stop in Parijs maar uit de buurt blijf van Galeries Layafette, dan zou het in principe helemaal goed moeten komen en kom ik alleen thuis met een koffer vol ervaringen 😉

Waar heb jij een groter zwak voor; voor spullen of voor ervaringen? Of heb je in beide gevallen jezelf prima onder controle?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Wow, die iBood site is eng. Je krijgt meteen het gevoel van 'dat moet ik kopen, want het is goedkoop en ik heb nog maar 10 seconden!!' Ik zou er ver vandaan blijven en pas gaan kopen wanneer je iets nodig hebt. En dan eerst de boel uitzoeken en vergelijken, niet alleen de prijs maar vooral ook kwaliteit. Het is me iets te veel impuls, je hebt geen tijd om na te denken.

  Ik zou geneigd zijn om ook ervaringen aan te schaffen, maar zo vaak gebeurt dat niet. En veel mooie ervaringen zijn gratis, de natuur heeft vanalles in petto, voor niets! 🙂

  Mocht je iets leuks zoeken in Parijs, bezoek dan eens het riool, Musee des egouts. Is eens wat anders dan winkelen! 🙂

 2. Oh, wat een erge site 😀 Heel erg Amerikaans zeg.

  Ga liever op vakantie dan dat ik dingen koop. Maar soms vind ik dat ik nieuwe kleding nodig heb, en dan koop ik meer dan nodig. Zoals een paar enorme hakken, maar die schoenen vallen steeds van mijn voeten. Grrr! Ik vond ze zo mooi, ik dacht die ga ik wel dragen. Ehm, niet.

 3. Zingen. Het cursusboekje is weer in de bus gevallen en ik zie weer allemaal fijne workshops, veel meer dan ik met goede wil en verstand in mijn schema kan inplannen.

 4. uitstapjes met de kids, kleding voor de ids.. maar ja zolang het kan is t geen probleem 🙂 iets minder spaargeld is geen ramp, ben zo ontzettend blij dat we in die positie zitten (omdat we zelf goed met ons geld omgaan. niet omdat we bakken met geld verdienen hoor zeker niet)

 5. Ervaringen natuurlijk! Daarom wil ik niet eens kijken op dat iBoodgedoe… Impulsaankopen zijn voor mij zooooo 2004… Als je eraan gewend bent om geen impulsaankopen (meer) te doen, word je gillend gek van dergelijke kopen-kopen-kopensites… Veel plezier in Frankrijk!

 6. Ik ga ook voor de ervaringen! Spullen zijn maar spullen en liggen je uiteindelijk weer in de weg en doe je naar de kringloop of belanden op de stort. Ervaringen neemt niemand je meer af en daar wil ik best geld aan uitgeven.

  Gr. Boukje

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.