Hoe het begon…

Om eerlijk te zijn ben ik niet zo van het terugkijken. Dat is deels een bewuste keuze (zoveel heb je er niet aan en in het verleden blijven hangen is ook niet echt zinvol), maar gaat ook deels onbewust: ik ben vaak zo druk met wat er *nu* gebeurt, dat ik gewoon helemaal niet denk aan gisteren. Laat staan aan vorig jaar of vijf jaar geleden. Want het is alweer bijna vijf jaar geleden dat ik begon met bloggen!


Geen idee waarom, maar het leek me ineens leuk om eens te kijken waar het mee begon, op die dag in september 2010. Of misschien nog wel iets eerder, dat weet ik niet meer. Een week nadat ik begon met bloggen, besloot ik namelijk de boel te verhuizen naar Blogger, waar ik mijn oude berichtjes opnieuw plaatste.

[wp_ad_camp_3]

Maar terug naar dat eerste berichtje. Mijn motivatie om te beginnen met bloggen blijkt daar wel heel duidelijk uit. Ik volgde al jaren diverse bespaarblogs, maar deed relatief weinig om de dingen die ik daarvan opstak ook daadwerkelijk in de praktijk te brengen. Ik woonde op dat moment net een jaar in dit huis, werkte nog fulltime buitenshuis én had het behoorlijk druk met mijn eigen bedrijf. Daarnaast was de verbouwing op dat moment ook al echt in full swing, dus het bloggen zal toen echt wel hebben aangevoeld als een broodnodige uitlaatklep. Mijn eerste logje begon ook met een soort wensen- of doelenlijstje. Ik wilde graag toe naar:

 • Financiële onafhankelijkheid
 • Minder spullen
 • Schoon huis
 • Gezond eten
 • Gezond leven (sporten e.d.)
 • Gelukkiger zijn

Als ik het nu bekijk, dan kunnen die doelen vooral worden samengevat in: lekker(der) leven. In de jaren die daarop volgden, heb ik daar best flinke stappen in gezet. Er is behoorlijk wat afgelost op de hypotheek en heel veel spullen hebben het huis verlaten. Ik heb van sporten (min of meer) een routine gemaakt, kan inmiddels vrijwel zonder problemen bijvoorbeeld 5 kilometer hardlopen en eet vooral als ik alleen op mezelf hoef te letten gezond. In ieder geval bewuster, waardoor ik ook meer geniet van ongezonde dingen. Schoon zou ik mijn huis nog niet echt willen noemen en financieel onafhankelijk ben ik ook nog echt niet. Een stuk gelukkiger wel, hoewel dat uiteindelijk maar relatief weinig met geld te maken heeft gehad en alles met een relatie waar ik niet gelukkig van werd en waarin ik niet voor mezelf opkwam.

[wp_ad_camp_3]
Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Terugkijken voor inspiratie

Maar: waarom nu dan wel terug kijken? Ik mis de laatste tijd vooral een beetje de inspiratie, de motivatie en de gedrevenheid die ik in ‘die periode’ wel had. Toen ik het me niet kon veroorloven om te lummelen, toen ik bespaarblogs verslond en helemaal gemotiveerd raakte om de tips daarin op te volgen en toen ik blijkbaar iets meer dan nu een uitlaatklep nodig had. Aan de ene kant goed, want dat betekent dat ik mijn leven meer offline leef dan online, aan de andere kant haalde ik er ook altijd veel plezier uit. En qua onderwerp heb ik dat nog steeds, want als je me eenmaal aan de gang hebt over gratis boodschappen, klikprogramma’s en slimme dingetjes als kaasrestjes raspen en invriezen, dan kun je maar beter even de tijd hebben 😉

Ik weet niet zo heel goed wat er veranderd is. Geld is misschien iets minder dringend nodig, omdat de verbouwing gestopt is, maar er zijn ook echt wel momenten dat ik me zorgen maak over de komende maand, of het komende jaar. En de noodzaak van opruimen is ook nog echt niet weg, want waar misschien wel 70% van de onnodige troep weg is, is er nog steeds 30% aan onnodige troep over. En die zit me op zich nu niet letterlijk in de weg, maar straks natuurlijk wel, als ik bijvoorbeeld wil verhuizen. Misschien is het wel een goed idee om toch die blogjes van het begin eens door te lezen en te kijken wat ik toen anders deed. Zo kom ik op dag 2 bijvoorbeeld ook een doelenlijstje tegen, iets waar ik niet zo dol op ben, maar waar ik wel ontzettend veel baat bij heb. En weer lekker lezen bij (nieuwe) bloggers, waarvan er duidelijk ook genoeg zijn. Want terugkijken heeft natuurlijk alleen zin als je je terugblik gebruikt om er in het nu én in de toekomst weer verder mee te komen.

Kijk jij vaak terug? En waarom? Doe je er dan ook iets mee, of vind je het juist leuk om gewoon eens te kijken hoe je er een paar jaar geleden voor stond?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Voor mij is het alweer bijna vier jaar geleden dat ik begon met bloggen, juli 2011, en om heel andere redenen. Fotograferen is een grote hobby van me en in mijn blog kan ik daar heel erg veel van kwijt. Zo is mijn blog een soort dagboek geworden van alles wat ik meemaak, nou ja bijna alles dan… De echte privé zaken komen er niet in hoor… En zo is het juist heel leuk om zo nu en dan even terug te kijken…
  Fijn weekend,
  Liefs,
  Mirjam

  1. Haha, soms is het ook wel confronterend, als je wéér (nog steeds?) tegen hetzelfde probleem aanloopt. Maar soms lees ik ook wel eens en dan denk ik: verrek, wat een slim idee! En pas daarna realiseer ik me dat ik het zelf opgeschreven heb. Dat is ook wel een aparte gewaarwording.

 2. Terugkijken heb ik nog niet gedaan. Wat ik wel vaker heb is dat ik toch nog steeds zoek naar een systeem potjes om het steeds meer te verbeteren. Zo wil ik komend jaar niet 1/12 deel vullen met de potjes, maar direct één potje helemaal en dan het volgende etc. Eens kijken wat dat met zich meebrengt. Nu ben je het hele jaar door aan het vullen en dat ligt me niet zo.

  1. Daar kijk ik ook steeds een beetje naar. Ik werkte eerst veel met percentages over allerlei potjes, maar merk dat ik het soms ook wel fijn vind om – vooral met een wat meer kortetermijndoel voor ogen – één keer gas op iets te zetten en het daarna weer even te kunnen laten voor wat het is.

 3. ik kijk regelmatig terug in de recepten. En verder merk ik dat ik minder plaats, geen tijd, onderwerp al gehad en nog wat smoezen. Ik moet echt tijd vrij maken om nog wat te plaatsen. Natuurlijk ook bij mij duurt een dag 24 uren, niet langer – niet korter. Kwestie van prioriteiten stellen. Gezin-werk etc gaat voor, bloggen gaat tussendoor………

  1. Die smoesjes herken ik wel, bij mezelf dan! Terwijl ik soms ook bij anderen wel dubbele dingen lees, bijvoorbeeld, of iets waarvan ik zelf dan niet een apart blogje had geschreven, maar wat toch weer leuk is om te lezen. En het houdt je toch weer scherp!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.