Aflossen op de hypotheek

Het is hier al even rustig rondom aflossingen op de hypotheek. Dat heeft twee redenen: ik heb er financieel gezien op het moment even wat minder ruimte voor én met oog op de verkoop, heeft het ook wat minder prioriteit. Ik heb het idee dat het ook wel verstandig is om aan mijn buffer te bouwen, in plaats van nog heel veel af te lossen. Nu zou dat misschien wel iets anders liggen als ik weer wat meer geld om handen heb, maar voor nu heb ik dan liever even een buffer op peil dan geld in mijn huis.

Wel kreeg ik onlangs van de hypotheekverstrekker weer een aanbod voor renteverlenging. Eén hypotheekdeel heb ik immers vorig jaar voor een jaar vastgezet. Nu heb ik besloten om de rente op dat deel voor een wat langere tijd vast te zetten. De rente lijkt immers toch steeds verder omhoog te gaan. Dan zet ik ook meteen het deel met variabele rente – tegen hetzelfde tarief – vast. Daarvoor moet ik wel €250 betalen, maar het geeft wel wat zekerheid qua maandlasten. Ik baal er nog steeds wel van dat ze dat destijds niet verteld hebben, anders had ik nooit voor variabel gekozen. Maar goed, daar doe ik nu niets meer aan. Ik kan het wel variabel laten, met het idee dat ik binnen een jaar misschien wel een andere hypotheek heb, maar of dat echt zo is… Dan maar liever alles gewoon weer duidelijk.

Overigens lijkt het er wel een klein beetje op dat ik toch nog wat geld van de Belastingdienst terug krijg. Als dat zo is, dan gooi ik er misschien toch nog een aflossing tegenaan. Maar helemaal zeker weet ik dat niet, want eigenlijk moet ik ook wat naar zakelijk storten als reserve. En ach, dat is ook niet erg, want dan kan ik dat later weer uitkeren als salaris en daarvan alsnog aflossen 🙂 Of sparen!

Heb jij ook wel eens dat het aflossen een tijdje op een wat lager pitje staat? En heb je daar dan specifieke redenen voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. De spirit is er hier ietsje uit omdat we de hypotheek om hebben laten zetten naar een zo lage rente, dat het zo weinig meer oplevert (luxe probleem, ik weet het!) Maar ik wil wel over 5 jaar klaar zijn, dus er ligt weer een aanvraag klaar, het bedrag moet ik nog invullen. Ik twijfel tussen de 4 en 5 duizend. En zo zakt het toch weer gestaag, wat toch ook wel weer lekker voelt!

 2. Wij hadden dit jaar een onverwacht grote uitgave, dus zouden we ons aflos doel ( 10% op het grootste hypotheek deel) dit jaar niet halen.
  Maar aflossen is zo verslavend, dus de puntjes nog maar es op de i gezet, de buffer (die zeer riant was) met de helft verlaagd( dat is wel even wennen, maar we krijgen daar maar 0,9% rente op en betalen op de hypotheek 5,8) en nu ziet het ernaar uit dat we de 10% toch gaan halen.
  We kunnen het niet laten , streven is om in 2020 hypotheek vrij te zijn , hoop dat dat gaat lukken

 3. Ja op dit moment betalen we een boete bedrag van de hypotheek ivm oversluiten hypotheek naar marktrente en we hebben daarvoor moeten sparen, en konden niet aflossen.

 4. Hier ook even het aflossen op een laag pitje. geld wat je in het huis stopt ben je kwijt en we willen graag volgend jaar een cruise gaan maken. Dus we zitten in twijfel. als we 3000,- aflossen scheelt ons dat 12 euro per maand,,84 per jaar. en dat vinden wij te weinig. eerst maar genieten en dan weer aflossen

  1. Snap ik! €3000 voor een bijzondere ervaring of daar de rest van de tijd €84 per jaar voor terug krijgen. Op de lange termijn is aflossen zeker verstandig, maar ik kan me ook voorstellen dat je af en toe andere keuzes maakt. Dat doe ik zelf nu ook, hoewel ik er wel vanuit ga dat zodra mijn woonsituatie weer stabiel is (als in: huis verkocht, wat anders, enzovoorts), ik wel weer ga aflossen. Alleen nu is het gewoon onduidelijk wat het verstandigst is en dan vind ik de buffer in de eerste instantie het belangrijkst.

 5. Wij hebben 10.000 euro afgelost, niet wetende dat onze zoon een studie gaat doen die 16.000 euro per jaar gaat kosten. Daarnaast een dure cruise geboekt die al jaren op de planning stond. Alles valt net nu toevallig samen. Dus eerst al het geld bij elkaar hebben en dan zien we wel verder. Het bedrag van de studie moet het jaar erop ook weer betaald worden, dus ik denk dat het voorlopig niet gaat lukken. Het bedrag dat op het einde van de looptijd openstaat is 39.000 euro, dus zo heel erg is het niet, wel jammer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.