Waarom €12.500?

Voor 2015 is mijn streven (nee: DOEL!) een buffer van €12.500 op te bouwen. Maar waarom €12.500? Is dat een willekeurig bedrag, of zit er een gedachte achter? Eigenlijk een beetje van allebei. Ik merk dat naarmate ik ouder word, ik vind dat mijn buffer ook eigenlijk wat hoger moet zijn. Hoewel ik eigenlijk altijd wel wat geld om handen heb, is die nooit extreem hoog geweest. Ik heb ooit eens een keer een dikke €30.000 gehad, maar dat is toen binnen een paar maanden ook weer verdwenen, omdat het in het huis gegaan is. Verder stroomde eigenlijk alles ook direct door naar het huis, of naar andere zaken. En het is niet dat ik niet kan sparen, het is meer dat er altijd wel iets tussen kwam en dat ik dan denk ik onbewust ook altijd wel het idee had dat het een andere keer kon. Bovendien: als je bouwt aan je toekomst, dan doe je dat natuurlijk niet alleen door geld op een bufferrekening te storten, maar ook door bijvoorbeeld geld in je huis te steken. Als ik destijds niet die dik €30.000 en vele andere euro’s in dit huis had gestoken, dan had ik er nu niet nog deze tijd in kunnen blijven wonen. Om maar even een dwarsstraat te nemen.

Terug naar die buffer: voor mijn gevoel moet die eigenlijk nu toch wel minimaal €5000 zijn en het liefst €10.000. Dat klinkt haalbaar als je bedenkt dat ik aan de ene kant soms best wel van maand tot maand moet leven, maar aan de andere kant ook wel eens meevallers heb, nog geen dure kinderen (:O:O:O) heb en een harde werker ben. Bovendien is het misschien niet altijd te merken, maar blijf ik ervan overtuigd dat ik het geluk altijd aan mijn zijde heb, dus met een beetje inzet moet dat gewoon lukken.

Maar: als je €10.000 hebt en er gebeurt wat, dan zit je binnen no-time natuurlijk weer in de 4 cijfers. Wat zeg ik: met een euro aan kosten zit je alweer in de vier cijfers! En van die vier zit je toch heel snel weer bij mijn ondergrens van €5000 of misschien wel nóg erger! Nu gaat het in het echt natuurlijk zo hard niet, maar ik houd gewoon van een beetje meer speling. Vermoedelijk is €15.000 voor dit jaar niet haalbaar, anders had ik dat wel als doel gesteld, maar €12.500 leek me in dat geval een mooie middenweg. Het is ook geen eindstation, maar een tussenstation. En om dan bijvoorbeeld van €12.500 naar €20.000 te gaan, lijkt toch een stuk beter haalbaar dan wanneer je je saldo van €10.000 ‘moet’ verdubbelen naar €20.000.

Voorlopig lijkt de €12.500 nog steeds haalbaar, hoewel ik dan wel iets beter op de centen moet gaan letten. Het is niet zo dat ik dan geen leuke dingen meer kan doen, maar ‘ongemerkt’ (want ik heb het natuurlijk wel door) geef ik toch nog elke maand denk wel een aardig bedrag uit aan dingen die niet per se noodzakelijk zijn. Tegenwoordig zijn het dan vaak wel dingen die al langer op mijn verlanglijstje staan, maar eerlijk is eerlijk: broodnodig zijn ze niet. Bovendien houden ze me op meerdere manieren van m’n doelen af, want ze kosten geld en ze zorgen er niet voor dat ik minder spul in m’n huis heb, waardoor het ook allemaal weer langer duurt voor ik de boel te koop durf te zetten, enzovoorts.

Maar dat is weer een heel ander verhaal. Die €12.500 is dus een beetje doordacht en een beetje uit de lucht gegrepen. Wat is jouw volgende spaardoel voor je buffer?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
  1. Dat is ook slim, het gaat er uiteindelijk toch om wat idd voldoende is. Ik zou met het 'overtollige' ook aflossen. Als ik straks op die 12.500 zit, dan stop ik waarschijnlijk ook eerst even met steeds 80% van extra inkomsten naar de buffer te doen en pak ik het hypotheeksparen weer wat meer op.

 1. herkenbaar 😉 zo geven we in de vakantie heel veel uit aan leuke uitstapjes.. vooral de efteling is erg duur met zn 4en (waarvan de jongste voor t laatst geen eigen entreekaartje hoeft… slik.. volgend jaar nog 34 euro duurder..) maar het koste totaal 152 euro (ex benzine) … (en dan hadden we voor overdag eigen broodjes mee, alleen avondeten daar gekocht) al die dingen gaan natuurlijk ten koste van t sparen.. maar zijn het ook zo enorm waard 🙂

  ons spaardoel voor dit jar is 10.000 sparen (los dus van wat er al op de spaarrekening staat.. ) ben benieuwd of we het halen.. is afhankelijk van de extra uitgaven die nog komen, hoe duur we de vakantie maken, wat de inkomsten precies zijn.. (mans overuren en mijn werk bepaal ik niet mn uren maar de ouders van mn opvangkids:)) we zullen zien. maar als we op 8000 uitkomen ben ik al erg blij. hou gewoon van ronde bedragen dus vond 10.000 een prima bedrag voor 1 jaar 😉

  1. Dat is inderdaad een prachtig bedrag, als je dat er bij hebt! En die 8000 ook nog hoor! Ik had aan het begin van het jaar ook al een beginnetje, maar bleef daar dan steeds ongeveer op hangen en dat vind ik vervelend. Dus nu eerst maar eens hier op richten en dan kijken naar de volgende stap. Wie weet blijf ik straks weer steeds rond de 12.500 hangen 😉

  2. wij sparen via moneyou.. daar kan je doelsparen zoals velen wel weten. al t spaargeld wat we al hadden staat op 1 spaarrekening daar.. (vorig jaar overgestapt van ohra sparen naar m.oneyou). voor 2015 heb ik een nieuwe spaarrekening geopend alleen voor het spaargeld van dit jaar. dat wil ik elk jaar gaan doen zodat ik goed zie wat er dat lopende jaar naar de spaarrekening is gegaan. desnoods het geld van het jaar daarvoor overstorten naar de "grote hoop" spaarrekening, dat zien we later wel. voor nu werkt het super omdat het spaargeld van dit jaar echt apart staat, leuk om te zien 😀 we hadden dus geen beginnetje, omdat dat op een andere rekening staat. scheelt psychish veel in ons geval omdat we geen specifiek einddoel hebben (behalve een huis kunnen kopen wat genoeg naar onze wensen is.. en geen idee nog wat dat gaat kosten en hoeveel hypotheek wekunnen krijgen dus we sparen zoveel mogelijk)

 2. Die 10.000,– is ook mijn minimum, maar zoals je zelf ook zegt.. zelfs met 1 cent te veel van de buffer af sta je weer met 4 cijfers te kijken. Ik vind je logica daarom erg goed. Geloof dat ik mijn minimum ook moet gaan aanpassen :).

 3. Wij hebben nu 20.000 als buffer. Maar als er nog wat grote zaken komen (als we dochters willen helpen of zo ivm verhuizing) zitten we er weer onder. Ik wil graag de 20.000 vasthouden en in de komende periode naar 22.500 gaan. Dat heeft te maken met het feit dat de man nog geen vast contract heeft.

 4. De afgelopen zes jaar heb ik echt alleen maar voor dat pokkehuis gespaard, haha. En oh ja, voor een oldtimer… 😉 Eigen schuld, eigen keuze en ben heel blij dat we nu hier zitten maar oh oh, er was altijd wel wat. Er is altijd wel wat. (kapotte koelkast en niet de betrouwbaarste auto met een kapotte en tot heden onvervangbare bougie)…
  Maar goed. Weet wat we de laatste jaren 'gepresteerd' hebben en dat kunnen we de komende jaren ook gewoon weer doen. En dan wil ik het geld gewoon op de bank zetten, zelf houden en daarna een huisje van kopen ofzo. Met zo min mogelijk hypotheek. Moet lukken 😉

 5. Ik vind het moeilijk te beoordelen wanneer het genoeg is.
  Wij zijn eind 50 en hebben altijd van 1 salaris geleefd plus mijn bijverdiensten.
  Mijn werk levert me geen pensioen op dus dat wordt 1 pensioen en 2 aow's met 67 en zoveel maanden.
  Ik kan niet goed inschatten hoeveel we precies zullen krijgen dus…..spaar ik voor eventuele aanvulling hierop.
  Maar wanneer is het genoeg, wanneer kunnen we zeggen:" zo nu sparen we minder en genieten meer", moeilijk hoor.

  1. Wilma, je kunt op de site van mijnpensioenoverzicht.nl inloggen met je DIGID. Dan kun je zien wanneer je partner zijn of har pensioen krijgt en hoeveel dat netto is. Als het pensioen ingaat vanaf 65 jaar krijg je netto minder omdat je dan nog in de hogere belastingcategorie valt. Vanaf je AOW datum val je in een lager belastingschijf en dan heb je ook de AOW er nog bij.

 6. Wij houden voorlopig een minimale buffer aan. Als we het dak kunnen vervangen(mocht het nodig zijn) of een van de auto's kunnen vervangen dan is dat prima. De rest van het geld staat toch niets te doen dus zsm richting de aflossing!

  Oh en @Wilma hierboven, de boel eens concreet doorrekenen in Excel kan soms al heel verhelderend zijn!

  1. Ja idd. Ik zal me er eens over buigen. Ik vind de pensioenoverzichten niet duidelijk, zeker niet met de steeds opschuivende leeftijd.

 7. Ik ben vorige maand begonnen met een buffer op te bouwen, eerst €500 voor het eind van dit jaar. Het is weinig, maar het is weer een begin:). Voor 2016 is het doel €5000 buffer en de rest aflossen op ons hypotheek.

 8. Ik reageer ook nog even. Ik hanteerde altijd een buffer van 5000, ben alleen met 2 jonge kinderen. Die 5000 is inmiddels 11000 geworden en ik heb nu "mijn zinnen" gezet om tot 15000 door te gaan. Ik heb in mijn geval, gelukkig, geen koophuis waar ik voor moet sparen om af te lossen of nieuwe keuken/aanpassingen oid voor aan te schaffen. Mijn passie is reizen maken en genieten met mijn kinderen. Ik heb een behoorlijk groot bedrag nodig voor onze droomreis, ik spaar nog 1 jaar door en dan heb ik het bedrag bijelkaar. Maar dan is bijna de helft van mijn buffer weg dus vandaar dat ik graag tot de 15 wil gaan….en dat gaat me lukken, over een jaar of 2/2,5 heb ik dat wel bijelkaar als de financiele situatie niet veranderd….

  Gr. Bianca

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.