Potjessparen: vol is vol?

Ik ben dol op potjes sparen. Door potjes te gebruiken, vind ik het makkelijker om knopen door te hakken en dingen wel of niet te doen. Bij MoneYou, waar ik mijn potjes (en nee, geen aandelen) heb, kun je aangeven wat je doelbedrag voor elk potje is en als je dat dan doet, dan zie je in een soort balkje hoe ver je bent met dat doel.

In totaal heb ik tien potjes, maar ik heb niet zo heel veel zichtbare streepjes. Omdat het op het moment best wel goed gaat met sparen en ik steeds zit te schipperen met doelen, te bedenken wat slim is, enzovoorts, dacht ik ineens: laat ik gewoon kijken wat ik zelf als doel heb aangegeven en daar naar toe werken! En dan houd ik potjes als ‘pensioen’ even buiten beschouwing, want ik vind het belangrijker om eerst de wat meer concrete zaken nu wat op orde te krijgen.

Voor de buffer was dat dus €12.500. Dat ga ik wél voor het einde van het jaar bijstellen naar €15.000, maar dat moet met nog 2,5e maand te gaan volgens mij wel lukken.

Voor het Emergency Fund is het €1.000. Nog ongeveer €999 te gaan 😉

Voor de dieren staat het doel op €500, waarvan ik na wat kosten net over de helft zit.

Voor de zorgverzekering had ik €900 als doel en zit ik net niet op 60%. Daar mag wel wat bij, want ik heb maximaal eigen risico en wil ook eigenlijk de premie komend jaar weer in één keer betalen met betaalkorting. Die €900 is daar in principe wel toereikend voor, maar dat geeft me geen potje voor de kosten die onder eigen risico vallen, de lenzen die ik zelf betaal of andere zaken. Dat doel ga ik eerst bijstellen naar €1500, maar dat is niet per se voor dit jaar nog. Zodra ik daar ben, denk ik dat ik er nog een schepje bovenop doe, omdat ik verwacht over 2015 wél weer zorgtoeslag terug te moeten betalen. Voor het einde van het jaar is die €900 in ieder geval even voldoende.

De verbouwingspot is zo’n beetje helemaal leeg. Mijn doel daarvoor was €500. Dat lijkt me eerst ook weer een mooi uitgangspunt. Of beter nog: €500 + het bedrag voor de pellets die ik afgelopen week gekocht heb, zodat het potje ook écht voorlopig even €500 is.

Voor de hypotheek had ik als doelbedrag €5000. Dat mag wel wat naar beneden, maar ik zou – inclusief annuïteiten – op zich best graag aan het einde van de jaar op of onder een totaal van €350.000 zitten. Dat betekent dat ik ‘los’ nog ongeveer €2000 moet aflossen. Een best bedrag, maar dat lijkt me te overzien. Bovendien zou het wel heel prettig zijn, want dit jaar is er van extra aflossen maar heel weinig gekomen. Verkoop ik de boel voor die tijd, dan ben ik natuurlijk de beroerdste niet en zal ik alles wel in één keer aflossen 😉

Al met al dus best wat doelen, maar het lijkt me ook wel heel leuk om er straks echt een aantal volle potjes tussen te zien staan. Nu is er bij vier potjes wat zichtbaar, en is eigenlijk maar voor één potje mijn doel bijna bereikt. En het idee van potjessparen is (voor mij dan) natuurlijk wel dat je potjes vol krijgt, waardoor je je toch iets minder zorgen hoeft te maken over onverwachte dingen. Oké, misschien een beetje schijnzekerheid, maar ik ben nu eenmaal ook niet iemand die álles maar van de wind af wil laten hangen…

Werk jij met potjessparen? En heb je dan ook bepaalde doelbedragen, of gebruik je het meer als methode om voor verschillende dingen te sparen, zonder daarbij rekening te houden met een eindbedrag?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

18 Comments
 1. IK ben dol op potjes sparen! Toen ik na na de verkoop van ons huis in Dordrecht en de daardoor totaal veranderende financiële situatie, alle potjes in 1 pot stopte, voelde dat ook heel raar… Terwijl het feitelijk natuurlijk geen bal uitmaakt, maar toch, als alles straks weer op orde is, ga ik zeker weer potjes sparen!

 2. Voor mij werkt het niet. Ik heb maar twee potjes, algemeen en auto. Van algemeen moet alles worden betaald, maar die buffer is zo ruim dat dat kan. Ik word recalcitrant van potjes ;).

 3. Wij doen niet aan potjessparen. We hebben daar een algemene buffer voor en als die te laag wordt dan sparen we er weer bij.

 4. Wij gooien alles ook op de 'grote hoop', 't komt tenslotte op hetzelfde neer.
  Mocht ik het in potjes willen doen, dan maak ik wel een Excelletje.
  Toch kan ik me wel voorstellen dat het voor heel veel mensen werkt, 't is wellicht een soort zichtbare uitdaging.

 5. Ik heb ook een soort potjessysteem, ik noem het reserveringen. Ik gebruik het voor kosten die jaarlijks afgeschreven worden zoals auto-, inboedel-, opstal-, aansprakelijkheid-, en scooterverzekering. Ik stop hier maandelijks een bedrag in en betaal daaruit een keer per jaar de premie. Dit geld ook voor de waterschapsbelasting en wegenbelasting.

  Dan zijn er nog kosten waarvan ik weet dat ze komen maar ik niet precies weet hoeveel het gaat zijn. Dingen als auto onderhoud, scooter onderhoud, schoorsteenveger (verplicht hier), fiets onderhoud, huis onderhoud en kosten dieren. Hiervoor spaar ik per potje een vast bedrag per maand, als het potje vol is stroomt het geld door naar een ander potje wat vol moet.

  En dan heb ik nog een standaard buffer en een potje voor extra hypotheek aflossingen. Ik heb even geteld, ik heb 20 potjes. Ik heb het geld verdeeld over twee bankrekeningen en ik houd het overzicht bij in excel.

  1. Reserveringen in Excel zijn ook mijn favoriet. Ik doe dat overigens niet voor onderhoud, dat budgetteer ik gewoon (conservatief), dan heb ik soms eens een meevaller in mijn budget 🙂 . Het potjessysteem van mijn bank gebruik ik niet, vanwege privacy. Ik heb geen zin om mijn bank extra inzicht te geven in mijn financiële doelen, daar hebben ze niks mee te maken.

 6. Hier geen potjes sparen, we leven zuinig, betalen wat betaald moet worden en wat overblijft gaat allemaal de hypotheek in als extra aflossing
  Voor die extra aflossing stel ik mij wel een doel 10% van de grootste hypotheek
  Als ik dat niet haal zie ik het als een mislukking ( volgend jaar is t zeer twijfelachtig of we het gaan halen 🙁 ) dit jaar haalden we het wel,maar met interen op de buffer, en dat kan volgend jaar dus niet meer,

 7. Ja ik doe dat ook maar dan op meerdere spaarrekeningen. Er gaat gewoon elke maand een vast bedrag naar ieder potje dus er zit eigenlijk altijd voldoende in. Ik heb een potje voor dieren, vaste lasten die maar 1 keer per jaar komen, gewoon spaargeld voor pensioen en andere auto op termijn en een funspaarpotje. Die laatste heeft geen vast bedrag maar daar gaat mijn vakantiegeld, eindejaarsuitkering en onverwachte meevallers als marktplaatsverkopen in. Bij mij werkt het erg goed. Als ik bij het dierenpotje boven de 1000 kom ga ik het afromen naar het gewone spaargeld, maar dat komt niet vaak voor.

 8. Waarom wil je je buffer dan dit jaar alweer bijstellen met 2.500 naar 15.000 euro. Mijn advies zou zijn, als ik tel moet je nog 2.250 voordat de andere potjes vol zijn. Doe dat dan eerst en als je dan overhoudt verhoog je de buffer. Adviesje hoor, moet je zelf weten.
  Ik heb altijd heel veel potjes gehad en een half jaar geleden er diverse weggedaan.
  Ik heb nu nog een pot weekendje weg met vrienden, aflossen, buffer, restspaarrekening. (dat is voor de cruise, en 'overschot' aan extra geld dat gebruikt wordt voor een extra auto, vakantie of kosten van het gezin). Ik stel nu wel steeds ook de buffer hoger bij.

  1. Dat zou ook kunnen ja. Ik denk dat het vooral is omdat ik nu ineens dik over die 12.500 heen schoot, dan kijk je bijna automatisch weer naar de volgende grens. Maar de andere potjes volstorten geeft misschien wel wat meer rust, want bijvoorbeeld die pellets (=verbouwing) moeten wel nog betaald worden e.d. Dus inderdaad, dat is misschien niet zo gek om me daar eerst eens op te richten met de volgende bedragen die binnenkomen.

  2. Haha, nou veel succes. Maar ik ben hetzelfde hoor. Die stomme auto die toch een keer vervangen moet worden. Wat een geld wat daarvoor aan de kant gelegd moet worden. Grrrr. Ik heb dit het liefste of bij de buffer of afgelost, maar ja, we moeten manlief ook tevreden houden. 😉

 9. hoi ja mijn potjes zijn het bedrag wat ik elke maand overmaak naar onze hypotheek, en daarvan wil ik er 12 hebben zodat ik in geval van minder inkomen, een jaar de tijd heb om meer inkomen te realiseren.
  Daarnaast een potje voor onderhoud van onze auto
  en een potje voor de steunzolen voor mijn kinderen, jaarlijks ben ik daar ongeveer 650-1000 euro aan kwijt, en dan hebben ze nog geen eens schoenen. De verzekering betaald in totaal 200 euro per 2 jaar.

 10. Hihi, ik ben ook van de potjes. In Mijn SNS app kun je ook op een spaarrekening meerdere potjes zetten met wel of niet een einddoel.

 11. Ja wij hebben ook potjes, vind ik gewoon lekker overzichtelijk.
  We hebben een "afblijven" potje die is voor "later" (wij zitten met een pensioen gat)
  een potje om ieder jaar een extra aflossing te doen op het huis, en evt kosten.
  een potje Flex, voor flexibele uitgave en onverwachte rekeningen, een dieren potje en eentje waar ik zelf op spaar, daarin komen mp verkopen ect en dan nu gaat er een nog eentje bij, zorgkosten.

 12. Ik heb ook verschillende spaarrekeningen we sparen voor: zorgkosten, onderhoud huis, onverwachte uitgaven, vakantie, spaarpotje zoontje en droom-vakantie. Ik vind het ook fijn om met verschillende doelen te werken, al heb ik voor de doelen niet echt een eindbedrag. Soms schuif ik ook wel wat met de potjes. Het geeft mij in ieder geval een goed overzicht.

 13. nee nu bewust nog niet.. we hebben een huurhuis, geen/nauwelijks onderhoudskosten, we willen een huis kopen, afhankelijk van wanneer en welk huis hebben we daar waarschijnlijk eigen geld voor nodig, dus we sparen gewoon zo veel mogelijk, is er voor andere dingen spaargeld nodig ook prima, maar in principe is alles beschikbaar voor dekoopv an een huis, andere potjes doen we dus even niet aan. met een koophuis misschien juist weer wel 😉 (idd verbouwing, hypotheek, buffer etc.. lijkt me dan ideaal en overzicht geven :D)

 14. Ook ik werk met potjes. Ik heb net een huis gekocht dus alles moet worden aangevuld. Een voor de auto, onderhoud aan het huis, buffer en de tuin. Als eerste moet dat onderhoud en die buffer worden aangevuld, en dat is nu in 3 maanden aardig gelukt. Dat geeft wat meer rust. Nu het potje onderhoud (ik wil het kunnen opvangen als hier iets kapot gaat of vernieuwd moet worden) en de tuin, want die heeft een grote veranderbeurt nodig. verder leef ik niet op al te grote voet dus elke maand kan hier 400 euro worden weggezet, en daar ben ik als alleenstaande met een koophuis best trots op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.