Gewoon doorsparen voor de hypotheek!

Al jaren staat het bijna bovenaan het prioriteitenlijstje, en af en toe ook helemaal bovenaan: aflossen. De laatste tijd is dat alleen wat minder. Doordat ik wat minder geld om handen had, maar dat is niet helemaal een excuus. Ik ben namelijk ook veel minder kwijt aan vaste lasten en verbouwingen, dus als ik mijn best doe, kan ik veel meer sparen dan ik in de afgelopen anderhalf jaar gedaan heb. Wat denk ik ook wel meespeelt, is dat ik – zeker nu – ook rekening houd met het verkopen van het huis. Dan is het aflossen op dit moment natuurlijk echt gewoon geld in stenen gooien, waarbij het de vraag is of je het eruit krijgt. Ik merk namelijk wel bij mezelf dat mijn flexibiliteit in prijs ook toeneemt naarmate mijn hypotheek afneemt. Er zitten aan een verkoop immers twee kanten; aan de ene kant kun je een mooi potje UIT je huis halen, aan de andere kant kun je er ook voor kiezen dat potje als het ware mee te verkopen via een lagere verkoopprijs, om daarna te gaan bouwen aan een nieuw potje, omdat je lagere lasten hebt.

Maar, laatst schoot me een keer door het hoofd dat het eigenlijk nergens op slaat om juist nu te stoppen met aflossen. Want welk verhaal je er ook van maakt, ik betaal wel maandelijks 5,8% rente op de hypotheek! (niet op de hele hypotheek, maar wel op het grootste deel) En dat is gewoon zonde van het geld. Bovendien worden mijn maandlasten in de tussentijd niet lager, waardoor het sparen ook wat moeizamer gaat.

Ik heb dus besloten om vanaf na de vakantie gewoon weer te gaan sparen voor de hypotheekaflossing. Ik moet nog even bedenken in welke vorm precies, maar ik vermoed dat ik gewoon weer een klassieke verdeling van stal ga halen, waarbij een deel naar de buffer gaat (mooi een liquide potje), een deel naar de vakantie, een deel naar de verbouwing (en dan in de zin van onderhoud, nieuwe pellets, etc.) en een deel naar de aflossing. Volgens mij deed ik dat eerder volgens 35%, 15%, 25% en 25%. De verbouwing kan volgens mij nu wel wat minder, dus daarvoor kan ik eventueel ook 30% (hypotheek) en 20% (verbouwing) aanhouden. Maar goed, eerst nog maar even vakantie vieren!!

Vind jij het te koop staan van je huis een goede reden om te stoppen met het aflossen op je hypotheek? Of zou je je daar juist helemaal niets van aantrekken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Je moet wel rekening houden dat je genoeg cash hebt om de makelaar en andere kosten te betalen op het moment dat je je huis verkoopt. En eventueel nog restschuld (als je die dan hebt)
  Als je dat geld allemaal hebt liggen, dan zou ik zeker aflossen.

 2. Door een goede reservepot te hebben is er mogelijk geen overbruggingshypotheek nodig in geval dat je een volgend huis hebt. Je hebt eigenlijk nooit dat je in 1 dag beide hypotheken ondertekend. Geen overbruggingshypotheek nodig hebben betekend ook weer winst.

 3. Wij zijn juist gaan aflossen toen ons huis in de verkoop kwam. Waardoor onze restschuld dus omlaag ging en we inderdaad de verkoop konden realiseren. Inplaats van 40.000 stond er daardoor na verkoop nog pot van 20.000 open. En die restschuld proberen we nu af te lossen nog iets van 13-14.000 te gaan.

  1. Je weet natuurlijk nooit wat je er uiteindelijk voor krijgt, maar er zit hier nog wel ongeveer 40-50k tussen de hypotheek en wat de makelaars hebben gezegd dat haalbaar zou zijn, dus hopelijk is er geen sprake van restschuld. Anders zou ik dat denk ook eerder doen, hoewel ik het dan ook denk ik wel deels graag op de bank zou hebben, inlossen kan dan ook wel bij een verkoop, maar dan heb je in ieder geval wat speelruimte..

 4. Ik zou ook juist denken: nu aflossen. Want een ander die nog twintig jaar in een huis blijft wonen, voor die persoon zit dat geld twintig jaar in de stenen (met andere woorden: die persoon kan er nog heel lang niet bij). Jij hebt juist, je stopt het er nu in, bespaart rente, en wie weet heb je het geld over een paar maanden alweer in handen, als je het huis verkocht hebt.

 5. Kijk of je genoeg geld hebt om alle extra kosten rondom de verkoop van je oude huis en aankoop van je nieuwe huis te kunnen betalen. Makelaarskosten, adviseur, verbouwing, verhuizing enz.
  Wanneer je hier al een potje voor hebt, kun je het net zo goed aflossen.
  Wanneer je hier nog niet genoeg voor hebt, zou ik eerst dat potje vullen. Het bedrag wat je aan hypotheek kunt krijgen, gaat alleen nog maar naar beneden. Je zult dus steeds meer eigen geld moeten mee brengen.

  Gr. Immy

 6. Volgens mij is dit voor iedereen verschillend. Ons huis komt binnenkort ook in de verkoop. Wij hebben onlangs de hypotheek nog omgezet en lossen nu dus anuitair wel af, maar doen voorlopig geen extra aflossingen. Verder spaar ik wel zoveel mogelijk voor de aanbetaling voor onze toekomstige hypotheek en de verdere kosten die bij een verhuis komen kijken.

 7. Het is heel gek, ik zou best meer kunnen aflossen, maar een huis voelt voor mij best wel als een kwetsbaar bezit. Ik woon in de Randstad, vele meters onder de zeespiegel. Wie zegt mij dat mijn huis niet onder water staat over een paar jaar (letterlijk dus)? Zijn er meer mensen die daar weleens over nadenken?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.