6 redenen om beneden je stand te leven

Veel mensen gaan meer uitgeven naarmate ze meer gaan verdienen. Op zich logisch; als je hard werkt en je daarmee een bepaalde levensstijl kunt veroorloven, waarom zou je dat dan niet doen? Toch is er ook heel wat te zeggen voor beneden je stand leven. Hier vind je 6 goede redenen om juist daarvoor te kiezen!

Je kunt een noodfonds opbouwen

Dave Ramsey adviseert 1000 dollar, bij mij is dat dan ongeveer 1000 euro. Als er dan iets in je huis stuk gaat, kun je dat zonder problemen én zonder aan je buffer te zitten betalen.

Lees ook: Beneden je stand leven, hoe doe je dat?

Je kunt sparen voor de toekomst

Misschien kom je wel zonder werk te zitten, misschien krijg je vijf kinderen met bovengemiddelde hersenen, die allemaal een studie willen doen waarbij werken onmogelijk is, misschien bedenk je op je 45e wel dat je met pensioen wilt of ga je zélf nog een keer studeren. Altijd fijn als je voor die tijd al hebt gedacht aan de financiële middelen daarvoor, omdat dat meestal geen bedragen zijn die je binnen korte tijd even uit je zak schudt.

Je geeft het goede voorbeeld

Heb je kinderen? Dan is zorgvuldig met je geld omgaan de beste les die je ze mee kunt geven. En dat gaat natuurlijk alleen maar als je het ook laat zien. Als je wilt dat zij uitkomen met hun zakgeld, en later met hun salaris, dan moeten ze kunnen zien dat jij dat ook doet.

Je kunt je dromen najagen

Geld is misschien niet het belangrijkste ter wereld, maar het biedt wel mogelijkheden. Als je geld hebt, gespaard door beneden je stand te leven, dan kun je daarmee ook dromen najagen die geld kosten. Denk aan die ene wereldreis, een taalcursus in Barcelona, een hutje op de Franse hei, enzovoorts.

Je leert tevreden te zijn

Moet alles op? Is het niet fijner om gewoon tevreden te kunnen zijn, ook als er nog geld in je zak zit? Of juist dan? Door beneden je stand te leven oefen je in tevredenheid. Natuurlijk kun je die nieuwe broek wel betalen, maar word je er echt gelukkiger van, of heb je ook genoeg aan die zes mooie broeken die al in je kast hangen?

Je kunt ook delen

Als je wat hebt, dan kun je ook delen. En voor de mensen die wat verder doordenken: delen leidt ook vaak weer tot vermenigvuldigen. Maar begin eerst maar eens met het delen. Als je geld hebt, kun je ook bijvoorbeeld goede doelen steunen, een vriend een keer helpen of iets anders voor een ander betekenen. Natuurlijk kan dat zonder geld ook, maar sommige problemen kunnen nu eenmaal alleen met geld worden opgelost.

Wat zou voor jou een goede reden zijn om beneden je stand te leven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Na jaren boven mijn stand geleefd te hebben is de knop omgegaan toen ik me realiseerde dat ik hier niet gelukkiger van werd. Nu leef ik onder mijn stand en zie de schuld slinken en ook mijn buffer stijgen. Een heerlijk gevoel.

 2. Voor mij is de belangrijkste reden waarom mijn salaris niet (helemaal) opgaat, dat ik wil voorkomen dat we er teveel aan gewend raken. Stel dat ik ooit weer wil stoppen met werken dan moet dat kunnen…

 3. Ik vind het belangrijk om keuzes te hebben. Met geld heb je de vrijheid om te doen wat je wilt. Als je iedere maand al je geld opmaakt zit je juist zo vast aan je baan. Ik zou alleen wel een iets hogere buffer nemen, zo'n €3.500 zoals het Nibud adviseert

  1. Eens! Al vind ik de 'minimaal 3.500' van NIIBUD een beetje kort door de bocht, het hangt ook af van je levensstijl en wat je af wilt dekken met het noodfonds. Maar 1.000 is wel wat weinig….

  2. Het gaat er in dit blogje juist om, dat je uitgaven onder €1000 blijven, zodat je de rest van je inkomen overhoudt om te sparen.

   Groetjes, Tineke

  1. Klopt, het noodfonds is – zoals ik hem begrijp – bijvoorbeeld voor de nieuwe wasmachine, als die stuk is. Door dat achter de hand te hebben, kun je je richten op 'grotere' doelen met je buffer, bijvoorbeeld eerder met pensioen.

 4. Weten dat je met weinig kunt rondkomen. Ervaren dat je het ( nu) ook alleen met een aow zou kunnen redden terwijl je ook recht op pensioen hebt. Tevreden zijn met wat je hebt. Door geen duur ( lees: groot huis) mijn woonlasten naar beneden kunnen halen. Hierdoor de kinderen rijles kunnen geven en een deel van hun studiekosten op me kunnen nemen.
  Nu zorgen voor zelf een mooi pensioen ( door mijn lasten verder naar beneden te halen door extra aflossen). Wil ik nog een opleiding doen of anders wat leuks dat ik echt graag wil, dan kan ik mij dat veroorloven.

 5. Wij leven ruim beneden onze stand. Wat betekend dat we kunnen aflossen, de kinderen af en toe eens helpen op financieel gebied en zo ook nog overhouden om het gevoel te behouden dat er meer zou kunnen.

 6. Het leidt bij mij tot rust in mijn hoofd en tevredenheid, maar ik kan er ook enorm baan genieten dat ik kan kiezen voor een luxe. Nu ga ik binnenkort met schoonzussen en moeder een kleurenanalyse doen. Het geld kan ik missen en ik heb het er graag voor over. Geen stress om rond te komen die maand en gewoon heerlijk kunnen genieten van het samenzijn!

 7. Ik leef niet boven mn stand, en niet ver eronder, ik leef zoals ik al jaren leef. Natuurlijk spaar ik liever dan dat ik ieder seizoen de nieuwste bloempotten in mn vensterbank heb staan, maar ik vind niet dat dat beneden ja stand leven is. Ik ben absoluut geen vrek, ik laat bepaalde dingen om weer andere dingen te kunnen doen….

  Gr. Boukje

 8. ik leef altijd al beneden mijn stand, tenminste, ik zet altijd geld aan de kant.
  hierdoor kan ik af en toe uit de band springen. en inmiddels al een paar jaar veel minder werken omdat ik thuis kleine kinderen heb. Over een tijdje heb ik veel meer geld als nu, maar op dit moment kunnen wij nog maar net rondkomen.

 9. Dat mensen ons onderschatten. Een zeer groot inkomen en dan toch nog minimaal leven.
  Mensen schrikken omdat ze denken dat we 'arremoiej' hebben en dat totaal niet zo blijkt te zijn.
  Ik geef niet om geld, maar het is wel makkelijk.
  Ik kan mooie dingen kopen door dat geld en geen zorgen hebben . Dat wel !!
  Maar ik geef niets om verre reizen, consumeren, feesten en zeer dure kledij, … Dat niet !!
  Ik denk dat ik vaak makkelijk praten heb en toch heb ik ooit arremoeij (armoede) gekend. Ik weet wat het is.

  1. Dat is inderdaad mooi! En dat zou ook mijn hoofddoel zijn: er geen zorgen van hebben. Dat je dan eens wat moois kunt kopen als dat zo uitkomt, is natuurlijk alleen maar mooi meegenomen. Maar de vrijheid die het brengt, die is toch zoveel belangrijker!

 10. wij hebben harde tijden gehad en we zijn er nog echt niet, absoluut niet. maar ook nu dat we meer verdienen als voorheen, maakt me niet overmoedig. Ik let op de kleintjes, maar kan af en dan wel eens voor de kinderen iets extra's halen voor een snack voor school. Ze zijn de hee dag weg. Nu kan ik me bijv appels veroorloven of bananen, sinasappels af en dan. Maar soms zijn er medicijnen nodig en dan moet het geld er wel zijn.
  De kinderen leren ook wel omgaan met geld hierdoor.
  Maar toen we moesten verhuizen enkele weken terug, was ik blij met een goedkoper huis. Iets meer armslag en dat voelt wel fijn.
  Aan de kant zetten is nog niet mogelijk, leven van maand naar maand.
  Groet, Wilma

 11. Wij leven royaal onder ons inkomen. Wat we wel iets meer doen is uit eten gaan. Maar wij gebruiken voor alles slechts 35%-40% Van ons inkomen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.