Onverwachte dierenkosten

Als je oudere huisdieren hebt, dan kun je erop wachten: hogere kosten. Bij mij lijkt het nu zo ver te zijn. Mijn 15 jaar oude kat heeft last van haar nieren. Of eigenlijk: de last valt wel mee. Door die nierproblemen is echter haar gebit aangetast, waardoor eten lastiger is en ze behoorlijk uit haar bekje stinkt. Een operatie aan het gebit blijkt niet aan te raden, omdat de narcose gevaarlijk is. Die kan de nierproblemen triggeren en leiden tot nierfalen. Bovendien is één keer schoonmaken geen garantie op een langer resultaat, waardoor je steeds weer risico zou lopen.

Speciaal voer

Omdat de nierproblemen volgens de dierenarts niet zo ernstig lijken te zijn, heeft ze me geadviseerd om speciaal voer te kopen, zo’n nierdieet. En dan alleen het natvoer, want brokjes kan ze heel moeilijk eten op het moment. Dat is een behoorlijk duur grapje; voor een doosje waar je in de supermarkt amper €3 voor neerlegt, betaal je nu een goede €12 voor. Maar ik heb niet voor niets een speciaal potje voor dierenkosten en als dat betekent dat ze weer lekkerder in haar vel gaat zitten, dan heb ik het wel voor over.

Natuurlijk heb ik wel even een overzichtje gemaakt met webshops, prijzen, verpakkingen, verzendkosten, enzovoorts. Uiteindelijk bestelde ik via Euroclix bij Zooplus, waar ik ook nog 5% extra korting kreeg, bovenop dat ze al het goedkoopst waren. M’n potje is nu wel een stuk leger; ik had er €500 in zitten, maar rekende voor tests e.d. al bijna €80 af bij de dierenarts en kocht nu ook nog eens voor €86 voer. Met een beetje geluk kan ik daar ongeveer anderhalve maand mee doen, daarna mag ik weer. Hopelijk knapt ze hier wel wat van op. Ik vind het wel een beetje lastig om niet concreets te (laten) doen, maar wil natuurlijk ook geen extra risico lopen. Zeker niet omdat ik al eens een kat heb gehad met acuut nierfalen, die binnen 24 uur overleed. Dat wil ik natuurlijk niet nog een keer!

Heb jij dit wel eens meegemaakt met je kat? En heb je misschien nog wat tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Ik heb twee katten gehad met chronisch nierfalen en ik ben persoonlijk niet overtuigd van dieetvoer met veel granen en weinig dierlijke eiwitten. De brokken al helemaal niet omdat deze diertjes juist extra veel water nodig hebben en dan zijn brokken niet de beste optie. Ik heb altijd gekozen voor goed natvoer (dus met veel dierlijk eiwit) met wat extra water bijgemengd zodat het een dikke soep wordt. Dat vinden die oudjes vaak heel lekker. Ik vind het niervoer te duur, ze lusten het vaak niet en ik ben dus niet overtuigd dat het ook het beste voor ze is. Als ze het niet wil eten geef dan maar wat anders, want niet eten is heel snel funest. Ik weet dat echter veel dierenartsen het aanraden omdat de meeste toch vrij weinig verstand van voeding hebben. Let wel: ik zeg niet dat het bij jouw dierenarts zo is en dit is geheel mijn persoonlijke mening maar mijn katten waren beter af met ander voer. Het handigste is om te kijken waar jouw kat het beste op reageert en het minst van spuugt. En of die rotte tanden van het nierfalen komen waag ik ook te betwijfelen dit komt meestal, net als bij ons van aanslag door granen op de tanden.

  Maar goed, ik heb geleerd door schade en schande dierenartsen niet altijd meer op hun blauwe ogen te geloven. Daarvoor heb ik al teveel rare dingen met ze meegemaakt….

  1. Mijne vindt het voer wel heel lekker, de tip om het te mengen met extra water is wel een goede, dat ga ik eens proberen. Overigens geef ik ook alleen natvoer, want brokken eet ze niet zo makkelijk meer. Of die tanden hierdoor komen of door iets anders, dat weet ik ook niet, dat zou ik ook niet hard durven zeggen, maar probleem is wel dat doordat ze ws dus wat met haar nieren heeft, een narcose (zeker in combinatie met haar leeftijd) een groot risico is. Dus zoals het nu lijkt, kan ik daar behalve zo'n ontstekingsremmer niet echt wat aan doen. Of heb jij daar misschien nog tips voor/ideeën over?

  2. Ja dat spugen kan door de nieren komen (het kan natuurlijk ook een haarbal zijn inderdaad), ze zijn wat vaker misselijk al laat een kat dat niet zo snel merken. Als ze nog goed eet is dat fijn want dat gaan ze op den duur steeds minder doen. Als ze misselijk zijn draaien ze hun kop boven de etensbak weg en gaan een beetje zitten slikken. Bij slechter eten is het een eten een beetje lauw maken, zodat het wat sterker ruikt, ook een goede optie.
   Ja inderdaad, de narcose is een risico dus ik snap dat je niet zo snel daarvoor kiest.
   Wat ook helpt voor het opnemen van kwalijke stofjes in de nieren (zodat ze minder snel misselijk wordt) is laxatract. Dit is iets wat je bij de dierenarts kunt kopen maar een goed alternatief is lactulosesiroop van de kruidvat. Dat is eigenlijk hetzelfde maar dan veel goedkoper. Dit is eigenlijk om de stoelgang beter te laten verlopen wat bij nierkatten ook geen overbodige luxe is daar ze door hun probleem ook sneller verstopping krijgen. Ik doe bij mijn kat 2 maal 2 ml per dag, wel opletten dat ze dan niet aan de dunnen gaat, dan minder geven. Ook dit is slechts een tip want ik ben natuurlijk geen dierenarts. 😉

 2. Voor de eerste keer dat ik reageer op je blog. Maar toevallig zit ik op dit moment in dezelfde situatie als jij. Mijn kat zit in het beginstadium van chronisch nierfalen. Voorheen kreeg hij ook enkel voer zonder granen. Ik ben na nog lang doorgegaan te zijn met zijn biologische graanvrije voer op zoek gegaan naar een zo goed mogelijk nierdieet. In de meeste nierdiëten zitten allerlei vreemde ingrediënten waar mijn kat niet goed op reageert wat ontlasting betreft. Ik ben nu uitgekomen bij de 200gr blikken Low Proteïn van Vet Concept die ik bestel bij Dierapotheker.nl. De 100gr blikken zijn veel duurder en ook bij Medpets betaal je voor de 200gr blikken veel meer dan bij Dierapotheker.Dit voer bevat vrij pure ingrediënten en is glutenvrij, er zit wel gierst in. Mijn kat eet nog heel goed en vertoont verder eigenlijk geen symptomen. Ik warm altijd water op wat ik bij zijn voer doe, omdat het uit de koelkast veel te koud is. En op deze manier krijgt hij meer vocht binnen wat goed is. Verder krijgt hij op aanraden van de DA het medicijn Semintra, dat verlaagt specifiek de bloeddruk in de nieren waardoor ze minder snel slijten. Aanvankelijk was ik wat huiverig om hem medicatie te gaan geven, maar ik merk toch dat hij het door de combinatie nierdieet en Semintra wel heel goed doet. Hij is nu ongeveer 18/19 oud en nog heel vitaal. Hij heeft sinds ik met het dieet en de medicatie begonnen ben ook geen blaasontsteking meer gehad. Verder geef ik hem ook nog een kruidentablet, Rehmannia dat ik bestel bij huisdierendokter.nl.

  Het bizarre is dat ik laatst zijn tanden bekeek en ineens allemaal bruine plekjes en zelfs een flink aangetaste hoektand ontdekte. Ik heb zijn tanden de laatste jaren redelijk goed in de gaten gehouden en ook de DA heeft een maand of vier terug nog gekeken, maar nu gaat het ineens heel snel. Ik heb ook het vermoeden dat het met het graan in de voeding of de achteruitgang van de nieren te maken kan hebben. Hij heeft in al die elf jaar dat ik hem nu heb nooit eerder van die plekken gehad. Ik zit er nu ook mee of ik hier nog iets aan kan doen. Tegen het ontstoken tandvlees zou je jouw kat zeewierpoeder kunnen geven, Orozyme kat, dat helpt heel goed, ook tegen tandplak. Mijn kat heeft nooit ontstoken tandvlees meer sinds ik dit geef en als je het een tijdje hebt gegeven kun je het tandplak makkelijker van de tanden wrijven. Het haalt ook de evt. vieze geur weg. Je kunt er verergering van de tandproblemen mee voorkomen. Het is eigenlijk wel belangrijk als het lukt om ook regelmatig over de tandjes te wrijven met een ruw doekje om tandplak te verwijderen. Tegenwoordig is daar meer aandacht voor dan vroeger.

  Ik ben het met Ineke eens dat je niet altijd blind kunt varen op wat de dierenarts zegt. Ik ben inmiddels ook door schade en schande wijs geworden. Je moet zelf op onderzoek uit en op je eigen gevoel afgaan.

  Het kost behoorlijk wat, dat klopt. Voor de Semintra ben ik 33 euro per vier weken kwijt. Voor het voer ook zoiets. Daarnaast moet je vaker op controle voor het controleren van de bloedwaarden. Ik heb een zeer beperkt budget dus het vormt voor mij een behoorlijke belasting. De afgelopen jaren heb ik door een inschattingsfout van de DA extreem veel kosten gehad mede doordat we uiteindelijk naar de universiteitskliniek in Utrecht moesten Toch doe ik wat nodig is, omdat mijn kat telkens weer goed herstelt en nog heel levendig en happy is. Ik zal echter niet snel weer een nieuwe kat nemen nu ik ervaren heb hoeveel kosten het met zich mee kan brengen.

 3. Vervolg op vorige reactie

  Morgen heb ik een afspraak bij de DA voor de jaarlijkse enting en tevens niercontrole. Dan wil ik overleggen over zijn tanden. Ik heb al gezien dat er tegenwoordig tandheelkundige dierenartsen zijn, evt. ga ik daarheen voor een second opinion. Ik heb zoiets als ik nog iets aan die tand wil doen moet ik het nu doen. Het is inderdaad belastend voor de nieren, met name ook de pijnstilling, maar jaren tandpijn lijkt mij ook heel vervelend. Ik baal er ook van, want ik ben juist zo bezig geweest om het met zijn nieren zo goed mogelijk te doen en net nu dit zo goed gaat is er iets met zijn tanden. Naarmate ze ouder worden kun je er behoorlijk druk mee zijn en kan het ook vrij kostbaar worden. Laatst is voor de eerste keer zijn bloeddruk gemeten. Zie ik achteraf op de rekening dat ik alleen daar al voor ruim 19 euro heb moeten betalen. Zijn bloeddruk was helemaal goed, dus daarvan heb ik dan zoiets dat doe ik dus niet meer iedere keer.

  Ik hoop dat je hier iets aan hebt. Ik was in ieder geval blij te lezen over jouw ervaring, soms is het best lastig om te weten waar je wel of geen goed aan doet.

  Veel succes ermee!

  Groetjes,
  Alice

  1. Heel erg bedankt voor je uitgebreide reactie! Dat heb ik ook een beetje; je wilt wel goed doen, maar weet niet waar je goed aan doet. Mijn kat is ook op zich wel vitaal enzo, voor een 15-jarige dan, maar ze is duidelijk geen 3 meer, dus ik zit echt te schipperen tussen zoveel mogelijk doen, maar haar niet overbelasten. Ik geef haar nu dus dat Renal-natvoer van Royal Canin. Hoe doe jij dat met dat zeewierpoeder? Want ik kan niet zelf bij haar gebit komen, dat is erg gevoelig en ze reageert sowieso behoorlijk fel op 'polonaise aan haar lijf'. Die ontstekingsremmer gaat door haar eten, dat lijkt ze niet te merken.

   Hier willen ze dus eventueel nog een bloedtest doen, maar eerst liever niet, omdat ze vrij fit lijkt en niet makkelijk bloed afstaat. Zelfs de dierenarts keek op van haar felheid. En dan zit ik dus ook weer met: aankijken of haar toch weer meenemen, wat ze ook verschrikkelijk vindt. Uit de urinetest kwam niet duidelijk dat het in de nieren zat, de ene dierenarts zei van wel, de andere vond het niet compleet duidelijk.

  2. Als de test niet heel duidelijk is zou ik het zeker nog een over laten doen (en dan wel een bloedtest als het gaat, soms zijn de tweede keer de waardes weer normaal. Drinkt ze ook veel?

   O ja de lactulosesiroop doe ik gewoon door het eten. Mijn kat krijgt ook nog Benakor (medicatie, is hetzelfde als Fortacor maar dan goedkoper) voor haar nieren maar dat moet de dierenarts voorschrijven als de noodzaak er echt is.

  3. Ze drinkt niet superveel, maar dat heeft misschien ook met het natvoer te maken? Dat ze daardoor ook vocht binnen krijgt? De DA zei wel dat dat niervoer sowieso niet gek was voor oudere katten en ik heb wel het idee dat ze meer is gaan stinken door het natvoer van de super. Daar schijnt ook suiker in te zitten enzo.

  4. Ja het natvoer zorgt natuurlijk ook mede voor een goede vochtbalans. Ik zou als natvoer kiezen voor een goed graanvrij natvoer zoals ze bij Zooplus (geen aandelen maar het is wel een goede winkel)ook verkopen. Ik weet niet of dat gaat helpen tegen het stinken uit het bekkie, dat komt denk toch door de rotte tandjes. Zoals hierboven geopperd is een echte dierentandarts wellicht de oplossing want altijd pijn is inderdaad niet fijn voor het diertje.

   Als er suiker in voer zit staat het op de ingrediëntenlijst maar inderdaad voegen ze het tegenwoordig aan steeds meer voeren toe helaas en waarom vraag je je dan af??

 4. Het zee wierpoeder strooi ik gewoon over het eten. Met medicijnen lukt dit niet, maar in dit geval wordt het zonder problemen opgegeten. Het is ook maar een klein beetje. Wat de nieren betreft geeft alleen een bloedtest uitsluitsel. Die waarden schommelen inderdaad wel wat, vandaar dat ze bij mijn DA na drie maanden nog eens prikken om te kijken of de waarden weer gezakt zijn. Dan weet je of het acuut nierfalen is geweest of dat het toch chronisch is. Er zit nu een test aan te komen waar in een vroeg stadium definitief en precies mee vastgesteld kan worden of een kat nierschade heeft. Twee klinieken waarvan mijn DA er een is voert deze testen nu een periode uit en daarna worden ze voor alle klinieken ingevoerd. Vanwege de testfase mocht ik hier nu gratis aan meedoen en daar bleek inderdaad uit dat er sprake was van beginnend nierfalen. Ik was er eigenlijk van uitgegaan dat bij jouw kat het nierfalen ook op basis van een bloedtest is vastgesteld. Dat is voor nu toch de meest nauwkeurige manier. Misschien vallen de waardes dan mee en kan er toch nog iets aan het gebit gedaan worden. Mijn kat is vrij makkelijk, maar ik kan me voorstellen dat als dat niet het geval is je er tegenaan hikt om weer te gaan. Ik zou het zelf wel doen, dan weet je waar je aan toe bent. Ik zou in ieder geval voorzichtig beginnen met Orozyme, dan wordt de pijn die ze heeft waarschijnlijk ook wat minder. Mag ik vragen welke ontstekingsremmer je nu geeft? Sommige van die middelen zoals metacam zijn ook funest bij nierproblemen.

  Groetjes,
  Alice

  1. Ze krijgt op dit moment Novacam, elke dag 1x. De dierenarts zei dus even aankijken en als er verandering lijkt te zijn: bloedtest. Ze is nu ook echt aan de dunne kant, dus ik dacht ook dat het misschien verstandig was om haar wat aan te laten sterken.

 5. Ik heb vorig jaar mijn kater van 14 jaar laten helpen aan zijn gebit.Hij werd ziender ogen magerder,en ik wist al snel dat hij iets aan zijn gebit mankeerde.Al zijn tanden en kiezen zijn op 1 na verwijderd.Ondanks zijn leeftijd had ik vond ik weinig keus,want je wilt zelf oook niet met steeds tand/kiespijn lopen.Onze twee katten krijgen droog en nat voer voor senioren.De brokjes zijn rond,want die slikken ze zo door.De rode kater was eerst afgevallen tot zo'n 3 kg maar zit nu weer op zijn oude gewicht van 8,4 kg.Ja ja ik weet dat is te zwaar,maar het zij zo.Het enige wat er bij de onze niet meer gaat is gras eten.Wij hebben gewone HTK katten die niet buiten komen.Ik knip daarom altijd wat gras in stukjes,en s'winters van een graskattenplant.
  In het verleden hebben wij ook speciaal voer aan katten gevoerd,maar het enige resultaat was een fixe aanslag op je banksaldo,en de kat werd er niet beter van.De katten mogen in principe dan alleen dat voer hebben,en kunnen dan niet naar buiten omdat ze muizen en ander dingen eten.En dan heeft het dus geen effect meer.Ik zorg er voor dat mijn katten voer krijgen wat bij hun leeftijd hoort.
  Katten die de tien zijn passeert daar verschrompelen sowieso de nieren van,dat hoort bij de leeftijd.Voer voor de oudere kat is een andere samenstelling dan die voor de jonge.Ik bestel brokje bij zooplus,en natvoer koop ik Wiskas 7+.De oudste is inmiddels 15 jaar en de jongste 11.

  1. Ik geef haar altijd al iets voor senioren, inderdaad ook omdat me lijkt dat dat beter is afgestemd op haar (toch wat oudere) lijf. Alleen brokjes kan ze nu dus niet goed meer eten, vandaar de overstap op nat voer. Nu komt ze volgens mij (gelukkig) ook weer wat aan. Toen ik met haar naar de dierenarts ging was ze nog maar 3,5 kilo.

 6. Mijn Perzische kater kreeg ook problemen op zijn zestiende. Deze leeftijd is voor een Pers al flink oud. Hij at bijna niet meer en toen heb ik hem alles gegeven wat hij maar wilde eten. Alles gepureerd in de blender en met wat warm water gegeven. Hij smikkelde weer 🙂 Wij noemden het zijn poezensoep. Hij is uiteindelijk 17 jaar en één week oud geworden. (Ik mis hem nog elke dag).

 7. Het lukt me niet op de juiste plek tussen de reacties te reageren, dus nog maar even onderaan terugkomen op je verhaal.

  Ik ben vandaag naar de dierenarts geweest voor alle controles en het tandenverhaal. Het goede nieuws is dat hij goed reageert op de medicatie en het dieet, zijn nierwaarden zijn weer gedaald. De DA was erg blij met het resultaat. Verder was alles goed. Het andere goede nieuws is dat er bij deze praktijk inmiddels ook een DA zich gespecialiseerd heeft in tandheelkunde en ik mag morgen gratis bij haar op consult. Volgens mijn DA is verslechtering van het gebit op latere leeftijd niet helemaal te voorkomen enkel te vertragen en was de schade nu waarschijnlijk te wijten aan een mindere doorbloeding vanwege de nieren. Ik ben in ieder geval blij dat het zo serieus is genomen en ik ook bij mijn eigen praktijk hiervoor terecht kan. Dus morgen nog even afwachten of hij nog voor behandeling in aanmerking komt.

  Wat novocam betreft, dit heeft enkel een pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Zodra je ermee stopt zullen de klachten weer terugkeren. Het verschil met Orozyme is dat het ook de bacteriën in het tandplak doodt waardoor de ontsteking niet onderdrukt wordt, maar verdwijnt. De schade aan de tanden blijft natuurlijk, maar ontstoken tandvlees kan ook schadelijk zijn voor de rest van zijn lichaam.
  En eigenlijk zou je echt de staat van zijn nieren moeten weten d.m.v. bloedonderzoek. Dan kun je veel problemen voor zijn.
  Ik krijg tegenwoordig geen metacam meer van de DA bij een blaasontsteking, omdat dit nu te belastend zou zijn voor de nieren.
  Op deze site heb ik voor het eerst over Orozyme gelezen, http://www.dierengebit.nl/hond/hond-preventie/hond-preventie-orozyme-bucco-fresh

  Het is soms allemaal best verwarrend. Iedereen heeft zijn eigen ervaringen en ook de dierenartsen hebben ieder hun eigen visie, de een is preciezer dan de andere. Uiteindelijk moet je doen waar je zelf het beste gevoel bij hebt. Je kent zelf je kat het beste. Ik had het echter wel fijn gevonden als ik drie jaar geleden aan iemand advies had kunnen vragen. Nu ben ik na veel trial en error ook een stuk wijzer geworden, maar het heeft ook behoorlijk wat stress met zich meegebracht. Vandaar dat ik zo uitgebreid reageer op jouw stukje. Ik hoop niet dat ik betweterig overkom, zo is het niet bedoeld. Door mijn ervaring te delen hoop ik dat iemand anders makkelijker zijn weg hierin vindt.

  Groetjes,
  Alice

  1. Betweterig: helemaal niet! Ik ben ontzettend blij dat jij je ervaring deelt, want ik wil toch graag het beste doen, maar weet niet goed wat dat is en de dierenarts is er dus ook niet helemaal duidelijk in. Ik denk dat het beste is als ik maar weer met haar langs ga. De novocam is bijna op, dus dat moet dan toch aangevuld worden. Misschien dat zij dan kunnen kijken hoe het met haar tanden staat en eventueel bloed afnemen, als dat lukt. Want als ik het goed begrijp, dan kan ik dan pas het zeewierpoeder gebruiken? Nu stil ik dus als ik het goed begrijp alleen de pijn en rem ik de ontsteking, maar los ik hem nog niet op. Wat me overigens wel opvalt met dat nierenvoer is dat ze iets minder lijkt te stinken, maar ze geeft wel vaker over. Tenminste, dat denk ik, ik vind steeds viezigheid op kleedjes 's morgens.

 8. Hoi, onze poes is 12 jaar oud en is onlangs heel erg ziek geweest. Bloed onderzocht en 3 dagen op observatie geweest met een infuus. Blijkt dat ze last heeft van haar nieren. De dierenarts raadt aan om elke dag semintra te geven, ’s morgens nog haar vochtige voeding en ’s avonds Kidney Care brokken te geven. Is het goed om poezen ook enkel vochtige voeding te geven of niet? Waar kun je deze zaken online aankopen tegen een voordelige prijs? Zijn er nog dingen die ik kan ondernemen?

  1. Ik zou sowieso de dierenarts even deze vraag stellen. Voor mijn katten werd alleen vochtig voer afgeraden, omdat dat ook niet altijd even goed is voor de tanden. Dan zit je straks elk jaar weer voor een gebitsreiniging bij de dierenarts. Qua voordelig eten heb ik zelf wel goede ervaringen met Zooplus; dat scheelde vaak enorm met de dierenarts. Wel is het zeker handig om de prijzen bijvoorbeeld elk jaar even te blijven vergelijken of specifiek te zoeken als er één merk geadviseerd is.

   Heel veel sterkte met jullie poes!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.