Administratie uitbesteden of niet?

Administratie uitbesteden of niet?Zoals regelmatige lezers misschien wel weten, is het met mijn zakelijke administratie niet heel goed gesteld. Nou ja, zo dramatisch is het nu ook weer niet, maar ik loop behoorlijk achter. De aangiftes voor 2014 en 2015 moeten nog gedaan worden. Na veel gezoek, gesteun en gekreun heb ik 2014 bij de accountant, dus hopelijk kan die binnenkort de deur uit. Door die vertraging moet de aangifte voor 2015 echter uiterlijk 1 september binnen zijn.

IEKS!!

In principe zou ik een vrij eenvoudige administratie moeten hebben, ik heb bovendien Snelstart, dus kan alles mooi inboeken. En toch heb ik er gewoon even niet de tijd/kans voor gehad om er goed voor te gaan zitten. Daardoor ben ik een tijd bezig en is mijn accountant dan ook. Duur grapje. Da’s overigens ook één van de redenen waarom ik er tegenop zie; er komt altijd een rekening van ongeveer €1500 achteraan. Wél krijg ik vrijwel altijd geld terug.

Nu sprak ik van de week mijn accountant en die bood aan om het voor 2015 allemaal door hen in te laten boeken. Dat betekent dat ik zelf alles achter de bankafschriften doe en dat naar hen stuur. Dat grapje gaat me, inclusief aangifte, €2000 kosten. Dan kunnen zij er een voordeeltje mee hebben als het snel gaat, of ze kunnen erbij inschieten als het niet snel gaat.

En nu sta ik een beetje in dubio. Ik vind het héél veel geld. Maar het bespaart mij ook wel een hoop kopzorgen. Tijd voor een pro’s-con’s lijstje voor als de accountant het doet:

[wp_ad_camp_3]

Voordelen:

 • Mijn activiteiten blijven beperkt tot niet echt denkwerk
 • Wat ik moet doen heeft niet echt een drempel, dus daar zou ik makkelijk mee/aan beginnen
 • De kans dat de aangifte op tijd binnen is (en er dus geen boetes zijn) is een stuk groter
 • Half voordeel: de kosten zijn aftrekbaar
 • Dan ben ik netjes ‘bij’. Met uitzondering van 2016 dan, maar dan heb ik wel een frisse start en kan ik eventueel overstappen naar een ander, omdat de boel gewoon op orde is
 • Het kost mij veel tijd, die ik op *dit* moment niet echt kan missen, vanwege werk en verhuizing
 • Het bespaart me een hoop stress

Nadelen:

 • Ik moet natuurlijk nog wél wat doen
 • Het is veel geld

Ik merk aan mezelf dat ik neig naar wel doen, hoewel ik het héél véél geld blijf vinden. Eigenlijk wil ik ook wel even weten of ik voor 2014 nog wat terug krijg. Ik hoef de beslissing natuurlijk niet direct te nemen en kan ook wel vast beginnen met alles sorteren, zonder dat ik ‘ja’ zeg, maar ik kan natuurlijk ook niet tot half augustus gaan wachten.

Wat zouden jullie doen, uitgaand van mijn lijstjes?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik kan me voorstellen dat de administratie op dit moment voor jou wat lastig is door alle drukte. Ik heb een vriendin die als zzp'er administraties doet. Ik weet haar prijs niet. Ze heeft veel verstand ook van belastingen, ze heeft klanten in Friesland. Grote kans dat ze goedkoper is dan een accountant. Als je wilt dan wil ik jullie wel met elkaar in contact brengen.
  Nee, ik krijg geen commissie. Dacht meer aan aan mogelijke win-winsituatie voor jullie allebei.

 2. Doen, zou ik zeggen. Als je straks samenwoont, zijn er vast andere afleidende factoren en komt het er opnieuw niet van. Vooral omdat je het toch al niet van dat leuke werk vindt.
  Bovendien zou jij in die uitgespaarde administratietijd je eigen werk kunnen uitvoeren, dus per saldo kost het je dan niet zoveel.

 3. Bereken jij en vast uurtarief voor je werk? zet dat af tegen het bedrag dat je accountant berekend en bedenk of jij in die uren je administratie helemaal op kan brengen, inclusief de aangifte doen, beoordelen of al je inkomsten en uitgaven correct verantwoord zijn volgens de eisen van de belastingdienst. Of allen spullen kompleet zijn? Ik denk dat je antwoord dan is: uitbesteden aan de accountant voor de aangifte 2015 en voortaan zorgen dat je je administratie wel op orde hebt zodat je accountant sneller en dus voordeliger voor jou kan werken. En bedenk dat het personeel van je accountant misschien wel extra uren moet gaan maken omdat jij je administratie niet op orde hebt maar je wilt wel op tijd aangifte doen om de boete te vermijden. Ook een accountant kan niet zomaar een blik personeel opentrekken. Janny

 4. Doen.
  De aangifte kun je niet uitstellen en de verhuizing ook niet, dus beide geven op korte termijn drukte.
  Je gewone werk gaat ook door, je schreef deze week zelfs dat het een extra drukke periode is. Alles bijelkaar lijkt het me knap druk. Er moet ook nog wat tijd overblijven voor ontspanning e'/of het opvangen van eventuele tegenslag (verkoudheid ofzo).
  Je zou al €1500,- kwijt zijn voor de aangifte, met €500,- meer ben je wel veel werk/druk/stress kwijt en dat lijkt me ook wel fijn.

 5. Je lijst met nadelen is veel kleiner dan die van de voordelen. 😉
  Ik zou zeggen doen.
  Niet uitrekenen hoe lang jij daar voor moet werken, gewoon genieten dat t uit handen genomen wordt, want ergens zo tegen opzien kost ook wat….

 6. Je lijst met nadelen is veel kleiner dan die van de voordelen. 😉
  Ik zou zeggen doen.
  Niet uitrekenen hoe lang jij daar voor moet werken, gewoon genieten dat t uit handen genomen wordt, want ergens zo tegen opzien kost ook wat….

 7. Doen! Voor 500 euro meer kun jij niet de hele administratie verwerken, in deze korte periode voor jou. Je meld dat je het ontzettend druk hebt, dan lijkt mij deze keuze niet zo moeilijk en het bedrag extra valt mij ontzettend mee. Vanuit gaande dat zij nu 12 maanden zelf moeten verwerken in een adminstratiepakket, die jij anders altijd zelf doet. En hou je er ook rekening mee dat je voorlopig helemaal niet meer in de uitstel zit, dan moet je 2016 dus voor 1 april klaar hebben en waarschijnlijk gaat dit ook gelden voor 2017. En misschien wel voor een x-aantal jaar. Dus als je het echt geen leuk werk vind en je hebt niemand in de buurt die 1x per maand even de bankafschriften in je administratie wil kloppen dat je er mss over moet gaan nadenken dat de accountant dit gewoon voor je gaat doen elke maand. Je hoeft het dan alleen maar netjes aan te leveren, ze kunnen de aangifte BTW dan gelijk doen en de jaarrekening is volgens mij dan ook weer sneller klaar. KIjk gewoon wat jouw vast uurtarief is en zet dat tegenover de offerte die de accountant in de nieuwe situatie gaat opstellen voor je als zij alles gaan doen. En dan kun je besluiten om daar voor te gaan en kun jij die uren besteden aan je eigen bedrijf of extra uurtjes in loondienst. Ik zou dus gewoon voor 2016 een offerte opvragen als hun alles doen, voor 2015 weet je wat je kwijt bent en dat valt mij alles mee.
  Groetjes
  Janneke

 8. Ik vind het een heel bedrag, 2000 euro. Hij heeft dan ook echt accountant? Ik heb als ZZP-er gewoon een plaatselijke " boekhouder". Die is een stuk goedkoper en doet hetzelfde werk. Ik ben voor de jaarlijkse aangifte rond 450 kwijt. Hij kan ook mijn BTW-aangifte doen, dat is maar iets meer, ik weet niet precies hoeveel. Ik zou, in plaats van pakket uitbreiden, eens gaan shoppen bij andere boekhouders. Zo gecompliceerd is een eenmansbedrijfje niet.Dan heb je werk uitbesteedt EN geld bespaard!

  1. Dat is hierna sowieso de bedoeling, want dit is niet echt meer in verhouding. Alleen nu zit ik met de deadlines van de belastingdienst, werkdrukte en verhuizen. Het is overigens wel echt een accountant, daar heb ik wel een beetje een voorkeur voor, omdat die zich aan allerlei regels moeten houden en ik daar iets meer vertrouwen in heb. Maar als ik de tijd heb om te shoppen, dan kan ik vast ook wel een administratiekantoor met een goede naam vinden. Dat zou flink kunnen schelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.