Hoi aangifte, dag buffer

Hoi aangifte, dag bufferIk kan weer één punt afschrijven van mijn lijst met achterstallige klussen: de aangifte van 2014 is de deur uit. Ik moet wel meteen door met die van 2015, want daarvoor verloopt mijn uitstel helaas ook bijna. Het slechte nieuws is dat er dan veel accountantskosten betaald moeten worden, maar het goede nieuws is natuurlijk dat ik dan weer min of meer bij ben. Het opzoeken e.d. doe ik zelf voor 2015, het inboeken laat ik deze keer door het kantoor doen.

Maar die aangifte van 2014 had nog wel wat voeten in de aarde. Mijn vaste accountant is niet meer werkzaam voor het kantoor en dat had ook nogal wat gevolgen voor ‘mijn verhaal’. Zijn collega is namelijk helemaal niet zo happig op regelingen als de FOR en vond dat helemaal niet zo erg een ‘papieren reservering’, zoals hij dat wel altijd deed. En dus kon ik kiezen: mijn pensioenpot voor 90% laten vervallen en belasting betalen over het deel dat vrij kwam (maar dus eigenlijk niet vrij kwam, dat zou ik dan volgens deze door het jaar heen al teveel hebben opgenomen) óf een privéstorting doen, die neerkwam op vrijwel mijn hele bufferrekening ‘aanmerken als zakelijk’. Dat is iets op papier, dus écht kwijt ben je het niet, maar toch lijkt het wel een beetje zo. Voordeel daarvan was dat er dus én nog een pensioenpot is én mijn teruggave hoger zou zijn, omdat ik niet over de afname hoefde af te rekenen.

Omdat een pensioenpot van erg weinig me niet verstandig leek, ik het geld *gelukkig* had staan, er nog een teruggave komt én mijn noodzaak voor een buffer natuurlijk iets minder prangend is geworden nu mijn huis verkocht is, besloot ik om voor optie twee te gaan. En daarmee is dan wel direct duidelijk dat ik mijn bufferdoel voor 2016 – namelijk het bij elkaar sparen van €25.000 – niet ga halen. Maar goed, de eerder voor de verbouwing geplunderde pensioenpot bevat wel weer het geld dat hij moet bevatten en ik kan straks mijn teruggave natuurlijk wel weer terugstorten. Dan is mijn buffer per saldo ongeveer gehalveerd. Als er dan óók nog een teruggave over 2015 zou komen, dan gaat het weer de goede kant op.

[wp_ad_camp_3]

Maar wat een gedoe zeg… Gelukkig was het niet zo dat ik dacht dat ik alles prima voor elkaar had, maar was het vullen van die pensioenpot iets dat al een tijd in mijn hoofd zat, van ‘dat moet nog gebeuren, als ik er het geld voor heb’. Nu kan ik dat dus afstrepen. Ik denk dat ik dan in (op papier) 2015 daar verder niets meer aan toevoeg, maar dat ik aan het einde van dit jaar wel even kijk hoe ik financieel zit op zakelijk gebied. Het liefst zou ik toch uiteindelijk wel een mooi potje daarvoor hebben.

Overigens zou het ook nog kunnen dat ik voor 2014 nog een mooi bedrag aan zorgtoeslag krijg, maar dat is helemaal afhankelijk van de welwillendheid van de Belastingdienst. Volgens mij ben ik officieel te laat met aanvragen, maar je weet nooit. Over 2013 kreeg ik het tegen alle verwachting in ook in 2015.

Heb jij ook nog van die achterstallige financiële karweitjes die je op moet knappen? En wat had jij in mijn geval gedaan voor wat betreft die pensioenpot; vrij laten vallen en afrekenen, zodat je daar later geen problemen mee kreeg, of toch aanhouden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Altijd gedoe met accountants. De een wil dit en de ander dat. Gezeur. Gelukkig is je pensioenpot niet verder geplunderd. Komt op een goed moment, wat als enz.

    Als mijn definitieve BV aangifte binnenkomt hang ik de vlag uit. Zucht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.