Afromen om meer te sparen

Afromen om meer te sparenIn principe budgetteer ik tot de nul, maar het komt toch ook regelmatig voor dat er een klein beetje reserve op de betaalrekening staat. Als mijn nieuwe salarisperiode begint (dat is ongeveer rond de 20e), dan room ik daarom af. In principe moet ik immers uit kunnen komen met mijn salaris. Tenminste, dat is het plan. Deze maand is natuurlijk pas mijn eerste volledige maand in de nieuwe situatie.

Vannacht kreeg ik een melding dat mijn loondienstsalaris weer was overgemaakt en daarom besloot ik even om te kijken wat er af te romen viel. Het viel mee, maar het was toch weer dik €36 euro. Weer een stapje dichterbij de 100.000, moet ik maar denken 😉

Het is het plan om dit ook met de gezamenlijke rekening te doen, zodat we daar een beetje extra spaarvermogen opbouwen. Dan is er niet alleen wat voor het nieuwe huis, maar ook een beetje reserve, voor als we bijvoorbeeld eens een dagje uit zijn of er andere dingen zijn die buiten de ‘gewone’ gebudgetteerde kosten vallen. Dat lijkt me ook geen overbodige luxe, want het is dan toch vervelend als je allebei weer extra bij moet storten. Die financiële maand begint echter pas rond de 25e, dus daarvoor moet ik nog even wachten.

Room jij ook af van de betaalrekening naar de spaarrekening? En wanneer doe je dat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

31 Comments
 1. Wij niet, wij storten elke maand een vast bedrag op de spaarrekening en verder zien we wel. Rente levert het op een spaarrekening toch niet extra op, dus maakt het niet zo veel uit op welke rekening het staat.
  Zijn er overigens nog niet uit waarvoor we gaan sparen. Misschien eerst verhuizen, een camper of toch de eerstvolgende jaren maar een caravan. Wij zijn zó besluiteloos. Allemaal luxe-problemen hoor:-)

 2. Bijna dagelijks! Ik rond elke keer af op hele getallen, ik maak dus steeds het wisselgeld achter de komma over. Klinkt raar, maar op deze manier weet ik ongemerkt veel te sparen. En door regelmatig de bankrekeningen te bekijken dwing ik mezelf goed grip op de financieen te houden.

  Daarnaast sparen we per maand ook grotere bedragen van het geld dat we overhouden als de vaste lasten betaald zijn en gaan er ook automatisch bedragen naar de spaarrekeningen.

  Spaargeld levert dan misschien op dit moment niet zoveel op als je het op een spaarrekening hebt staan, maar doordat het apart gehouden wordt van de betaalrekening geef je het niet zo makkelijk uit.

  N.

 3. Ik room ook heel vaak af, op zowel de zakelijke als de privérekeningen. Niet alleen het bedrag achter de komma, maar ik room op vijftallen af. Dus bij een saldo van 527,33 dan gaat er 2,33 naar de spaarrekening. Ongemerkt spaart het toch lekker.Daarnaast spaar ik ook vaste bedragen, zodra er salaris of facturen bingeschreven worden.

 4. Ik room elke maand af nadat m'n salaris is ontvangen, dan maak ik een bedrag over naar m'n spaarrekening en naar de beleggingsrekeningen en sinds deze maand ga ik ook overmaken naar de vaste lasten rekening. De rest zou voldoende moeten zijn om die maand van te leven.

 5. Ik room af zodra er iets binnenkomt, ik houd een reserve aan van €50 op onze beide betaalrekeningen en de rest gaat naar de spaarrekening.
  Ik boek ook regelmatig wat terug voor een geplande uitgave, maar ik geef ook minder uit omdat ik een dalende spaarrekening helemaal niet zo leuk vind 😉

 6. Ik begrijp het systeem van afromen niet. We budgetteren en hebben een betaalrekening waarop reserveringen staan voor boodschappen, kleding, benzine e.d. Een spaarrekening waarop reserveringen staan voor volgende auto, inventaris e.d..Nog een spaarrekening voor na de pensionering. Bijhouden doe ik op papier (de verschillende potjes). Ik zie de meerwaarde niet van afromen.

  1. Heb je dan van je budgetten nooit wat over? Waar 't 'm hier vooral in zit is dat ik een klein beetje reserve houd op mijn betaalrekening en er van de gezamenlijke een budget voor boodschappen is. Daar probeer ik natuurlijk steeds wat van over te houden en dat room ik dan af voor de nieuwe financiële maand begint, anders 'verdwijnt' het weer. Maar als je zo goed budgetteert dat je precies uitkomt, dan heeft afromen natuurlijk geen zin!

  2. Jawel ik heb wel over, maar dat gaat gewoon mee naar de volgende maand. Bijvoorbeeld kleding is een reservering die maandelijks wordt aangevuld maar bijvoorbeeld maar 1x per 3 maanden wordt aangesproken. Ook voor boodschappen geldt dat. Soms heb ik niet veel nodig, soms veel wasmiddelen o.i.d..

  3. Misschien begrijp ik het niet goed. Het is bijvoorbeeld wel zo dat als we veel overuren uitbetaald krijgen, dit bedrag naar de spaarrekening gaat. Dus extra's naast de normaal geplande budgetten.

  4. Hier gaan de extra's inderdaad ook naar de spaarrekening, die worden ook afgeroomd. Maar verder dus ook alles wat overblijft op de lopende rekening, nadat de financiële maand is afgelopen. Als ik het goed begrijp, laat jij dat dan staan voor de volgende maand? Hier is het dus idd een uitdaging om uit te komen met de boodschappen, ook als er wasmiddel gehaald moet worden. Aan de andere kant is het hier natuurlijk qua budgetten ook vrij eenvoudig, want eigenlijk alleen voor boodschappen is er een budget. De rest zijn gewoon vaste kosten die elke maand hetzelfde zijn. Dus eigenlijk een lang verhaal kort: als er van de boodschappen overblijft, dan gaat het naar de gezamenlijke spaarrekening. Als ik zelf extra's heb, dan room ik die ook meteen af (omdat ze extra zijn en ik ze dus in feite niet nodig heb).

 7. Zodra het geld is ontvangen zetten we allebei het geld wat overblijft gelijk op de spaarrekening. Wij sparen maandelijks tussen de € 1.800 – € 2.200. En zo houd je vanzelf grip op je uitgaven! Goed systeem!

 8. Wij storten maandelijks een vast bedrag naar de spaarrekening. Manlief stort een vast bedrag van zijn salaris naar de gezamenlijke betaalrekening. Soms blijft er wat teveel over op zijn eigen betaalrekening door extra's, verrekeningen etc… dan room ik dat wel af naar de spaarrekening. Hij geeft bijna niks uit van zijn betaalrekening,dus als daar een paar honderd euro opstaat voor noodgevallen is prima.
  Op de gezamenlijke rekening komt het bijna nooit voor dat we overhouden. En als we wel overhouden, is dat meestal omdat de maand daarna kwartaalkosten worden afgeschreven o.i.d.

  1. Hier moet ik ook nog kijken hoe het uitkomt, maar ik had alles wat ruimer ingeschat, dus volgens mij moet er wel wat overblijven. Kan natuurlijk wel zijn dat er toch onverwachte dingen zijn, maar dan hebben we er in ieder geval nog een beetje rente op gehad. En het van de spaar afhalen is toch een beetje een drempel. Maakt het leuk om het bijvoorbeeld met boodschappen te besparen.

 9. Ik stort elke maand een vast bedrag naar de spaarrekening. Zo heb ik altijd een kleine buffer om op terug te vallen als er iets gebeurd. Ik betaal mijn vaste lasten en kijk wat er over is (dit kan nog wel een anders zijn door overuren), met 400 kom ik de gehele maand goed rond en stort de rest over naar mijn spaarrekening. Wat overblijft van de 400 euro aan het eind van de maand, gaat meestal ook naar de spaarrekening alleen soms is het dan toch verleidelijk om toch even sushi te gaan eten bijvoorbeeld.

 10. ja! we hebben beide een wisselend inkomen, man door overuren ik omdat ik op uurbasis werk, per uur betaald krijg en elke maand andere uren en dagen werk. man krijgt 4 wekelijks loon en ik 3 bedragen afhankelijk wanneer de ouders van mijn opvangkinderen hun factuur betalen. alles gaat eerst naar de spaarrekening, ook de hra etc. 1e van de volgende maand gaat er een x bedrag (gebasseerd op jaarlijkse/kwartaal/maandelijkse vaste lasten, boodschappen, stukje vrij te besteden, tanken etc) naar de betaalrekening voor die maand. bevalt super. zo geven we niet automatisch al het inkomen uit. en ook inkomstenstijgingen zien we zo vooral op de spaarrekening ipv bij de uitgaven 😉

  1. Dat is ook ongeveer de methode die ik gebruik ja. Ik doe dan niet alles direct naar de spaar, maar ik krijg natuurlijk wel elke maand op dezelfde dagen mijn salaris. Dus dan regel ik dat meteen. Zo spaar je ongemerkt toch een stuk meer, is mijn ervaring.

 11. Ik zet elke maand een bepaald bedrag op mijn betaalrekening, oftewel ik room af wat er meer is dan dat bedrag! Dus mocht ik budget overhouden, wat eigenlijk altijd zo is omdat ik nooit tot de 0 alles opmaak.

  1. Dat is ook handig ja, is dat een hoog bedrag dat je daarvoor aanhoudt? Ik vind een paar tientjes hier meestal wel genoeg, maar dat betekent wel dat ik terug moet boeken als ik bv een keer ga winkelen ofzo. Gebeurt niet zo heel vaak, maar anders is mijn ervaring toch weer dat het geld snel 'verdwijnt'.

 12. Hoi ja als een grote uitgave heb dan haal ik dit van de spaar. Het is 100 per maand, de bedoeling is dat dat niet opgaat, (telefoon gaat hier vanaf, en verder alle persoonlijke uitgaves)

 13. Hoi ja als een grote uitgave heb dan haal ik dit van de spaar. Het is 100 per maand, de bedoeling is dat dat niet opgaat, (telefoon gaat hier vanaf, en verder alle persoonlijke uitgaves)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.