5 tips om december betaalbaar te houden

Met deze tips houd je 5 december betaalbaar

Wat gaat de tijd toch hard! Nog een paar daagjes en het is alweer december! Voor de meeste mensen zal december een vrij dure maand zijn; het is de laatste maand van het jaar, er zijn allerlei dagen die de maand anders maken van bijvoorbeeld een november of een maart en de stemming is vaak ook een beetje van ‘laat maar waaien’, want in januari wordt het allemaal wel weer wat strakker. Kun je doen natuurlijk, net zoals je steeds op maandag met je dieet kunt beginnen, om dat vervolgens niet te doen. Je kunt ook gewoon proberen je in december een beetje in te houden, zodat je het volgende jaar niet met een achterstand begint. Dat laatste ga ik zelf proberen en ik heb vast een paar tips voor mezelf bedacht, om me daarbij te helpen.

1. Doe bewust boodschappen

In december heb je vaak heel bijzonder eten in de schappen liggen. Dat regelmatig ook bijzonder duur is. Van die voorgesneden plakjes kaas in de vorm van een kerstboom voor slechts €2,99 per 5 plakjes, bijvoorbeeld. Houd goed in de gaten dat je óók heel bijzonder kunt koken als je niet met dat soort dingen werkt.

Je kunt prima eens wat extra uitpakken met marinades, lekkere home-made soepen, eigengebakken lekkernijen, enzovoorts. Via Google en Pinterest kun je tig recepten vinden waarvoor je gewoon ‘normale’ ingrediënten kunt gebruiken. Een stuk goedkoper en vaak ook nog lekkerder. Bovendien is het gewoon leuk om trots te kunnen zijn op iets dat je zelf hebt gemaakt.

2. Versier je huis zelf

Dat laatste geldt ook voor bijvoorbeeld decoraties. Juist in een donkere maand – wat ook nog eens een feestmaand is – hebben veel mensen de neiging hun interieur nog eens flink om te gooien. Wat gezelligheid erin. Ook daarin scheelt het ontzettend als je niet de eerste de beste woonwinkel inschiet, maar gewoon eens goed kijkt naar wat je nog hebt, wat je daarvan kunt maken en wat je eventueel nog nodig hebt. En van wat je nodig hebt, kun je vaak heel veel vinden bij winkels als de Action enzo.

Ken je bijvoorbeeld die trendy tafeltjes met witte poten? De basisstukken kun je gewoon schoren bij de Kwantum en met een potje witte verf en schilderstape maak je ze zelf af. En dan voor een tientje, in plaats van iets van 60 euro. Al die superleuke koperkleurige accessoires? Daarvoor kom je heel ver met een eenvoudig spuitbusje met koperkleurige verf.

En ook met schoolbordverf kun je ontzettend leuke dingen doen. Ik zeg eerlijk; ik heb vaak te weinig rust om dat soort dingen te doen, maar als ik er even de tijd voor neem, dan vind ik het altijd geweldig; je bespaart geld, je kunt trots zijn op je eigen werk én je sleept minder troep in huis. Win-win-win.

3. Houd je aan je gewone ritme

Ja, december is wat anders, maar niet zó anders dat je al je goede gewoonten qua werk, eten en sporten maar gewoon aan de kant moet schuiven. Als je je aan je gewone ritme houdt, zul je merken dat het geld ook veel minder hard je portemonnee uitvliegt. Bovendien zorgt het ervoor dat je niet echt veel achterstand oploopt, die je vervolgens in januari weer in moet halen.

4. Koop bewust cadeautjes

In december heb je nu eenmaal wat feestdagen waarvoor soms cadeautjes gekocht ‘moeten’ worden. Je kunt dan uitpakken, maar je kunt ook 1) het hele jaar vast rondkijken en je slag slaan tijdens de acties of 2) gewoon een beetje opletten, want ook in december hebben talloze winkels acties.

Via websites als Voordeelmuis kun je bijvoorbeeld kijken waar iets in de aanbieding is. En weersta gewoon de neiging om veel meer te kopen dan ‘nodig’ is. Als je echt iets vindt dat je graag nog extra wilt geven, kun je dat ook op een later moment doen, dan is de verrassing misschien ook wel veel groter.

5. Let op je auto

Voor de autobezitters onder ons; in de winter is het ook slim om goed op je auto te letten. Pak hem sowieso niet voor elk klein stukje, want een beetje frisse lucht is – zeker op dagen waarop je een stuk minder buiten komt – écht heel goed voor je. Kies daarnaast bijvoorbeeld liever voor zo’n folie op je raam tegen bevriezing dan dat je je auto ’s morgens al een kwartier aanzet voor je wegrijdt. Voor extra veiligheid zou dit ook een goed moment zijn om je winterbanden te (laten) plaatsen.

Conclusie

Eigenlijk is de belangrijkste boodschap: laat je niet meeslepen. In een maand als december is het zó verleidelijk om mee te gaan in het stevige consumentisme dat dan de kop opsteekt, maar het is helemaal nergens voor nodig. In dit soort maanden (en eigenlijk altijd) gaat het juist veel meer om aandacht, of dat nu voor mensen of bijvoorbeeld voor eten of versieringen in huis is. Doe het zelf, maak er een mooi projectje van en geniet zo van deze maand!

Wat is december voor jou? Een maand waarin je alles laat waaien, of een maand waarin je toch even wat extra op wilt letten? En heb je wat dat betreft misschien ook nog goede tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
 1. grappig.. t eerste wat ik denk is.. de kinderen moeten gewoon naar school, ik moet gewoon werken, dus sowieso gaat t gewone ritme gewoon door.. doordeweeks heb ik geen auto tot mn beschikking, dus nu ook niet opeens..anders eten doen we alleen met de feestdagen zelf, daarbuiten zo veel mogelijk normaal.. (nu wat meer chocoladeletters en kruidnoten en ivm de kou eens warme chocomel.. )
  versiering haal ik gewoon van zolder.. komt niet eens in me op om elk jaar nieuw te kopen.. dus vooral de extra kosten zitten m in cadeaus en wat speciale kleding voor kerst (kids groeien nou eenmaal.. zoontje heeft geluk, hij kan zn overhemd van vorig jaar nog aan 😉 dochter een zomerjurk die als kerstjurk kan dienen maar dan met bolero en panty (die laatste moet ik nog ergens kopen… zwarte legging staat er niet onder :p maar hopelijk kan ik die binnenkort bij de zeeman halen oid. )

 2. Voor extra veiligheid zou dit ook een goed moment zijn om je winterbanden te (laten) plaatsen.

  Voor echte veiligheid rij je de hele winter door op zomerbanden want die zijn tot vriespunt superieur aan de winterband waarmee je slechts een handvol dagen per jaar veiliger bent.

 3. Een dure maand, het is maar wat je er zelf van maakt.
  We geven niet meer geld uit dan andere maanden.
  Sinterklaas vieren we niet meer sinds we geen thuiswonende kinderen meer hebben.
  En kerstspullen gebruiken we weer og kopen wat op de Tweedekans kerstmarkten voor het goede doel.
  Geven ook geen geld uit aan extra luxe, veel, duur eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.