Zoals de meeste vaste lezers hier wel weten, ben ik ondernemer. Dat is met de paplepel ingegoten; ik weet daadwerkelijk écht niet beter. In het verleden heb ik natuurlijk best wel verschillende bijbaantjes gehad, maar het is me nog nooit gelukt om er niet altijd ook iets bij te doen. Wat dat betreft zit ondernemen in mijn bloed. Niet op de manier dat ik een gehaaide zakenvrouw ben of van str*nt goud kan maken, maar ik ben wel altijd bezig. Meestal achter de computer, want als ik nu terugkijk, dan begon ik al met een online onderneming vóór het een trend was. Ik begrijp dus heel goed waarom meer mensen dat willen doen. Daarom leek het me leuk om eens wat creatieve ideeën op te werpen om een eigen online onderneming te starten. Wil jij online ondernemen maar weet je niet waar je moet beginnen – dan helpen deze voorbeelden je vast verder!
In dit artikel:
Waarom een online onderneming?
Als jij dol bent op face-to-face-contact met mensen en helemaal opleeft als je naar allerlei happenings kunt gaan, dan is een online onderneming misschien niets voor jou. Dan vind je het misschien fijner om dingen offline te doen.
Dat geldt dus niet voor mij.
Hoewel ik mensen hartstikke gezellig vind en kan genieten van sparren met gelijkgestemden, zit er bij mij wel een grens aan. Dat heeft eigenlijk twee redenen:
- Het kost me vaker energie dan dat het me dat oplevert (ik ben niet zo van de labels, maar verdenk mezelf wel eens van een vleugje hooggevoeligheid, gekoppeld aan een wat introvert karakter)
- Het kost veel tijd, die ik hard nodig heb voor andere dingen of gewoonweg liever anders besteed
Om nog even iets dieper in te gaan op dat tweede punt: in mijn werk heb je meestal geen langlopende projecten van drie maanden. Je krijgt iets nu binnen en het moet binnen 2 uur terug zijn. Dan kun je het je niet veroorloven om bijvoorbeeld de hele tijd aan de telefoon te zijn.
Daarnaast merkte ik al snel dat sommige mensen het ook gewoon fijn vinden om even een praatje te maken en wat toe te lichten. Best logisch, maar voor mij helemaal niet handig. Ik denk namelijk vaak dat ik iets onthoud, doe het vervolgens niet en weet dan niet meer welke instructies ik moet volgen. Als ik iets per mail krijg, kan ik het altijd terugvinden. Bovendien: mijn dag eindigt niet als het X uur is, mijn dag eindigt als het werk voor die dag af is. Je begrijpt: dat tijdstip heb ik liever vroeger dan later 😉
En daar houdt het niet op…
Verder heeft online ondernemen wat mij betreft nog veel meer voordelen:
- Je kunt je werk altijd en overal doen en je hoeft je niet per se aan kantoortijden te houden
- Je hebt (meestal) geen reistijd
- Met vakantie ben je niet gebonden aan vaste periodes; hierdoor is op vakantie gaan vaak voordeliger
- Als je een keer een dag in je pyjama wilt werken is dat ook prima
- Als je tijd ‘op het werk’ kun je gebruiken als werktijd, waardoor je waarschijnlijk minder uren hoeft te werken. Bij ‘de baas’ moet je vaak toch tussen bepaalde tijdstippen aanwezig zijn.
- The world is your oyster; je klanten hoeven niet per se in jouw buurt te zitten. Ik heb bijvoorbeeld meer klanten in Noord- en Zuid-Amerika, dan in Friesland.
Nadelen van online ondernemen: een paar voorbeelden
Natuurlijk is het niet allemaal hosanna voor (online) ondernemers. Veel van de voordelen die ik genoemd heb, kun je ook als nadeel bekijken:
- Je hebt géén directe collega’s en komt in je eigen huis waarschijnlijk weinig mensen tegen, dus moet op zoek gaan naar sparringpartners
- Je kunt je werk altijd en overal doen en dat zorgt er vaak ook voor dát je het altijd en overal doet. De deur dichttrekken is er vaak niet bij.
- Om alle tijd als werktijd te gebruiken, moet je wel een ijzeren discipline hebben. Als je op het werk even afgeleid bent, een praatje met iemand maakt of even pauze hebt, dan krijg je (meestal) gewoon doorbetaald en is er geen man overboord. Doe je dat als ondernemer, dan krijg je niet betaald, kun je deadlines missen én blijft er werk liggen dat je misschien wel ’s avonds of in het weekend moet doen
- Als je niet werkt, krijg je niet betaald. Je kunt dus vakantie nemen wanneer je wilt, maar dat moet ook financieel mogelijk zijn.
Je hoort het misschien wel: ondernemen heeft veel voordelen, maar je moet ook erg opletten dat je je grenzen bewaakt en de weegschaal niet door laat slaan naar de verkeerde kant.
Ook een online onderneming kan gepaard gaan met stevige investeringen. En soms vraagt dat om een zakelijke lening. Deze partij kan je daarmee (snel) helpen >>
Wat kun je zoal doen als online ondernemer?
Ik houd me dus vooral bezig met tekst. Ik maak vertalingen, die ik per e-mail of via een speciaal systeem ontvang en ook op die manier weer terugstuur. Daarnaast schrijf ik veel voor websites en heb ik natuurlijk mijn eigen blogs. In de toekomst wil ik mijn online werk nog wat verder uitbreiden, zodat de balans nog wat beter is.
Natuurlijk is dit niet het enige waarin je een online onderneming kunt starten. Ik heb wat research gedaan en wat gebrainstormd en kwam op nog een aantal voorbeelden waarin je kunt online ondernemen. Je kunt deze ideeën apart uitvoeren, maar je kunt ook lekker hosselen en ze combineren 😉
Virtual Assistant
Dit is steeds meer in opkomst, met name bij andere online dienstverleners. Als Virtual Assistant kun je bijvoorbeeld de administratie doen, reageren op e-mails, maar je kunt je ook specialiseren in het maken van Pinterest-afbeeldingen, het schrijven van nieuwsbrieven of het startklaar maken van WordPress-sites, om maar wat voorbeelden te noemen.
Goed om te weten: in de Money Mind Business Academy staat een ontzettend waardevolle training over alles uit Pinterest halen!
Online coach of trainer
Als je iemand coacht of traint, dan zit er een limiet aan het aantal mensen dat je per dag kunt ‘behandelen’. Je kunt ook overwegen om je trainingsprogramma online aan te bieden. Per persoon verdien je daar misschien wat minder mee, maar als het je lukt om door te breken tot de massa, dan is je verdienpotentieel oneindig.
Eelco de Boer, de IMU, Simone Levie en Ninke van der Leck zijn voorbeelden van coaches die deze manier van online ondernemen heel succesvol toepassen.
Ghostwriter voor eBooks
Een ander mooi voorbeeld van online ondernemen is werken als ghostwriter. Ideaal als je wél goed kunt schrijven, maar niet graag in de belangstelling staat.
Als ghostwriter schrijf je eBooks voor andere mensen, die zij vervolgens onder hun eigen naam publiceren. Aan de ene kant is het wat ondankbaar werk, omdat jij het uitvoert en iemand anders ermee pronkt. Aan de andere kant krijg jij een gegarandeerd bedrag voor het schrijven en ben je niet afhankelijk van de verkoop. En als je denkt dat het een groot succes kan worden, kun je natuurlijk altijd afspreken dat je een basisfee krijgt + een deel van de omzet.
Overigens kun je je als ghostwriter ook richten op gewone boeken. Het werk wordt er niet veel anders van.
eLearning
eLearning is booming. Ik maak er zelf ook enorm veel gebruik van én heb zelf inmiddels ook een eigen trainingsplatform: de Money Mind Academy.
Je stopt dan als het ware al je kennis over één of meerdere onderwerpen in een soort online school, waar mensen zich op kunnen abonneren. In plaats van mensen te laten betalen per cursus, betalen ze per maand dat ze lid zijn en krijgen dan toegang tot al je materiaal. Het maandbedrag is vaak veel lager dan het bedrag van één cursus. Jij hebt vaste inkomsten en als het bevalt, zullen je studenten vast graag lid blijven. Zeker als je regelmatig nieuwe content toevoegt!
Het leuke hiervan is dat je eigenlijk alles wat je leert kunt omzetten in ‘verhandelbare’ kennis. Zo begon ik met een platform over geld en mindset, maar train ik mijn cursisten inmiddels ook in online ondernemen, affiliate marketing en Pinterest, om maar wat voorbeelden te noemen.
Bloggen
Ja, ik noem hem toch maar even. Met direct een disclaimer: meestal kost het best wat tijd en inspanning om hier geld mee te verdienen. Maar het kan wel (zie het verhaal van Michelle) en het is bovendien ontzettend leuk.
Bovendien kun je je blog natuurlijk altijd weer als platform gebruiken voor één van de andere opties. Als je veel volgers hebt, heb je misschien ook wel veel potentiële klanten voor je eLearning-trainingen, of je nieuw te schrijven boek.
Gerelateerde post: Geld verdienen met je blog
Webshop
Wil je geen diensten verkopen, maar juist producten? Dan kun je natuurlijk ook je eigen webshop maken. Je kunt ‘m zelfs integreren in je eigen blog, net zoals ik dat deed. De technische kant is niet eens zo heel moeilijk. Je moet alleen even bedenken wat je wilt gaan verkopen. En natuurlijk kun je daar weer ál je creativiteit voor inzetten!
Social media-adviseur
Vind je het interessant om bezig te zijn met social media? Dan kun je daar als ondernemer ook alle kanten mee op. Je kunt de social media-kanalen van je klanten beheren, advies geven, trends spotten of trainingen geven (ook weer online!) over social media. Omdat deze wereld doorlopend in beweging is, wordt het nooit saai.
Fotograaf
Vraag jij je wel eens af waar al die stockfoto’s op websites als Shutterstock en Bigstock vandaan komen? Van fotografen natuurlijk! Je kunt je zelf ook op dit soort websites aanmelden als fotograaf en je foto’s op die manier verkopen. Ik zie nog wel een gat in de markt voor mooie, professionele en niet te erg geposeerde/in scène gezette foto’s. Het is uiteraard wel de kunst om op te vallen tussen het enorme aanbod. Ook hiervoor geldt dat je ineens klanten uit de hele wereld kunt hebben.
Specialist in jouw vakgebied
Kun je niet schrijven, kun je geen foto’s maken, maar weet je wel echt álles over een bepaald vakgebied? Ook dan kun je kiezen voor een online onderneming. Wat dacht je bijvoorbeeld van vlogs of video’s maken of webinars geven over jouw vakgebied?
Je kunt je video’s op YouTube plaatsen en advertentie-inkomsten genereren. Daarnaast kun je als verlengde van bijvoorbeeld een introductievideo of webinar een meer persoonlijke dienst aanbieden, waarvoor je – vanwege je expertstatus – meer kunt rekenen.
Online onderneming: iets voor jou?
Ik vind online ondernemen geweldig en zou niet anders willen. Bovendien zijn de mogelijkheden (volgens mij) eindeloos. Het lijstje hierboven is nog maar een beginnetje.
Maar ik hoor ook heel vaak van mensen dat ze er écht niet aan moeten denken.
Te veel gedoe, of ‘dat kan niet met mijn vakgebied’. En sommige mensen hebben gewoon niet zoveel met internet of computers. Kan natuurlijk allemaal, dus vandaar dat ik wel heel benieuwd ben: is een online onderneming ook iets voor jou, of moet je er juist niet aan denken? En welke voorbeelden van online ondernemen spreken jou aan?
Ik ben benieuwd!
Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Ja, ik vind online ondernemen ook leuk en heb daarom een webshop. Die miste ik nog in je rijtje ?
Dat is een hele goede!
Mij spreekt het heel erg aan. Ik heb op mijn 18e een kleinr webshop gerund en dat beviel me heel goed, helaas gestopt ivm combinatie met mijn studie.
Nu ik op zoek ben naar een nieuwe baan kriebelt het ook wel eens, om diverse freelance werkzaamheden online te gaan aaanbieden. Toch denk ik dat ik op dit moment in m’n carrière ga kiezen voor de zekerheid van een vast salaris. Wel hoop ik op een betere werk/privebalans dan bij mijn huidige werk zodat ik in m’n vrije tijd misschien wat kan gaan opzetten. 🙂
Daar kun je altijd mee beginnen! Ik ben mijn bedrijf (toen nog niet met inschrijving ed) tijdens mijn studie begonnen en heb er daarna ook nog een tijd 36 uur bij gewerkt. Dan heb je wat zekerheid, maar werk je ook aan een baan die helemaal bij je past!
hallo,
ik heb ook ideeën om voor mijzelf te beginnen met een online webshop maar weet nog niet zo goed hoe en wat. zouden wij in contact kunnen komen hierover?
mvg.
Deze combi bevalt prima: ik freelance thuis als redacteur-corrector, in principe zeven dagen per week (in de praktijk meestal minder en bovendien maak ik niet heel veel uren) en vijf keer per week krijg ik frisse lucht en beweging voor bruto een tientje per uur in loondienst bij PostNL.
Ik ben ondernemer tegen wil en dank, het is per definitie de enige manier waarop je dit soort werk kunt doen. Vooral toen mijn kinderen nog klein waren was het erg praktisch dat tenminste één van de ouders niet aan vaste uren gebonden was. Ik heb wel de luxe gehad dat ik een echtgenoot met vaste baan had in de opstartfase.
De flexibiliteit van het freelancen is wel handig, maar ik vind het soms lastig dat je eigenlijk nooit klaar bent. Zit ik lekker te netflixen, staart mijn computer me aan vanaf de werkplek: je had ook hier kunnen zitten.
Haha, ja, vooral in dat laatste herken ik veel! Daar moet je echt wel sterk in zijn en voor jezelf grenzen kunnen stellen. Dat is overigens soms ook wel lastig als je bijvoorbeeld geld nodig hebt.
Ik kom als zzp’er bij verschillende mensen over de vloer en als blogger kom ik online met mensen in contact. Ik vind het allebei erg leuk. Juist de combi vind ik top. Ik verdien nog geen geld met mijn blog, maar zou het wel heel gaaf vinden als dat ooit gaat lukken. Maar het is inderdaad een tijdrovende bezigheid wil je daar echt je werk van maken.
Dan ben ik wel even nieuwsgierig; wat doe je voor werk als zzp’er? En bloggen is idd superleuk, maar je kunt er ook met gemak een fulltime werkweek mee vullen. En wil je er serieus werk van maken en ervan kunnen leven, dan moet je eigenlijk op een gegeven moment dus wel echt serieus tijd ervoor vrijmaken. Met een paar uurtjes ben je er dan niet.
Ik geef muzieklessen en ben dirigent. Totaal iets anders dan mijn blog maar wel leuk!
Leuk om te lezen, ik heb onlangs mijn werk gemaakt van mijn blog en door mijn sterke punten te benutten gaat dat erg goed. Enige probleem is dat ik altijd tijd tekort heb … het is een voordeel dat je geen kinderopvang nodig hebt wanneer je vanuit huis werkt, maar ook meteen een heel groot nadeel. Een echt goede werkdag maken lukt vrijwel nooit, ik werk heel veel in de avonden en weekenden.
Leuk om te lezen Adine! Het lijkt mij fantastisch! Daarom ben ik heel hard bezig in een heerlijke flow om van de Inner Bliss Company een groot succes te maken! Ik blijf jouw tips hier volgen… 🙂
Liefs, Martine
Ik zag al het een en ander langskomen, je bent echt supergoed bezig! Ben heel benieuwd naar de volgende stappen!!
Ik wil volgend jaar voor mezelf beginnen en ben nu alvast begonnen met de voorbereidingen. Waarschijnlijk wordt het een combi van virtual assistant (handig want ik ben management assistent), verhuren van een ruimte voor vergaderingen, workshop, coaching etc, en verkoop van de oogst van ons voedselbos. Ik merk wel dat ik een beetje verzuip in de mogelijkheden en wat ik er allemaal voor moet doen en regelen, wat past nu het beste bij me maar ook, hoe ga ik dat in vredesnaam echt goed doen….
hoi adine,
hoe zit het met pensioens geld als je klaar bent met online ondernemen
Hi Venson,
Als ondernemer moet je zelf je pensioen regelen; hier kun je lezen hoe ik dat bijvoorbeeld doe: https://lekkerlevenmetminder.nl/2017/05/15/hoe-regel-ik-als-zzper-mijn-pensioen/