Hierom heb ik mijn abonnement op Netflix opgezegd

Waarom ik Netflix heb opgezegd

Toen ik me eind 2014 aanmeldde voor Netflix, vond ik het dé uitvinding van de eeuw. Onbeperkt een enorme hoeveelheid series en films kijken, zonder daar allerlei illegale capriolen voor uit te hoeven halen. En eigenlijk vind ik dat nog steeds. Net als je dénkt dat er niets leuks meer opstaat, ontdek je toch weer wat nieuws. Toch hakte ik in december 2019 de knoop door en heb ik mijn abonnement op Netflix opgezegd. En tussen ons: het valt bést mee met die afkickverschijnselen!

Netflix opgezegd: het ligt niet aan jou, het ligt aan mij

Echt waar.

Dat ik Netflix heb opgezegd was geen eenvoudige keuze. Ik kijk het namelijk graag. En veel. En dat is meteen het probleem. Het wordt een geweldig makkelijke afleiding, iets dat je altijd even aanzet als je misschien wat met je handen aan het doen bent, maar je hoofd vrij hebt.

Dan sta je te Netflixen tijdens het koken, tijdens het tandenpoetsen, als je je haar doet, als je in bad ligt, tijdens de lunch.

Leuk en onschuldig tijdverdrijf, toch?

Tot me iets ging opvallen. Als ik tussen de middag tijdens het eten even de tv of Netflix aanzette, duurden mijn middagpauzes ineens veel langer. Ongeveer zo lang als een serieaflevering. Tenzij er sprake was van een dikke cliffhanger, dan nog langer.

Als ik daarna vervolgens weer aan het werk ging, was ik moe en ongeconcentreerd.

Niet echt handig, als je daarna toch eigenlijk wel weer met je hoofd aan de slag wilt. En je als ondernemer geen baas of collega’s hebt om je dan weer aan op te trekken.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Netflix als ontspanning

Het is natuurlijk ook helemaal niet vreemd. Netflix is toch bedoeld voor ontspanning. Net als tv.

Maar zeg eens eerlijk: voel jij je lekker fit en uitgerust als je een paar uurtjes tv hebt gekeken? Net zo uitgerust als wanneer je een paar uur hebt geslapen, of iets actiefs hebt gedaan?

Als dat zo is, mag je volgens mij écht in je handjes knijpen.

Voor mij was dat niet zo. Ik vind het heerlijk om op de bank te kruipen en even weg te dromen bij een Netflix-serie. Even helemaal nergens meer aan denken.

Maar ik word er zelden blijer van. En ondanks de reeks Spaanse series die ik inmiddels gezien heb (“Nee, ze zijn niet voorspelbaar, het is écht even inkomen, daarna zet je ze niet meer uit!”), spreek ik ook nog maar beperkt Spaans. ¡Claro que si!

Dus echt wijzer word ik er ook niet van.

En ik ‘ontspan’ er zó enorm van, dat ik na het kijken eigenlijk nog maar weinig puf heb om andere dingen te doen. Dus het is misschien wel ontspanning, maar niet echt ontspanning die voor mij werkt.

Wat levert het me op nu ik Netflix heb opgezegd?

Uiteindelijk doe je dingen natuurlijk omdat ze je wat opleveren. Dus wat levert het mij op dat ik Netflix nu heb opgezegd?

Allereerst natuurlijk de besparing van 11,99 euro per maand, voor elke maand dat ik het volhoud. Da’s toch weer 143,88 euro per jaar. Kan die in het potje voor de volgende hypotheekaflossing.

Daarnaast heb ik duidelijk meer rust in mijn hoofd en is mijn focus wat scherper. Fijn, want dat was één van mijn aandachtspunten voor 2020. Het lukte me dit jaar zelfs om een challenge van 21 dagen te volgen. Voor sommigen misschien peanuts, maar ik vergeet het vaak na het aanmelden. Nu heb ik er gewoon élke dag aan gewerkt én er ook echt iets aan gehad.

En het meest concrete resultaat – naast die financiële besparing – is misschien nog wel dat ik ineens wél aan het lezen van mijn boeken toe kom. In de afgelopen twee weken heb ik al drie boeken uitgelezen.

Dat leverde me overigens weer een flink aangevuld verlanglijstje bij de boekwinkel op, maar voorlopig concentreer ik me eerst even op het ‘weglezen’ van wat er is.

En nu… nooit meer Netflix?

netflix opgezegd
En ook al denk je zelf Netflix misschien te vergeten als je het hebt opgezegd… Netflix vergeet jou niet!

Net als iedere andere junk, zoek ik natuurlijk een beetje de grens op. Toen ik mijn abonnement op Netflix heb opgezegd, heb ik tot de afloopdatum – 12 januari – nog snel van alles afgekeken.

Ik dacht dat ik het heel erg zou gaan missen, maar dat valt mee. Het is een beetje als zo’n smartphone: als je hem in de buurt hebt, kun je er continu naar grijpen. Leg je hem een poosje weg en weet je dat hij niet binnen handbereik is, dan neemt de behoefte ook af.

Dat merk ik hier ook wel. Betekent dat dat ik nooit meer Netflix ga nemen nu ik het eenmaal heb afgezegd?

Vast niet. Het zou mooi zijn, maar zo hard durf ik dat niet te stellen. En voor hetzelfde geld komt er straks een moment waarop mijn man er ineens weer behoefte aan heeft. Dan wordt de uitdaging voor mij nóg groter: niet kijken, terwijl het er wél is. Of komt er ineens een serie op die ik écht heel graag wil zien.

Ik hoef me er nu ook nog niet druk om te maken, want ik kan mijn profiel nog tot 13 maanden na opzeggen weer heractiveren 😉

Bovendien: tot nu toe bevalt het dus eigenlijk enorm goed om géén Netflix meer te hebben.

Heb jij Netflix? En kun jij er beter mee omgaan dan ik?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ik heb bewust geen Netflix, omdat er al zoveel te kijken en te lezen is dat op mijn lijstje staat. Er niet aan beginnen leek me veel makkelijker dan stoppen, dus respect voor jou!

 2. Wij zijn er niet aan begonnen. Na een gratis porefmaand had ik geen enkele behoefte om een abonnement te nemen. Het koste vooral erg veel tijd, om niets. Ik vond niets echt interessant. Alleen de Marie Kondo afleveringen heb ik afgekeken. Daar leerde ik nog iets van, namelijk bij ons is het zo erg nog niet ?
  Wige

 3. Wij zetten Netflix altijd tijdelijk in de zomerperiode op. Dan kijken we sowieso heel weinig tv omdat we veel (meer) buiten zijn. Van mei tot oktober ongeveer. Levert iig ook een kleine besparing op..
  Overdag kijken we nooit tv mede om de reden die jij ook noemt:)

 4. Ik mag van mijzelf NOOIT overdags TV kijken.
  Heb net netflix omdat ik gek werd van de gewone TV met al die reclames en steeds dezelfde gebotoxte hoofden of aanstellerige bners op, o wat vinden we elkaar toch lief en wat hebben we een lol.
  Heb wel een paar keer te lang Netflix gekeken, ik kijk altijd in bed voor het slapengaan, dus mijzelf weer aangepakt en duidelijke afspraken gemaakt. Maximaal tot 12 uur en dan TV uit.

  Ik hou heel erg van denken en voor mij uitstaren dus in de pauzes, hondje op schoot en fauteuil voor het raam uitzicht op de tuin waar van alles gebeurd.

 5. juist met normale tv kijk ik langer en meer.. dan begint t volgende programma automatisch waar ik in wordt gezogen zo lijkt t … met netflix kijekn we juist bewust.. we volgens samen series savonds ook op npo of videoland of wat dan ook. gewone tv kijk ik niet meer eigenlijk.. maar netflix kijken wij juist heel bewust. dat verslavende heb ik in t begin wel gehad.. ook met kpn series waar ik mee begon toen we nog geen netflix hadden. zodra ik 3 kwartier ergens had, keek ik een aflevering idd.. maar ik werk 4 dagen per week, we heben zelf 2 kids, dus overdag kijken lukt alleen als ik vrij ben (soms tijdens schooltijd geen dagopvang kindjes dus dan even vrij) maar we kijken voornamelijk savonds dus niet heel extreem veel

  super van je dat je de verslavende kant ervan erkent en er wat mee doet!!

 6. Ik heb nog wel Netflix. Juist omdat dit mij geld bespaart. Ik ben een enorme fan van Star Trek en moet nog een paar series daarvan bekijken. Als ik het legaal wil doen, is dit de beste mogelijkheid. De dvd boxen zijn juist dan prijziger in verhouding met Netflix. Ook volg ik hier meerdere andere series op, maar ik kan dit prima doseren. Er zijn meerdere populaire series, maar deze bekijk ik bewust niet, juist omdat ik ook nog tijd wil besteden aan lezen en andere hobby’s.

 7. Overwoog het voor mijn jaarlijkse maand Spanje. Maar inmiddels kan ik veel andere dingen zien op YouTube. Ik heb sinds lang een Pathe Unlimited film abonnement. Dat hou ik er in. Lekker ontspannen maar de bios. Dan ben je er uit. De randstad biedt mij meerdere bioscopen. Betere films vaak in Den Haag Buitenhof en gewone films in Delft.
  Toen ik in Rotterdam werkte ging ik vaker in Rotterdam naar de film.
  Delft is op een kwartier binnendoor op de scooter. Den Haag is wat verder weg.

 8. ik kijk zelf best wel veel netflix, maar ik ben me er wel bewust van wanneer wel en wanneer niet.
  Als ik uit school kwam en even een uurtje de tijd had om serie te kijken deed k dat eeerst ook maar nu niet meer, ik zat er dan helemaal in en mijn zin in werk was helemaal weg. Ik kijk alleen als ik er echt tijd voor heb en me niet heel erg goed voel.

 9. Nee nooit gehad ook, ik kijk wel nog lekker ouderwets gewoon tv! Maar er gaat idd wel veel tijd zitten in het volgen van alle series/ programma’s. Tot nog toe stoort het me niet. Maar ik kijk ook altijd de programma’s terug op een moment waar ik de tijd voor neem. Ik kijk bijna geen live tv. Dus ik ga er dan ook echt ff voor zitten.

 10. Same hare, Adine. Ook onlangs pgezegd! Maar om precies een omgekeerde reden, haha. Ik keek namelijk amper meer. Het aanbod viel tegen de laatste periode en ik had simpelweg geen tijd meer om hele series te volgen. Snel verdiend dus ook, die kleine 150 euro per jaar. 🙂

 11. Ik heb Netflix maar geen gewone kabel/digitale tv. Zo spaar ik meer geld uit met alleen internet en Netflix. Ik kan het echt goed verdelen tussen andere ontspannende dingen zoals een boek lezen, mijn blog en wat kleuren.

 12. Hier geen tv, wel Netflix. Elke dag 1 of 2 programma’s voor de kids tijdens het koken en 1 keer per maand een caberet voor mezelf? word ik vrolijk van

 13. Leuk om te lezen en ook om de reacties te zien. Hier wel Netflix, maar van een verslaving is geen sprake. Ik ben niet zo van lang-achter-elkaar-kijken. Kijk ook vaker films en docu’s dan series. Misschien heb ik de beste nog niet ontdekt 😉

  1. Dat zou ik zo houden! Met docu’s en films heb je een beperkte tijd, maar met series kun je natuurlijk aan één stuk doorkijken. Dat maakt het lastiger om het moment te kiezen waarop je stopt. (Of nou ja, als ervaringsdeskundige zeg ik: ergens rond 10 minuten na het begin, dan weet je hoe de vorige cliffhanger is opgelost, is het vaak even wat meer ‘vulling’ en zit je nog ruim voor de volgende cliffhanger 😉 ).

 14. We hebben nooit Netflix gehad dus we weten lekker niet wat we missen en dat houden we graag zo 😉

  Hier in Hongarije hebben we Hongaarse kabeltv (in één pakket met internet) en een sat schotel met free to air zenders.
  Géén NL zenders dus. Voor ons is dat prima, we zijn veel buiten aan het rommelen en bij slechter weer online bezig.
  Kijken eigenlijk alleen naar het nieuws op tv en af en toe een leuke documentaire. En youtube playlists 😉

 15. Ik heb samen met een vriendin netflix, dus ‘maar’ 6 euro. Soms bingewatch ik en soms kijk ik een hele week niet. Sommige dingen gebruik ik voor mn werk.. dat is erg leuk! En iets ervan leren? Tja, soms wel, soms niet.. ligt er heel erg aan wat je kijkt. Ze hebben ook goede docu’s…
  Maar snap dat je soms de discipline moet opbrengen om te stoppen met kijken.. die zelfde discipline die je ook voor andere dingen nodig kunt hebben 🙂 Ik zie het vooral als ontspanning en geniet er van mostly..

 16. Ja, ik heb Netflix en kan er goed mee omgaan : ) Ik ben ook geen binge watcher of zo. Mijn man en ik kijken elke avond samen 1 aflevering van een serie die samen kijken. Dat is ongeveer 50 minuten Netflix per dag. En daarna ga ik wat anders doen.

 17. Ik heb helemaal geen televisie abonnement. Kijk soms een film op het account van de kinderen. Mis het helemaal niet. Was de reclame al jaren zat. Scheelt me heel veel tijd.

 18. Netflix opgezegd vanwege content die Jezus belachelijk maakt. Hebben zeker ook goede content, maar moest een statement maken net als veel andere christenen. Dus heerlijk meer spelletjes doen en boeken lezen. Succes met volhouden Adine! Je kunt het!

 19. Ik heb geen Netflix in mijn huis, gewone kabel tv wel. Alles wat ik wil zien, neem ik op en kijk ik later terug zodat ik de reclames kan doorspoelen. Nou ja, spoelen, doorchippen? Het is geen bandje meer he. Ik kijk erg graag films en sommige series en kan mij daar nog prima mee redden op deze manier.
  Nog een besparing gevonden voor jouw hypotheekpotje Adine: neem een abonnement op de bibliotheek! Tegenwoordig kan ik heel veel vinden via de catalogus en gratis reserveren dus ik lees van alles wat los en vast zit.

  1. Héle goede tip: die heb ik 😉 Het aanbod Engels is hier niet uitgebreid, dus dat koop ik nog, maar NL koop ik eigenlijk nooit meer. Gewoon reserveren, wachten op het mailtje en ophalen. IDEAAL!! Geweldige tip dus, voor wie dat nog niet heeft. Je hebt het er met twee of drie boeken per jaar (!!) al uit en tegenwoordig is in ieder geval hier in Friesland de bieb boetevrij!

 20. Ja, ook hier Netflix. Overdag kijk ik nooit, en ’s avonds soms. Gisteren de laatste aflevering van een serie gekeken en nu kan het zomaar een paar weken duren voordat ik weer een Netflixbevlieging krijg. Daarentegen vormen boeken een veel grotere afleiding voor mij ;). Netflix hebben we vooral voor de rest van het gezin.

 21. ik heb ook Netflix. Ik volg wel wat series maar als ik het seizoen klaar heb, kijk ik bijna niet. Ja af en toe een documentaire. Mijn kinderen kijken in de avond vaak Netflix tekenfilmseries. En in het weekend dat ze bij mij zijn, ook een halfuurtje in de ochtend als we nog in bed liggen (en ik er nog niet uit wil om 7.45) Dus door mijn kinderen wordt het vaak gekeken, wel met grenzen. We kijken niet zo snel tijdens het koken of terwijl ik in de badkamer sta. Helemaal niet eigenlijk. Een enkele keer als zoonlief bij de kapper zit en dochterlief moet wachten tot hij klaar is. Maar dat is 1x in de 6 weken dus ook niet zo heel veel.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.