Beleggingsupdate augustus 2020

beleggingsupdate augustus 2020

Yes! De financiële maand hier is weer begonnen, dus het is ook weer tijd voor een nieuwe beleggingsupdate. Voor wie nieuw is: toen ik een paar jaar geleden begon met beleggen, baalde ik er wel een beetje van dat ik zo weinig concrete informatie kon vinden. Daarom besloot ik maandelijks te delen wat ík doe met mijn portefeuille. De good, bad & ugly. Mijn stijl van beleggen is vooral lui: minimale inspanning voor maximaal resultaat. Daar is mijn strategie dan ook op aangepast. Meer weten? Lees snel verder in deze beleggingsupdate voor augustus 2020.

Beleggingsupdate augustus 2020

Sinds vorige maand leg ik geen 400 euro per maand meer in, maar 420. Als ik mijn inleg verhoog, dan verlaag ik normaal gesproken mijn spaarbedrag op andere rekeningen. Dit keer heb ik dat niet gedaan, maar heb ik het salaris dat ik mezelf uitkeer een beetje verhoogd.

Die 420 euro wordt automatisch gestort op mijn beleggingsrekening – als dat gebeurt, krijg ik ook altijd een mailtje. Dan weet ik dat ik kan inloggen, m’n portefeuille kan uitbreiden en mijn beleggingsupdate voor die maand kan schrijven.

Vaak is dat ook het enige moment per maand dat ik ernaar kijk; ik beleg bewust voor de lange termijn en wil dan ook niet dagelijks geconfronteerd worden met schommelingen. En met alle emoties die daarbij komen kijken.

Mijn beleggingsactiviteit is verdeeld over een aantal accounts:

 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Wie weet gaat het straks nog handig zijn, als deze overname er helemaal doorheen is. Ik opende deze rekening vorig jaar, omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg. Echt gratis geld.
 • Pensioen – voor mijn pensioen; hierop stort ik ik af en toe een wat groter bedrag – meestal het bedrag dat ik aan FOR mag reserveren
 • Crowdfunding – een lopende investering in LaCubanita Almere (deze was tijdens corona gepauzeerd, maar inmiddels krijg ik weer aflossingen)
 • En mijn enige écht ‘actieve’ account: een gewone beleggingsrekening. Hier stort ik dus maandelijks geld op.

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat ik deed voor augustus 2020

Vorige maand kocht ik obligaties. Nu was dat in de eerste instantie ook weer mijn plan, omdat mijn portefeuille nog niet voor 35 procent uit obligaties bestaat en ik dat wél prettig vind. Ik houd namelijk een verdeling aan van mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen.

Waarom ik dat doe, lees je trouwens in mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners, dat je hier kunt downloaden.

Toch deed ik dat dit keer niet. Ik ben nu namelijk een beetje aan het experimenteren met mijn GAK naar beneden krijgen.

Je GAK is je Gemiddelde AanKoopwaarde. Stel je voor dat je 2 aandelen koopt voor 5 euro per stuk en 3 voor 10 euro per stuk. Dezelfde aandelen, maar op een later moment.

Dan heb je in totaal 40 euro uitgegeven voor 5 aandelen en is je GAK dus 8 euro (5+5+10+10+10/5).

Dit is je GAK
Dit is de huidige koers

Je ziet hierboven dat ik dus bijvoorbeeld die eerste heb aangekocht voor gemiddeld 37,31 euro. Momenteel is de koers 53,43 euro.

Daar zit een behoorlijk verschil tussen en dat verschil laat óók zien dat er dus behoorlijk wat rendement op zit. Ze zijn nu immers meer waard dan waar ik het hele setje voor heb gekocht. Natuurlijk kan ik hier wat van bijkopen, maar dan gaat mijn GAK omhoog en mijn gemiddelde rendement eigenlijk naar beneden.

Daarom keek ik deze maand naar producten waarbij mijn GAK boven de huidige koers lag. Zodat ik met een nieuwe aankoop mijn GAK naar beneden kon brengen.

Daarmee kwam ik uit op de dividend-ETF iShares Estoxx Div. Daar had ik er een paar van in mijn portefeuille en die zijn in laatste maanden stevig gedaald.

Ik kocht ze in 2018 en 2019 voor ongeveer 22 euro en nu schommelde de koers rond de 16 euro. Een mooie kans om mijn GAK daarop naar beneden te krijgen. Daarom schafte ik er 36 aan voor 15,984 euro. Daarmee kwam mijn GAK op 17,18 euro.

Mijn GAK naar beneden krijgen was niet de enige motivatie

Want als dat de enige reden is, dan kan het natuurlijk ook zijn dat je slecht presterende stukken koopt, die vervolgens alleen maar slechter gaan presteren. Met deze durfde ik het echter wel aan, omdat:

 • het een ETF is; het is dus een tracker die met de markt meebeweegt en niet één bedrijf dat op de fles kan gaan
 • het is een ETF dat mij dividend oplevert. Zelfs met die 8 stuks die ik tot nu toe had (ongeveer 160 euro), kreeg ik al 16,26 euro dividend. Nu heb ik er nog eens 4x zoveel bij, dus ik ben benieuwd wat dat gaat doen.

Het rendement

Vorige maand stond ik alweer 1.600 euro in de plus op dit account, deze maand ga ik richting de 2.000 euro. Die wordt steeds net wel of net niet aangetikt.

beleggingsupdate augustus 2020 degiroVóór het hele Corona-verhaal stond hij rond de 3.000 euro in de plus, maar tijdens heeft hij zelfs even in de min gestaan. Als ik toen had verkocht, had ik concreet verlies gemaakt. Door gewoon door te blijven gaan, sta ik nu weer in de plus. Meer daarover deel ik trouwens ook in mijn gratis eBook.

beleggingsupdate augustus 2020 brandnewdayMijn pensioenrekening stond vorige maand 963 euro in de plus. Nu staat het totale saldo weer op 18.883 euro. Goed 500 euro meer dan vorige maand. Mijn eigen inleg was 17.362 euro en daarmee komt het totaal op 1.521 euro in de plus.

Dividend en kosten

Er werd deze maand ongeveer 5 euro dividend bijgeschreven. Dit is afkomstig van een paar kleine posities in mijn portefeuille.

Ik betaalde over mijn aankoop geen kosten, omdat deze ETF deel uitmaakt van de kernselectie van mijn broker.

Totaalresultaat: bijna 3.500 euro. Een goede 900 euro meer dan vorige maand.

Aandachtspunten voor volgende maand

Komende maand wil ik eigenlijk mijn obligaties weer wat verder uitbreiden, maar wel als dit ook handig uitpakt voor mijn GAK.

Uiteindelijk heb ik die verdeling wél precies goed bij mijn pensioenrekening en heb ik voor mijn actieve rekening in principe nog de tijd om dat later meer recht te trekken. Ik vind het momenteel nog niet erg om daar dan iets meer risico te lopen.

Wil jij je geld in 2020 ook voor je laten werken

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je wél weer wat karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. De GAK omlaag brengen moet niet een doel op zich zijn. Immers als de beurs omhoog blijft gaan zal je die nooit omlaag kunnen krijgen. Ik kijk alleen naar de GAK zodra er een dip op de markt zit en je dus “goedkoop” bij kan kopen. Echter als je al wat langer belegd zal je never nooit meer die GAK omlaag krijgen omdat er, hopelijk, door de jaren heen heel veel winst op je aandelen is gemaakt 😉

 2. Super tof om te zien hoe je portfolio opgebouwd is. Ik ben ook nog steeds gestaagd bezig om mijn portfolio op te bouwen. Zelf heb ik wel hele andere aandelen, dus het is grappig om te zien hoe jouw portfolio eruit ziet.

 3. Interessant om te horen hoe en waarin jij belegt en de keuzes die je daarin maakt! Fijn ook dat je al herstel ziet na de corona dip. Bij mij schommelt het nog rond de min/kleine plus. 😉

 4. Dank je wel weer voor dit leuke stuk! Een keer in de hoeveel tijd krijg je je dividend uitgekeerd bij DeGiro? Of zit daar een gemiddelde in?

 5. Leuk om te lezen! Wat ik me afvraag bij ETF’s die dividend uitkeren: betaal je daarover aan het eind van het jaar dividendbelasting?

 6. Altijd weer leuk om je update te lezen. Ik vroeg mij wel wat af. Kan het kloppen dat ik Vanguard Investment Series niet kan vinden bij Degiro?

  1. Klopt! Ik heb ‘m even gecheckt via het ISIN-nummer (IE00B03HCZ61) en daar geeft hij op dit moment ook nog geen resultaat op. Het kan zijn dat dat te maken heeft met die nieuwe regels van ergens vorig jaar, dat bepaalde producten niet meer in NL mogen worden aangeboden als er geen Nederlandstalig prospectus is. Weet niet of dat voor deze geldt, maar dat was bv wel het geval bij VTI en VXUS, ook van Vanguard.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.