Energieprijzen stijgen: hoe kun je hier positief mee omgaan?

De energieprijzen stijgen de komende jaren flink. Ontdek in dit artikel 7 waardevolle tips om je energieverbruik te beperken én waarom dit goed is voor meer dan alleen je portemonnee.

Je hebt het vast al gehoord: de energieprijzen gaan de komende jaren flink omhoog. Dat is natuurlijk niet bepaald het nieuws waar we op zaten te wachten. Maar zoals ik altijd zeg: het gaat er niet om wat er gebeurt, maar om hoe je ermee omgaat. En dat geldt ook voor stijgende energieprijzen. Ik heb zelf in de afgelopen jaren veel geleerd over hoe ik mijn energieverbruik kan beperken, en dat heeft me niet alleen geld bespaard, maar eigenlijk ook een heel goed gevoel gegeven. Hier deel ik daar meer over, plus 7 waardevolle tips om je energieverbruik te beperken. Niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu én je bewustzijn.

Hoe zit het met die stijgende energieprijzen?

De stijgende energieprijzen worden onder andere veroorzaakt door het invoedingstarief, schaarste aan fossiele brandstoffen en de kosten van de overgang naar duurzamere energiebronnen. En we gingen dit jaar natuurlijk al een stukje omhoog door het wegvallen van het prijsplafond. De verwachting is dat deze prijsstijgingen de komende jaren zullen aanhouden. Gelukkig kun je natuurlijk best het een en ander doen om de hoogte van je energierekening te verlagen, en dat begint bij bewustwording. Ik merkte zelf dat toen ik eenmaal begon met bewuster omgaan met energie, het al snel niet meer alleen om besparen ging. Hoewel dat natuurlijk een fijne bijkomstigheid was 😉

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

7 tips om je energieverbruik te beperken (en meer dan alleen je portemonnee te helpen!)

  1. Gebruik energiezuinige apparaten
    Ik dacht eerst dat het vooral marketing was, maar het verschil is echt merkbaar. Vervang oude apparaten door energiezuinige varianten met een hoog energielabel (A++ of A+++). Toen ik mijn vrieskast verving, merkte ik direct een daling in mijn energieverbruik. Het is een investering, maar eentje die zich snel terugbetaalt!
  2. Isolatie, isolatie, isolatie!
    Een goed geïsoleerd huis verliest minder warmte, wat betekent dat je minder hoeft te stoken. Wij hebben een tijdje terug de gevel (opnieuw) geïsoleerd, evenals de vloer, en merkten meteen verschil in de wintermaanden. Kleine aanpassingen zoals tochtstrips, radiatorfolie, gordijnen en vloerkleden kunnen ook al helpen. Minder kou betekent minder stoken én meer comfort in huis.
  3. Maak optimaal gebruik van de zon
    Heb je ramen op het zuiden? Gebruik de zon om je huis op te warmen. Trek de gordijnen open op zonnige dagen en laat de natuurlijke warmte binnen. Dit scheelt op je verwarmingskosten en het is nog gratis ook! Ook zonnepanelen zijn een overweging waard als je echt je energieverbruik wilt verduurzamen. Wij hebben er onlangs zelfs drie bij laten plaatsen.
  4. Slim omgaan met verlichting
    LED-verlichting is een simpele, maar effectieve manier om je energieverbruik te verlagen. Toen ik overstapte van traditionele lampen naar LED, zag ik een flink verschil op mijn energierekening. Vergeet ook niet om lampen uit te doen als je een kamer verlaat – het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar het is zo’n gewoonte om dit te vergeten.
  5. Gebruik andere verwarmingsbronnen
    Sinds wij zonnepanelen hebben, verwarmen we ook wat meer op stroom. Via zo’n convectorkacheltje, maar sinds kort ook met een soort infraroodpaneel. Op afstand bestuurbaar via een app, dus als je wilt kun je ‘m zelfs vanuit je bed of vanuit de auto al aanzetten, zodat het bij aankomst in de woonkamer lekker warm is.
  6. Kook bewust
    Gebruik een deksel op de pan wanneer je kookt, zet de vaatwasser op de eco-stand en kook met restwarmte door je kookplaat eerder uit te zetten. Het lijken kleine aanpassingen, maar alle beetjes helpen. Hoewel koken maar goed schijnt te zijn voor zo’n 5 procent van je gasverbruik, telt alles mee.
  7. Droog je was buiten
    Ik ben er zelf ook schuldig aan: de droger gebruiken terwijl het eigenlijk niet nodig is. Oké, het is gewoon honderd keer sneller en makkelijker voor handdoeken, maar toch. Droog je was liever zoveel mogelijk buiten of binnen op een rekje. Dit scheelt niet alleen energie, maar je spullen gaan er ook langer mee door. Win-win!

Waarom energie besparen meer is dan alleen besparen

Energie besparen draait niet alleen om het verlagen van je rekening. Het is een manier om bewust te worden van je eigen impact op de wereld om je heen. Door minder energie te verbruiken, draag je bij aan een schoner milieu en help je mee om de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Daarnaast geeft het een goed gevoel om te weten dat je actief bezig bent met een duurzamere toekomst – en dat je tegelijkertijd meer grip krijgt op je eigen uitgaven.

Het mooie van deze tips is dat ze niet alleen helpen om de energiekosten te drukken, maar dat je ook je steentje bijdraagt aan een betere wereld. En ik moet zeggen; dat is wel iets waar ik meer mee bezig ben nu ik een kleine heb en ook wel eens nadenk over hoe de wereld eruit ziet als zij straks groot is.

Kosten, maar ook kansen

Stijgende energieprijzen zijn niet ideaal, maar je kunt er natuurlijk ook proberen een positieve draai aan te geven. Naast dat je gewoon zeker moet gaan voor de laagste tarieven, ga je bewust omgaan met energie niet alleen merken in je portemonnee, maar ook in de wereld waarin je leeft. Best prima, toch?

Heb jij nog goede tips om energie te besparen? Deel ze vooral, ik ben benieuwd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.