Iedereen kan sparen

Iedereen kan sparen

Een vriendin van mij verbaast zich wel eens over mijn mogelijkheid om te sparen. In veel gevallen wordt dat, helaas, ook weer gekoppeld aan mijn mogelijkheid om geld te verdienen. Best jammer, want ik vind: iedereen kan sparen. Vaak is het juist geen kwestie van niet kunnen, maar niet (graag genoeg) willen. Lees maar eens rond op allerlei consuminder-/bespaarblogs: hoeveel mensen zijn in de eerste instantie niet met consuminderen begonnen, omdat ze flinke schulden hadden? Dat zijn dezelfde mensen die nu regelmatig een mooie spaarmeter plaatsen! Ik heb een paar tegenwerpingen van mensen die, naar eigen zeggen, niet kunnen sparen op een rijtje gezet en probeer ze hier eveneens op andere gedachten te brengen, kijken of het lukt!

1. Ik kan niet sparen (want ik verdien niet genoeg/mijn kosten zijn te hoog)

Het kan zijn dat je hoge kosten hebt en daar eerst niet onderuit kunt. Denk aan een dure auto, terwijl inruilen nog duurder is en je de auto wel nodig hebt voor je werk, om maar een voorbeeld te noemen. Ook kosten als zorgverzekering, huis en vaste lasten, kun je vaak niet onderuit. Maar ben je wel eens gaan zitten om je kosten in kaart te brengen? Open je rekeningafschriften een keer wél en pak er bijvoorbeeld 6 maanden bij. Maak een Excel bestand waarin je de vaste kosten noteert.

Noteer ook al je inkomen en kijk hoeveel geld er over blijft. En tel dan nu eens op wat je uitgeeft aan kleding, boeken, cd’s, films, e.d. Ik denk dat je nog versteld zult staan over het bedrag dat hier maandelijks naar toe gaat. Je hébt dus wel geld om te sparen, maar je geeft het liever uit. Prima, maar dat is een keuze. Het is niet zo dat je het niet kúnt sparen.

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren

2. Ik hoef niet te sparen, want lenen is veel voordeliger. En straks heb ik een goede baan, dan betaal ik alles zo even af (studenten…)

Lenen is nooit voordelig, je betaalt altijd rente. Je betaalt dus altijd meer dan je hebt gekregen. En voor wat betreft die goede baan: als je daar al een garantie op denkt te hebben, denk je dan niet dat je – zodra je die baan hebt – je geld liever uitgeeft aan een eigen huisje, misschien wel een autootje, een professionele garderobe of een nieuwe wasmachine? En als je géén goede baan krijgt en je steeds het minimum af kunt lossen, dan wordt jouw schuld na 15 jaar inderdaad kwijtgescholden, maar wie denk je dat daar dan voor opdraait? Waarschijnlijk je eigen kinderen.

3. Ik heb nooit wat over

Nee, ik ook niet! Sparen is ook geen sluitpost, je moet ermee beginnen! Zet direct als je salaris binnen is minimaal 10% apart op je spaarrekening. Zelf spaar ik bijvoorbeeld ook al het geld dat ik binnenkrijg via Marktplaats-/Bol-verkopen, klikprogramma’s, enzovoorts. Je kunt voor jezelf gemakkelijk een spaarplan maken met daarin een overzicht van welk geld je wanneer naar je spaarrekening doet. Zet er direct een tabelletje bij waarin de bedragen worden opgeteld en je ziet je geld groeien.

Lees ook: Automatisch sparen is slim sparen

4. Sparen is voor mij niet nodig (mijn familie/wederhelft/vrienden hebben genoeg en ik heb zelf niet zoveel nodig)

Toen ik deze hoorde, was ik echt even flabbergasted. Sparen is altijd nodig, tenzij je zoveel geld hebt, dat je nooit meer hoeft te werken en dat je tot je dood alles kunt doen wat je wilt. En iets zegt me, dat jij nog niet zo ver bent. Als je zelf spaart voor jouw doelen, wensen of eventuele problemen, dan neem je je eigen verantwoordelijkheid, zoals het hoort. Want denk je echt dat anderen staan te springen om jou financieel bij te staan? Of beter gezegd: wil je dat je met je handje omhoog bij iemand langs moet gaan?

Misschien heb je een goede baan en krijg je elke maand een mooi salaris, maar dat kan van de ene op de andere maand over zijn. En dan? Heb je dan een kleine buffer zodat je jezelf direct kunt redden? Of heb je alles uitgegeven aan je nieuwe cd-collectie of die mooie (maar erg dure) verzameling tassen? Ja, verkopen kan altijd, maar dat levert lang niet zoveel op als je ervoor betaald hebt en je moet maar zien dat je het kwijtraakt.

Nogmaals, het is niet mijn bedoeling om mensen voor het hoofd te stoten met dit stukje, maar het is wel een oproep om eens een keer eerlijk naar je eigen situatie te kijken. Als je niet wilt sparen, oké. Maar doe niet of je het niet kunt, terwijl talloze bijstandsmoeders met kinderen er wél in slagen om elke maand wat opzij te zetten, al is het maar een tientje. Wees gewoon eerlijk en zeg dat je er geen zin in hebt!

(En voor wie zich afvraagt waar ik me druk over maak: ik heb in het verleden maar al te vaak gezien dat de niet-spaarders in geval van problemen maar vrolijk naar de wel-spaarders keken. Die moesten het maar oplossen, want zij hadden wél geld en zij hadden wél de mogelijkheid om te sparen. Maar zo is/werkt het natuurlijk niet!)

Komen jullie dit soort mensen/kulargumenten ook wel eens tegen en zo ja, wat doe je er mee/aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ja hoor, die ken ik ook. Niet sparen, maar vrolijk zich in de schulden steken en dan aankloppen bij iemand met spaargeld. Heel ergelijk! Gr. LZV

 2. Ik ken ook genoeg mensen die altijd klagen, dat ze niets over houden. Ze hebben allerlei spullen nodig, omdat die aan vervanging toe zijn. Krijgen ze een keer extra geld, bv vakantiegeld, gaan ze op vakantie. En geven rustig 1500,– uit. Want vakantiegeld is er om op vakantie te gaan. En na de vakantie klagen, dat ze op het salaris zitten te wachten, want ze hebben geen geld meer. Mag ik van jou wat lenen, word er dan gezegd. Jij hebt toch spaargeld. Arghhh……. Ik ben NIET andermans spaarpot!

  Groetjes Puk

 3. Ik maak me niet druk om mensen die niet willen of zeggen dat ze niet kunnen sparen, of in mijn ogen veel uitgeven aan onnodige dingen. Het is hun geld, moeten ze zelf weten denk ik dan. Het is gewoon niet mijn probleem (beetje hard misschien). Ik zit wel eerder op de preekstoel als het gaat over wel of niet biologisch enzo, maar daar heb ik al over geblogd. 😉

  Ik dacht trouwens ook eerst zoals in punt 1, ik verdien toch te weinig om te kunnen sparen. Totdat ik alles op een rijtje ging zetten en het viel hartstikke mee! Sindsdien spaar ik wel elke maand.

 4. Je hoort idd veel mensen klagen dat ze niks meer over houden aan het einde van hun salaris. Wel moeten ze altijd het nieuwste mobieltje, dure kleding enzo hebben. Iedereen moet zelf weten hoe ze het doen.
  Als mijn salaris is gestort dan betaal ik eerst mezelf uit (lees stort m'n vooraf vastgestelde spaarbedragen naar de daarvoor bestemde spaarrekeningen) en de rest is voor de vaste lasten en de leuke dingen, daar moet ik het mee doen en op is op!! Leuke blog heb je! Ik ga je volgen!

 5. ja ik zie dat ook om me heen, wij doen het eigelijk zo, man verdiend 2585 euro netto, vaste lasten zijn 2000 best veel dus in verhouding, de 15e krijgen we van de belasting 223 euro van de belasting dit is gebaseerd op ons vorige huis hier komen wij van rond. het lijkt nog best veel maar vind het toch opletten met 4 kinderen, alle kleding kopen we van de kinderbijslag. en het restant belastingteruggave sparen wij dus bij de belastingdienst, dit krijgen we eenmaal per jaar terug ongeveer 4800 euro plus de rente, verder sparen wij de spaarloon die aan het einde van het jaar gestort word en vakantiegeld en evt. bonus zo sparen we toch rond de 10.000 per jaar en niemand snapt hoe we dat kunnen, maargoed ik vind dat iedereen om ons heen veels te vaak in de stad komt (dat kost ALTIJD geld) en geven veel aan boodschappen uit. Leuke log blijf ik zeker volgen, succes met consuminderen..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.