Nog even over die energiekosten…

timlewisnl, Flickr.com

Ik blijf nog heel even in de energiekosten zitten. Natuurlijk ben ik pas veel te kort van alles aan het bijhouden om echt conclusies te kunnen trekken, maar er blijven grofweg twee dingen die je kunt doen om je energiekosten te drukken: de goedkoopste aanbieder zoeken (daarvoor kunnen vergelijkingssites handig zijn, zoals ik gisteren schreef) en je verbruik verminderen.

Dat laatste komt ook met bepaalde beperkingen; als je een groot, vrijstaand huis op de vlakte hebt, verbruik je standaard gewoon meer dan wanneer je van stadsverwarming in een flat kunt genieten. Als je een gezin van zes personen heb, verbruik je meer dan wanneer je alleen op jezelf hoeft te letten. Eerder deze week schreef ik al over mijn verbruik over de afgelopen 10 dagen en werd ik getriggerd door een opmerking van E.metkids en Anoniem: waarom gaat de verwarming ’s nachts niet lager dan 15 graden?

Ik dacht dat dat niet zoveel uit zou maken, want overdag blijft het (tenminste in de ruimte waar de thermostaat hangt) lekker warm door de pelletkachel en ’s nachts kan nog wel even op die warmte geteerd worden, waardoor de verwarming echt niet steeds aan zal slaan, zeker niet nu het nog niet zo koud is. Maar goed: je kunt een hoop roepen, maar ik test het liever ook even. En verrek: tussen vandaag en gisteren heb ik nog geen eens een hele kuub verbruikt, omdat ik de thermostaat ’s avonds netjes op 10 gezet heb (en niet hoefde te koken, maar ik kan me niet voorstellen dat dat kuubs tegelijk verbruikt). Hij slaat dus blijkbaar ’s nachts best een aantal keer aan. Vanwege de afstand naar de slaapkamer hoor ik dat niet en ik merk het eigenlijk alleen op de rekening. Want stel dat hij elke nacht (met een héél voorzichtige schatting) 3 kuub verbruikt, dan is dat over een periode van zo’n 3 maanden toch weer 100 kuub. Prima als je ervan kunt genieten, maar zonde als je op dat moment toch heerlijk warm in je bedje ligt.

Uitzetten gaat me wat te ver, hier zijn in het verleden de leidingen al meerdere keren bevroren en als er iets is dat ik kan doen om dat te voorkomen, zal ik het niet nalaten. Voorlopig kijk ik het in ieder geval even op deze manier aan en hoop ik bijvoorbeeld over een maand een nog beter beeld te hebben van deze kleine aanpassing. Ik vraag me nu wel even af wanneer ik hem weer op 15 zal draaien (dat is met de pelletkachel even mijn dagstand)…

Kennen jullie nog leuke manieren om energie te besparen, zonder dat je daarmee inlevert op comfort (of misbruik maakt van een ander)?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Er valt ook nog veel af te stellen in de CV-ketel zelf. Hoe hoog zet je de temperatuur van het water? Hoe lang laat je de pomp aan na het verwarmen? Als het vriest kan je het op 10 graden zetten en 24 uur per dag pompen heb ik wel eens gelezen. Kost stroom, minder tot geen kans op bevriezen is me verteld en maar weinig gas. Het goed instellen van de radiatoren kan helpen. En vergeet het onderhoud/schoonmaken van de CV niet. Een schone CV heeft een hogere opbrengt (weet ik uit de tijd dat ik nog huurde en moest zeuren om onderhoud van CV). Groeten,

 2. Quote :

  Dat laatste komt ook met bepaalde beperkingen; als je een groot, vrijstaand huis op de vlakte hebt, verbruik je standaard gewoon meer dan wanneer je van stadsverwarming in een flat kunt genieten. Als je een gezin van zes personen heb, verbruik je meer dan wanneer je alleen op jezelf hoeft te letten.

  In beide gevallen hoeft dat niet vaak is stadsverwarming factor 4 dus erg duur verwarmen zelf meegemaakt betaaleden toen met zijn tweeën meer dan nu met 6 personen en wonen ook nog eens 3x zo groot.

  Ook personen doet er niet veel toe qua stoken ik denk dat weinig woningen hier in de buurt aan onze stookcijfers kan komen ook niet die alleenstaande buurman die 4 maanden naar Turkije gaat.

  En dat heeft te maken met wat Ellen1979 hierboven ook al verteld met optimalisatie van je hr ketel te maken.

  Zal voorbeeld geven hoe wij de boel hier hebben ingeregeld hebben en is echt woning gebonden.

  Tapwater hebben wij hier op 65 graden staan i.v.m. hotfill wasmachine/vaatwasser.

  CV staat hier op slechts 50 graden en ketelvermogen is teruggeschroefd naar slecht 30% dat is verwarmen met slecht 8,5 kw op 7 radiatoren(allemaal waterzijdig ingeregeld d.m.v. voetventielen) en zo krijgen wij huis goed warm tegen minimale kosten.

  Pompsnelheid is op laagste stand gezet en nadraaittijd is verhoogt naar 8 minuten en dat lijkt veel maar hier veel dubbele hoge radiatoren en die houden lang hun warmte vast van daar. Zo stoken wij lage temperatuur met een juiste delta van 20 graden dus water wordt pas verwarm als het minimaal 30 graden is of lager 🙂

  Wat haalt dat nu uit wat wij gedaan hebben?

  We zijn van 1000 m3 gasverbruik naar vorig jaar record slechts 489 M3 gasverbruik dus ruim een halvering 🙂

  Woning is uit 2009 van 125 M2 en wonen met 6 personen hier.

  1. Hebben jullie er iemand bij gehad die daarbij heeft geholpen? Ik kom er namelijk zelf niet goed uit en een echte expert kunnen we nog niet vinden (wel mensen die zich expert vinden maar uiteindelijk met niets komen). Tips?

  2. Dat vraag ik me ook wel even af. Voor zover ik weet heb ik 1 ketel en die doet tapwater en verwarming. Dus ik loop zelf al stuk op de ene temperatuur voor het ene en de andere temperatuur voor het andere. Ik heb er hier ook al eens iemand bij gehad, die eigenlijk niet verder kwam dan: ja, je kunt het beste gewoon vier ketels en vier thermostaten hebben, want dan kun je het apart regelen. Ja :/

  3. Hier hebben wij ook een ketel 🙂 maar een ketel heeft veel instelmogelijkheden. Als je enkel radiatoren hebt is best zelf goed te doen, ik heb zelf gedaan aan de hand van info op het internet dus veel lezen echt weten hoe alles werkt en weten hoeveel watt een radiator is etc.

   Dus eerst kijken hoeveel ruimtes je verwarm en dus aantal vermogen radiotoren berekend en zo ketel vermogen. Maar ook warmteverlies van woning is belangrijk.

   Bij LLMM moet je uiteraard ook pelletkachel meenemen in berekening.

   Een goed bedrijf is :

 3. Wij hebben veeeeel dekentjes op de bank liggen voor 's avonds, en 's nachts gaat de thermostaat naar 10 graden, zeker nu het (nog) niet vriest. Als het vriest blijft hij ietsje hoger staan. Niet omdat ik bang ben voor de leidingen, maar omdat ik niet 's nachts in een ijskoud huis wil rondstappen, als bv de dochters weer eens aan het spoken zijn 🙂

  Onze HR+-ketel heeft een stand dat je zowel water als cv kunt verwarmen, alleen water kunt verwarmen (voor de zomer), en een vakantiestand. Die gebruiken we zodra we langer dan een dag weg zijn.

  Siebrie

 4. 'k Zet standaard de thermostaat 's nachts op 5 graden, da's genoeg om geen bevroren leidingen te krijgen en daarmee slaat de ketel zeker niet aan zolang het boven die temperatuur blijft,
  groet

 5. Op earlyretirementextreme.com gaat het ook over dit vraagstuk… wat is comfort? Wennen aan een lagere temperatuur is zo gedaan, Hoewel het lastig is als je veel zit denk ik, zoals jij. Door koud te douchen en niet gelijk je winterjas in te schieten als het onder de 15 graden komt hard je jezelf tegen kou en dat is naar mijn mening echt veel comfortabeler dan een winter lang blauwbekken als het onder de 20 graden is.

  Het is hier nu 17 graden, kachel staan alweer een hele tijd uit. Het is dat de manlief verwend is met de hele dag op een warm kantoor en in een warme auto, dat ik m af en toe aan moet gooien.

 6. Dat van het instellen van de ketel, ga ik hier ook eens voorleggen. Als daar zoveel uit te halen is, is het zeker de moeite waard ons daar in te verdiepen.

  1. Hier idem dito. Na half 11 's avonds gaat onze cv op nachtstand (15C), lager kan ik 'm niet instellen. Maar 's morgens is het hier op z'n minst 16C daar waar de thermostaat hangt. De cv slaat 's nachts nooit aan want dat hoor ik namelijk vanuit onze slaapkamer.

  2. Hier op 10/12 graden maar het wordt hier ook nooit kouder dan 16 graden, en dat is warm genoeg om te slapen.

   Maar straks kunnen we verwarming goed testen want de kou komt eraan 🙂

  3. Is het niet zo dat je 'sochtends nooit veel minder dan 16°C zal zien als je hem op 15°C instelt, betekent dit toch dat de verwarming aanslaat telkens hij net onder de 15°C zakt, dan is het snel weer 16°C als hij aanslaat. En eigenlijk weet je niet hoe vaak hij 's nachts aanslaat, maar je kan er wel prat op gaan dat je een temperatuur van om en bij de 16°C aantreft 's ochtends als het afgesteld is op 15°C. Enkel een test met volledig uit kan je hieromtrent uitsluitsel geven, denk ik

  4. Terechte opmerking, Jasmijn! Ik heb gisterenavond om 21u de thermostaat op 10 gedraaid; vanochtend om 7 uur was het nog steeds 16.5 graden. En dat terwijl het vannacht onder de 5 graden buiten was. Dus óf ons huis is erg goed geïsoleerd, óf onze thermostaat werkt voor geen meter;-)

  5. Als ik hem op 15 zet, dan staat hij 's morgens op 15. Hij slaat alleen aan om hem op 15 te houden. Nu heb ik hem op 10 (omdat hij op zich van mij 's nachts natuurlijk niet aan hoeft te slaan) en is het 's morgens toch al snel 14-14,5. Hoe snel de temperatuur daalt hangt natuurlijk helemaal samen met hoe hoog je het de avond ervoor gestookt hebt en hoe goed je huis geïsoleerd is. Het gaat niet in 1 nacht naar 10 en je ketel verwarmt alleen, die koelt de boel niet af. Maar als je huis wat minder geïsoleerd is en je hebt hem 's nachts op 15, dan kan hij wel degelijk na een nacht weer terug komen op 15.

 7. Het blijft geven en nemen bij ons. Wanneer manlief thuis is gaat de cv steevast naar 20C, dat vind ik veel te warm maar ik ga daar echt geen ruzie overmaken. Het is echt niet gezellig wanneer iemand het telkens koud heeft. Wij hebben ook nog wat slagen te maken wat isoleren betreft, maar dat geld ervoor schudt ik ook niet uit mijn mouw.
  Wel fijn zeg, dat je je pelletkachel al hebt. Hoe bevalt ie?

 8. je kunt heel eenvoudig je leidingen isoleren dat voorkomt bevriezen al voor een heel groot stuk.
  En die isolatiebuis is ook nog eens heel handig voor allerlei andere dingen: surprises, tochtstrip, deurbeschermer

 9. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me er niet zo mee bezig hou! Ik let er op dat er geen lampen aan zijn waar niemand is, dat er niet overmatig gestookt wordt en dat er geen kraan blijft lopen. Maar dat doe ik mijn hele leven al. Ik denk niet dat ik het zuiniger kan of wil…
  Ik wens je een heerlijke avond,
  Lieve groet,
  Mirjam

  1. Nee, het gros in Nederland heeft er ook geen benul van en daarom worden er miljoenen M3 gas verspilt door een niet juist ingeregelde hr/cv

 10. Ik heb een cv met klein tapwater boilertje. Die boiler houdt continu een beetje heet water heet zodat je steeds warm tapwater hebt.
  Maar ik zet die boiler smorgens na het douchen uit. Het water in de boiler blijft warm genoeg om af en toe je handen te wassen, een schoonmaaksopje te maken of een afwasje te doen.
  En als er een grote afwas is dan zet ik hem wel weer even aan(en daarna uit).
  Dit scheelt heel veel opwarmen dus gas en stroom en ik lever echt niet in op comfort.

  1. Een hr ketel heeft dat ook in de vorm van eco/comfort stand beide uit dat is het zuinigste dan maar 10 seconden langer wachten op warm water 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.