Wel of geen uitvaartverzekering? 6 argumenten

uitvaartverzekering

Ongeveer 4 van de 5 Nederlanders beschikt over een uitvaartverzekering. Een uitvaartverzekering dekt na het overlijden de kosten van je begrafenis of crematie. Buiten dat een uitvaart een afscheid is van de overleden persoon, vaak een erg emotionele gebeurtenis, kost een uitvaart ook gewoon veel geld. Een uitvaart kost in Nederland al snel 5.000 euro, en dan hebben we het over een simpele uitvaart. Gaan we kijken naar een uitvaart waarbij de overledene specifieke wensen had, dan gaat dit bedrag snel genoeg in de richting van de 10.000 euro. Reden genoeg om eens te kijken naar een uitvaartverzekering: waarom zou je die wel of niet afsluiten? Wij hebben 6 argumenten voor je op een rijtje gezet.

1 – Wel – Laat je nabestaanden niet stikken

Stel: Je hebt jezelf niet verzekerd en laat weinig geld na. Je nabestaanden zullen waardig afscheid van je willen nemen en dus een uitvaart voor je organiseren. Zoals aangegeven kost deze uitvaart al snel duizenden euro’s, een flinke kostenpost waar je nabestaanden mee worden opgezadeld.

2 – Niet – Er zijn alternatieven

Buiten jezelf verzekeren is het goed mogelijk om maandelijks geld opzij te leggen voor je uitvaart in het geval van overlijden. Lastig hiervan is wel een beetje hoeveel je dan opzij moet leggen. Niemand weet ten slotte wanneer hij of zij precies komt te overlijden.

En: je kunt zo’n uitvaart natuurlijk ook op een hele andere manier vormgeven.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

3 – Wel – Kinderen meeverzekerd

Kies je voor een uitvaartverzekering? Dan bieden de grote uitvaartverzekeraars je meestal de mogelijkheid om kinderen vanaf hun geboorte tot hun 18e gratis mee te verzekeren. Je moet er niet aan denken dat het nodig is, maar als het nodig is, is het wel prettig dat je je dan geen zorgen hoeft te maken over kosten.

4 – Niet – Je zit niet vast aan bepaalde uitvaartverzorgers

Sommige verzekeraars stellen de polis dusdanig op dat het alleen mogelijk is om bij zogeheten “franchisers” de begrafenis of crematie te regelen. Wil je volledige vrijheid? Kies voor een ander alternatief zodat je begraven of gecremeerd kan worden waar en hoe jij dat graag wil.

5 – Wel – Relatief goedkope verzekering, 0 risico

Voor een uitvaartverzekering betaal je in tegenstelling tot andere verzekeringen slechts enkele euro’s per maand. Dit is onder andere afhankelijk van je leeftijd. Omdat verzekeraars van jongere mensen langer premie ontvangen betaal je hoe ouder je bent meer.

6 – Niet – Chronische aandoening?

Heb je een chronische aandoening dan is de keuze al voor je gemaakt. Bijna alle verzekeraars nemen mensen met een chronische long- of hartkwaal niet eens aan. Zorg er in dat geval voor dat je uitvaart op een andere manier gedekt is.

Conclusie: wel of geen uitvaartverzekering

Zoals je kunt lezen zijn er een hoop voor en tegens om wel of geen uitvaartverzekering af te sluiten. De keuze is heel persoonlijk en hangt af van je situatie.

Zelf heb ik er tot nu toe altijd voor gekozen om geen uitvaartverzekering af te sluiten. Hoewel ik sowieso content zou zijn met een kartonnen IKEA-doos, staat er op mijn spaarrekening genoeg geld om iets anders te regelen. Bovendien komt er ook nog een flink bedrag vrij op het moment dat ik voor mijn 69e overlijd. En verandert mijn situatie in de tussentijd, dan kan ik altijd nog een andere keuze maken. Voor nu heb ik mezelf in ieder geval al heel wat jaren premie bespaard.

Wat zou jij doen, wel of geen uitvaartverzekering afsluiten? Of heb je er misschien al een en zo ja, waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Gelukkig stond ik vanaf mijn geboorte (let op kersverse ouders, de geboorte moet je wel doorgeven) al op de polis van mijn ouders. Die kon ik later overnemen. Lekker voordelig. Mijn echtgenoot had dat niet en is veel duurder uit.

 2. Ik ben niet verzekerd. Je kunt banksparen of geld brengen naar een uitcaartverzorger van jouw keuze. Een soort obligatielening. Een budget uitvaart is er al vanaf 1500 euro.
  Afgelopen week hoorde ik dat een bijstandsgerechtigde zonder familie van de bijstand begraven werd. Onduidelijk is de begrafenisdatum. Een vriend van deze overledene startte een facebookpagina. Tja.
  Wist je dat, wanneer je geld uitvaart polissen hebt die meer waard zijn dan, ik dacht 3000 euro, dat het meerdere eerst door jou geconsumeerd moet worden, wanneer je een uitkering hebt van de sociale dienst.
  Wist je dat de vermoorde juwelier in Den Haag een budgetbegrafenis had van 1500 euro. Ze liepen naar het graf, geen volgauto's, opgebaard in de zaak. Landelijk nieuws was deze uitvaart. Toch een respectvolle begrafenis geweest.

  1. 1500 vind ik erg weinig. Paar jaar geleden was vriend al 2200 kwijt voor crematie van zijn moeder. Was met 8 personen korte samenkomst in kleine intieme ruimte bij de begrafenisondernemer ipv aula, kopje koffie en dat was het. Geen rit ergens naartoe. Ben dus benieuwd waar die budgetbegrafenis zo laag gedaan kan worden.

 3. De bovenstaande bedragen kloppen aardig hoor.
  Zorgen dus dat je het hebt en houdt, of een verzekering afsluiten met keuze vrijheid.
  De ervaring is , als je veel zelf doet, ook goed voor het rouwproces, het evengoed een hoop geld kost.

  Siny

 4. Als je een beetje levensverzekering hebt, of een pensioensverzekering die uitkeert bij overlijden, dan is een uitvaartverzekering mijns insziens niet nodig. Moet je wel niet te veel schulden hebben natuurlijk…..

 5. Ik heb mijn wensen berekend en ben tot de conclusie gekomen dat daarvoor ong 7500 euro nodig is (begrafenis, crematie is goedkoper). 5000 daarvan wordt door de verzekering gedekt, en ik heb een royale spaarpot voor echte noodgevallen. Het kan dan wel mijn wens zijn dat mijn nabestaanden me afleggen en kisten later, maar ik wil hen financieel in staat stellen om andere keuzes te maken. De uitvaart is er voor de troost van de nabestaanden naar mijn mening.

 6. Zowel bij schoonouders als bij familie dichterbij was het allemaal niet afdoende om de begrafenis te dekken. En dan deden we niets raars! Voor mij een extra redden om me zeker niet duur te gaan verzekeren. Ik laat mensen niet berooid achter, want er is voldoende voor een (simple) begrafenis op de bufferrekening. Wij praten hier met regelmaat over en zo word het voor de nabestaanden ook minder beladen om het met "wat minder" te doen. Omdat dat zo duidelijk mijn wens is.

 7. Het is heel simpel, als je het zelf kan betalen heb je bijna geen enkele verzekering nodig.
  Zo niet, dan kan je verzekeren.

  Verzekeringen kosten altijd geld.
  De eerste jaren van de verzekering gaat bijna altijd op aan kosten van de verzekeringsmaatschappij.
  Gebouwen, personeel en winst.

 8. ik heb zelf wel een uitvaart verzekering en ben er eerlijk gezegd erg blij mee. Na 1 keer en uitvaart mee gemaakt te hebben verzorgd door een sociale dienst helemaal.
  marjolein

 9. ik heb wel een verzekering maar geen hoge en werd er door mijn verzekeringsmaatschappij meerdere malen op geattendeerd dat mijn verzekering van 5000 euro niet toereikend was en dan stuurden ze mij een lijst op van wat zij als noodzakelijke kosten zagen, advertenties , wil ik niet, 150 rouwkaarten ? zoveel mensen ken ik niet, bloemen? wil geen overdreven kransen , liever bloemen bij leven, volgautos ? nogmaals zoveel mensen komen er niet, hetzelfde geld dus voor koffie en broodjes, en ik wil een simpele kist en een crematie en wil graag verstrooid worden dus een steen en of urn is ook niet nodig, met andere woorden als je al dat soort zaken schrapt vallen veel kosten al weg en mocht er toch meer geld nodig zijn, dan staat er nog wel wat op mijn spaarrekening

 10. Wij zijn wel verzekerd, en onze jongste zoon is gratis meeverzekerd tot zijn 18e.(bij axxent)
  We betalen wel voor onze twee oudste kinderen, maar niet veel, voor ons vieren 12.90 per maand.
  Zo hoeven mijn nabestaanden in ieder geval geen zorgen hebben om geld
  Rita

 11. Ik werd een paar maanden geleden benaderd door Axent of ik post voortaan digitaal wilde ontvangen. Ik belde ze om te zeggen dat ik bij hen geen klant ben. Bleek ik een polis te hebben die was afgesloten door mijn vader toen ik vier was. Wist niemand meer iets van. Heb nu keurig polis ontvangen. Staat een vast bedrag op van ongeveer 1000 euro. Afkopen is duur, dus ik houd het maar aan. Best raar zo opeens. Groet, Em

 12. Hallo Lekker leven met Minder mijn man is voor
  7000 verzekerd en ik ook voor 7000.
  We zijn al jaren verzekerd.
  het is duur 16 euro per persoon maar daar kunnen
  we wel al onze wensen kenbaar maken.
  En ik vind het fijn dat mijn kinderen hier dus niet voor op draaien.

 13. misschien is een verzekering duurder dan zelf sparen,maar ben toch blij dat ik een verzekering heb, geen hoge,maar toch een bedrag wat beschikbaar is ,tenslotte weet je nooit hoe het loopt in het leven en misschien bestaat er een keer de noodzaak dat je geld nodig hebt en spreek je dan je spaargeld aan en blijkt dat er aan het einde van de rit geen geld meer is,met een verzekering heb je die kans niet en is er in ieder geval een bedrag beschikbaar zonder dat je anderen op kosten jaagt.

 14. Onzin. Ze laten me niet boven de grond staan. Bovendien vind ik een kartonnen doos prima, hoef ik geen bedroefdkijkendelangejassenmannen, preken, god noch duivel aangeroepen, geen cake met koffie of wat ook. Of een stuk marmer op m'n laatste rustplaats. Of een laatste rustplaats…. ashes to ashes…

  Sowieso wel een goed idee om te bedenken wat je wil als je dood bent want een begrafenisverzekering dekt vaak echt niet alle wensen.

  1. tja ,dat roep ik ook altijd,maar dan word mijn dochter boos, die zegt dan mama dat jij dat geen probleem vind snap ik ,jij bent er dan niet meer, maar ik wil toch wel graag fatsoenlijk afscheid van je kunnen nemen ook al is het op een simpele manier. een begrafenis is niet voor je zelf ,maar voor de mensen die achterblijven

 15. Wij hebben wel voor een verzekering gekozen bij Dela. De kinderen zijn niet gratis, maar wel heel goedkoop. Ik betaal voor 5 personen zo'n 30 euro per kwartaal.
  Ik weet dat je met een buffer een heel eind komt voor een uitvaart. Maar zoals al gezegd werd, je weet niet wanneer die komt. Vooral met 3 kinderen vind ik het een fijn idee om voor die kosten verzekerd te zijn. Wij moeten dan immers een buffer aanhouden voor 5 uitvaarten… Kleine kans dat ze allemaal tegelijk komen, maar mocht dit gebeuren vind ik het een fijn idee dat opa's en oma's, ooms en tantes zich daar niet druk over hoeven te maken. Als ik alleen zou zijn, zou ik eerder voor een buffer kiezen en duidelijk maken aan mijn omgeving dat ik geen dure uitvaart wens.

  Gr. Immy

 16. Ik heb heb in één mortuarium gewerkt 18 jaar.
  Wat heb ik veel gedoe mee gemaakt door niet verzekerde mensen!
  Als mensen wel spaargeld hadden kon de familie er niet zomaar bij dus moet familie voorschieten! soms was er geen geld en moest de sociale recherche ingeschakeld worden dan betaalde de gemeente uiteindelijk van ons belasting geld dus.
  Recent is de schoonvader van een vriendin overleden had geen rooie cent en geen verzekering , dat grapje heeft ze 5000 euro gekost en bedankt!
  Mijn advies gewoon verzekeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.