Eindafrekening energie

Dit jaar ben ik qua energieleverancier weer overgestapt. Niet omdat ik niet tevreden was, maar omdat dat op jaarbasis toch zo’n €200 zou schelen. Door die overstap kreeg ik wel redelijk vroeg mijn eindafrekening en dat was toch even slikken: ik moet nog dik €150 bij betalen. Dat is volgens mij (en volgens de gegevens die ik af en toe wel invulde op de verbruiksmanager) vooral te danken aan een ’te’ hoog stroomverbruik. Dat zat afgelopen jaar zo rond de 2700 kWh, best veel dus. Nu is het natuurlijk wel zo dat ik thuis werk en dus praktisch de hele dag stroom verbruik, maar toch. Komend jaar wil ik daar wel wat beter op gaan letten.

Ik had eerder al wat makkelijke maatregelen bedacht om dat te doen. Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik qua bewustzijn wel weer even een weg te gaan heb (wat is dat toch, dat het soms wel onmogelijk lijkt om je op meerdere goede dingen tegelijk te richten!), maar dit motiveert wel. Mijn voorschot is de komende tijd bij mijn nieuwe leverancier een paar euro hoger en met de bonus die ik daar aan het einde van het jaar krijg, zou ik wel goedkoper uit moeten zijn. Over 2014 heeft energie me €830,47 gekost, dus als het goed is kan ik dat over een jaar gewoon vergelijken met een – hopelijk lager – bedrag. Overigens is dit natuurlijk al een stuk beter dan de zo’n €2500 die eerder wel op de jaarlijkse energierekening stond.

Heb jij je eindafrekening voor 2014 al gehad? En viel het mee of tegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. We krijgen die in maart of april volgens mij. af en toe kijk ik online of we nog steeds minder verbruiken dan we betalen (ik krijg gaat wat geld terug :p psychisch dingetje.. ) we zitten er nog onder dus krijgen terug 🙂 maar wij betalen 140 per maand.. ik werk ook vanuit huis. dus gebruiken vaak de waterkoker, magnetron, tv (ook voor radio) laders voor laptop, telefoon en tablet etc..

 2. Wij verbruikten iets minder dan 2400 kwh, met 3 personen en een logeerkind. Op zich prima, afgezet tegen het Nederlands gemiddelde. Maar ik ben niet gemiddeld en zou nog best graag lager willen! Maar hier lijkt de rek er uit, na de standaard besparingen van nergens lampen laten branden, water koken voor in de thermoskan, zodat je de hele dag water hebt voor thee, volle wasmachines draaien etc. Ik wil ook gewoon leven in huis en niet chagerijnig worden als dochter langer achter haar laptop zit voor studie.

 3. Jep, 1114 kw minder verbruikt door erop te letten 🙂 Gas ook, 387 minder 🙂
  Nog steeds 3273 kw elektra verbruikt, dat dan weer wel… met 3 volwassenen, en altijd wel iemand thuis. Maar het viel me dus zeker mee!

 4. Veel teruggekregen,maar ook veel stekkers die eruit zijn als apparaten niet gebruikt worden. Bv tv en zenderkastje verbruiken ook energie in de standby(uit bestaat niet eens!) Die gaan hier dus helemaal uit met een tussenstekker met aan/uit-knop. Nergens voor nodig dat dat verbruik sluipt.
  De magnetron zit op een aan/uit schakelaar, dat tijdklokje heb ik niet nodig en bij geen gebruik,verbruikt die nu ook geen stroom.
  Kleine dingen, maar het helpt wel de rekening naar beneden te krijgen.

 5. Wij hadden 7 jaar een pelletkachel en die verbruikt best wat elektriciteit! Kan echt daar aan liggen.
  Als je zou uitmeten, zie je bijvoorbeeld een groot verschil tussen de momenten dat hij opwarmt en de momenten dat hij gewoon warm houdt. Hebben wij ooit gedaan. En we waren serieus geschrokken. Maar we hadden het wel lekker warm 🙂

  Ramona

 6. Ik ben dit jaar voor het eerst overgestapt, omdat we een nieuwe TV mochten uitzoeken van mijn vader en die vreselijke m.markt net samen met deze energieleverancier een leuke aanbieding had. De tarieven bij de nieuwe zijn iets lager. We hebben voor 3 jaar vast getekend, maar ik werd na 1,5 maand gebeld door de oude leverancier die ons volgend jaar weer terug wil hebben en overstap boetes op zich gaat nemenen na een jaar hoeft dat welkomstcadeau ook niet meer terugbetaald re worden. Ze bellen dus eind van het jaar of begin 2016 terug 🙂
  In januari dus ook de eindafrekening over de periode half mei – 31 december en 277 terug. Niet alleen, omdat er natuurlijk geen winter bij zat (jaar ervoor ook veel terug), maar ook,omdat we zeer bewust bezig zijn. Ik kan geen getallen produceren zo, maar ik weet dat we met 5 personen (3 kids tussen 7 en 11 jaar en 2 volwassenen) weinig verbruik hebben. Maandbedrag is al 2 jaar 145 euro, vorig jaar een tijdje zelfs maar 126 euro. Nieuwe leverancier was erg verbaasd! En dan ben ik dus ook hele dagen thuis.
  Groetjes, Ilse

 7. We stapten eigenlijk alleen over vanwege de prijs. Groene energie vonden we ook wel belangrijker worden waardoor we daar nu ook voor kiezen. Maar je kan inderdaad ook zelf heel wat doen met besparen in huis.

  De grootste besparing is de energie die je natuurlijk helemaal niet verbruikt. Want je betaalt tegenwoordig meer belasting over je energie dan dat je voor de energie zelf moet betalen aan de leverancier. We lijken in Nederland wel helemaal doorgeslagen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.