Vakantie: hoe zit het met de kosten?

vakantie-kosten

Aan op vakantie gaan hangt een prijskaartje, ook als het een goede aanbieding is. Omdat het deze keer toch wat onverwachter was, was het vakantiebudget ook wat beperkter. Gelukkig bleek dat in de praktijk helemaal niet erg, want met z’n tweeën op vakantie gaan is veel goedkoper dan in je eentje. Je kunt veel meer kosten op vakantie delen, zoals de huurauto, de brandstof, de overnachtingen, enzovoorts. Vorig jaar was ik daar zelf behoorlijk wat geld aan kwijt, nu viel dat – in verhouding – dus mee.

Wat mocht de vakantie kosten…

Ik had vooraf gekeken wat er nog op de vakantierekening stond en heb dat een beetje als uitgangspunt genomen. Het mocht in principe op, maar liever niet. Ik heb nog niet helemaal alles op een rijtje, maar volgens mij moet het wel redelijk uitkomen. Misschien houd ik zelfs nog wel wat over!

Dat zou mooi zijn; het begin van een nieuw potje is nooit weg, zeker niet nu het sparen voor een volgende vakantie even een maand of wat op een lager pitje staat.

Overigens heb ik wel even een onderverdeling gemaakt van waar ik ongeveer hoeveel aan kwijt mocht zijn. Want een vakantie bestaat vaak uit verschillende soorten kosten; reis- en verblijf, verzekeringen, eten en drinken, enzovoorts!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En wat heeft het gekost…

Volgens mij hebben we het over het algemeen best netjes gedaan; als ik alles behalve echt persoonlijke uitgaven + de vliegreis optel, dan komen we uit op zo’n 100 tot 110 euro per dag, per persoon.

Dat is dan inclusief auto, overnachting, brandstof, parkeren, toegang tot parken/activiteiten en natuurlijk eten. Op zich vind ik dat nog best veel klinken, maar aan de andere kant: een overnachting is per persoon al snel tussen de 40 en 50 euro, de auto kost per dag zonder brandstof ook zo’n 10 euro per persoon en dingen als parkeerkosten liepen ook af en toe hoog op.

De komende dagen zal ik het allemaal even wat beter op een rijtje zetten, hopelijk blijft de positieve indruk dan ook wat bestaan. Hoewel ik ontzettend genoten heb van de trip, is het natuurlijk niet de bedoeling dat hij met een kater eindigt 🙂

Wat vinden jullie een redelijk bedrag om per dag te besteden aan een vakantie? En wat neem je daar dan wel of niet in mee?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Hangt er vanaf waar ik naar toe ga. Budget voor fietsvakantie ligt stuk lager dan budget voor stedentripje. Waar ben je geweest? de autohuur valt heel erg mee?

  1. Ja, daar hangt het natuurlijk ook vanaf! Ik ben in Amerika geweest en de prijzen liggen daar wel redelijk op 'ons' niveau. De autohuur was vrijwel gratis, we hebben alleen moeten betalen voor een upgrade zodat we ook navigatie hadden. Dat was dus inderdaad een stevige meevaller, want vorig jaar betaalde ik ongeveer €500 voor een auto, en dat was lang niet zo'n groot exemplaar als we nu hadden!

 2. Een midweek voor 275,- Benzine is gratis, het eten moet nog betaald/gehaald. Als ik uit ga van veel luxe in boodschappen/uitjes, komen we op maximaal (!!) 150,- erbij. Da's dus 425,- voor een vakantie voor 2 volwassenen en een hond. Meer dan dit kan/hoeft niet. Het is 4 jaar geleden dat we voor 't laatst weg waren. Dit voelt dus al heel luxe! We gaan in Juni.

 3. Gemiddeld kom ik op 40-50 euro per dag.
  Soms heel low budget kamperen bij de boer, en soms wat luxer kamperen of een stedentrip of een last-minute huisje.
  Ik vind het leuk om regelmatig een weekend of langer weg te gaan, maar vind het een sport om het te doen van het vakantiegeld. Het vakantiegeld is dus mijn budget voor vakanties.

 4. Wij gaan van de zomer (hoogseizoen helaas) twee weken naar Kreta. Redelijk budget EUR 2450 voor 4 personen. We hebben daar een appartement op een goede centrale plek nabij Chania. Per dag reken ik EUR 100. Hiervan kun je goed komen. Koken doen we niet, maar we zitten ook niet de hele dag op terrasjes. Daar komt meestal nog wat geld bij voor het huren van een auto. (ongeveer EUR 150 voor drie dagen). Het totale bedrag voor een vakantie komt uit rond de EUR 4000. Dat past mooi binnen ons totale vakantiegeld er blijft dan nog een restje over om te sparen. We genieten enorm van die weken en kijken er naar uit.
  Daarnaast gaan we af en toe een weekend met vrienden of ouders weg en met de kerst een weekje naar Landal.
  Man heeft een drukke verantwoordelijke baan en dan is vakantie onontbeerlijk.
  Nic

  1. Geniet ervan! In het hoogseizoen ben je vaak inderdaad al meer kwijt aan de 'standaard' dingen, zoals reis en verblijf. Maar als dat de enige optie is die je hebt, dan kun je daar maar beter het beste van maken. En als jullie ook nog overhouden om te sparen, dan zit je helemaal goed, lijkt me zo!

 5. Ik blijf lekker in Nederland, dochter en ik gaan graag naar attractieparken en blijven dan daar ook overnachten. Vaak zijn dat weekendjes (voor dochter echt vakantie). Als we naar s.lagharen gaan is ons dagbudget 20 euro. Dat is daar wel erg krap, we houden ook nooit iets over.
  Met Pasen gaan we naar d.rouwenerzand, daar is ons budget 10 euro per dag. Dat is alleen om in het hotel wat te drinken te kunnen halen.

 6. Voor een weekje weg in Wales heb ik 490 euro betaald. Nu nog de kosten voor benzine en eten en ik verwacht dat die niet boven de 300 euro uitkomen. Dit is voor twee personen. Ik kook zelf en we zullen een keer uit eten gaan. Is dus 56,50 euro pppd.

 7. verschilt.. wij gaan bewust redelijk voordelig, in eigen land op vakantie, wel de luxe van een huisje.. kost alles bij elkaar, incl dagjes weg met de kids naar pretparken, eten, etc 800 euro ofzo ? 900 ?? vind dat al heel veel ,maar stuk goedkoper dan buitenland..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.