Aflossen op de hypotheek: nu even niet

niet aflossen op de hypotheek

Het is inmiddels best alweer een poosje geleden dat ik een aflossing heb gedaan op de hypotheek. Of tenminste, zo voelt het. In maart heb ik namelijk niets gedaan en in april heb ik er ook niets voor ingepland. Dat niet aflossen op de hypotheek heeft in dit geval een aantal redenen.

Even niet aflossen op de hypotheek: mijn redenen

Ik vind aflossen op de hypotheek een geweldige manier om mijn lasten te verlagen; toch deed ik het nu even niet. En daarvoor had ik de volgende redenen:

 • Ik besloot in maart mijn autolening in één keer af te lossen van mijn buffer. Die ging daarmee bijna door de helft, waardoor ik nu eerst de behoefte voel om die aan te vullen
 • Ik zette mijn huis te koop

Dat laatste blijkt me vooral te weerhouden van aflossen, merk ik. Wat is namelijk het geval: alles wat je uit je huis haalt, qua geld, dus wat je overhoudt na de verrekening van de verkoopprijs met de hypotheekschuld, moet je volgens de bijleenregeling weer in een volgend huis stoppen, als je dat binnen 3 jaar koopt.

Tenminste; je krijgt daar dan geen hypotheekrenteaftrek meer over. Je kunt het dus ook opmaken, maar dat beperkt je hypotheekmogelijkheden voor de toekomst wel. Bovendien ben ik natuurlijk zelfstandig ondernemer, met een wisselend inkomen, dus staan banken al niet keihard te springen om me een hypotheek te geven.

Ook heb ik inmiddels al 9 naar geprofiteerd van de HRA, dus als ik mijn woonlasten daar niet op aanpas (door goedkoper kopen of aflossen), wordt het aan het einde van de rit wel extra betalen. Voor mijn inbreng zal ik het dus voornamelijk van spaargeld moeten/willen hebben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Na jarenlang wél keihard aflossen!

Omdat in de jaren sinds mijn eerste blog (in 2010!) stevig aan het aflossen was op de hypotheek, blijft er als het goed is wel wat geld over op het moment dat ik het verkoop. Absoluut geen winst, want het staat nu al te koop voor minder dan dat ik er zelf met kosten koper voor betaald heb.

Dan tel ik nog niet eens de verbouwing mee én ik ga er ook niet vanuit dat ik het voor de (overigens zeer nette) vraagprijs verkoop. Maar er zit dus wel spaargeld in.

En wat er dan hopelijk overblijft, zal – zeker in combinatie met mijn ‘fysieke’ spaargeld – waarschijnlijk wel boven de grens van de vermogensrendementsheffing uitkomen. Met dat fysieke spaargeld kan ik nog wel dingen doen, beleggen of wat anders, maar dat wat uit het huis komt, moet ik echt op een spaarrekening houden. En ik heb eigenlijk niet zoveel zin om daarvoor te moeten betalen over een fictief rendement dat ik op dit moment nevernooitniet kan gaan halen.

Zonde

Aan de andere kant voelt het ook wel een beetje zonde, dat niet aflossen op de hypotheek. Het huis kan nog wel een jaar te koop staan en ik heb elke maand te maken met de hoge lasten.

Nu gaan die met aflossen niet keihard naar beneden, maar als ik niets doe, gebeurt er natuurlijk ook niets. Plus: de kleine beetjes tikken wél aan. In 2010 begon ik met hypotheeklasten van 2.500 euro en inmiddels zitten ze nog net iets boven de 1.500 euro. Dat is een behoorlijk verschil!

Bovendien is het ook weer zo, dat als ik zo door blijf sparen en mijn doel haal, ik met mijn gewone spaargeld al op of boven de grens uitkom. Dus dan maakt het bijna ook niet meer uit of ik nu wel of niet extra heb afgelost. Betalen moet ik dan toch.

Het begint weer te kriebelen… dat aflossen…

Voorlopig wacht ik denk ik nog even tot mijn trip naar New York, dan weet ik ook hoeveel dat gaat kosten en kan ik nog even aankijken of het mooiere weer ook weer invloed heeft op bezichtigingen/verkoopkansen, maar vermoedelijk ga ik daarna gewoon weer aan de gang.

Ik heb natuurlijk niet voor niets doelen gesteld en moet er niet in mijn achterhoofd vooral op gaan hopen dat ik die vanwege een verkoop niet hoef te halen. Dat is natuurlijk niet het idee van doelen stellen!

Dus wie weet ga ik straks wel weer door met aflossen op de hypotheek, na het een paar maanden niet te hebben gedaan…

Twijfel jij ook wel eens over wel of niet aflossen op de hypotheek?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Wij twijfelen momenteel heel erg of we gaan verhuizen, als onze jongste 2 naar school gaan moeten we ergens zitten waar we willen blijven, dus over 3 jaar weten we het sowieso 😉 maar het weerhoudt ons zeker om verder af te lossen!

  1. Dat snap ik! Ik denk wel dat als ik wist dat het echt nog een bepaalde tijd duurde, ik wel ging aflossen. Maar bij jullie is dat misschien ook wel niet zo, want je weet het over drie jaar sowieso, maar als je het eerder bedenkt, dan zul je misschien wel eerder je huis te koop zetten en om je heen gaan kijken. En dan zit je dus eigenlijk ook met precies hetzelfde als ik, denk ik! Hoewel; als jullie meteen wat terugkopen, dan is het misschien niet erg dat je die bijleenregeling hebt, want dan kun je het direct weer in een ander huis stoppen en staat het niet op je rekening. Ik ga straks samen met vriend, vanuit zijn huis, rustig rondkijken en de kans is niet zo heel groot dat dat geld dan weer voor het einde van het jaar (of het peilmoment) van mijn rekening is.

 2. Ik denk dat vrijwel iedere lezer deze afweging wel eens heeft: het maken van keuzes. Ik denk dat je er verstandig aan doet om eerst lekker te bufferen. Na de zomer kun je altijd nog er voor kiezen, mocht het huis niet verkocht zijn, om weer te gaan aflossen.

 3. Ik zou ook gaan voor sparen. Óf misschien wat inleggen in het spaardeel van je hypotheek (als je een spaarhypotheek hebt natuurlijk…). Daar gaan je maandelijkse kosten ook van omlaag en harder dan als je aflost.

  Dan wel even uitzoeken wat dit betekent bij verkoop, maar als je de hypotheek mee kunt nemen is dat sowieso gunstig.

  Kun je de hypotheek meenemen? Of wil je sowieso goedkoper gaan wonen?

  1. Meenemen hoeft niet, want ik ga bij vriend wonen en we gaan dan rustig samen om ons heen kijken. Bovendien zou ik dan ook mijn rentes van 5+ procent meenemen… Qua hypotheek heb ik nu alleen aflossingsvrij en annuïteiten.

 4. Ja, ik heb dat ook vaker. Nog 15 jaar de tijd voor 50.000 euro, waarvan we eigenlijk weten dat er voor 45.000 een pot is. De noodzaak is er niet meer. Maar er staat hypotheek nog van 13.340 en die wil ik eigenlijk graag weg hebben. Dan blijft er nog 31.660 over.

  1. Herkenbaar! Helaas niet in dat soort getallen, maar nu je het zo zegt, denk ik: het is ook een luxepositie. Ik heb tijden zó geknepen om het allemaal een beetje haalbaar te houden en nu kan ik in principe mijn huis voor ver onder de marktwaarde verkopen, zonder mezelf daarmee in financiële verdoemenis te storten. Ik zou in jouw geval dan ook zeker eerst de buffer aanvullen, maar als die op peil is, dan zou het aflossen van die 13.340 toch wel lonken, geloof ik!

  2. In jouw geval zou ik lekker sparen. Als je samenwoont dan kan je toch de beide vermogensvrijstellingen bij elkaar optellen als je gezamenlijk de aangifte doet. Daarbij valt die vermogensbelasting nog mee.het is alleen voor dat deel waar je belasting over moet betalen duurder dan de te ontvangen spaarrente en inflatie. Momenteel zijn wij even gestopt met aflossen omdat we voor mijn nieuwe werk zelf een auto moeten aanschaffen in plaats van leasen. Als dit achter de rug is en we gewend zijn aan de nieuwe situatie gaan we weer aflossen en maandelijks beleggen.

  3. Op dit moment wonen we niet samen, dus is dat geen optie, maar met de verkoop misschien wel, als het dan in ieder geval gunstig is om fiscaal partners te worden, dat moeten we dan even bekijken. Succes met het vinden van (en sparen voor) een nieuwe auto!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.