Single mom Brigitte: “Ik heb al 50.000 euro afgelost op mijn hypotheek”

Alleenstaande moeder Brigitte lost haar hypotheek af

Je eerste huis; als je dat in een mooie wijk in één van de grote Nederlandse steden kunt kopen, voel je je de koning te rijk. Dat gold zeker voor Brigitte. Zij en haar partner deden dat in 2008. Een paar jaar later raakte ze zwanger van een zoon. Tijdens die zwangerschap werd ze ernstig ziek, liet haar partner haar in de steek en bleef ze alleen achter. Ziek, zwanger en beroerd, in een groot huis. Als alleenstaande moeder, met een stevige hypotheek.

Ziek, zwanger en beroerd

Brigitte (36): “In 2008 kocht ik mijn eerste huis, samen met mijn toenmalige partner. Het was een benedenwoning uit 1910, in een geliefde wijk van een grote stad. We betaalden destijds 275.000 euro voor het huis en de bijkomende kosten en namen daarnaast nog een bouwdepot van 25.000 euro. Onze hypotheek kwam uit op 300.000 euro.

Daarvan hadden we 150.000 euro in een bankspaarhypotheek en 150.000 euro aflossingsvrij. Onze rente stond 10 jaar vast op 5,7 procent.

Tijdens de vierde maand van mijn zwangerschap in 2014 werd ik ernstig ziek, vanwege een te laat ontdekte geknapte blindedarmontsteking. Mijn relatie bleek daar niet tegen bestand.

Ik bleef ziek, zwanger en beroerd achter in dit grote huis. De hypotheek kon ik op mijn naam laten zetten en verder was ik op dat moment vooral bezig met overleven.

Ik prees mezelf gelukkig, met mijn goede baan – een combinatie-functie in het ziekenhuis voor 25+7 uur – en mijn zoon, die over een paar maanden geboren zou worden.”

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Verkopen met verlies

“In de maanden na zijn geboorte bleek het oude huis helemaal niet zo geschikt voor mijn zoon en mij. Hij had heel veel last van allergieën, zoals stofmijt. Die zijn in zo’n oud pand vrijwel onuitroeibaar. Zelf had ik vooral veel last van de onlogische indeling en vond ik ook de kleine tuin minder fijn.

Ik probeerde in die tijd zoveel mogelijk te sparen en bleef ondertussen twijfelen: zou ik op zoek gaan naar een andere woning, of zou ik het geld gebruiken om af te lossen op het aflossingsvrije deel van de hypotheek?

Toen mijn bovenburen hun huis verkochten, gaf dat voor mij de doorslag. Zij kregen een mooi bedrag voor hun huis. Mijn zoon was inmiddels 1,5 jaar en begon druk rond te lopen. Ik wilde ook graag dat hij wat meer buitenruimte had.

Drie maanden later verkocht ik mijn oude huis voor 285.000 euro. De woningmarkt was nog steeds niet hersteld, dus die 15.000 euro verlies die ik daarop maakte, nam ik voor lief. Dat bedrag kon ik betalen uit mijn spaarpot.

Mijn nieuwe huis kocht ik voor 345.000 euro. In mijn bankspaarhypotheekpotje zat inmiddels al 21.000 euro; die gingen natuurlijk mee naar het nieuwe huis.”

Bewust de hypotheek kiezen

“In tegenstelling tot 8 jaar eerder, ging ik nu wél heel bewust aan de slag met het uitkiezen van een hypotheek die bij mij als alleenstaande moeder zou passen. Ik had inmiddels wel gezien dat ik in de afgelopen jaren bijzonder veel rente had betaald en maar weinig had afgelost.

Na een hoop leeswerk en gesprekken bij verschillende hypotheekverstrekkers, kwam ik tot de conclusie dat het slim was om de bankspaarhypotheek door te laten lopen, maar dan tegen een lagere rente van 3,1 procent. Voor het resterende bedrag sloot ik een annuïteitenhypotheek af.

Ik besloot me volledig in te zetten voor extra aflossingen en sloot met mijn hypotheekverstrekker de deal dat ik onbeperkt mocht aflossen op mijn annuïteitenhypotheek.

Dat ging niet zomaar; in de eerste instantie wilden zij dit toch het liefst op 10 procent per jaar houden. Uiteindelijk lukte het me toch dit voor elkaar te krijgen.

Ik maakte voor mezelf een heel strak aflosplan, dat ik verder wilde aanscherpen als mijn zoon naar school zou gaan. Dan zouden immers de kosten voor de kinderopvang ook drastisch verminderen.

Mijn ouders vonden dit zó stoer van mij, dat ze besloten om me een schenking van 25.000 euro te geven. Zó lief! Mijn ouders zijn sowieso erg trots op hoe ik het aanpak.

Kort voor ik verhuisde, overleed een geliefd familielid van mij onverwacht aan een uitgezaaide hersentumor. Daar kwam onverwacht ook een erfenis vandaan.

Beide bedragen ontving ik nog voor de sleuteloverdracht, waardoor ik op dat moment alsnog wéér een hypotheek van 300.000 euro had. Maar nu mét een bankspaarpotje van 21.000 euro én voor een veel duurder huis. En zonder aflossingsvrij deel; de bankspaarhypotheek van 150.000 euro bleef staan en daar kwam een annuïteitenhypotheek van 150.000 euro bij.”

50.000 euro van de hypotheek af

“Sinds ik in mijn nieuwe huis woon, ben ik keihard aan het aflossen en extra inleggen op de bankspaarrekening. Daar staat het saldo inmiddels op ruim 30.000 euro. De annuïteitenhypotheek bedraagt nu nog 129.500 euro.

Als ik het spaarpotje in de bankspaarhypotheek en mijn extra aflossingen bij elkaar optel, komt mijn hypotheek nu al onder de 250.000 euro uit. Dat is ruim 50.000 euro minder dan toen ik hem afsloot.

Oké; een deel daarvan heb ik meegenomen in het bankspaarpotje, maar het grootste deel heb ik zélf bij elkaar gespaard.

Dankzij al deze extra aflossingen val ik in een lagere risico-categorie. Hierdoor is de renteopslag aangepast en betaal ik nog 2,8 procent rente op de bankspaarhypotheek en 2,5 procent op de annuïteitenhypotheek.

Die laatste rente staat nog 19 jaar vast. Na die 19 jaar is de hypotheek volledig afgelost.

Hoe doe je dat, je hypotheek aflossen als alleenstaande moeder?

“Ik ben in 2017 aan de slag gegaan met het verlagen van mijn maandlasten. Dat scheelde me ongeveer 30 euro in de maand. Sinds halverwege 2018 zijn mijn kosten voor de kinderopvang flink gedaald. Al die besparingen gebruik ik voor de aflossing.

Hetzelfde geldt voor loonsverhogingen (in totaal 20 euro per maand in de afgelopen twee jaar). Bij elkaar is dit goed voor een dikke 300 euro per maand. Die los ik nu maandelijks extra af.

Daarnaast probeer ik elke maand wat over te houden van mijn boodschappenbudget en verkoop ik spullen via Marktplaats. Alles wat me dat oplevert, gebruik ik óók weer voor aflossingen.

Dit voelt ontzettend goed; elke maand voel ik me onafhankelijker. Ik heb de doelen wat bijgesteld en wil het annuïteitendeel in 2031 volledig afgelost hebben. Mijn zoon heeft dan de middelbare school afgerond en gaat hopelijk een vervolgopleiding doen. Daar betaal ik dan graag aan mee; dankzij het aflossen van de hypotheek kan dat ook.

Mijn zoon zien opgroeien sterkt me in mijn voornemen om extra af te lossen. Hij is nu ook blij met weekenden en vakanties thuis in de tuin. Daar bespaar ik nu dus op. Over een paar jaar kan dat anders zijn, maar dat weet ik nu nog niet.

Als ik op deze manier doorga, ben ik op mijn 55e hypotheekvrij. Ik probeer dit echter wat naar voren te trekken, door een deel versneld af te lossen voor mijn 48e. Dat zou al veel schelen, zelfs als ik het alleen maar weet te halveren.”

Brigitte’s gouden tips

“Als je wilt gaan aflossen, open daar dan een internetspaarrekening voor, waar je niet gemakkelijk bij kunt. Liever niet bij je eigen bank dus. Sluis kleine bedragen – verkopen via Marktplaats, ‘restjes’ van je boodschappenbudget – door. Elke keer als je een bepaald bedrag bereikt hebt, doe je weer een aflossing. Ik doe dit bij elke 250 euro en meestal kost het me ongeveer 3,5 tot 4 weken om hieraan te komen.

Maar: houd wel altijd een vrij beschikbare buffer aan en stop niet al je geld in de aflossingen. In de tijd dat ik alleenstaande moeder werd, was ik ontzettend dankbaar dat ik in de jaren daarvoor een buffer had opgebouwd en bijvoorbeeld de hypotheek kon overnemen.”

Dank voor het delen van je verhaal, Brigitte!

Wil jij jouw verhaal ook delen? Fijn! Dat kan hier >>

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
  1. Wauw super bezig! Benieuwd naar haar inkomen als je een hypotheek van meer dan 300k kan krijgen? Ik zou in mn uppie niet eens een ton kunnen krijgen en werk toch echt fulltime iov 27 uur per week. Maar gun het haar zeker! Alleen maar fijn als je een huis naar je zin kan kopen met je kindje!

  2. Mooi verhaal, zal menig mens jaloers op zijn, qua financiën dan. Ik vraag me af waarom je de keuze hebt gemaakt om de bankspaarhyptheek rente te verlagen van 5,7% naar 3,1%. Ik dacht dat dat juist niet verstandig is omdat je inleg dan hoger wordt,omdat het geld minder snel groeit.

  3. Knap bezig Brigitte, veel mensen zullen jaloers zijn op je discipline!!
    @Dertigermetkids, ze sloot de hypotheek af met haar ex in 2008 (voor kredietcrisis waarschijnlijk)

    1. de hypotheek moet je ook kunnen overnemen daarna. wij konden samen net aan 260.000 krijgen (2016) en ik vind al dat wij prima verdienen en meer dan prima kunnen sparen… maar thnx voor de info iig

  4. Dank voor jullie positieve reacties!
    En ik prijs mezelf idd gelukkig met mijn situatie: lieve zoon, leuke baan met top salaris (voor de nieuwsgierige Aagjes 3200E incl reiskosten voor 32u/wk)en heel fijn huis.

  5. hartstikke knap hoe ze ondanks de tegenslagen door is gegaan. Belangrijkste is dat ze ziet hoe goed ze het doet, dat ze trots is op zichzelf en tevreden is met wat ze heeft. Fijn dat ze een eigen plek heeft kunnen kopen/creëeren voor haarzelf en haar kind, waar ze hopelijk nog lang v mogen genieten.
    Ik ben ook alleenstaand moeder, heb het niet slecht maar kan geen huis kopen, daarvoor werk ik te weinig. Maar door mijn parttime baan heb ik wel tijd voor mijn kinderen als ze bij me zijn, ze hoeven bijvoorbeeld niet naar de opvang. Iedereen maakt zijn eigen keuzes en offers mbt de kinderen, en dat is prima. Als mijn kinderen wat groter zijn, wil ik wat meer gaan werken en mogelijk een soort tiny house kopen. Voor nu blijft het even sparen.

  6. Wauw, goed bezig! Ben wel benieuwd op welke manier je de storting doet in je bankspaarhypotheek: om je maandelijkse lasten omlaag te doen of om de uiteindelijke datum naar voren te krijgen? Wil zelf ook graag extra storten, maar twijfel voor welke van de twee te kiezen.

    1. Goeie vraag. Ik laat nu de inleg verlagen, omdat je nooit weet wat he tegen komt in het leven. Maar die verlaging leg ik nu ook iedere maand weer in. Hierdoor hou ik vrijheid om te kiezen en kan ik evt straks door de lage maandlasten als nog eerder stoppen.
      Het exponentiële rentebeloop is trouwens gunstiger als je deze langer laat lopen.

  7. Waarom kies je er niet voor om bij te storten op je bankspaarrekening? Daar ontvang je immers rente over? Persoonlijk niet echt een handige keuze om de rentes te verlagen en vervolgens ook in te leveren op jouw hypotheekrente aftrek?

    Kortom mijn advies is bijstorten op je bankspaarrekening. De rente die je daarop krijgt krijg je momenteel bij geen enkele bank op je normale spaarrekening.

    Succes!

  8. Ik las dit verhaal met grote ogen, vroeg me af hoe dit mogelijk is. En ik heb een en ander nagerekend.
    Je kunt redelijk makkelijk uitrekenen dat je met een maandsalaris van €3200 bruto een hypotheek kunt afsluiten, als alleenstaande, van rond de €165000. Mocht het een netto inkomen zijn wat de verteller van dit verhaal opgaf, dan zou het betekenen dat zij een bruto salaris van €4800 per maand heeft voor een 75% deeltijdbaan, lijkt me op haar leeftijd een behoorlijk groot bedrag. Dat is een jaarsalaris, fulltime, van €76800. Wat je op die leeftijd slechts verdient met beter verdienende banen als CEO, tandarts, IT specialist,piloot etc. Met dit bruto salaris van €4800 kun je overigens in de huidige tijd een hypotheek krijgen van €252000. En geen €345.000. Ik betwijfel, of de regels 10 jaar geleden zoveel soepeler waren dat je ruim een ton meer kon lenen.

    Ik vind het ook niet logisch dat ze bij verhuizen het spaarpotje van de oude hypotheek meeneemt. Meestal wordt de hypotheek overgesloten en het spaarpotje afgelost, van het resterende bedrag een nieuwe hypotheek opgezet tegen lagere rente.

    Een hypotheek van 345.000 met 3,1% rente en volledig aflossen geeft een maandelijkse last van €1713, daarbij komen nog kosten voor energie, ziektekosten, verzekeringen, auto, boodschappen, onderhoud, kinderopvang. Het lijkt mij dat je met zo’n gigantische hypotheek geen ruimte overhoudt, zelfs tekort komt. Laat staan ruimte hebt voor extra aflossingen.

    Het lijkt mij, op basis van mijn eigen gezonde verstand, een fake story.

    1. Ook hiervoor geldt mijn reactie: ik laat je met alle liefde het interviewformulier lezen, zodat je het zelf kunt checken. En ergens begrijp ik je reactie, want je hebt helemaal gelijk: sommige sites nemen het niet zo nauw met de waarheid. Dit is niet één van die sites.

      En ook hier zal ik nog weer even inhoudelijk reageren; volgens mij geeft Brigitte helemaal geen inkomen op, vertelt ze alleen dat ze een goede baan in het ziekenhuis heeft van 25+7 uur. Het spaarpotje meenemen was destijds heel gebruiken; heb ik zelf ook gedaan en ze geeft aan dat ze een schenking van haar ouders heeft gekregen van 25.000 euro én een onverwachte erfenis heeft gehad.

      Ik waardeer het dat je reageert, maar als je de moeite neemt om een heel verhaal te tikken, zou je dan misschien ook de moeite willen nemen om het artikel waarop je reageert écht te lezen? Dat zou ons allebei – denk ik op basis van mijn eigen gezonde verstand – veel tijd schelen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.