Jarenlang dacht ik dat beleggen niets voor mij was. En misschien was dat ook wel zo. Ik bedoel; het een hoge hypotheek en enorme verbouwingskosten had ik niet direct geld over. Achteraf gezien was het de perfecte tijd geweest, dan had ik de crisis meegepakt én flink winst gemaakt. Maar dat zag ik toen niet. Toen ik een paar jaar terug mijn huis verkocht, mijn lasten flink omlaag bracht en geld overhield, begon beleggen wél te lonken. Goede timing, want dat was net de periode waarin online brokers hun opwachting maakten. Ik koos in de eerste instantie voor DEGIRO en in deze review wil ik graag mijn ervaringen met DEGIRO met je delen. Want: hoewel ik er inmiddels al een paar jaar ‘bij’ zit, had ik daar eigenlijk nog nooit een post over gemaakt!
Dit is natuurlijk niet de enige online broker, maar momenteel wel mijn favoriet. Ik heb hier ook een aantal alternatieven voor deze gratis beleggingsrekening van DEGIRO genoteerd. Reviews volgen nog!
In dit artikel:
Over DEGIRO
DEGIRO is een online broker (beleggingsplatform) die sinds 2013 actief is in Nederland. Vooral niet te verwarren met ‘de giro’, ofwel de Postbank van vroeger. Inmiddels is de dienstverlening uitgerold naar 18 Europese landen, waardoor het dus vrij snel één van de grootste brokers in Europa is geworden. Het kenmerk van DEGIRO: gebruiksvriendelijk en goedkoop.
Ze zijn behoorlijk succesvol: naast een berg aan klanten en een overname door één van de grootste Duitse brokers heeft het bedrijf ook al 59 internationale awards gewonnen.
Het is géén bank, maar DEGIRO valt uiteraard wel onder toezicht van de AFM én heeft een vergunning om op te treden als beleggingsonderneming.
Hoe werkt beleggen met de Giro?
Beleggen met de Giro werkt eigenlijk heel gemakkelijk: DEGIRO heeft één platform dat alle beleggers met een account toegang geeft tot beurzen en producten over de hele wereld. Het fijne hiervan is dat je helemaal zelf kunt bepalen waarin je je geld gaat beleggen. Dat kan overigens ook meteen een uitdaging zijn: hoe kies je uit die talloze producten waarin je wilt beleggen? Ik los dit voor mezelf op door vooral voor trackers te gaan. Dat kun je verderop ook lezen in het voorbeeld dat ik je geef.
Voor ik overigens verder ga even een belangrijke melding: je kunt met beleggen je inleg verliezen.
Review: Waarom beleggen bij DEGIRO?
Toen ik begon met beleggen, wist ik eigenlijk maar twee dingen: dat ik zo min mogelijk aan kosten wilde betalen en die kans bij een traditionele partij (lees: een bank) waarschijnlijk heel klein was én dat ik het prettig vond om online dingen te doen.
Ik ben van die generatie die het liefst alles direct wil. Dus ik wil *nu* kunnen inloggen, iets aanmaken, iets kopen of verkopen en zien hoe hoog mijn saldo is.
Destijds waren er nog niet heel veel opties; je kon beleggen via je eigen bank en op dat moment waren vooral DEGIRO en Binck. DEGIRO sprak me op dat moment het meest aan; de kosten leken lager (in de eerste instantie binnen de kernselectie geen, dat is inmiddels gewijzigd naar 1 euro wanneer je iets aanschaft binnen de kernselectie) en de werkwijze transparanter. Tegenwoordig valt DEGIRO trouwens onder Flatex, wat betekent dat ze via dat bedrijf ook een bankvergunning hebben.
De rekening openen was een eitje: ik kon het inderdaad allemaal gewoon online doen. Het volledige stappenplan hiervoor kun je overigens ook lezen in mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners.
Inmiddels ben ik aardig gevorderd en merk ik dat er nog veel onduidelijkheid is rondom beleggen, de kosten ervan en hoe je dit aanpakt. Vandaar dat ik deze review heb gemaakt.
Active/Trader-account
Handig om te weten: er zijn ook andere accounts, bijvoorbeeld een Active/Trader-account. Hiermee kun je ook beleggen met geleend geld. Hiervoor moet je een extra kennistest doen; zo’n account bied je namelijk ook de mogelijkheid om bijvoorbeeld met turbo’s te werken.
Zodra je zo’n account hebt, kan het zijn dat je ‘vrije ruimte’ ineens opgehoogd lijkt. Lijkt, want het is niet dat er ineens meer geld in je account zit: daar zit een stukje lening bij.
Ik kies er zelf bewust voor om niet zo’n account te gebruiken, omdat ik alleen wil beleggen met geld dat ik kan missen. Geen geld dat ik niet kan missen en al helemaal niet met geleend geld. Maar: het kan wel. Dus vandaar dat ik het in deze review wel even meeneem.
Mijn beleggingsstrategie
De eerste maanden had ik nog niet echt een beleggingsstrategie. Ik had de rekening geopend, stortte héél af en toe wat geld en was verder vooral aan het lezen over beleggen.
Het boek dat voor mij een nieuwe wereld opende was dit boek. Daarin staat het volgende:
- We leven inderdaad in een behoorlijk heftige tijd, waarin veel gebeurt en wat mensen bang maakt. Maar: als je over een hele lange periode kijkt, dan laat de markt altijd een opwaartse trend zien.
- Tijd maakt een enorm verschil (lees ook dit bericht over The Power of Compounding)
- Je maakt pas verlies als je verkoopt
- De grootste dips in de markt en de grootste plussen liggen historisch gezien meestal maar een dag of 10 uit elkaar. De markt timen is dus vrijwel onmogelijk.
- Let op de kosten! Een procent extra aan kosten kan je jaren van je pensioen kosten
Niets over continu aandelenkoersen in de gaten houden. Niets over stress.
Ik heb mijn beleggingsstrategie hierop gebaseerd. ‘Saai’ indexbeleggen (geweldige spreiding), waarbij mijn portefeuille min of meer automatisch meebeweegt met de markt (op lange termijn de opwaartse trend), tegen lage kosten (want: geen vermogensbeheerder).
Ik leg maandelijks een vast bedrag in van geld dat ik écht kan missen. Zo word ik niet snel gedwongen om het er op een ongunstig tijdstip uit te halen. Dan koop ik één keer iets dat valt binnen de kernselectie (pdf). De kernselectie bestaat uit een aantal producten (lees: een paar A4’tjes vol) waarin je onder bepaalde voorwaarden kosteloos kunt handelen. Je kunt ze hieronder ook bekijken:
Hier betaal je dus geen transactiekosten. Als je bedenkt dat transactiekosten op de lange termijn veel invloed hebben op je rendement, snap je hoe aantrekkelijk dat is. Vaker kan overigens ook, maar dan moet het wel voldoen aan bepaalde eisen.
Wat ik heb, houd ik vast. Buy & Hold.
Later heb ik overigens ook nog veel gehad aan dit boek. Daarin wordt in het Nederlands helder op een rijtje gezet ‘hoe het eigenlijk zit’ met beleggen.
Wat is de minimale inleg bij DEGIRO?
Veel mensen vragen me wat de minimale inleg is bij DEGIRO. Een logische vraag, want veel brokers (of bijvoorbeeld spaarbanken) vragen om een minimale inleg. Bij DEGIRO geldt geen minimale inleg, hoewel je voor het openen van het account wel eenmalig een eurocent moet storten. Dat is ook om je identiteit te controleren.
Natuurlijk heb je wél een minimumbedrag nodig om iets te kunnen kopen: als je een aandeel wilt van een tientje, is je ‘minimale inleg’ hiervoor dus 10 euro. Wil je een ETF van 100 euro, dan geldt een minimale inleg van 100 euro.
Je bent echter niet verplicht om periodiek bepaalde bedragen te storten en je mag storten wat je wilt. Al is dat elke dag een euro.
Wil je een aandeel kopen, dan moet je wél het hele bedrag van het aandeel kunnen ophoesten: bij DEGIRO heb je geen mogelijkheden om bijvoorbeeld halve aandelen te kopen. Dat kan betekenen dat je voor bepaalde aandelen dus even moet sparen.
Praktijkvoorbeeld: zo kun je zelf beleggen bij DEGIRO
Om ervoor te zorgen dat het niet bij een goed voornemen blijft, heb ik mijn maandelijkse overboeking naar de beleggingsrekening automatisch gemaakt.
Naast deze review kun je dus ook nog meer informatie vinden in mijn maandelijkse updates.
Dit kun jij ook heel gemakkelijk in je portaal doen. Klik rechtsboven op de knop ‘Geld in- & uitboeken’ en ga naar de optie ‘Handmatig overmaken naar DEGIRO’.
Vervolgens krijg je te zien naar welk bankrekeningnummer je dit moet doen. Voer nu bij je bank een automatische boeking in vanaf het nummer dat je bij DEGIRO hebt opgegeven. Dat is heel belangrijk; anders kan je overboeking niet worden herkend.
Daarna krijg je elke maand een mailtje wanneer het bedrag weer op je account is bijgeschreven.
Goed om te weten: de tweede alinea kan wat verontrustend lijken, maar dat valt mee. Het wil zeggen dat het geld dat op je account staat, ook geld kan kosten. Maar: tot een bedrag van 2.500 euro wordt dat gecompenseerd. Als je er dus voor zorgt dat je nooit meer dan 2.500 euro bij het kopje ‘EUR MMF’ hebt staan, dan zit je goed. Dat zou je trouwens ook niet moeten willen, want dat is geld dat jij niet actief hebt belegd. Ofwel: dat doet dus niets voor je.
Dat is het moment waarop ik inlog en mijn transactie uitvoer. Om een bepaald fonds of een bepaald aandeel te vinden, kun je de zoekfunctie gebruiken. Hiermee kun je zoeken op:
- Naam: hoe heet het fonds of het aandeel?
- ISIN: dit is het International Securities Identification Number, een unieke code van 12 letters en getallen die elk verhandelbaar effect identificeert
- Symbool: de afkorting van het product.
Een van mijn favorieten is Vanguard FTSE AW. Dat is de naam van het product. De ISIN-code is IE00B3RBWM25. Het symbool is VWRL.
Er is echter nóg iets om op te letten. Deze VWRL is aan drie beurzen genoteerd: EAM, LSE en SWX. Ofwel: Euronext Amsterdam, London Stock Exchange en Swiss Stock Exchange.
Als ik gebruik wil maken van de optie om zonder transactiekosten te werken, moet ik kiezen voor de Euronext Amsterdam, waarbij wordt gehandeld in euro’s. Bij de andere opties wordt respectievelijk met Britse Ponden en Zwitserse Franken gewerkt.
Kies je daarvoor, dan zit je als het ware ook nog in de valutahandel. Als de ponden of franken namelijk stijgen of dalen, heeft dat ook invloed op de waarde van jouw portefeuille. Bovendien betaal je voor elke buitenlandse beurs waarop je handelt jaarlijks aansluitkosten. Ook daarvoor is het interessant om het aantal beurzen waarop je handelt te beperken.
Dit soort informatie zie je bij DEGIRO op twee plekken, dat zie je op de afbeelding hiernaast.
VWRL indexfonds kopen
Als we toch hier al zijn, kan ik je in deze review net zo goed even laten zien hoe je een aankoop kunt doen van het VWRL indexfonds dat ik vaak gebruik. Momenteel bestaat zo’n 70 procent van mijn portefeuille hieruit.
Mijn streven is om voor mijn beleggingsportefeuille in het algemeen een verdeling aan te houden van mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen (in mijn geval indexfondsen). Als mijn beleggingshorizon nog lang is, loop ik wat meer risico. Naarmate ik ouder word, zorg ik dan voor stabiliteit en zekerheid in mijn portefeuille.
Als je mee wilt doen, log je in via de website van DEGIRO (of open je meteen een account – 10 minuutjes werk). Gebruik de groene knop rechtsboven om een rekening te openen en de blauwe knop om in te loggen.
Gebruik vervolgens het zoekvenster linksbovenin om VWRL op te zoeken. Of elk ander item dat je graag wilt zoeken:
Je ziet hier nu de drie opties die ik net al benoemde. Zoals je ziet, heb ik nu de EAM-versie in euro’s geselecteerd.
Vervolgens opent zich een venster met een grafiek, waar je het koersverloop kunt volgen. Onder de grafiek kun je het zicht aanpassen naar dit jaar, een week, een maand, etc. Rechtsboven de grafiek zie je de knop KOOP. Klik hierop.
Ik kies hier altijd voor een Limit Order. Andere opties zijn een Market Order, Stoploss of Stoplimit Order. Bij de Limit Order geef jij aan wat je wilt betalen. Bij de Market Order betaal je de marktprijs op het moment dat de order wordt doorgezet.
De Stoploss en Stoplimit-orders gebruik ik zelf niet; die zijn volgens mij vooral praktisch als je veel handelt. Voor mij is het juist belangrijk dat ik één keer in de maand iets doe en that’s it.
Je geeft aan hoeveel je wilt betalen – daarin kun je rekening houden met de bied- en laatkoersen – en hoeveel stuks je voor dat bedrag wilt kopen.
Vervolgens kies je onderaan voor Dagorder of Doorlopend. Bij Dagorder blijft de order er alleen op die (handels)dag in staan. Bij doorlopend blijft hij net zolang staan tot hij afgerond is. Ik kies meestal voor Doorlopend, waarbij ik tegen het einde van de kalendermaand wél even check of hij is doorgezet.
Ik wil immers niet ineens twee transacties in één maand moeten doen en wél kosten betalen. Bovendien geloof ik niet in het timen van de markt.
DEGIRO: kosten
In deze review moeten we het natuurlijk óók even hebben over de kosten van DEGIRO. Het openen van een beleggingsrekening is hier helemaal gratis. Maar dat betekent niet dat er helemaal geen kosten bij DEGIRO zijn.
Voor het handelen op Euronext Amsterdam betaal je niets. Heerlijk. Voor handelen op buitenlandse beurzen geldt een tarief van 2,50 euro aansluitingskosten per jaar. Wanneer je ook aan de slag wilt met US-opties, dan betaal je voor die mogelijkheid 5 euro per maand. Dat laatste is voor de luie belegger als ik niet nodig.
Ook beleggen in de kernselectie is (onder voorwaarden*) extra voordelig. Hierin zitten hefboomproducten, trackers, beleggingsfondsen en obligaties. Dit doe ik meestal, juist omdat ik de kosten van beleggen zo laag mogelijk wil houden. Dit was vroeger gratis, nu geldt er vaak een minimaal bedrag van 1 euro. Dat scheelt toch nog enorm veel met veel andere partijen. De exacte kosten kun je hier terugvinden.
Voor handelen op internationale beurzen betaal je bij DEGIRO naast de aansluitingskosten ook een bedrag van ongeveer 2 tot 10 euro, plus een percentage van het bedrag waarom het gaat. Je ziet: die kosten kunnen vrij rap oplopen. Wel zit er in de meeste Europese landen een maximum aan van 30 (Nederland) tot 60 (rest) euro.
Hoeveel je precies betaalt, kun je op dit kostenoverzicht (pdf) zien. Voor een Custody-account geldt overigens dit overzicht (pdf).
Korte samenvatting: als je je houdt bij kernselectie-producten op de EAM én slechts één keer per maand iets doet, kan dit dus gratis.
* De voorwaarden: 1x per maand = 1 euro. Meerdere keren kan óók voor 1 euro per transactie, maar dan moet het per transactie om minimaal 1.000 euro gaan.
Waarom is DEGIRO zo goedkoop?
Ik denk dat dat vooral komt vanwege het principe: massa is kassa. DEGIRO heeft zich als een supervoordelige broker in de markt gezet, waardoor het in korte tijd vrijwel de grootste broker van Europa is geworden. Dat biedt mogelijkheden om wél geld te verdienen. Via producten buiten de kernselectie, via handelen buiten beursopeningstijden, via extra functionaliteiten, via samenwerkingen als die met Tradegate of de overname door Flatex.
Bovendien scheelt het natuurlijk dat DEGIRO een volledig geautomatiseerd platform is en niet met bijvoorbeeld beursbeheerders of stock pickers werkt. Als die niet op de loonlijst staan, worden die kosten ook niet doorberekend aan klanten.
Geldmarktfonds en Flatex bankrekening bij DEGIRO
Als je DEGIRO inmiddels gebruikt, dan heb je misschien wel een melding gekregen om je Flatex-bankrekening te openen. Hoe zit dat precies?
In het kort: geld dat in je vrije ruimte staat, dus niet belegd is, viel tot voor kort onder het Geldmarktfonds, waarvoor DEGIRO een compensatie bood. Dit gold overigens tot een bedrag van 2.500 euro.
Als de rente daar negatief was (waardoor je vrije ruimte dus steeds wat kleiner werd), dan werd dat bedrag door DEGIRO vergoed. Het ging dan wel uit je vrije ruimte, maar kwam er dan in je portefeuille weer bij.
De Flatex-bankrekening vervangt die regeling.
Hiermee is je geld in je vrije ruimte tot 100.000 euro beschermd; het valt dankzij de bankrekening namelijk onder het depositogarantiestelsel. Ook hier wordt een negatieve rente – die op het moment van schrijven van toepassing is – weer vergoed tot 2.500 euro.
Dat lijkt misschien weinig ten opzichte van 100.000 euro, maar in principe heeft het helemaal geen zin om veel geld in je vrije ruimte te hebben. Beleg het, of zet het op een spaarrekening. Zou ik zeggen 😉
DEGIRO en de AFM
DEGIRO ligt nogal eens in de clinch met de AFM. Er zijn al een aantal keer berichten naar buiten gekomen over allerlei boetes en onregelmatigheden. Ik zette daarover hier meer informatie op een rijtje.
Onder de streep is het in ieder geval belangrijk om te weten dat DEGIRO gereguleerd wordt door de AFM. Dat betekent een bepaalde veiligheid voor ons als beleggers én een bepaalde verplichting van DEGIRO om zich ook aan de geldende regels te houden.
DEGIRO en Tradegate
In de zomer van 2021 werd in de media geschreven dat DEGIRO particuliere orders zou gaan verkopen aan Tradegate, waardoor klanten niet automatisch het goedkoopst uit zouden zijn voor hun ‘bestelling’. Hier schreef ik een aparte blogpost over: DEGIRO en Tradegate: moet je je zorgen maken?
Voor mij persoonlijk is dit geen reden om DEGIRO links te laten liggen.
Is DEGIRO een goed platform voor beginners?
Misschien was dit voor jou gesneden koek, misschien tolt je hoofd van alle informatie in deze review en vraag je je vooral af of DEGIRO wel een goed platform is voor beginners.
Mijn persoonlijke mening: ja. DEGIRO is een goed platform voor beginners. Hoewel ik weer even moest wennen aan hun nieuwe platform (eind 2019 heeft alle een restyling ondergaan), er soms wat ogenschijnlijk verontrustende berichten in de media verschijnen en het nog even afwachten is of de overname door Flatex nog gevolgen heeft, ben ik er nu – in 2021 – nog steeds erg blij mee.
De belangrijkste pluspunten:
- Lage kosten
- Overzichtelijk
- Toegang tot meer producten dan ik zou willen
Bovendien had ik toen ik begon – en nul beleggingservaring had – vrij snel door hoe ik aankopen kon doen.
Ook is dit platform goed aangepast op de luie belegger, zoals ik. Automatisch geld inboeken, een seintje krijgen als het erop staat, orders klaarzetten. Love it!
Het enige nadeel dat ik kan bedenken is dat dit echt een low cost-oplossing is en dat je dus wél zelf aan de slag moet. De support is goed, de helpdesk is goed, maar niemand gaat je bij de hand nemen om iets te doen. Het is wat dat betreft niet vergelijkbaar met opties voor begeleid beleggen of vermogensbeheer.
Conclusie Review DEGIRO: mijn ervaringen
De conclusie van mijn review over DEGIRO: mijn ervaringen zijn positief. Ik zocht naar een gebruiksvriendelijk platform waar ik toegang had tot de goedkope Vanguard-producten, zelf alles online kon regelen, tegen hele lage kosten. Het liefst geen kosten.
En dat heb ik hiermee.
Inmiddels heb ik ook accounts bij Brand New Day, Centraal Beheer en bij Peaks, maar die opties voldoen me toch minder goed. Heel gebruiksvriendelijk hoor, maar in vergelijking met ‘gratis’ ook heel duur.
De trade-off die je dan hebt, is dat er niemand is die de dingen voor je regelt. Maar: ik geloof sowieso niet in de markt timen en heb dus niet de illusie dat iemand zó fantastisch voor mij zou beleggen, dat diegene het beter doet dan een pakket met een paar duizend aandelen bij elkaar, die samen de beweging van de markt volgen. Een keer misschien, maar niet structureel. Het is volgens mij niet voor niets dat de meest succesvolle beleggers (denk aan Warren Buffett) óók gewoon zweren bij indexfondsen en trackers.
Dat is ook precies de reden dat je hier wél een review vindt van DEGIRO, maar niet van bepaalde grootbanken die momenteel flink aan de weg timmeren met hun beleggingsopties.
Overigens had een beetje hulp in het begin me wel kosten kunnen besparen; dan was ik namelijk waarschijnlijk niet heel enthousiast begonnen op zeven (!) verschillende markten en met experimentjes met penny stocks. Maar daar kan ik hen natuurlijk niet de schuld van geven 😉 Bovendien: ik vertel het jou nu, zodat jij niet dezelfde fout hoeft te maken!
Heb je wat aan deze review gehad én heb je het idee dat een account bij DEGIRO ook iets voor jou is? Open dan ook meteen je eigen gratis rekening. En als je nog iets mist in deze review: vertel het me ook, wie weet kan ik het nog aanvullen!
Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.
Wil je dit artikel later (nog een keer) lezen? Bewaar ‘m dan op Pinterest:
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!
Overzichtelijk Rekening openen is gratis Mogelijkheid om gratis te handelen Beginnersproof Geen uitgebreide begeleiding
Ik ben ook heel tevreden met Degiro waar ik investeer in dezelfde ETF als jij. Mijn obligaties (DBZB) heb ik op een gegeven moment verplaatst naar Flatex omdat ik die daar ook zonder transactiekosten kan inkopen en dat scheelt weer zo’n 4 euro per maand (plus 100 euro cadeau bij het aanmaken van het account destijds).
Slim, om die obligaties daarheen te verplaatsen! Bij Flatex rekenen ze trouwens als het goed is wel kosten, maar die zijn in de prijs verwerkt. Je hebt het misschien wel gedaan, maar het is dus vaak wel handig om even te kijken of de aankoopprijzen niet meer verschillen dan je als voordeel hebt. Ik kan me overigens bijna niet voorstellen dat dat 4 euro per maand zou zijn, dus wat dat betreft lijkt het me een prima keuze.
De combinatie die jij noemt klinkt inderdaad ook interessant. Weet je toevallig hoe zij zitten met fondskosten? Die worden overal natuurlijk wel meegenomen in het tarief. Van Vanguard weet ik dat ze die bewust heel laag houden, maar ik heb nog niet uitgezocht hoe dat bij NN zit.
Als ik trouwens dat overzicht uit jouw Reddit-link bekijk, baal ik er stiekem toch wel weer even extra van dat VTI/VXUS bij ons niet meer verkrijgbaar is 😉 Scheelt toch weer mooi!
Overigens, ik wil deze maand starten met een maandelijkse storting in een andere ETF/Indexfonds. Onze VWRL kopen mijn vriendin en ik met gezamenlijk geld, en ik wil mijn prive-inleg graag gescheiden houden. Dat had ik ook altijd bij BND; dat vond ik fijn omdat je daar de ‘groene’ ETF van Vanguard kan kopen, maar de kosten van zowel dat fonds als BND zijn eigenlijk veel te hoog.
Na wat research vond ik het NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund (https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Equity-Fund/useFilter/1) & https://www.fitvermogen.nl/fondsdetail/NN-Enhanced-Index-Sustainable-Em-Markets-Eq-Fund/useFilter/1.
Via fitvermogen betaal je voor deze fondsen ook geen transactie- en beheerkosten. Bovendien hebben deze fondsen geen dividendlek wat je 0,3% scheelt in vergelijking met VWRL.
Als ik het goed begrijp komen de totale kosten (incl. dividendlek) van VWRL uit op 0.569% (gebaseerd op deze post; https://www.reddit.com/r/DutchFIRE/comments/bnh6ce/overzicht_kosten_populaire_fondsen/) en zijn de kosten van bovengenoemde fondsen slechts 0.18%.
Met een combi van de emerging markets en de world tracker heb je een vergelijkbare spreiding als met VWRL en wordt er bij de fondsen ook nog eens een ‘groene’ selectie toegepast.
Via fitvermogen kan je ook volledig automatisch laten bijkopen, dus na het instellen heb je er geen seconde werk meer aan.
Zou dit niet een veel betere optie zijn dan de VWRL bij Degiro?
De lopende kosten van NN zijn 0.18% vs. 0.22% bij Vanguard, dus dat scheelt niet zoveel. Het is met name de 0.3% van het dividendlek wat het de moeite waard maakt voor mij.
Qua obligaties bij Flatex: de inkoopkosten van DBZB zijn nagenoeg hetzelfde. Op ’t moment van kijken is Flatex 2 cent duurder.
Thanks for the guide, great review on DeGiro.
I didn’t understand the promotion,
The 10e a day are covering Transaction COSTS only, or the actual trade?
Because if we stick to the Core Selection of ETF’s, there’s no Transaction costs involved.
No, it’s transaction costs only, which is why I included the pink thingy in the part of the costs. If you’re only working with Core Selection, it wouldn’t be an additional benefit. However, if you want to experiment a bit, it might be very useful. Before I found the strategy that works for me (and which includes the core selection), I did dabble with some other products and made transaction costs. It would’ve been nice if those were covered back then 😉
Als je vandaag de dag begint met beleggen, mede n.a.v. bovenstaande duidelijke en goed begrijpbare verhaal, waar moet je dan mee beginnen. Of juist nog wachten?
Wat zijn dé ETF’s in deze tjden? En zijn obligaties handig (omdat ik hoorde dat deze momenteel massaal worden opgekocht)…
Hi Danny,
Qua timing is dit artikel van gisteren misschien ook nog wel interessant. Ik pas m’n keuze niet speciaal aan op deze tijden; die waar ik in zit (voornamelijk VWRL) heeft een geweldige spreiding qua aantal bedrijven + wereldwijd, dus voor mij is dat goed zo. Wie weet denkt iemand anders daar anders over? Obligaties zijn fijn om wat meer balans in je portefeuille te krijgen; meestal doen die het slecht als de aandelen het goed doen, en andersom. Voor mijn pensioenportefeuille houd ik een balans aan van mijn leeftijd in obligaties en de rest in aandelen.
Hopelijk heb je daar wat aan!
hoi, even een domme vraag misschien maar ik wil een openstaande aandelenorder sluiten.
ik krijg nergens gevonden hoe dat moet bij de giro…
Wie helpt me?
Als de order nog niet verwerkt is, staat er een prullenbakje naast waar je op kunt klikken om ‘m te verwijderen!
Hoi Adine,
Mooie blog en nog mooiere levensovertuiging!
Zelf beleg ik ook via DeGiro, en ben daar tevreden over.
Mijn enige probleem met DeGiro is dat bepaalde goud ETC’s niet meer beschikbaar zijn of aangekocht kunnen worden binnen het Custody account.
Ik zou de lezers hier ook het boek ‘De basis van het beleggen’ door Holland Invest willen aanbevelen.
Dit boek sluit goed aan bij een passieve beleggingsstrategie.
Key takeaways van dit boek:
1. Hou je beleggingshorizon in de gaten. Ga bijvoorbeeld niet met geld beleggen in aandelen (of ETF’s) als je dit geld mogelijk binnen 5-10jaar nodig hebt. De kans dat je de belegging dan met verlies moet verkopen is aanzienlijk.
2. Blijf bij het beleggen in ETF’s (of beleggingsfondsen) of een voldoende gespreide aandelenportefeuille wanneer je niet de tijd of kennis hebt om een gedegen fundamentele analyse van een aandeel uit te voeren.
3. Minimaliseer de beheerkosten van je beleggingen, zodat je het rente op rente effect maximaliseert.
4. Kopen wanneer de markt daalt en verkopen wanneer de markt stijgt, ondanks dat dit mogelijk tegen je gevoel in gaat.
5. Mogelijk loont het om te wachten met het doen van je belegging tot een moment dat de markt niet te (veel) overgewaardeerd is. Hierdoor vergroot je het aantal momenten in de toekomst waarbij je de belegging met winst van de hand kan doen. In hoeverre de markt overgewaardeerd is kunt je naar eigen inzicht inschatten met de statistieken: Tobins Q en CAPE.
Deze punten moet je natuurlijk niet van mij aannemen maar zelf onderzoeken mocht je het boek willen lezen.
Grt,
Konrad
Goede tip, dank je! Ik zet m op m’n lijstje voor als de bieb weer open is ☺️
Als je bijv. via justetf.com fondsen vergelijkt als VWRL & VECP, dan zie je bij ‘de parameters’ dat VWRL wel uitleent en VECP niet.
Kennelijk is het wel/niet uitlenen niet alleen aan brokers voorbehouden ongeacht basic of custody account.
Mocht je kiezen voor niet uitlenen via bijv. de Giro, gebeurt dit dan alsnog fondsafhankelijk?
Hoe bepaal je voor welk bedrag je het aandeel wilt kopen bij limit order? Kijk je dan naar het laagste bedrag waarvoor het de afgelopen dagen verkocht is?
Meestal kijk ik naar wat er op dat moment wordt geboden en gevraagd (dat kun je ook zien in de video). Soms schiet ik ook doorlopende orders in voor bedragen die ik – op basis van de historie – aantrekkelijk vind. Dat zijn dan niet mijn maandelijkse aankopen, maar aankopen die wellicht nooit doorgaan. Gaan ze wel door, dan is dat bijvoorbeeld van het saldo dat nog over was na mijn laatste aankoop. Als dat logisch klinkt 😉
Ik sta op mijn portefeuille -9 euro. En mijn vrij te besteden brdrag was een paar duizend euro. Nu kon ik geen Euro omwisselen naar USD. Ik kon wel EUR aanklikken maar ik kon niks invullen bij het vakje voor waar ik USD wil invullen. Komt dat omdat mijn portefeuille in de min staat? Hoe kan ik dat bedrag weer positief maken? Als ik geld bijstort komt dat bij die duizenden euros te staan.
Ik onderschrijf wat je reviewed over de giro. Toch kom ik helaas niet verder met de giro. Effecten aangekocht via werkgever wil ik transferren na verloop van tijd naar mijn eigen effecten depot. Niet mogelijk met de giro , wel bij ING. Schenkingen doe ik ook het liefst in effecten. Ook niet mogelijk via de giro, enkel via ING
Hoi, je schrijft ‘Dat uitlenen is overigens weer heel gebruikelijk bij brokers, maar het brengt toch een klein risico met zich mee’. Wat is precies dit risico? Ook omdat in de volgende alinea staat dat je verzekert bent van je beleggingen in geval de Giro failliet wordt verklaard.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Als iedereen (lenende partij en broker) failliet gaan en er is niet voldoende onderpand, dan loop je als klant ook risico, maar die kans is minimaal. Het beleggerscompensatiestelsel is actief tot 20.000 euro, dus ook daar zit een risico in – hoewel je dat dan weer zelf in de hand hebt.
Vraag over DeGiro: als ik per maand uit de kernselectie 3 verschillende EFT’s wil aankopen, is dat nog steeds gratis, of gaat het om echt 1 keer aankopen of verkopenn? En de tweede keer moet het meer dan 1000 euro zijn?
Helaas is het écht maar één transactie per kalendermaand, dus voor 1 ETF. Voor die andere kan het idd nog gratis als je dan weer aan de andere voorwaarden voldoet, zoals die 1000+ euro…
Ik ga voor het eerst beleggen en jouw artikelen hebben me veel geholpen, dank daarvoor! Voordat ik mijn eerste koop ga doen heb ik nog drie vragen over VWRL. Hopelijk kun je me daar nog mee helpen.
1) De basisvaluta van VWRL is USD. Klopt het dat er dan sprake is van valutarisico? En is het dan juist gunstig of ongunstig om te kopen als de dollar goedkoop is t.o.v. de euro?
2) Ik las ergens dat er een VWRL fonds en een VWRL tracker is.
3) Ik meen dat bij VWRL divident wordt uitgekeerd (i.p.v. herbelegd). Klopt dat? En heeft dat ook jouw voorkeur. Ik las over iShares Core MSCI World UCITS ETF USD (Acc) (EUr) IWDA, die ook in de kernselectie van DeGiro zit en waar het dividend wordt herbelegd. Is dat evt een goed alternatief voor VWRL wat jou betreft?
Hi Peter,
Ik koop zelf alleen VWRL aan de EAM, dan koop (en verkoop) je in euro’s en is er voor zover ik weet geen extra valutarisico. VWRL is een indexfonds, dat is in dit geval een tracker; het is een fonds, maar die volgt de index. En dividend wordt idd uitgekeerd, maar je kunt het natuurlijk zelf herbeleggen. Ik vind het allebei prima. Als het herbelegd wordt, dan bouwt het door, wordt het uitgekeerd, dan kun je het zelf doen of je haalt er iets uit zonder aan je beleggingen te komen. IWDA heb ik zelf niet in mijn portefeuille zitten, dus daar kan ik geen ervaringen over delen, maar wellicht iemand anders hier wel?
Mooie website! Ik heb hier al veel van geleerd. Zelf beleg ik ook in VWRL bij de Giro, maar ik ben op het punt gekomen dat ik als tegenhanger ook graag wat obligaties/ obligatie trackers zou willen kopen. Hebben jullie tips welke interessant zijn? En zitten deze ook in de kernselectie van de Giro?
Ik heb de indruk dat ESG-beleggen over de lange termijn lucratief kan zijn. Klimaatverandering staat hoog op de Europese agenda en ook Joe Biden heeft hier een speerpunt van gemaakt. En ik meen dat ook China klimaat belangrijker is gaan vinden. Bedrijven die ESG hoog in het vaandel voeren hebben als groep ook goed gepresteerd tijdens de pandemie.
Zie jij ook een goede toekomst voor ESG-beleggen? En welke trackers zou jij hierin aanbevelen?
Hoewel ik de uitleg van de kosten door DEGIRO zelf wat onder de maat vindt, werkt de app erg goed. Het vinden en aankopen van aandelen en ETF’s werkt super makkelijk. Inmiddels ben ik m’n hele portefeuille van andere brokers naar DEGIRO aan het verplaatsen.
Hoi, bedankt voor dit artikel.
Ik wil zelf gaan starten met beleggen via de Giro, nu lijkt me in ETF’s een aantrekkelijke optie alleen wat is het juiste instapmoment? Ik wil in 1 keer een wat groter bedrag beleggen en dan maandelijks aanvullen wanneer het kan. Ik heb al naar verschillende beleggingen gekeken en er veel over gelezen. Bij andere beleggingen krijg je het verwachte rendement te zien en een uitbetaling per maand, kwartaal of jaar hoe zit dit bij FTE’s?
Alvast bedankt voor de reactie en blijf ons informeren ?
Mijn uitgangspunt (en ervaring) is dat je de markt niet kunt timen, dus dat er niet zoiets is als het perfecte instapmoment. Starten is beter dan dat afwachten. Maar: momenteel staat de markt wat lager. Mijn persoonlijke indruk is wel dat die nog wat verder omlaag gaat. Als je die indruk deelt, kun je er ook voor kiezen om het grotere bedrag dat je in gedachten hebt over een aantal maanden gespreid in te leggen en vanaf daar verder regelmatig te doen. Mijn ervaring is wel dat wachten uiteindelijk meer rendement kost, dan dat het oplevert als je net precies iets op de juiste momenten doet. Zeker als het gaat om ETF’s.