Prinsjesdag 2024: wat gaat er veranderen?

Op Prinsjesdag 2024 zijn weer allerlei maatregelen aangekondigd. Wat zijn de belangrijkste wijzigingen voor jou? Je leest het hier.

De derde dinsdag in september is weer achter de rug en dat betekent dat we weten welk van de uitgelekte plannen nu écht doorgevoerd gaan worden en wat dat doet voor onze portemonnee. Hier deel ik met je wat de belangrijkste dingen zijn die gaan veranderen naar aanleiding van Prinsjesdag 2024 en hoe je daar slim mee om kunt gaan.

Prinsjesdag 2024: dit gaat veranderen in je koopkracht

Een van de belangrijkste getallen die rond Prinsjesdag rondzingen, is het koopkrachtgetal. Wat gaan alle veranderingen doen met je koopkracht? Persoonlijk vind ik dit op zich een begrijpelijke indicator, maar ik kan niet zeggen dat ik ooit het gevoel heb gehad in één van die hokjes te vallen. Ik zou me er dus niet te hard aan vasthouden.

Maar… over het algemeen gaan de meeste mensen erop vooruit. Met name werkenden zonder kinderen en AOW’ers die ook alleen van hun AOW moeten rondkomen.

Twee groepen gaan er niet op vooruit of zelfs op achteruit. Die vinden we in de groep ‘inactieven’, zoals niet-werkenden worden genoemd. Alleenstaande ouders blijven op hetzelfde niveau zitten, terwijl alleenstaanden op het sociaal minimum 1,3 procent inleveren.

Hoewel ik niet vind dat mensen die het al niet zo goed hebben erop achteruit moeten gaan, ben ik wél blij dat werken wat meer wordt beloond. Daarmee maak je het toch makkelijker voor mensen die kúnnen om aan het werk te gaan.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Energie en brandstof

De energiebelasting op gas gaat naar beneden, dat zal iedereen 29 euro besparen in 2025.

Dat de energiebelasting omlaag gaat, betaal je als zonnepaneeleigenaar weer min of meer terug, want de salderingsregeling gaat echt in 2027 stoppen. Dat betekent dat je nog twee jaar hebt om te kijken of je zelf een opslag kunt regelen, anders krijg je alleen een ‘redelijke’ (lees: weinig) vergoeding voor teruglevering. Op sommige plekken lees ik zelfs al over betalen voor teruglevering, maar er zal vast nog wat moeten gebeuren voor dat erdoorheen is.

De accijnsverlaging op benzine, diesel en LPG wordt met een jaar verlengd. Even ter indicatie: je betaalt nu 0,79 euro accijns op een liter benzine, 0,52 euro op een liter diesel en 0,19 op een liter LPG. Om eerlijk te zijn kende ik die getallen niet en nu ik ze zie, schrik ik er best van. Ik heb maandag nog getankt voor 1,86 per liter. Dan betaal ik dus ruim 40 procent accijns. Op zich al best shocking, maar waarom is die accijns hoger op benzine, terwijl de overheid van de ‘vervuilende diesel’ af wil? Dat slaat toch helemaal nergens op? Maar goed, dit is dus de situatie voor komend jaar.

Veiligheid

Per 2025 treedt de Cyberbeveiligingswet en Wet weerbaarheid kritieke entiteiten in werking. Een hele mond vol, die niet zo heel veel zegt. Dat die onduidelijkheid niet alleen bij mij bestaat, blijkt ook wel uit de reactie van onder meer VNO-NWC en MKB-Nederland, die in hun schrijven nog wat punten van aandacht aankaarten.

Dit soort wet- en regelgeving vind ik zelf altijd tricky. De laatste jaren zijn er onder ht mom van ‘veiligheid’ heel veel dingen doorgevoerd die eigenlijk helemaal niet zo veilig zijn, maar die bijna onopgemerkt blijven, omdat de voorstellen te ingewikkeld en uitgebreid zijn om gewoon te lezen. Sommige worden er wel uitgepikt (zoals dat voorstel om elke transactie van 100 euro + te registreren…), maar veel ook niet. Laten we hopen dat dat hier niet het geval is.

Belastingen

Iets met makkelijker kunnen we het niet maken? Er komt in ieder geval weer een schijf bij. Minder overzichtelijk, maar wel iets gunstiger voor de werkende middeninkomens, die nu bijna 37 procent belasting betalen over ongeveer de eerste 75.000 euro en straks een kleine 36 procent mogen afrekenen over de eerste 38.000 euro.

Vermogensrendementsheffing betaal je komend jaar pas vanaf een vermogen van 57.684 euro (en het dubbele met een fiscaal partner).

De Algemene Heffingskorting wordt verder afgebouwd met 335 euro en de maximale arbeidskorting gaat omhoog met 67 euro. Hierdoor komt deze uit op 5599 euro.  Ook de inkomensafhankelijke combinatiekorting wordt afgebouwd, maar dat gebeurt pas vanaf 2027. De ouderenkorting gaat weer met 25 euro omhoog.

Ondernemers

Voor ondernemers gaat de mkb-winstvrijstelling verder naar beneden, naar 12,7 procent. De zelfstandigenaftrek wordt met bijna een derde teruggebracht, van 3750 euro naar 2470 euro.

Cultuur, media, logies, boeken en sport vallen straks niet meer onder het verlaagde btw-tarief van 9 procent, maar gaan naar 21 procent. Er zijn een paar uitzonderingen, maar dit is wel een heftige – zeker voor ondernemers die vooral met consumenten werken en hun prijzen inclusief btw hebben. Dan kun je bijna niet anders doen dan je prijzen omhoog gooien, maar het is natuurlijk de vraag wat dat met je klandizie doet.

Gelukkig (/sarcasme) moet het voor ondernemers wél makkelijker worden om geld te lenen.

Dat is maar goed ook, want ook de bpm-vrijstelling voor bestelauto’s vervalt, evenals de vrijstelling van de motorrijtuigenbelasting voor emissievrije voertuigen. Oh, en giften zijn voor vennootschappen dan niet langer aftrekbaar van de winst en je mag je huurderslasten ook niet meer aftrekken als je werkruimte geen eigen ingang of voorzieningen heeft. Zelfs niet als je woning tot het ondernemingsvermogen hoort.

Vergeet ik bijna nog de regelingen die het voor werkgevers extra aantrekkelijk maakt om bijvoorbeeld ouderen in dienst te nemen. Die moeten ook worden afgebouwd.

Zorg

De maximale zorgtoeslag gaat een beetje omhoog, maar… alleenstaanden met een minimuminkomen betalen volgend jaar naar verwachting wel wat meer aan zorgkosten. Ongeveer 35 euro om precies te zijn.

Dat komt deels ook door de nominale zorgpremie, die met een goede 100 euro per jaar omhoog gaat. Straks in november goed gaan vergelijken dus.

De premie voor de inkomensafhankelijke bijdrage Zvw gaat ook wat omlaag, zowel voor ondernemers als voor mensen in loondienst.

Met ingang van 2025 geldt voor medische ritten een vaste aftrekpost van 0,23 euro per kilometer. Voor extra vervoerskosten geldt een vaste aftrek van 925 euro.

Toeslagen

Naast de zorgtoeslag heb je natuurlijk ook nog andere toeslagen. De huurtoeslag zal vanaf 2026 lineair worden afgebouwd als het inkomen stijgt. Bovendien verandert er wat in de opzet qua huishoudtypes, waardoor meerpersoonshuishoudens met een hoge huur er als het goed is een beetje op vooruit zullen gaan.

Het kindgebonden budget gaat een beetje omhoog en wordt voor alle kinderen gelijkgetrokken. Het maximale bedrag per kind is straks 2.511 euro per jaar. Dit is overigens ook een inkomensgebonden toeslag.

De maximum uurtarieven voor alle vormen van kinderopvang gaan een beetje omhoog. Overigens moet je kinderopvang wel voldoen aan bepaalde (strengere!) eisen.

Wonen

Niet voor nu, maar voor later: in 2026 wil de overheid het tarief voor overdrachtsbelasting op huizen voor de verhuur weer een beetje terugschroeven, van 10,4 procent naar 8 procent. Voor starters en doorstromers (tot 35 jaar en tot straks 525.000 euro) geldt een vrijstelling, voor anderen geldt een tarief van 2 procent.

Ook de Wet Hillen wordt weer afgebouwd, in 2025 hebben we het dan nog over 76 2/3 procent.

Het percentage voor het eigenwoningforfait blijft hetzelfde, maar de hoogste categorie is opgerekt tot een WOZ-waarde van 1.330.000 euro.

Werk en geld

Nog meer geld, want de rest ging daar ook wel deels over 😉

Het lage-inkomensvoordeel (een tegemoetkoming voor werkgevers met werknemers met een laag loon) wordt afgeschaft. De loonkostenvoordelen (voor werkgevers met oudere werknemers) wordt afgebouwd.

De STAP-regeling blijft weg, maar daardoor komt wel meer geld vrij voor de SLIM-subsidie. Particulieren hebben daar niet zoveel aan, maar dat is misschien ook niet zo erg als de intentie van deze subsidies is dat we er met z’n allen economisch op vooruit gaan.

De IOAOW (de inkomensondersteuning voor AOW-ers) zal per 1 januari worden afgeschaft en men zal een ‘scherp oog’ houden op de invoering van het nieuwe pensioenstelsel. Daarnaast wordt gewerkt aan het halveren van het aantal werknemers zonder pensioenopbouw

Meer aandacht voor armoede

En dan wordt er ook nog eens veel meer aandacht geschonken aan armoede, onder meer door in te zetten op financiële educatie (hoera!), door de hulpdiensten op deze vlakken te verbeteren (en hopelijk ook de lokettenjungle wat kleiner te maken) en door in te zetten op werk. Want, zo schrijft men: “Werk blijft de belangrijkste oplossing tegen armoede.”

Waar ik ook blij mee ben: de aandacht voor kinderen. Zo krijgt kinderarmoede speciale aandacht en zullen ook gemeenten en fondsen daar extra middelen voor krijgen. Iets breder wordt ook Voedselhulp breder toegankelijk. Erg dat het nodig is in een land als Nederland, maar mooi dat het er is.

De overheid blijft huishoudens die hun energierekening niet kunnen betalen ondersteunen en er zal komend jaar 75 miljoen beschikbaar worden gesteld voor schuldhulpverlening. Ook wordt er ingezet op het voorkomen van schulden en vroegtijdige signalering. Het idee is om de kosten (waardoor schulden vaak zo oplopen) zoveel mogelijk te beperken.

Daarnaast wordt er 135 miljoen euro beschikbaar gesteld om kwetsbare kinderen te voorzien van gratis schoolmaaltijden.

Veel wijzigingen gepland

Net als elk jaar zijn er duidelijk weer veel wijzigingen gepland. Sommige groots, sommige wat minder groot. Sommige kosten geld, andere leveren geld op.

Het sleutelwoord blijft echter ‘gepland’: dat ze worden benoemd, betekent niet automatisch dat ze ook worden uitgevoerd. Reken je dus vooral niet rijk (maar ook niet arm!) en kijk vast wat invloed op jou heeft. Als je daar nu een plan voor maakt, kom je straks niet voor verrassingen te staan.

Welke maatregel valt jou het meest op en waarom?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.