Hypotheekvrij: hoe voelt dat nu?

hoe voelt hypotheekvrij zijn

De overdracht is nog niet geweest, maar elke dag is natuurlijk aftellen. Daarna ben ik voorlopig eerst een tijdje hypotheekvrij. Ik heb me jarenlang afgevraagd hoe hypotheekvrij zijn voelt. En nu doet het me eigenlijk niet zo heel veel. Hoe dat kan, lees je hier.

Hoe hypotheekvrij zijn eigenlijk niet anders voelt

Vooropgestelt: één ding aan hypotheekvrij zijn voelt natuurlijk hartstikke goed. Dat ik straks niet meer de druk voel om elke maand rond de 1.600 euro aan alleen al aflossing en rente hoef te betalen. En die 1.600 was jaren terug zelfs 2.500 euro!

Maar: tegelijkertijd is het bijna ook een beetje jammer, dat ik even niets concreets van mezelf heb om af te lossen. Ik heb namelijk geen hypotheekvrij huis; ik trek in bij mijn vriend en heb dus even geen hypotheek op mijn naam.

Best vreemd; sparen is veel voordeliger, maar toch zorgt aflossen (of het nu op een lening of op een hypotheek is) voor een betere stok achter de deur. Althans, zo lijkt het nu even. Ik ben wel benieuwd of dat straks ook zo is, of dat ik daar wel weer een stimulerende methode in weet te vinden.

Lees ook: Extra aflossen op je hypotheek, lees hier hoe jij dat kunt doen

Gelukkig geen problemen met vermogensbelasting

Overigens is mijn mogelijke vermogensrendementsprobleem wel opgelost. Ik dacht dat ik behoorlijk vermogensbelasting zou moeten gaan betalen als ik allerlei overwaarde uit het huis haalde.

Nou ja, dat viel dus sowieso tegen. Daarnaast heb ik inmiddels een aardig potje op papier voor de FOR opgebouwd en daar moet fysiek ook nog geld in komen. Daarover hoef ik geen VRH te betalen, dus in het uiterste geval kan ik ook privégeld daarin storten.

Dan moet ik het daar ook eigenlijk wel laten staan als pensioen, maar dat zou even goed wel verstandig zijn. Daar moet ik immers over tig jaar (met mijn pensioen) alsnog belasting over betalen. Als de pot dan leeg is, is het toch een beetje zuur afrekenen. Volgens mij moet ik dan toch wel een heel eind komen voor 1 januari. Zo lang duurt dat nu ook weer niet 😛

Is dat herkenbaar, dat aflossen soms makkelijker lijkt te zijn dan sparen? En heb jij nog goede tips om jezelf te motiveren qua sparen, ook als de druk een beetje van de ketel is?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. Zeker herkenbaar, wij losten in no time de restschuld van 20.000 af maar sparen duurt een stuk langer. Blijkbaar ben ik strenger voor mezelf als het om aflossen gaat en geld wat is weg geboekt haal je niet terug. Geld van de spaarrekening halen is veel laagdrempeliger en doe ik dan ook.

  2. Ik denk dat het grootste verschil in het feit zit dat je eenmaal afgelost geld niet meer terug kunt halen… Weg is weg… Hupsakee, zo je stenen in… Geld dat op een spaarrekening staat, kun je er met een simpele overboeking weer af halen… Ook ik doe dat regelmatig. Misschien geeft aflossen je daardoor een zekerder gevoel of zo? Ik vind aflossen prettig, omdat ik mijn maandlasten iedere maand opnieuw zie dalen… In je nieuwe situatie zou je jezelf een 'zeer ambitieus' doel kunnen stellen, misschien werkt dat voor jou…

  3. Ik denk dat je het pas 'voelt' als de passering is geweest.
    Om hard te sparen zou ik harde doelen stellen, en bijv diverse potjes aanmaken en vullen. Niet riant gaan leven opeens.

  4. hier was t andersom. eerst een paar jaar gespaard om vervolgens een huis te kunnen kopen (hierdoor zelf geld om de notaris/hypotheker te kunnen betalen en het klussen, wat nieuwe meubels, de tuin vast een klein beetje op te knappen, nieuwe cv ketel enz.. en nog buffer over…) hierdoor geen extra lening etc nodig gehad naast de hypotheek. heerlijk. wat voor ons werkte om tekunnen besparen is een overzicht van vaste lasten/boodschappen/vrij te besteden en de jaarlijkse of kwartaalrekeningen. zo heb je per maand een x bedrag wat je sowieso nodig hebt voor die maand. dat storten we op de betaalrekeing. extra dingen boeken we spaargeld voor terug. verder gaan alle inkomsten eert naar de spaarrekening zodat het niet door elkaar loopt. werkt voor ons echt super! hierdoor veel meer gespaard dan ik voor mogelijk achtte!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.