Dave Ramsey’s Babysteps: revisited

In november 2010 schreef ik al eens over de Babystapjes naar Rijkdom van Dave Ramsey (ik zal ze niet weer herhalen, maar onder de link vind je dat blogje met de stappen).  Ik had toen net zijn website ontdekt, met daarop onder meer het zevenstappenplan. In de afgelopen jaren kwam ik steeds niet heel veel verder dan stap 2 of 3. En dan nog niet eens compleet. Nu kwam ik het toevallig weer tegen en vond het wel leuk om eens te kijken hoe ver ik er nu mee ben, vooral omdat me dat ook een beetje een leidraad geeft over hoe nu door te sparen.

Waar zit ik nu?

In principe kan ik de stappen 1 tot en met 3 en 6 afstrepen. Ik heb (nog) geen kinderen, dus stap 5 is ook niet op mij van toepassing. Dan blijven nog over: investeren in je oude dag en je rijkdom delen. Lijkt me mooi om daar eens mee bezig te gaan! Ik heb van de week voor het eerst wat geld gestort op mijn beleggingsrekening.

Ik heb berekend dat ik met een relatief bescheiden rendement van 2% en een maandelijkse storting van €100 straks (als ik ongeveer met pensioen mag) ongeveer een potje van ruim €50.000 extra zou moeten kunnen hebben. Met de lasten van nu is dat toch weer een paar jaar ‘gratis’ leven. Bovendien verwacht ik dat mijn lasten straks weer lager zullen zijn, omdat we natuurlijk toewerken naar het hebben van helemaal geen hypotheek. Wat dat betreft zou ik stap 6 – Betaal je huis af – ook niet helemaal door moeten strepen; ik speel nu natuurlijk een beetje vals met het niet hebben van een eigen huis.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Spaarhypotheek

Wat wel grappig is: in stap 6 heb ik het nog over het volstorten van je spaarhypotheek, zodat je maximaal van de renteaftrek profiteert. Daar ben ik wel van teruggekomen. Natuurlijk is het mooi dat je een hele dikke rente krijgt (als je je hypotheek tenminste niet in de afgelopen paar jaar hebt afgesloten) op je spaargeld, maar bedenk je vooral ook dat je dan de hele looptijd die dikke rente betaalt over de volledige hypotheeksom.  

Ter indicatie: toen ik nog een spaarhypotheek had, was dat ter waarde van €200.000, tegen een rente van 5,8%. Ik betaalde daar elke maand bruto €1000 voor. Op mijn spaarinleg kreeg ik destijds €100 rente, en dat was alleen omdat ik het spaarbedrag verdubbeld had en extra bij had gestort. Elke maand kwam hier ongeveer een euro bij. Die €1000 had ik wel 30 jaar kunnen betalen, terwijl die rente maar heel langzaam op zou kruipen. Dan duurt het echt nog wel even voor de rente die je ontvangt hoger ligt dan de rente die je betaalt. Zelfs áls je maximale renteaftrek hebt! Nu heb je natuurlijk het rente-op-rente effect, maar dat tikte volgens mijn overzicht pas echt aan na een jaar of 20. Nou, dan heb je dus al bijna 2,5e ton aan (bruto)rente betaald…

Pak jij je spaarplannen eigenlijk strategisch aan, bijvoorbeeld volgens een plan als deze stappen van Dave Ramsey? Of doe je meestal maar wat?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Die stappen komen mij ook niet bekend voor. Het doorrekenen van beslissingen doen we hier ook. Dan zie je hoeveel je bespaart met extra aflossen.
  Ook hebben we nog even nagedacht om een deel van onze hypotheek lineair te maken ipv annuitair. Dat was toch niet zo handig in ons geval omdat we dan minder op onze duurdere (vaste rente) hypotheek konden aflossen.
  Wat betreft sparen hebben we ons spaargeld over diverse banken verdeeld. Niet meer dan 10.000 euro per bank. Onze betaalrekening is bij ing en daar hebben we het maximum nog lager gesteld. Mocht Deutsche Bank in de problemen komen. En dat is niet ondenkbaar, dan zit van de Nederlandse Banken, de ING het meest in de problemen. Mocht er een bail in komen, dan zou het me niet verbazen als ook kleinere spaarders hier aan mee moeten gaan betalen.

 2. Nu moest ik toch even Meneer Ramsey erop na slaan. Had zijn zeven stappen plan nog niet gezien. Moet zeggen dat het goed advies is, zeker voor de meeste mensen die net beginnen met hun financiele zaken op orde krijgen. Denk dat wij punt 1-5 aardig onder controle hebben en vooral met punt 7 bezig zijn (punt 6 slaan we over, is namelijk niet de handigste oplossing voor onze situatie).

 3. we hebben al meer gespaard voor een noodfonds. 1000 vind ik echt veel te weinig voor ons(maar ik snap dat als er heel weinig inkomen is, dat het een mega bedrag is.. alles is relatief)

  afbetalen van schulden..de enige schulden zijn een studieschuld van mn man, die we maandelijks aflossen. meer dan de minimale aflossing (ook al is de rente het laagst.. we willen er gewoon vanaf en dat gaat sneller als je meer aflost….) hier lossen we 100 per maand af.
  en natuurlijk de hypotheek. annuitair dus ook daarop lossen we maandelijks af.

  3 buffer. hebben we al 🙂 gelukkig.

  4. investeren in oude dag.. nog geen idee hoe, behalve een afgelost huis tegen die tijd ? ik bouw geen pensioen op (geen vertrouwen in o mzelf te storten in een pensioenfonds en zzper dus geen werkgever…man bouwt wel pensioen op via zn werk)

  5. we sparen per kwartaal een groot afgerond deel kinderbijslag. voor de oudste is dat 200 en de jongste 150 per kwartaal

  6. we lossen nog even niet extra af

  7. geld delen.. we delen met onze kinderen door te investeren in leuke dagjes weg etc en door voor ze te sparen en soms net wat durdere of meer bijzondere cadeaus voor naasten

  verder alles op orde gelukkig. spaardoelen concreet, we volgen onze eigen stappen. kan per jaar veranderen. vorig jaar een huis gekocht dus nu is er veel verandert. daarvoor ging alles op 1 grote hoop omdat we geen idee hadden hoeveel we voor het huis nodig zouden hebben. nu ligt dat achter ons en kunnen we concreet doelen uitwerken en werk ik voor het eerst via diverse doelen op de spaarrekening. we zullen zien of het bevalt.. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.