Hypotheekaflossing 2 van 2018: ✅

Hypotheekaflossing 2 van 2018 is gedaan

Eind april, op ongeveer een derde van het jaar, besloten we om de eerste hypotheekaflossing van dit jaar te doen. Het idee was om hetzelfde op twee derde en aan het einde van het jaar te doen. Inmiddels is ook hypotheekaflossing nummer 2 van 2018 de deur uit. Kunnen we die weer afvinken!

Aflossen?

Wij mogen per jaar maximaal 10% aflossen. Omdat onze hypotheek (en met onze bedoel ik nog steeds die hypotheek die officieel van vriend is) helemaal niet zo hoog is, is die 10% per jaar aflossen ook best heel goed haalbaar. Zeker als je dat elk jaar weer opnieuw doet en dus steeds lagere maandlasten hebt.

Het aflossen doen we van het geld dat we samen sparen; een deel van de inleg die we allebei naar de gezamenlijke rekening storten, waarvan we bijvoorbeeld ook de boodschappen doen. Hier begint nu zo langzamerhand een klein beetje speling in te komen, in de zin van dat we in het jaar én af en toe wat extra’s kunnen doen van dat geld, én die 10% kunnen aflossen.

Natuurlijk kunnen we dit geld ook op de rekening laten staan of beleggen, maar aangezien we nog steeds een goede 4% aan rente betalen én dit huis in de toekomst mogelijk willen verhuren, is het ook wel prettig om het hypotheekvrij te hebben. Beleggen doe ik privé al en lagere maandlasten is óók heel fijn.

Lees ook: 5 redenen om NU te beginnen met je hypotheek aflossen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Nog één te gaan

Hiermee hebben we nog één aflossing voor 2018 te gaan. Die zullen we waarschijnlijk ergens in december overboeken. Weer gemakkelijk met iDeal, want die hypotheekverstrekkers gaan tegenwoordig óók met hun tijd mee.

Helaas kun je dan net weer niet meteen zien wat het met je maandlasten doet. De vorige keer scheelde het bruto ongeveer 15 euro, dus ik ga ervan uit dat dat nu ook weer zoiets zal zijn. Uiteraard schuif ik die er dan bij het spaarbedrag op, zodat we weer een mooi snowball-effect krijgen. Overigens krijgen we dat waarschijnlijk binnenkort alsnog wel te horen; meestal volgt er na zo’n aflossing een mooie brief met de nieuwe bedragen. Ik ben er in ieder geval weer blij mee; weer een actiepuntje afgevinkt!

Hoe staat het met jouw (extra) hypotheekaflossingen voor dit jaar?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Lekker om weer een overboeking te hebben gemaakt! Wij hebben 1,5 maand terug onze laatste extra aflossing overgemaakt. Nu vanwege veranderde plannen besloten om dat geld over te boeken naar een spaarrekening. Levert minder op, maar geeft ons wel wat meer vrijheid om dat geld te besteden.

 2. Fijn dat zo langzaam aan jullie doel in zicht komt. Wij werden er altijd heel blij van dat ons doel telkens een stukje dichterbij kom.

 3. Ondanks dat steeds meer mensen gaan pleiten voor niet aflossen, maar beleggen met dat geld, vind ik dat een gevaarlijke ontwikkeling. Geheid dat daar ook weer mensen onder zijn die geen maat kennen en daardoor in de problemen komen. Aflossen van je hypotheek moet toch ooit gebeuren, dus waarom niet nu? Het is een heerlijk gevoel als je hypotheekvrij bent. Beleggen kan ook met minder geld en dat kun je dan later altijd nog langzamerhand opvoeren. Of wachten op de crisis waar ze nu al meer als een jaar over roepen. Natuurlijk gaat het wel een keer zakken, dat kan bijna niet anders, maar het zal zich ook weer snel herstellen omdat zoveel mensen tegenwoordig beleggen en dan weer een kansje zien als de koersen laag staan. Of gewoon blijven zitten en bijkopen… 😉 Ja, ik ben best wat behoudend, ook al beleg ik. Maar ik heb dingen als koersversnellers, aandelenlease, afval recyclen, crowdfunding en bitcoins altijd aan me voorbij laten gaan en voor de meeste dingen is dat heel verstandig gebleken…

  1. Ik vind een combinatie wel prettig; het gezamenlijke geld gebruiken we voornamelijk om onze gezamenlijke lasten te drukken, dus door de hypotheek af te lossen. We hebben gezamenlijk ook wel een beleggingsrekening, maar daar hebben we één keer een mooi bedrag op gestort en dat laten we nu even met rust. Daarnaast hebben we ook nog eigen rekeningen. Ik beleg daarmee, maar wel met bedragen boven een fatsoenlijke buffer. En voor de lange termijn, een buy & hold-strategie past mij het beste.

   1. Ja en/en lijkt me ook het beste. Ik vind het wel grappig hoe de meningen verdeeld zijn in blogland. De een verklaart je voor gek als je nog aflost (ook zijn er mensen die hier weer van terug komen), de ander durft niet te beleggen en lost alleen af, en ook diverse mengvormen. De meest uitgesproken meningen zijn het leukst om te lezen ook al ben ik het er vaak niet mee eens. Ik heb er zelf ook 1 maar dat maakt het lezen van de mening van het andere kamp niet minder leuk. Ik snap hun redenatie ook wel maar ben een andere mening toegedaan. Wellicht ben ik toch te conservatief. 😉 Maar je moet doen waar je je goed bij voelt.

    1. Het verandert misschien ook wel een beetje. Ik was zelf eerst 100% aflossen, maar toen had ik ook nog geen geld over en vond ik het elke maand weer spannend hoe het uitkwam met het geld. Nu ik me financieel gezien in een wat betere positie bevind, heb ik de luxe van het kiezen. En dan kan ik ook kijken naar wat me meer oplevert. Oneindig sparen valt dan gewoon af; dat rendeert niet. Het is wel goed om een buffer te hebben, maar dan blijft er genoeg geld over dat ik voor langere tijd op een behouden manier kan beleggen. Dat bevalt me tot nu toe heel goed, maar ik heb natuurlijk ook nog geen crisis meegemaakt met beleggingen 😉

     1. Laat die crisis maar komen, we zien het wel. Dan zal mijn huidige winst weer verdampen waarschijnlijk maar het is niet anders. Doemdenken heeft geen zin toch?

 4. Lekker hoor! Wij zien wel direct wat ons nieuwe maandbedrag wordt nadat we de aflossing gedaan hebben, wel ideaal! Hier is dit jaar 1 aflossing gedaan tot nu toe. Over de 2e zijn we heel erg aan het twijfelen, omdat de verhuizing eraan zit te komen en als het lukt gaan we ergens tussen eind oktober en begin april verhuizen. Dus even de twijfel; wel nu nog op de oude hypotheek aflossen, gewoon zelf inleggen bij de nieuwe hypotheek, of misschien bewaren om van te klussen omdat er denk ik nog best wel wat zal moeten gebeuren in het nieuwe huis wat ik het liefst allemaal zoveel mogelijk meteen wil doen, omdat ik tussen eind oktober en begin april er volop de tijd voor heb (want dan even tijdelijk geen werk, half april weer beginnen met werken). Dus daar ben ik nog niet helemaal over uit. Dat ligt er ook helemaal aan welk huis het gaat worden en wat er allemaal moet gebeuren plus wat de kosten daarvan zijn.

  1. Ik meende dat ik wel even het nieuwe bedrag langs zag komen, maar klikte iets te snel vooruit. En voor het inloggen heb ik de code nodig die steeds naar vriend z’n telefoon gestuurd wordt, dus ik wacht de brief maar even af 😉

   Misschien ook een idee om in je overwegingen mee te nemen hoeveel spaargeld jullie momenteel hebben, aangezien 1 januari (de peildatum voor vermogensrendementsheffing) ook binnen de periode die je noemt valt? Als je die heffing zou moeten betalen, is het misschien interessant om geld boven het vrijgestelde bedrag in je huidige huis te steken (als je dan nog niet verhuisd bent).

   En van eind oktober tot half april geen werk? Bewuste keuze of ..? Klinkt niet als een gek vooruitzicht, mits onder de juiste omstandigheden 😉

   1. Ah dat kan gebeuren idd, dat deed mijn moeder de eerste keer ook uit enthousiasme, haha. Gelukkig laat de brief nooit heel lang op zich wachten!
    Nee aan de 30.000 spaargeld kom ik bij lange na nog niet. Dus wat dat betreft ben ik helemaal vrij in mijn keuze. Huidige huis heeft wel een flinke overwaarde van zeker 45.000 euro. Maar dat steken we natuurlijk gelijk weer in het nieuwe huis. Scheelt tenminste weer flink wat in de (nieuwe) hypotheek.
    Mijn 2e jaarcontract loopt ten einde, dus daarom moet ik er 6 mnd en 1 dag uit. Aan de ene kant net ff rot qua timing, aan de andere kant zijn er wel nog flink wat dingen die ik wil doen waar ik normaal eigenlijk niet aan toe kom, dus die wil ik in dat halfjaar gaan doen. Dan worden die 6 mnd toch gewoon nuttig besteed. Ik heb ook al goed gespaard zodat ik in die periode gewoon zelf m’n rekeningen kan betalen zonder een uitkering nodig te hebben. Dus dan kan ik wel echt eventjes doen wat ik wil zeg maar. Ik heb mondeling ook al de toezegging dat ik terug mag komen half april, nu nog even afwachten tot de teamcoach weer terug is om alvast m’n nieuwe contract te regelen. Because you never know 😉

 5. Wij hebben dit jaar tot nu toe €3730 extra afgelost. Per maand doen we nu zo’n €532 en dat wordt elke maand een beetje meer door de groeiende sneeuwbal 🙂 Ergens eind van dit jaar of begin volgend jaar zijn we daarnaast ook van de studieschuld van vriendin af. Dan blijft daar ineens ook zo’n 500-600 per maand over, hoewel we minder gaan werken aangezien we tegenwoordig een kind hebben. De inkomsten zullen dus iets gaan dalen. Nog geen idee hoe dat gaat uitpakken.

 6. Goed zeg. Altijd fijn om weer een stukje hypothecaire lening af te lossen. Ik ben ook van het combi-kamp, zowel aflossen als beleggen. Beleggen is inderdaad interessanter op de lange termijn, maar de zekerheid van een stuk overwaarde in je eigen huis en een restschuld die steeds kleiner wordt, vind ik persoonlijk ook veel waard.

 7. Fijn hoor om te lezen dat je je doelen stelt en je het dan haalt en je hypotheek steeds lager ziet worden.
  Ik beleg al vele jaren en los sinds kort ook extra af op mijn hypotheek. Dat heeft te maken het aflopen van de hypotheekrenteaftrek voor een deel van mijn hypotheek per 2031. Het risico in mijn beleggingen moet daarom afgebouwd worden om te voorkomen dat een crash in 2029 een groot probleem wordt 🙂 Ik deed dat eerst door te switchen naar obligaties, maar dat leek bij nader inzien toch niet zo’n idee, als je nog -een best wel stevige- hypotheekrente betaalt en vermogensrendementsheffing.
  Nu spreid ik mijn risico door dat geld alvast in de stenen te zetten. Vorige week een extra aflossing gedaan dus.

  Wat ik mij afvraag is wat jij bedoelt dat je nietje weet wat je ik nieuwe maandlast wordt na eende aflossing. In excel of op berekenhet.nl kun je alles uitrekenen. Als je het zelf uitrekent kun je ook altijd controleren of de geldverstrekker wel doet wat jij verwacht had.
  Veel succes met alles doelen!

  1. Over dat laatste; ik klikte net te snel weg, maar kan het inderdaad wel berekenen. Meestal komt die brief ook binnen een dag of 2-3, dus ik was er even te lui voor ?. En inloggen is ook altijd nog een optie, maar dan moet vriend er ook zijn, want hij krijgt altijd de verificatiecode op z’n mobiel. Allemaal problemen van niets natuurlijk, stiekem vind ik het ook leuk om me te laten verrassen. Ik denk dat het weer ongeveer 10-15 euro (bruto) scheelt, dat deed het vorige keer met een soortgelijk bedrag ook.

 8. Besten, ik lees nogal eens over het “sneeuwbal-effect”. Dat is niet zo groot. Maak maar eens een nette berekening en zet dit vooral grafisch uit. Dan zie je meteen dat het bij benadering een lineaire aangelegenheid is. Dit geldt met name als je een lage hypotheek rente hebt. Bij een hoge rente loont het wel meer.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.