Besparen op de boodschappen: de beste tips

Besparen op de boodschappen zonder in te leveren op kwaliteit, plezier of duurzaamheid. Daar heb ik wel wat tips voor!

Je kunt er eigenlijk niet onderuit, onder het boodschappen doen. Moet je denk ik ook niet willen. Maar: de kosten kunnen behoorlijk oplopen. Door de jaren heen – zowel magere als vette – heb ik inmiddels wel geleerd hoe je slim kunt besparen op boodschappen. In dit artikel deel ik graag een aantal handige tips om geld te besparen op boodschappen, zonder in te leveren op kwaliteit, plezier of duurzaamheid. Deze strategieën hebben mij in de afgelopen jaren veel geholpen om bewuster en slimmer met mijn geld om te gaan. Als je ook wilt besparen, zijn dit wat mij betreft de beste manieren om te beginnen!

1. Maak een boodschappenlijstje

Misschien een inkoppertje, maar oh zo belangrijk! Ik merk zelf dat wanneer ik zonder lijstje de winkel in ga, ik altijd met meer naar huis kom dan gepland. Bovendien vergeet ik vaak de dingen die ik écht nodig had. Door een lijstje te maken, koop je wat je écht nodig hebt en voorkom je impulsaankopen.

Bonustip: zorg dat je vooraf een weekmenu maakt. Dan grijp je nooit mis.

2. Eet seizoensgebonden

Seizoensproducten zijn vaak een stuk goedkoper en ook nog eens lekkerder! Kijk wat er in het seizoen is en baseer je maaltijden daarop. Als je geen idee hebt wat wanneer in het seizoen is, gebruik dan deze kalender. Meestal zie je het ook wel in de folders: wat in de aanbieding is, is meestal ook in het seizoen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

3. Doe boodschappen op basis van de aanbiedingen

Plan je weekmenu rond de aanbiedingen van de supermarkt. De meeste supermarkten hebben apps of websites waar je gemakkelijk de wekelijkse kortingen kunt bekijken. Zo kun je flink besparen door alleen de aanbiedingen mee te pakken en deze slim te gebruiken in je maaltijden.

Zelf check ik meestal eerst even de aanbiedingen (met name groente en fruit) en maak ik daar vervolgens mij weekmenu omheen. Dan profiteer ik van de acties én geeft het me vast wat inspiratie voor het menu.

4. Koop huismerken

Huismerken zijn vaak net zo goed als de bekende A-merken, maar een stuk goedkoper. Ik heb de laatste jaren echt geleerd dat het verschil in kwaliteit vaak minimaal is, maar dat je portemonnee er wél blij van wordt. Voor bepaalde producten zoals pasta, rijst en schoonmaakmiddelen merk je het verschil nauwelijks.

Sterker nog; er zit vaak niet eens verschil in. Het komt regelmatig uit precies dezelfde fabriek en is gewoon een slimme manier om zowel de koopjesjagers als de ‘luxepaardjes’ als klant te krijgen.

5. Ga geen boodschappen doen met een lege maag

Het klinkt misschien simpel, maar boodschappen doen als je honger hebt, is echt een garantie voor impulsaankopen. Je wilt niet weten hoe vaak ik zo ‘ineens’ voor het zoete rek stond. Zorg dus dat je iets gegeten hebt voordat je de winkel in stapt. Of doe het op een moment dat je nog geen honger hebt. Maandagochtend is hier favoriet. Lekker rustig ook.

6. Kijk eens bij de goedkopere supermarkten

In Nederland hebben we inmiddels heel wat goedkope supermarkten, zoals Lidl en Aldi. Als je daar je wekelijkse boodschappen doet, kun je vaak flink besparen zonder in te leveren op kwaliteit. Ik wissel zelf ook vaak af tussen verschillende supermarkten, afhankelijk van de aanbiedingen en wat ik nodig heb.

Blijf wel opletten, want bepaalde A-merken zijn bij goedkopere supermarkten vaak weer duurder. Het voordeligst blijkt bij mij altijd de combinatie te zijn. Wel kies ik dan altijd voor twee winkels naast elkaar; als je naar drie dorpen moet rijden, is je voordeel natuurlijk ook allang verdwenen.

7. Koop in bulk

Bij producten die je vaak gebruikt en die lang houdbaar zijn, zoals toiletpapier, pasta of blikgroenten, kan het voordelig zijn om in bulk te kopen. Let dan wel goed op de prijs per eenheid, want soms lijkt iets goedkoper, terwijl het in kleinere verpakkingen juist voordeliger is. Ik check dat altijd even op het prijskaartje in de supermarkt.

Waar je dan op let: prijs per liter of per kilo. Vaak staat dat in hele kleine lettertjes aangegeven, dus je hoeft niet zelf met de rekenmachine aan de gang.

8. Gebruik cashback-apps

Er zijn tegenwoordig diverse apps waarmee je cashback kunt krijgen op bepaalde producten die je koopt. Ik gebruik ze zelf ook regelmatig, en hoewel het meestal kleine bedragen zijn, telt alles mee! Zo krijg je op termijn een leuk bedrag terug dat je weer kunt investeren in andere uitgaven of kunt sparen.

Ik gebruik zelf bijvoorbeeld Woolsocks en Scoupy hiervoor.

9. Let op de schapindeling

In de supermarkt wordt de meest winstgevende (en vaak dure – want die winst komt ergens vandaan 😉 ) waar op ooghoogte geplaatst. Kijk eens wat lager of hoger in het schap voor goedkopere alternatieven. Deze tip heeft mij al vaak geholpen om hetzelfde product voor een betere prijs te vinden.

Let op: huismerken zijn niet per definitie het goedkoopst. Vaak heb je ook nog onderscheid tussen de huismerken. Zo heb je bijvoorbeeld bij de AH het huismerk van AH, maar ook Euroshopper. Bij Kruidvat had je altijd Kruidvat en Europrofit. Het product waar de naam van de winkel op staat is dus niet per definitie het goedkoopst.

10. Kweek zelf wat kruiden of groenten

Als je een klein stukje tuin, balkon of zelfs alleen een vensterbank hebt, kun je heel eenvoudig zelf wat kruiden of groenten kweken. Verse kruiden uit de winkel kunnen namelijk best prijzig zijn. Zelf kweek ik bijvoorbeeld graag munt, basilicum en tijm; je hebt dan eigenlijk altijd wat vers en het scheelt toch weer.

11. Koop lokaal

Veel mensen kopen hun boodschappen standaard bij de supermarkt, maar wist je dat je vaak veel goedkoper uit bent als je direct bij een boer koopt? Zelf ben ik dol op de versheid van producten van de boerderij, en het scheelt echt in kosten, zeker als je producten in grotere hoeveelheden inslaat.

Wij kopen ons vlees bijvoorbeeld lokaal, maar krijgen ook elke week een doosje verse eieren bezorgd. In beide gevallen goedkoper dan in de winkel, terwijl de kwaliteit een stuk beter is.

Soms kun je zelfs een abonnement nemen op een groentepakket, waardoor je wekelijks seizoensproducten ontvangt voor een vaste prijs.

12. Ga eens naar een voedseloverschotwinkel

Er zijn tegenwoordig verschillende initiatieven, zoals voedseloverschotwinkels of apps zoals Too Good To Go, waar je eten kunt kopen dat anders weggegooid zou worden. Het eten is vaak nog prima, maar mag niet meer in de winkel verkocht worden vanwege bijvoorbeeld een naderende houdbaarheidsdatum. Via deze wegen kun je voor een fractie van de normale prijs nog heerlijke producten scoren. Zelf heb ik hierdoor al flink bespaard en draag ik meteen mijn steentje bij tegen voedselverspilling.

Het is wel belangrijk dat je hier echt heel goed op de datum let, want het kan zomaar zijn dat iets binnen een maand over de datum is. Nu is dat niet overal erg mee, maar ik heb me er met sommige producten (die je normaal heeeel lang kunt bewaren) wel eens op verkeken.

13. Doe boodschappen bij de toko

Bij de toko (bijvoorbeeld Aziatische of Turkse winkels, hoewel ik van die laatste niet zeker weet of je die ook een ’toko’ noemt) vind je vaak producten zoals rijst, kruiden en peulvruchten in grotere hoeveelheden voor veel lagere prijzen dan bij reguliere supermarkten. Ook voor specerijen en andere smaakmakers is dit een gouden tip, omdat deze in ‘gewone’ supermarkten vaak duurder zijn en in kleinere verpakkingen worden geleverd.

14. Leer de kunst van meal preppen/batchen

Meal preppen of batchen betekent dat je in één keer een grotere hoeveelheid eten bereidt en dit in porties invriest. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak boodschappen hoeft te doen, wat impulsaankopen helpt voorkomen. Bovendien bespaar je op energie en tijd door alles in één keer te koken. Ik maak vaak soep, curry of pastasaus in bulk, en dat is makkelijk én scheelt ook nog een bak geld.

Meer over meal preppen lees je hier.

15. Creatief met restjes

Van het woord ‘restjes’ word je misschien niet zo blij, maar wat als je daar nu eens een ‘creatief buffet’ van maakt? Leuk én voordelig. Bovendien ook nog makkelijk. Plan één of twee dagen per week in waar je restjes gebruikt om nieuwe gerechten te maken. Denk aan een soep van overgebleven groenten of een salade met restjes van de dag ervoor. Door restjes een nieuwe draai te geven, voorkom je voedselverspilling én bespaar je geld.

16. Word vrienden met je vriezer

Ik probeer altijd zoveel mogelijk gebruik te maken van mijn vriezer. Wist je dat je veel meer kunt invriezen dan je zou denken? Brood, kaas, maar ook groenten en zelfs eieren (zonder schil) kunnen ingevroren worden. Door aanbiedingen van bijvoorbeeld vlees of brood in te vriezen, hoef je veel minder vaak naar de supermarkt, wat je kosten enorm drukt.

Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je het ook weer opeet, maar daarvoor kun je af en toe gewoon even een ‘vriezer-leeg-eet-week’ plannen. Een beetje rond het einde van je boodschappenbudget bijvoorbeeld 😉

17. Experimenteer met DIY-producten

Niet alleen op het gebied van eten kun je besparen: er zijn ook andere producten die je zelf kunt maken! Zelf wasmiddel of schoonmaakproducten maken is bijvoorbeeld veel goedkoper dan kant-en-klare producten kopen. Een simpele mix van azijn, water en een paar druppels essentiële olie kan al een prima allesreiniger zijn. Het is duurzaam, effectief en stukken goedkoper dan de producten die je in de winkel vindt.

Hoewel ik wel moet zeggen dat ik het zelfgemaakte wasmiddel echt oversla.

18. Eet wat vaker plantaardig

Plantaardige producten zoals bonen, linzen en seizoensgroenten zijn vaak goedkoper dan vlees en vis. Door af en toe plantaardig te eten, kun je op een leuke en duurzame manier geld besparen. Het hoeft echt niet elke dag, maar één of twee dagen zonder vlees kan al veel schelen in je weekbudget. Zelf ben ik hier jaren geleden mee begonnen en het heeft niet alleen mijn portemonnee goed gedaan, maar ook mijn gezondheid en het milieu. En geloof me: er zijn echt wel heel veel lekkere vega-recepten.

Overigens gelooft mijn man hier niet altijd in, dus ik plan dit soort dagen meestal als ik alleen eet 😉

19. Volg de prijzen van je favoriete producten

Een truc die ik altijd toepas, is om de prijzen van mijn standaardproducten bij te houden. In veel supermarkten wisselen de prijzen van producten elke paar weken, en als je weet wanneer iets normaal gesproken in de aanbieding is, kun je hier slim op inspelen. Een simpel lijstje in je telefoon kan je hierbij helpen.

Al met al zijn er dus best veel manieren om op de boodschappen te besparen. Ik ben wel benieuwd naar jouw favoriete tip – zeker als die hier nog niet bij staat!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Zelf ga ik steeds minder vaak naar de supermarkt en koop vaker bij slager,groenteboer en bakker en nee dat is niet perse duurder, want betere kwaliteit en daardoor minder nodig en blijft langer goed, bovendien koop ik dan gerichter en word niet zo snel verleid tot dingen die ik eigenlijk niet nodig heb. Ook probeer ik alles te gebruiken van wat ik koop vooral met groente , aardappels, komkommers en wortels schil ik niet meer , goed wassen is voldoende, van bloemkool en broccoli gebruik ik ook de stronken en bladeren,, sla koop ik met een kluitje dat blijft langer goed en als je het in grond of water zet groeit het nog door , net als de kontjes van prei en bosuitjes. Zorg en wasprodukten koop ik alleen als het in de aanbiding is zoals 1+1 gratis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.