13+ kleine manieren om geld te besparen

13 kleine manieren om geld te besparen

Besparen is het leukst als het met grote bedragen gaat. Die grote besparingen realiseren lukt vaak echter maar een paar keer. Dagelijkse besparingen leveren wat dat betreft dus eigenlijk veel meer op. Maar wat kun je allemaal doen? Ik heb een week bewust stil gestaan bij wat ik allemaal deed en kwam op verrassend veel kleine manieren om geld te besparen.

Kleine manieren om geld te besparen

1. Pot thee zetten en theemuts gebruiken. Voorkomt weggooien (koud) én waterkoker hoeft niet voor elk bakkie thee aan. En nu de waterkoker kapot is, is het nog makkelijker; één keer fluitketel aan, pot zetten en vervolgens in de muts. Scheelt veel lopen.

2. Wasmachine en vaatwasser alleen op laagtarief gebruiken. Nu komt het door verkeerd plannen nog regelmatig voor dat hij op een ‘duur’ tijdstip draait.

3. Haard vaker aan. Scheelt verwarmingskosten en ruimt direct lekker op. Het hout dat ik verstook komt van eigen bomen/verbouwing én ik combineer het met gebruik van de pelletkachel.

4. Boodschappenlijstjes maken. Dat voorkomt dat ik dingen vergeet en een keer extra moet rijden. Dit werkt het best als je het lijstje niet maakt voordat je gaat, maar gewoon bijhoudt.

5. Kleding luchten en daarna opruimen. Voorkomt een opruimimpuls waarbij alles (vies of niet) ineens in de was gaat.

6. Deuren (zo ver mogelijk) sluiten. Houdt de warmte beter binnen. Katten hebben is hierbij niet echt praktisch, maar als de deur op een kier staat, kunnen zij er wel doorheen en zit ik niet op de tocht.

7. Uit de voorraad eten. Het is goed om af en toe gewoon eens wat gerechten te maken met wat je in huis hebt, in plaats van klakkeloos voorraad aan te vullen ‘omdat dat nu eenmaal nodig is’. Vaak kun je met wat creativiteit heel ver komen. Geeft ook een goed gevoel, want als je dan b.v. ineens onverwachts bezoek hebt, dan zit je ook niet met je handen in het haar.

8. Minder hard aan de toiletpapierrol trekken. In de meeste gevallen zijn 2 of 3 velletjes gewoon genoeg. Maar als ik niet oplet, trek ik toch net wat harder aan die rol en zit ik al snel op het dubbele. Dat betekent echter ook dat die rol dubbel zo hard gaat. En toiletpapier is bij ons nog steeds één van de duurdere dingen in aanschaf, qua boodschappen.

9. Contant geld direct naar de bank brengen. Anders verdwijnt het vaak toch weer. Wel opletten dat je dat niet meer dan 6x per pas per jaar doet, anders gaan ze geld vragen. Bij de Rabo tenminste, hoe het bij andere banken zit, weet ik niet.

10. iPad en telefoon opladen in het weekend. Met de telefoon kan ik meestal geen week zonder tussentijds opladen, maar met de iPad lukt dat makkelijk. Is toch weer mooi op voordelige stroom.

11. Meer bakken. Ik heb zelf (uit zelfbescherming, niet omdat ik het niet lust) zelden koekjes in huis. Als er visite komt, is het dus snel in de auto en wat lekkers kopen. De laatste tijd doe ik dat steeds minder; ik bak gewoon wat lekkers. Ik probeer wat voordelige recepten uit, zodat het goedkoper is, het is duidelijk wat erin zit én ik hoef er de deur niet voor uit. Dit mag wel een gewoonte worden!

12. Computer in de gaten houden. Soms dan zet ik hem uit, loop ik weg en kom ik later terug. Blijkt vervolgens dat hij op een foutmelding is blijven hangen en helemaal niet uit stond. Dat is zonde van de stroom.

13. Niets op standby laten staan. We letten hier al scherp op, maar ik zie toch soms nog een lichtje dat er niet hoort te zijn. Zonde van het geld, want je hebt er niets aan.

14. Regentonnen neerzetten en het water dat je daarin opvangt gebruiken voor bijvoorbeeld de tuin. Dat kan je zo honderden liters water per jaar schelen. Voor de kosten maakt dat misschien niet veel uit, maar het is wel duurzamer en beter voor het milieu.

Sta jij af en toe wel eens stil bij extra bespaarmogelijkheden? En komt er dan nog iets bij, of haal je overal al het maximale uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

39 Comments
 1. Goed bezig. Ook nog en tip die hier niet staat, maar vast bekend is. Het spoelwater van de sla, aardappels etc. gebruiken om de planten water te geven. Het geld dat je uitspaart door de extra aflossing gelijk naar een spaarrekening storten, evenals de verkopen op Marktplaatsen geld/terug/akties. Statiegeld na het afrekenen terugvragen en in een apart potje doen. Daar kopen we een ijsje van in de zomervakantie in Italiè, en dan echt zo´n heeele grote met slagroom, wiew, verheug me er al op. Zelfs de kinderen vragen hoeveel er al in zit

 2. Punt 8: toiletrol even platslaan voor je hem ophangt, dan rolt hij moeilijker. Brood en vlees uit de diepvries in de koelkast laten ontdooien, dan neemt de koelkast minder stroom.

 3. Reken eerst eens heel goed door of het wel de moeite waard is om een variabel tarief te hebben.
  Bij mij scheelde het op jaarbasis na echt heel nauwkeurig plannen wel 2,50.
  Je kWh prijs is wel lager, maar je vastrecht per maand is een stuk hoger. Zeker bij de lage verbruiken die je bij consuminderaars hebt is het bijna niet rendabel om een variabel tarief te hebben.

  1. Ik heb uitgerekend dat het vastrecht zoveel hoger is, dat ik met het dubbele tarief meer kwijt zou zijn als nu met een enkel tarief. Je bespaart alleen als je echt bijna alles voortaan doet tijdens het lage tarief.

 4. Bedankt voor je tips, hier misschien nog een aanvulling, voor iets wat ik sinds kort na het ergens gelezen te hebben. Ik kook 's ochtends 1x water in de waterkoker en giet het dan in de thermoskan. Zo heb ik de hele ochtend thee. Water wat overblijft in de thermoskan gebruik ik 's avonds bij het eten koken, een hand afwasje of gaat de volgende ochtend bij de planten. Het viel me op dat het water echt heel lang goed heet blijft in de thermoskan. Na 24 uur is het pas lauw. Voordeel hiervan is dat ik niet met een hele pot thee zit, soms komt het gewoon niet op en water kan ik altijd overal wel voor gebruiken. Soms herhaal ik dit proces wel 2-3x per dag, als ik eens meer gebruik, bezoek heb en het harder gaat.
  Ook gebruik ik het water nu voor de babyvoeding van zoontje. i.p.v. 4x 1 minuut de magnetron aan om het water op te warmen, gaat er nu een beetje uit de thermosfles in aangevuld met kraanwater. Scheelt ook vast wat…

  1. Ik zet tegenwoordig inderdaad ook een pot thee en doe die in de theemuts. Ik heb geen thermoskan, maar ben hier minstens zo enthousiast over. De thee blijft echt uren heet en ik kan gewoon de hele pot leegdrinken, zonder dat het te koud wordt.

 5. Wat leuk: die tips, maar de meesten gebruik ik al. Alleen die computer zet ik niet zo vaak UIT (hij staat dus wel vaak standby). Misschien toch een tip. Het eerste (koude)douchewater opvangen om de WC door te spoelen of planten drinken te geven of te kuisen.

  1. Dan praat je over een paar liter per dag * 365 dagen is zeg maximaal 2 m3 = nog geen 1 euro. Je kan beter die energie ergens anders in steken (wil niet demotiverend zijn).

  2. Zoveel moeite is het toch niet om een emmer in de douche te hebben om het koude water op te vangen? En als je het niet om het geld doe, doe het dan omdat het zonde is om schoon drinkwater zomaar weg te laten lopen.

  3. Je kan het beter gebruiken om water mee te koken zou ik dan zeggen, als je het doet vanwege verspilling van schoon drink water.

   Ik vind het teveel moeite en die paar liter maken in dit land echt niet uit. Onder de huidige omstandigheden zit er meer dan genoeg drinkwater in de grond voor de komende 1000'en jaren.

   Als je het echt voor het milieu doet, neem dan een zonneboiler en zonnepanelen.

 6. Thermoskan.
  wasmaschine op heetwater aansluiten bepaard meer 🙂
  haardstoken is ongezonder en kost ook geld.
  ipad teloon gebruiken zo weinig stroom dat merk je niet net als mijn laptop staat bij gebruik altijd aan het stroom.
  Bakken is bij elektra oven niet altijd goedkoper.
  Hier staat altijd wel wat standby brandmelder maar ook router/modem ander gaat hij stuk.

  1. Wij stoken alleen gratis hout, als je het koopt is het inderdaad volgens mij niet eens veel goedkoper. Je laptop aan de stoom is volgens mij niet goed, ik heb het vroeger wel gedaan en daardoor heeft mijn accu het begeven. Nu laad ik hem op en daarna gebruik ik hem van de stroom af. Laden probeer ik meestal in het weekend te doen, maar dat is niet altijd precies uit te kienen.

  2. Aanmaakblokjes ?

   Ik heb hier nu 2 laptops die prester zo matig op accu dat ik ieder uur moet laden 🙁 en ook geen zicht helderheid nul,nul 🙁

   En nu op stroom trekt hij 10 Watt uit het net maar bij accu geladen moet worden ruim 60 Watt maar hier hoeft de accu nooit geladen te worden 🙂

   Een dure laptop 1300 euro en budget 300 euro staan 16 uur per dag aan en zijn beide 5 jaar oud 🙂

   Ook met veel laden gaat stekkertje kapot of breekt af in laptop 🙁

  3. Weer een spaaartip haard kachel aanmaken met eierdozen 🙂

   Juist door hem er aan te laten de accu blijft hij in conditie onder de zoveel % dan wordt hij beetje bijgeladen en blijft hij in conditie helemaal leegtrekken en opladen iedere dag dan is een accu na een paar jaar versleten en sommige zijn heel erg duur:(

  4. Anoniem: waarom is haard stoken ongezonder??? Wij hebben ook gratis hout en ik steek iedere dag rond 15.00 uur de houtkachel aan.
   Groetjes WMT

  5. Vooral openhaard is een zeer goed manier om je temperatuur te verlagen in de woning. Veelal vindt er een onvolledige goede verbranding plaats en dan krijg je een ongezonde luchtkwaliteit in huis en dan ruik je kachel en haard goed en veel aanslag kan oo komen dat hij niet goed trekt, zo komen er in Nederland zo,n 10000 schoorsteenbranden voor 🙁

   Bron met diverse links:

   http://www.olino.org/articles/2007/10/17/openhaard-een-zeer-efficiente-manier-om-je-huis-af-te-koelen

  6. Mijn laptop (MacBook) opladen kost 1,3 cent en dan kan ik er 4 uur mee werken. Daar kan je geen dubbele meter mee terugverdienen.

 7. Nog een paar tips, vang regenwater op voor de planten, voor het voorwassen van groenten uit de tuin, en voor het vullen van het stoomstrijkijzer. Tips voor de wasmachine, vul de wasmachine zoals gebruikelijk, maar met minder zeep (eventueel aangevuld met azijn). Ook de wasverzachter kan worden aangevuld met/vervangen door azijn. Laat de machine 5 minuten draaien en zet 'm dan uit. Stel vervolgens een mini-was in en zet de timer op minimaal 2 uur. De was kan zo heerlijk weken en wordt na een kort programma heerlijk schoon en fris. Niet vergeten de wasmachine af en toe op een kookwas te laten draaien. Dat doe ik dus met de handdoeken. Beide tips heb ik van Annemarie van Deursen.
  Petra

 8. Tegenwoordig vriezen we restjes groente in en eten zo regelmatig "gratis" groentesoep. Ook restjes jus, kaassaus, slagroom worden als ijsblokjes ingevroren. Echt superhandig! Vandaag ga ik eens proberen of het ook werkt met wijn en crème fraîche. Ik wil witte wijn in de soep doen en zo'n klein flesje is naar verhouding heel duur. Dat invriezen zal wel lukken natuurlijk maar hoe smaakt het als je een klontje wijn in een saus mikt? Denk dat ik voor de zekerheid toch een glaasje voor mezelf inschenk voor ik de rest invries :))

  1. Mirjam, restjes wijn zijn perfect invriesbaar en smaken na het ondooien nog hetzelfde. Ik vries restjes wijn in in ijsblokjesvormen. Na het invriezen steek ik de wijnblokjes in een plastieken doos in de vriezer. Eiwit kun je ook perfect invriezen en 'toefjes' opgeklopte slagroom ook

  2. Mirjam, het lukt perfect om restjes wijn in te vriezen in kleine doosjes of in ijsblokjesvormpjes. Na het invriezen steek ik de wijnblokjes in een afgesloten plastieken doos in de vriezer. De wijnblokjes zijn na ontdooien perfect bruikbaar in soepen, sauzen. Een restje eiwit kun je ook invriezen en nadien gebruiken bij bv het bakken van ene omelet, om puree luchtiger te maken of om bij cakebeslag te doen. Als ik opgeklopte slagroom over heb (versieren taart) spuit ik toefjes slagroom op een bord, steek dat in de vriezer en eens de toefjes bevroren, haal ik ze van het bord en steek ze in een plstieken doos in de vriezer. Nadien ook perfect bruikbaar.liesbet

  3. Fijn om te weten! Ik heb nl. een fles van 0,7 liter gekocht voor "een scheutje" wijn. Het flesje van 0,2 liter was maar 70 cent goedkoper dan de fles van 0,7 liter dus bedacht ik in de winkel dat ik het invriezen van wijn eens moest uitproberen.

 9. ik gebruik kookwater van groentes als basis voor soep ,en een half bouillonblokje gebruik ik om de aardappels in te koken die ik gebruik voor stamppot is een stuk goedkopen dan een zakje met kant en klare kruidenmix voor stamppot, douchewater vang ik op en gebruik ik als spoelwater voor het toilet, zijn allemaal maar kleine besparingen ,maar heel veel kleintjes samen leveren toch aardig wat op en zorgen ervoor dat besparen voor mij ook leuk blijft nu er op grote uitgaves niet veel meer te besparen valt, ook koop ik steeds meer dingen 2e hands en kijk ik of ik dingen niet hergebruiken kan.zo maakte ik van een oude broek een tochtrol voor bij de voordeur en gebruik ik in de winter bubbeltjesplastic als extra isolatie voor deuren met enkel glas.ik woon in een huurwoning dus dubbelglas plaatsen is niet echt een optie,omdat ik over een jaar of wat wil verhuizen.

  1. Op deze manier hè ik ook deze winter nog geen verwarming aangehad. Wel vervelend dat het op m'n werk dan meteen bloedheet is.

 10. Thee in de warmhoudtheepot idd! Doe ik sinds kort ook, ideaal. Zou het zo niet kunnen bedenken wat nog niet op je lijstje staat.

  Groetjes Boukje

 11. Ik heb ook een thermoskan voor kookwater, was 1,50 bij de Kringloop.Inmiddels heb ik er 2 en dat bevalt goed. Waarom warm water niet gebruiken als het gekookt is? Je gooit eigenlijk electra weg…. Leuk dat jullie er allemaal ook zo over denken.
  Verder een 'vrekkerige "tip: naar het toilet buitenshuis ! Ga je naar de bibliotheek, daar even toilet bezoeken. Vroeger ging ik voordat ik ging werken nog gauw thuis naar het toilet, dat doe ik nu gewoon op mijn werk, ik werk wel dichtbij huis. naar de huisarts geweest, even langs het toilet…..
  Kookplaat of oven uitdoen nog voordat de kooktijd voorbij is. Oven niet opwarmen en gebruiken voor een baksel, maar meedere dingen na elkaar bakken.
  Eventueel de gordijnen op de vensterbank doen, er niet over de verwarming hangen.
  Groet uit Almere !

 12. Bij een dubbel tarief voor stroom is vaak na 11 uur 's avonds tot 6 uur 's morgens ook het voordelige tarief.
  Ik laad mijn telefoon dus altijd 's nachts op. Misschien voor jou ook een idee?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.