Sparen en aflossen in februari

Hoewel januari nog niet helemaal voorbij is, is het financiële einde al wel in zicht. Ik verwacht nog een paar betalingen, maar ik vrees dat ik die deze maand in moet zetten om mijn vaste lasten te betalen. Daar kan ik dus helaas niet meer extra van sparen. Jammer, want ik had nog best wat op mijn lijstje staan!

Maar goed, ik mag even goed niet klagen, want ik heb een flink bedrag afgelost op mijn autolening, ik deed weer een eerste hypotheekaflossing en ik spaarde nog wat voor de verbouwing, de zorgverzekering, de vakantie en de buffer.

En nu dat geld toch verder niet meer gespaard kan worden, heb ik meteen maar even een overzicht gemaakt van wat er in februari binnen kan komen en wat ik daarvan kan sparen. Dat is een stuk minder dan in januari, maar nog steeds genoeg om wat mooie klappers te kunnen maken. Het leeuwendeel, ongeveer 2/3, wil ik gebruiken om af te lossen op de autolening. Ik weet niet hoe het komende maanden gaat en wat ik eraan kan doen om dat bedrag naar beneden te krijgen (en later voor de aflossing eventueel mijn buffer in te zetten) wil ik daarom vast zo snel mogelijk doen.

Daarnaast staan er weer een kleine aflossing op de hypotheek op de planning, een injectie in de buffer en kleine bijdrages aan de verbouwingsrekening, de zorgverzekering en de vakantie. Ik heb overigens de verbouwingsrekening weer iets meer prioriteit gegeven om eventueel de kelder waterdicht te kunnen maken. In overleg met de makelaar heb ik wel besloten om dat niet direct te doen. Als ik er zelf aan toe kom, dan doe ik het sowieso en anders heb ik bij de makelaar aangegeven dat ik het voor de nieuwe bewoners ook wel wil doen (met dus die 30 jaar garantie). Ik vind het wel prettig om het potje achter de hand te hebben, maar als dat niet binnen drie maanden vol zit (want dit was eigenlijk een doel voor het eerste kwartaal), dan is dat ook geen ramp. Wat sowieso wel fijn is, is dat er nu wel genoeg geld in zit om de extra energiekosten te betalen en bijvoorbeeld een nieuwe pallet pellets (jaja) te kopen.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik, ondanks mijn mooie Excelletje, nog niet helemaal een gat zie in hoe het over heel 2016 zit, qua planning, maar ach, januari is nog niet eens helemaal voorbij. Dan is het ook nog helemaal geen tijd om naar de (toch een lyts bytsje deprimerend grote) getallen voor het hele jaar te kijken. Eerst maar eens focussen op de verkoop, autolening en buffer, de rest komt dan wel.

Kijken jullie (financieel gezien) ook alweer uit naar februari?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik kijk ook uit naar februari, maar dan vooral omdat ik wil weten hoe de verlaging van de belasting uitpakt. En ook een beetje omdat ik dan weer mijn Excel bij kan werken en kan sparen. Beetje rare afwijking van mij, maar ik vind dat soort dingen leuk 🙂

  1. Wordt dat voor februari nog beter? Mijn loondienststrookje was zelfs nog 15 cent lager dan normaal! En die afwijking komt me heel bekend voor, daar ben ik dus ook dol op 🙂 Dat is ook het enige leuk aan hypotheek betalen bijvoorbeeld, dan gaat er weer wat af!

 2. Nee, nog helemaal niet zelfs. Wij hebben maar twee inkomstenbronnen: mijn salaris en voor mijn man zijn winstvoorschot (ondernemer). En die komen allebei pas aan het eind van de maand.

  Ik vind het wel fascinerend om te lezen over jouw inkomstenbronnen, het lijkt net alsof er van alle kanten geld op je afkomt en je maakt een "rijke" indruk, met ruimte om in een maand zowel op je hypotheek als je autolening af te lossen. Dat komt denk ik vooral omdat je schrijft dat je baalt dat je je resterende inkomsten zult moeten gebruiken om de vaste lasten te betalen. Dat vinden heel veel mensen heel normaal denk ik 😉

  1. Haha, ja, ik heb qua werk mijn salaris precies zo ingesteld, dat het de vaste lasten dekt. De rest gebruik ik dan het liefst voor 100% om te sparen. Maar als de inkomsten wat minder zijn, wat nu even zo is, dan heb ik dus die extra inkomsten nodig voor mijn vaste lasten. Daar kan ik dan best een beetje van balen. Ik spaar liever dan dat ik betaal 😉

  1. Het verschilt heel erg. Deze maand kwam er toevallig een hoop extra binnen, maar was het qua 'gewoon' juist heel mager. Dan voelt het niet rijk, omdat ik dan toch soort in moet teren. En ik bekijk ook alles een beetje naar verhouding qua lasten. Ik denk dat ik me een stuk rijker zou voelen als ik met mijn huidige spaargeld enzo in een huis zou zitten dat maximaal de helft kost van waar ik nu zit. Overigens wil dat niet zeggen dat ik de hele tijd met krapte bezig ben, ik probeer echt wel een beetje in perspectief te zien dat het knap/bijzonder is dat ik het juist met deze lasten ook steeds weer red. Maar ik denk wel dat het echt allemaal een heel ander gevoel zou geven als mijn woonlasten wat beter pasten bij b.v. mijn omzet van nu.

  1. Het concrete langere-termijn-plannen zit er bij mij ook niet echt van nature in, maar ik probeer het nu wat gestructureerder aan te pakken. Daar heb ik de laatste tijd een aantal blogjes over geschreven, misschien ook interessant voor jou om te lezen? Onder meer door uitdagende doelen te stellen (normaal ben ik meer van goed haalbaar, waardoor ik eigenlijk alle ruimte heb om het halve jaar af te dwalen), die doelen ook te vertalen naar kwartaaldoelen en maanddoelen en vooraf vast in Excel te noteren wat er binnen gaat komen en wat ik dan kan sparen. Dat laatste houdt me heel scherp én motiveert ook, want als je weet dat je b.v. €1000 had kunnen sparen en je hebt 'maar' €300 afgeroomd, dan let je de volgende maand echt wel beter op.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.