Waarom de meeste mensen niet sparen voor hun pensioen

Sparen voor je pensioen… Vroeger gebeurde dat voor de meeste mensen automatisch. Die werkten dan vervolgens ook hun hele werkzame leven bij dezelfde werkgever en hadden daarna op zich niet veel te klagen. Maar tegenwoordig is dat wel anders. Mensen hoppen veel, niet elke werkgever biedt pensioen en dan heb je nog de grote aantallen ondernemers. Die moeten het zelf regelen en zien vaak andere dingen als dringender of belangrijker. Best vreemd eigenlijk, want veel mensen zouden best graag bijtijds met pensioen willen.

Nu is dat voor mezelf ook wel een beetje zo. Voor je pensioen sparen voelt toch een beetje alsof je aan het sparen bent voor.. tjsa… voor wie of wat eigenlijk? Natuurlijk is het voor jezelf, maar pensioen lijkt ook weer ver weg. Ik heb heel af en toe een baantje gehad waarbij ik wat pensioen opbouwde, wat vervolgens ook weer uitgekeerd werd omdat het zo’n klein bedrag was. Daarnaast heb ik in mijn onderneming gebruik gemaakt van de FOR-regeling, waardoor ik nog ongeveer €15.000 apart heb staan, op dit moment. Niet heel veel natuurlijk.

Heel lang heb ik gedacht dat mijn huis mijn pensioen was; als ik geen hypotheek te betalen had, dan had ik ook niet zoveel nodig. Op dit moment heb ik zelf helemaal geen huis, maar dat is nog steeds wel één van mijn insteken. Des te lager je lasten op pensioengerechtigde leeftijd, des te verder je kunt komen met de AOW die er hopelijk dan nog is. Maar ook dan lijkt het nog erg karig. Juist als je met pensioen bent, heb je misschien meer tijd om wat te doen, waarbij het natuurlijk ook fijn is als je wat geld hebt. Dus zit ik eraan te denken me eens wat meer te verdiepen in dingen als lijfrente of koopsompolis. Van nature ben ik echter wat wantrouwig ten opzichte van verzekeraars, dus bij dat soort dingen heb ik altijd het idee dat je het beter zelf kunt sparen. Aan de andere kant; op spaargeld teer je op dit moment ook alleen maar in. Dus… wat is wijsheid?

Heeft iemand van jullie een goede pensioenvoorziening (zelf geregeld) en tips hierin? Ik hoef niet nu alles al te regelen, want mijn pensioen duurt nog wel 35 jaar, maar steeds een beetje is misschien niet onverstandig. Zeker niet als ik dat bijvoorbeeld vanuit zakelijk kan doen…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Bijna alle achterstallige belastingzaken afgerondHoe gaat het met die 100.000?

Adine @ LekkerLevenMetMinder

Op Lekker Leven Met Minder schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar het 'perfecte leven'.

5 Comments
 1. De verzekeraars staan er op dit moment niet goed voor. Ik heb mazzel gehad met mijn koopsompolissen.
  Helaas izijn de regelingen zo, dat die lijfrentes uitgekeerd mogen worden na AOW leeftijd.
  Uit ervaring kan ik zeggen, dat er weinig mensen vrolijk de AOW leeftijd halen.

  Vermogensbelasting betalen is een goede en denk nog eens aan een spaarbv waar ik onlangs over schreef? Dat bedrijf is niet duur Ik weet niet of het werkt als pensioenopbouw, maar je zou het kunnen vragen.

 2. Banksparen is een van de slimste methoden (spaarrekening die label "pensioen" heeft. Daardoor buiten vermogensheffing valt, en waar je ook niet aan mag komen voor je pensioen. Wel een max. bedrag per jaar, afh. van allerlei inkomenscijfers)
  Je kan ook belegging via diezelfde regeling. Brand New Day legt t helder uit op hun website.
  Of zelf sparen (via spaarrekening, beleggen, crowdfunden, hypotheek afbetalen, kunst kopen of diamanten oorringen)

 3. Ik zou kijken bij Brand New Day, inderdaad. Je hebt vast heel veel jaarruimte en reserveringsruimte, dus je mag vast belastingvriendelijk opzij zetten. Probeer het bijv. dit jaar al eens met 500 euro – dan krijg je er ongeveer 200-250 terug als je inkomstenbelasting doet. En dan doe je het volgend jaar weer, of wat meer.

 4. Ik heb een lijfrentepolis bij een vereniging. De inleg is maandelijks. Mocht het zo zijn dat ik mijn pensioenleeftijd niet zou halen, dan wordt het opgebouwde kapitaal uitgekeerd aan mijn nabestaanden en blijft dus niet 'aan de strijkstok' van een verzekeraar hangen. Bovendien heb je indien je een pensioengat hebt de mogelijkheid om fiscaal vriendelijk kapitaal in een lijfrentepolis op te bouwen als de lijfrente bedoeld is voor aanvulling van je pensioen. Jaarruimte kun je tot maximaal 5 fiscale jaren terug t.o.v. het belastingjaar alsnog benutten.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

336x280

Lekker Leven Met Minder

Online magazine over sparen, besparen, consuminderen en financiële onafhankelijkheid.

VOLG ONS OP